Home » Duurzaam huis » Energie besparen met je VvE

Energie besparen met je VvE

Heb jij een koopappartement en wil je graag energie besparen? Dat kan met jouw VvE! Hoe dat precies zit, vertellen we je in dit artikel. Veel leesplezier!

Energie besparen met je VvE

Wat houdt een VvE in?

Wat houdt een VvE in

VvE staat voor Vereniging van Eigenaren. Dit is een belangrijk lidmaatschap beheer voor koopappartementen. Elk appartementencomplex heeft een eigen VvE en je wordt hier automatisch lid wanneer je één van de appartementen uit het complex koopt. De VvE behartigt de belangen van de leden en heeft het beheer in handen over het gemeenschappelijke bezit, zoals het dak, de buitenmuren, de vloer op de begane grond en soms ook de kozijnen. Je mag dus niet zomaar zonnepanelen op het dak plaatsen. De VvE moet hier toestemming voor geven. Deze beslissingen worden genomen tijdens de Algemene Leden vergaderingen (ALV). Wanneer je een appartement koopt, koop je in principe een aandeel in het appartementencomplex en het recht om in een van de appartementen te wonen. Dit betekent dus dat jij samen met alle andere VvE-leden mede-eigenaar bent van het gehele appartementencomplex.

Hoe kan mijn VvE mij helpen energie te besparen?

Hoe kan mijn VvE mij helpen energie te besparen

Vanuit de VvE kan besloten worden om energiebesparende maatregelen toe te passen in het appartementencomplex. Deze maatregelen kunnen betrekking hebben op verschillende aspecten; van de ventilatie tot de verwarming. Hieronder bespreken wij een aantal van de meest voorkomende energiebesparende maatregelen die worden toegepast in appartementencomplexen.

Isolatiemaatregelen

Isolatiemaatregelen

Een goede isolatie is eigenlijk de basis van een energiezuinig gebouw. Dit zorgt er namelijk voor dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat. Hierdoor gaan de stookkosten omlaag. Er zijn verschillende isolatiemaatregelen die kunnen worden toegepast. Denk hierbij onder andere aan de gevel, vloeren en het dak. Ook de ramen zijn een belangrijk element bij isolatie. Zo kunnen dubbel glas en isolerende kozijnen ervoor zorgen dat er minder warmte naar buiten ontsnapt.

Ventilatie maatregelen

Ventilatie maatregelen

Een goed ventilatiesysteem sluit aan op een goede isolatie, omdat er dan bijna geen natuurlijke ventilatie meer mogelijk is. Een goede ventilatie is belangrijk voor je gezondheid. Zo kun je onder andere ademhalings- en concentratieproblemen voorkomen. Daarnaast voorkom je ook schimmelvorming. Ook is een geventileerde ruimte beter te verwarmen en dat scheelt in de stookkosten.

Elektriciteit besparende maatregelen

Elektriciteit besparende maatregelen

Er kan op verschillende manieren op elektriciteitskosten worden bespaard. Zo is het een optie om zelf elektriciteit op te wekken. Zonnepanelen zijn een populaire optie. Dit bespaart niet alleen geld op de lange termijn, maar ze zijn ook nog eens beter voor het milieu dan traditionele energiebronnen.

Je kunt ook elektriciteit besparen met kleine stapjes. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van je energie zuigende lampen voor zuinige lampen.

Verwarming maatregelen

Verwarming maatregelen

Er zijn maatregelen die je kunt toepassen om zuinig te verwarmen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zonneboiler. Wil je naast zuinig ook helemaal gasloos verwarmen? Dan is de warmtepomp een goede optie.

Wanneer kan ik energie besparen met mijn VvE?

Wanneer kan ik energie besparen met mijn VvE

Energiebesparende maatregelen komen niet zomaar uit de lucht vallen. Het kan zo zijn dat niemand uit jouw VvE het initiatief heeft genomen om deze maatregelen überhaupt voor te stellen. Is dit het geval bij jou, maar wil je wel graag energie besparen met jouw VvE? Neem dan zelf het initiatief om een voorstel te doen! Volg hiervoor deze vier stappen: het voorbereidingswerk uitvoeren; een energiebesparingsadvies op laten stellen; een actieplan schrijven en de maatregelen toepassen.

Stap 1. Het voorbereidingswerk uitvoeren

Stap 1. Het voorbereidingswerk uitvoeren

Het is belangrijk om voorbereidingswerk uit te voeren voordat je een voorstel doet bij de VvE. Zo is het verstandig om verschillende offertes aan te vragen voor het energiebesparingsadvies. Ook is het goed als je op een rijtje hebt voor welke financiële tegemoetkomingen je in aanmerking kunt komen. Op deze manier garandeer je jezelf van een zo voordelig mogelijk proces. Maak een voorbereidend voorstel met de informatie die je hebt verzameld en leg dit voor tijdens de eerstvolgende Algemene Leden vergadering van de VvE. Als de leden akkoord gaan, dan kun je verdergaan met de volgende stappen.

Stap 2. Een energiebesparingsadvies op laten stellen

Stap 2. Een energiebesparingsadvies op laten stellen

Als het goed is ben je er samen met de andere VvE leden uitgekomen met welk adviesbureau er samen wordt gewerkt. Het is nu tijd om dit bureau een energiebesparingsadvies op te laten stellen. Hierin komt te staan wat de mogelijke energiebesparingsmaatregelen zijn, hoeveel geld hiermee bespaard kan worden en hoeveel geld er nodig is om de investeringskosten te dekken.

Stap 3. Een actieplan schrijven

Stap 3. Een actieplan schrijven

Tijdens de derde stap ga je samen met je adviseur een actieplan schrijven. Dit doen jullie aan de hand van het energiebesparingsadvies. Het is belangrijk dat deze punten in het plan naar voren komen:

  • De gekozen energiebesparende maatregelen;
  • Wanneer de maatregelen worden toegepast;
  • De kosten van de desbetreffende maatregelen;
  • Hoeveel energie er bespaard kan worden met de maatregelen;
  • Hoeveel geld er bespaard kan worden met de maatregelen;
  • Hoe groot het investeringsbedrag moet zijn voor de maatregelen;
  • Hoe de VvE de investering kan financieren;
  • Wat de financiële gevolgen zijn voor de VvE leden op korte en lange termijn.

Dit actieplan zal je moeten presenteren tijdens de Algemene Leden vergadering van de VvE. Het is verstandig als de adviseur hier ook bij aanwezig is. Na afloop van de presentatie is het de bedoeling dat je de VvE leden vraagt of ze akkoord gaan met het actieplan. Gaan ze akkoord? Dan moeten de maatregelen op de lange termijn worden opgenomen in de meerjarenonderhoudsplanning (MOJP) van de VvE.

Stap 4. De maatregelen toepassen

Stap 4. De maatregelen toepassen

Het is nu tijd om de energiebesparende maatregelen, aan de hand van het actieplan, uit te voeren. Houd er rekening mee dat de maatregelen voltooid moeten zijn binnen de vastgestelde tijd als je hier subsidie(s) voor hebt ontvangen.

De voordelen van energie besparen met je VvE

De voordelen van energie besparen met je VvE

Energie besparen met je VvE brengt verschillende voordelen met zich mee. Deze voordelen zijn:

  • Je bespaart op je energierekening. Je woning verliest minder warmte en daardoor hoef je minder te stoken.
  • Je woning is comfortabeler. Een goed geïsoleerd huis, met een goede ventilatie, heeft een aangenaam binnenklimaat.
  • Er is minder onderhoud nodig. Veel energiebesparende maatregelen brengen onderhouds voordelen met zich mee. Zo zal je bijvoorbeeld minder last hebben van schimmel en vocht.
  • Je woning wordt meer waard. Je woning zal namelijk een beter energielabel krijgen.
  • Het is beter voor het milieu. Door minder energie te gebruiken of meer duurzame energie te gebruiken stoot je minder CO2 uit.
  • Je bent voorbereid op de toekomst. Nederland zit momenteel in een energietransitie, met als doel om in 2050 alleen nog maar energie op te wekken uit duurzame bronnen. Door nu al energie te besparen met je VvE ben hier goed op voorbereid.

Financiële tegemoetkoming voor energiebesparende maatregelen

Financiële tegemoetkoming voor energiebesparende maatregelen

Het kan best een behoorlijke investering zijn om energiebesparende maatregelen toe te passen in een heel appartementencomplex. Gelukkig zijn er verschillende financiële tegemoetkomingen, waaronder subsidies en leningen,waar de VvE voor in aanmerking kan komen. Dit kan per gemeente verschillen.

  • De Energiebespaarlening voor VvE’s/Nationaal Warmtefonds. Hiermee kan de VvE een bedrag lenen om de energiebesparende maatregelen te financieren. Deze lening heeft zachte voorwaarden.
  • De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Hier kan de VvE voor in aanmerking komen als er ten minste twee energiebesparende maatregelen worden toegepast.
  • De Subsidie voor Duurzame Energie (ISDE).
  • De Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE).

Hoe hoog de leningen of subsidies zijn, verschilt per situatie en maatregel. Ook de voorwaarden verschillen.

Houd hier rekening mee

Houd hier rekening mee

Het kan een lang proces zijn om de VvE over te halen energiebesparende maatregelen uit te laten voeren. Het is belangrijk dat je de leden overhaalt door ze uit te leggen welke voordelen er verbonden zijn aan de maatregelen. Het verschilt per VvE hoeveel leden moeten instemmen om akkoord te gaan met een voorstel. Dit kan bijvoorbeeld een meerderheid van de leden zijn of soms zelfs alle leden. Het is slim om in te spelen op de persoonlijke behoeften van elk lid. Is er iemand die binnenkort verhuist? Maak dan duidelijk dat het toepassen van energiebesparende maatregelen een positief effect heeft op de waarde van een woning. Zijn er bewoners die milieubewust zijn? Speel dan in op het feit dat energiebesparende maatregelen goed zijn voor het milieu. Zo kun je eigenlijk voor elke bewoner in een appartementencomplex wel inspelen op normen, waarden en voordelen.