Home » Duurzaam huis » Bodemisolatie

Bodemisolatie

Isolatie van je woning brengt veel voordelen met zich mee, zowel voor jezelf, als voor het milieu. Je kunt verschillende aspecten isoleren. De bodem is hier een van. Echter is het wel zo dat er een beter alternatief is op bodemisolatie. In dit artikel lees je welke dit is en alle belangrijke informatie die je moet weten voordat je overgaat op isolatie!

Bodemisolatie

Wat houdt bodemisolatie in?

Wat houdt bodemisolatie in

Bodemisolatie houdt in dat de bodem in een woning wordt voorzien van isolatiemateriaal. Het materiaal dat hiervoor wordt gebruikt zorgt ervoor dat koelte en warmte niet meer zo makkelijk door de bodem kunnen ontsnappen of binnenkomen. Dit brengt meerdere voordelen met zich mee. Er zijn diverse soorten isolatiematerialen, waaronder EPS-chips en schuimbeton.

Waarom hiervoor kiezen?

Waarom hiervoor kiezen

Bodemisolatie is belangrijk omdat koelte en warmte niet meer zo snel de woning kunnen ontsnappen of juist binnendringen. Hierdoor blijft het in de zomer binnen langer koel en in de winter juist langer warm. Dit betekent dat je minder snel geneigd bent om de airco of de verwarming aan te zetten. Bodemisolatie, in combinatie met andere isolatiemaatregelen in huis, zorgt er dus voor dat je gas- en/of elektriciteitsverbruik omlaag gaan. Dit brengt twee grote voordelen met zich mee: je bespaart geld op de energierekening en je stoot minder CO2 uit. Dit is dus goed voor je portemonnee en het milieu! Een ander voordeel is dat bodemisolatie ervoor kan zorgen dat je minder snel te maken krijgt met vochtproblemen in je eventuele kruipruimte. Dat is fijn, want vocht kan in de wanden van de kruipruimte trekken en vervolgens in de rest van het huis belanden.

Bodemisolatie of vloerisolatie?

Bodemisolatie of vloerisolatie

Bodemisolatie is niet de beste manier om de grond van je woning te isoleren. Vloerisolatie is een beter alternatief. Dit zorgt namelijk voor een betere gemiddelde isolatie van je woning. Bij bodemisolatie wordt het isolatiemateriaal op de grond van de kruipruimte aangebracht. Tussen het isolatiemateriaal en de vloer van de eerste verdieping is er dan nog ruimte voor een luchtlaag. De lucht wordt geventileerd en is vrij koud. Dit zorgt ervoor dat de warmte van je woning toch nog gedeeltelijk kan ontsnappen via de vloer op de begane grond.

Bij vloerisolatie wordt het isolatiemateriaal juist tegen het plafond van de kruipruimte, of op de vloer van de eerste verdieping geplaatst. Dit zorgt ervoor dat er geen direct contact meer is met de koude lucht in de kruipruimte. Hierdoor isoleer je je woning dus beter met vloerisolatie, dan met bodemisolatie.

Het is niet altijd mogelijk om te kiezen voor vloerisolatie tegen het plafond van de kruipruimte. Dit is het geval wanneer de kruipruimte lager is dan 35 centimeter en niet kan worden uitgegraven. Tevens is dit zo wanneer de kruipruimte geen ingang heeft en waarbij het ook niet mogelijk is om een ingang te creëren.

Het materiaal en de plaatsing

Het materiaal en de plaatsing

De plaatsing van bodemisolatie is grotendeels afhankelijk van het soort isolatiemateriaal dat je kiest. Er zijn verschillende materialen die hiervoor kunnen worden gebruikt. De zijn:

 • Biofoam korrels: piepschuim bolletjes, gemaakt van hernieuwbare grondstoffen.
 • EPS-chips: piepschuim stukjes in diverse vormen.
 • EPS-korrels of -parels: piepschuim bolletjes.
 • EPS-matrassen.
 • Schelpen.
 • Schuimbeton.

Piepschuim

De materialen die gemaakt zijn van piepschuim (EPS of biofoam) worden in de kruipruimte op de grond gestort of geblazen. Dit kan via de ingang van de ruimte en als dat er niet is, dan via een tijdelijk gat in de muur. Voor kruipruimtes met een groot oppervlak kan een opzetstuk op de slang van het blaasapparaat worden gebruikt. Het is belangrijk dat de piepschuim laag minimaal 20 centimeter dik is en zo glad mogelijk is gespreid.

Piepschuim

EPS-matrassen

EPS-matrassen zijn rechthoekige, plastic zakken die gevuld zijn met EPS-korrels. De matrassen zijn 10 centimeter dik en worden op de bodem van de kruipruimte, tegen de muur geplaatst.

Schelpen

Schelpen helpen goed om vocht in de kruipruimte af te weren, maar ze isoleren amper. Om schelpen te kunnen plaatsen is een kruipruimte van minimaal 20 centimeter nodig plus 10 extra centimeter boven hoogste grondwaterniveau.

Schelpen

Schuimbeton

Schuimbeton is isolerend beton dat er praktisch voor zorgt dat je een nieuwe vloer in de kruipruimte krijgt. Eerst wordt er een laag folie op de bodem geplaatst. Vervolgens wordt het beton op de grond gestort en daarna afgewerkt met een nieuwe dekvloer. Je kunt in plaats van schuimbeton ook kiezen voor een houten balken vloer met isolatie, of een nieuwe vloer met EPS-broodjes.

Kruipruimte 35 cm? Ga voor vloerisolatie

Voor bodemisolatie met EPS-matrassen of schuimbeton heb je een kruipruimte nodig van minimaal 40 centimeter. In dat geval is het beter om te kiezen voor vloerisolatie tegen het plafond van de kruipruimte. Hier is minimaal 35 centimeter voor nodig en met deze methode behaal je een hogere isolatiewaarde.

Kosten en besparingen

Kosten en besparingen

De kosten voor het laten plaatsen van bodemisolatie verschillen. Dit ligt namelijk onder andere aan het bedrijf dat je inschakelt, het te isoleren oppervlak en het materiaal dat je uitkiest. Het is echter goed om je je te realiseren dat je naast de gemaakte kosten, ook geld zult besparen met bodemisolatie. Zo heb je je investering er al binnen een paar jaar uit. Om je een goed overzicht te geven hebben we de gemiddelde kosten en besparingen in een tabel gezet. Naast de informatie over bodemisolatie, vind je hier ook de kosten en besparingen voor vloerisolatie.

Kosten en besparingen Bodemisolatie Vloerisolatie
Investeringskosten € 900,- € 1.500,-
Jaarlijkse geldbesparing € 160,- € 210,-
Jaarlijkse gasbesparing 200 m³ 260 m³
Comfort-winst Kleiner Groter

Financieringsmogelijkheden

Financieringsmogelijkheden

Het is mogelijk om subsidie aan te vragen voor bodemisolatie. Daarnaast zijn er ook nog andere financieringsmogelijkheden. Dit zijn je opties:

 • De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH), waarmee je subsidie kunt ontvangen als je minimaal twee energiebesparende maatregelen toepast.
 • De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).
 • Een verlaagd btw-tarief van 9%, in plaats van 21%. Je woning moet hier minimaal twee jaar oud voor zijn.
 • De Energiebespaarlening voor isolatie. Dit is een lening tegen zachte voorwaarden.
 • Lokale subsidies. Vraag bij jouw gemeente na welke subsidies en leningen er beschikbaar zijn voor het toepassen isolatiemaatregelen in huis.

Er gelden verschillende voorwaarden voor deze regelingen. Zo is het bijvoorbeeld vaak zo dat je moet samenwerken met een erkend isolatiebedrijf om hiervoor in aanmerking te kunnen komen.

Wie schakel ik in?

Wie schakel ik in

Je kunt de isolatie van je bodem het beste overlaten aan een gespecialiseerd bedrijf. Er zijn veel van dit soort bedrijven en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Daarom geven we je twee tips voor het vinden van een goed bedrijf:

 1. Ga naar wij-isoleren.nl. Vul je postcode in en krijg een overzicht van alle vloer- en bodemisolatie bedrijven die bij jou in de buurt zitten. Daarnaast krijg je ook een lijst met bedrijven in heel Nederland. De bedrijven die je via deze website vindt werken aan de hand van de beste kwaliteitsregeling van het moment.
 2. Contacteer de gemeente waarin je woont. Zij hebben een energieloket die je in contact kan brengen met vloer- en bodemisolatie bedrijven in de buurt. Tevens kun je hier terecht voor vragen over offertes. Ga naar verbeterjehuis.nl voor meer informatie.

Tips voordat je een bedrijf kiest

Houd rekening met de volgende punten voordat je een vloer- of bodemisolatie bedrijf kiest:

 • Vraag meerdere offertes aan en houdt adviesgesprekken met diverse bedrijven. Zo ben je er zeker van dat je een kwalitatief goed bedrijf kiest tegen een scherpe prijs.
 • Benoem je verwachtingen en wensen bij het specialistische bedrijf, zodat je achteraf niet wordt teleurgesteld.

Let hierop!

Let hierop

Hier volgen nog een aantal punten waarop je moet letten, wanneer je de bodem van je woning laat isoleren:

 1. Laat het isolatiemateriaal overal goed aansluiten. Het is dus niet de bedoeling dat er kieren te zien zijn. Vergeet daarnaast ook niet om het luik van de kruipruimte te isoleren en de gaten van leidingen op te vullen.
 2. Zorg voor goede ventilatie in de kruipruimte.
 3. Vul de ventilatiegaten in de muren van de kruipruimte niet op.
 4. Ga voor een hoge isolatiewaarde: een Rc-waarde van tussen de 3,5 en 5 voldoet.
 5. Kies voor een Rc-waarde van 5, als: je vloerverwarming hebt, je van plan ben vloerverwarming te nemen, of je je woning energieneutraal wil maken.
 6. Is je spouwmuur nog niet geïsoleerd? Doe dit dan! Zo zorg je ervoor dat er geen warmte verloren gaat aan de randen van de vloer.
 7. Controleer of de leidingen en gasbuizen in de kruipruimte nog goed zijn, voordat je de ruimte opvult.
 8. Kijk of er vochtproblemen zijn in de kruipruimte en los deze op voordat je overgaat op isolatie.
 9. Zorg dat er geen rommel in de kruipruimte ligt en pomp eventuele plassen water weg.
 10. Controleer of het kruipluik zich nog in goede staat bevindt. Is dit niet het geval? Vervang of repareer deze dan!