Home » Alles over ventilatie » Ventilatie informatie » Ventilatie tegen hooikoorts

Hooikoorts in de lente

De lente oogt mooi maar met name voor mensen met hooikoorts begint er een zeer onaangename periode. Bijna 1 miljoen mensen in Nederland hebben last van hooikoorts. Door voorzorgsmaatregelen te nemen kunt u de gevolgen hiervan beperken. Veel mensen hebben voornamelijk in het voorjaar last van allergieën wanneer de bomen, bloemen, grassen en planten weer beginnen te bloeien. Het bloeien in combinatie met wind er warmte zorgt ervoor dat de pollen zich zeer snel verspreiden en verplaatsen en dus ook in uw woning terecht komen.

De meest voorkomende allergieën in Nederland zijn hooikoorts en de allergie voor huisstofmijt. Om deze klachten zo veel mogelijk tegen te gaan is het belangrijk dat u het hele jaar door goed ventileert in uw woning.

Een gezond binnenklimaat in uw woning zorgt voor beperking van diverse klachten die horen bij allergieën. Door het afvoeren van de vuile lucht in uw woning beperkt u dus de minder leuke gevolgen van de lente in uw huis.

Het nut van ventilatie tegen hooikoorts

Het belang van mechanische ventilatie

Natuurlijke ventilatie is goed, maar voor mensen met een allergie zorgt dit juist voor extra problemen. Wanneer de ramen opengeslagen worden om de woning te ventileren hebben de pollen vrij spel en komen deze binnen waardoor klachten toenemen. Dit geldt ook voor ventilatieroosters in uw woning. Deze werken alleen optimaal in combinatie met een goed onderhouden mechanisch ventilatiesysteem (of warmte terugwin unit).

Wist u dat een mechanische ventilatie niet alleen zorgt voor afvoer van vuile lucht en fijnstof maar ook voor de afvoer van vocht? Door overtollig vocht af te voeren uit uw huis voorkomt u veel problemen en indirect levert het meteen een besparing op. Een te hoog vochtgehalte in huis zorgt voor:

  • Beslagen ramen
  • Rottend houtwerk
  • Afbladderen van schilderwerk
  • Moeilijk op te warme lucht en daardoor meer stookkosten
  • Broedplaatsen voor schimmels en bacteriën

Het belang van WTW units

Vaak hebben huizen die na 2005 gebouwd zijn een Warmte Terug Win (WTW) systeem dat niet alleen zorgt voor afvoer van lucht maar tevens zorgt voor invoer van verse lucht.

Daarbij zorgt het systeem niet alleen voor het behoud van warmte in deze lucht, maar wordt deze ook gefilterd. Daardoor heeft u minder vuile lucht en dus ook minder pollen in huis.

Voor een optimaal resultaat is het aan te raden eens per 6 maanden tot maximaal 12 maanden de filters van uw systeem te vervangen. Zo heeft u de garantie dat uw lucht optimaal gefilterd wordt!

Tips tegen hooikoorts

Zorg voor goed onderhoud van uw mechanische ventilatiesysteem of Warmte Terugwin unit. Wij raden u aan om uw ventilatiesysteem minimaal eens in de 4 á 5 jaar te laten reinigen.

Houd elke dag de pollenverwachting in de gaten. Dit kunt u bijvoorbeeld doen via allergieradar.nl. Bij zonnig en droog weer is er vaak een hoog pollengehalte.

Wanneer u buiten bent geweest, is het belangrijk om kleding gelijk te wassen en uw haar te borstelen. Op deze manier bent u snel van ongewenste pollen af.

Houd uw slaapkamer pollenvrij door beddengoed en linnen regelmatig te wassen. Laat deze niet luchten!

Gebruik een zonnebril buiten. Een bril weerhoudt pollen ervan uw ogen te bereiken.

Over het algemeen geldt dat op het platteland in Nederland de klachten erger zijn dan in de bergen of hogere gebieden. Hier kunt u eventueel uw vakantie op afstemmen.