Home » Ventilatie » Verkouden door ventilatie

Verkouden door ventilatie

Men denkt vaak dat ventilatie de oorzaak is van verkoudheid, maar is dit wel echt zo? En waar moet je precies op letten om geen klachten te ontwikkelen door ventilatie? In dit artikel hebben wij alle antwoorden voor je op een rijtje gezet!

verkouden door ventilatie

Wat is verkoudheid?

wat is verkoudheid

Video

Bekijk onderstaande video van Het Rijksoverheid over hoe je verkouden kunt worden.


Verkoudheid is een virus. Dit virus zorgt ervoor dat het slijmvlies van je keel en neus ontsteekt. Hierdoor wordt het slijmvlies dikker en maakt het meer slijm aan. Wanneer je verkouden bent kun je klachten krijgen als keelpijn, een verstopte of loopneus, hoesten en oorpijn. Het virus dat verkoudheid veroorzaakt is ontzettend besmettelijk en kan dus gemakkelijk overgedragen worden. Dit kan op verschillende manieren.

Zo kan het virus overgedragen worden via de adem van een verkouden persoon. Iemand die uitademt, ademt naast lucht ook druppeltjes uit. Als deze persoon verkouden is, dan zit het virus in deze druppeltjes. Mensen die hier dichtbij staan kunnen deze druppeltjes vervolgens inademen en zo kunnen zij ook verkouden worden. Ook kan het verkoudheidsvirus overgedragen worden door handen. Wanneer een verkouden persoon bijvoorbeeld in zijn hand hoest en deze vervolgens niet wast, dan blijft het virus op zijn hand zitten. Met deze hand kan hij het virus overbrengen op oppervlaktes door deze aan te raken. Als iemand anders dit vervolgens aanraakt en dan zijn hand bij zijn gezicht houdt, dan kan deze persoon hier ook verkouden van worden.

Kan ik verkouden worden door ventilatie?

Nee, je kunt niet direct verkouden worden door ventilatie. Verkoudheid is een virus en dit virus ontstaat niet door ventilatie. Wel kan ventilatie ervoor zorgen dat het virus makkelijker wordt overgedragen. Ook kan er soms een te lage luchtvochtigheid ontstaan door ventilatie, wat kan zorgen voor klachten die lijken op verkoudheidsklachten.

Lage luchtvochtigheid

lage luchtvochtigheid

Ventilatie kan zorgen voor een te lage luchtvochtigheid, wat vervolgens weer kan leiden tot klachten die lijken op verkoudheidsklachten. Een te lage luchtvochtigheid ontstaat meestal wanneer je ventilatiesysteem niet op orde is. Wat er dan gebeurt is dat er te veel vochtige, vervuilde lucht wordt afgezogen en er te veel droge, schone lucht naar binnen stroomt. De luchtvochtigheid is dan niet meer in balans. Hierdoor kunnen je ogen uitdrogen en gaan irriteren. Ook kunnen je slijmvliezen gaan irriteren. Vaak is het zo dat deze klachten stoppen wanneer je de omgeving met een te lage luchtvochtigheid verlaat. Je weerstand is dan echter wel al verlaagd, waardoor je het verkoudheidsvirus makkelijker kunt oppakken. Je kunt deze problemen voorkomen door ervoor te zorgen dat je ventilatiesysteem goed werkt en je luchtvochtigheid in balans is.

Klachten door ventilatie

klachten door ventilatie

De ventilatie zelf kan je dus niet verkouden maken, maar het kan wel bijdragen aan het verspreiden van het verkoudheidsvirus. Dat komt omdat in een huis met goede ventilatie er een vloeiende luchtstroom aanwezig is. Dat betekent dus dat als in één van de ruimtes al een virus in de lucht hangt, het gemakkelijker verspreid wordt door het hele huis. Hierdoor kan men dus sneller verkouden worden.

De luchtstroom die door ventilatie op gang komt kan bovendien ook makkelijker stof en pollen verspreiden. Dit kan zorgen voor een versterkte hooikoorts en andere klachten die lijken op verkoudheidsklachten, als je hier allergisch voor bent. Zo kan je gaan niezen en jeukende ogen krijgen. Je kunt dit echter tot op een zekere hoogte voorkomen door ervoor te zorgen dan je ventilatiesysteem is voorzien van filters. Helaas is dit alleen mogelijk bij een wtw-unit. Zorg er ook voor dat deze filters regelmatig schoon worden gemaakt. Zo’n twee keer per jaar is voldoende.

Kan de airco mij verkouden maken?

verkouden door airco

Men denkt vaak dat de airco zorgt voor verkoudheid in de zomermaanden, omdat het grote temperatuurverschillen creëert tussen binnen en buiten. Dit is echter niet waar. Tot op heden hebben onderzoeken nog niet laten zien dat een temperatuurverschil kan leiden tot verkoudheid. De airco zorgt dus niet direct voor een verkoudheid. Wel kan de airco indirect bijdragen aan een verkoudheid. Dat komt omdat een te koude airco ervoor zorgt dat je lichaam harder moet werken om op temperatuur te blijven. Dit kost veel inspanning, waardoor je weerstand kan verminderen.

Ook kan een te koude airco ervoor zorgen dat je afweersysteem minder goed werkt, omdat de doorbloeding van je keel en neus wordt verminderd. Hierdoor is de kans dus groter dat je het verkoudheidsvirus kunt oppakken. Dit is dan ook de reden dat mensen vaak een zomerverkoudheid oplopen. Bovendien is het ook nog zo dat het verkoudheidsvirus beter kan groeien bij koude temperaturen. Deze groei kan dus ook makkelijker plaatsvinden als een ruimte zwaar gekoeld wordt door een airco. Dit is overigens ook de reden dat men makkelijker verkouden wordt in de koude wintermaanden. Een airco zorgt er dus in ieder geval niet voor dat je verkouden wordt, maar het kan wel bijdragen aan het feit dat iemand het virus ergens oppakt. Als je de airco gebruikt, probeer deze dan niet lager dan zes graden onder de buitentemperatuur te zetten.

Conclusie

conclusie verkouden door ventilatie

Ventilatie heeft geen direct effect op verkoudheid. Verkoudheid is een virus dat je kunt overnemen door in contact te komen met een verkouden persoon of lucht in te ademen waarin het virus hangt. Ventilatie kan het verkoudheidsvirus dus niet creëren. Wel kan ventilatie ervoor zorgen dat het virus sneller verspreid wordt. Dat komt onder andere door de luchtstroom van de ventilatie. Hierdoor kan het virus gemakkelijker van de ene naar de andere ruimte verplaatsen.

Ook kan een slechte ventilatie ervoor zorgen dat je klachten kunt ontwikkelen die lijken op verkoudheidsklachten. Dat gebeurt wanneer de luchtvochtigheid te laag is, waardoor je geïrriteerde ogen en keel kunt krijgen. Ook de airco is niet de directe oorzaak van verkoudheid. Een airco kan er echter wel voor zorgen dat je weerstand verlaagt, waardoor je het verkoudheidsvirus makkelijker ergens kunt oplopen. Ventilatie is dus niet de direct oorzaak van verkoudheid, maar het heeft wel een indirecte impact. Zorg er daarom voor dat je ventilatie goed op orde is en je je airco niet te laag zet.