Home » Ventilatie » Subsidie ventilatiewarmtepomp

Subsidie op ventilatiewarmtepomp

Wil jij graag een ventilatiewarmtepomp? Dan is er goed nieuws! Je kunt namelijk in aanmerking komen voor een subsidie. In dit artikel vertellen we je hoe je deze kunt aanvragen, hoe hoog de subsidie is en wat de voorwaarden zijn. Lees dus vooral verder!

Subsidie ventilatiewarmtepomp

Wat is een ventilatiewarmtepomp?

Wat is een ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp is één van de verschillende soorten warmtepompen en zorgt voor de duurzame verwarming van water in je woning.

Een ventilatiewarmtepomp werkt specifiek in combinatie met je ventilatiesysteem. Het haalt namelijk de warmte uit afgezogen, vervuilde lucht. Dit wordt vervolgens gebruikt om het stromende water en het water van de radiatoren te verwarmen. De ventilatiewarmtepomp wordt geïnstalleerd op de plek van je ventilatie-unit. Dit betekent ook dat je geen losse buiten-unit voor de warmtepomp nodig hebt.

Bekijk onderstaande video van Duco over de werking van een ventilatiewarmtepomp.


Het voordeel van een ventilatiewarmtepomp is dat deze ook warm water kan genereren wanneer het buiten koud is. Het nadeel is echter dat de ventilatiewarmtepomp niet voldoende capaciteit heeft om een heel huishouden te voorzien van warm water. Je zult daarom altijd nog een andere verwarmingsinstallatie nodig hebben.

Wat kost een ventilatiewarmtepomp?

Kosten ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp exclusief cv-ketel kost tussen de € 3.300 en € 4.700. Een ventilatiewarmtepomp inclusief cv-ketel kost tussen de € 4.400 en € 5.800. Deze prijzen zijn inclusief installatiekosten en hebben betrekking op een vermogen van 1 tot 2 kW.

Waarom is er een subsidie voor ventilatiewarmtepompen?

Waarom is er een subsidie op ventilatiewarmtepompen?

De reden dat de overheid een subsidie voor ventilatiewarmtepompen beschikbaar heeft gesteld, is omdat zij duurzaamheid willen promoten. Het gebruik van onder andere ventilatiewarmtepompen zorgt ervoor dat er minder CO2 wordt uitgestoten en dat is natuurlijk beter voor het milieu. De Nederlandse overheid stuurt namelijk aan op de energietransitie, met als doel om in 2050 vrijwel helemaal energieneutraal te zijn.

Hoe hoog is de subsidie?

Hoogte subsidie ventilatiewarmtepomp

De subsidie voor een ventilatiewarmtepomp in 2022 bedraagt tussen de € 1.650 en € 2.250. Hoe hoger het vermogen is, hoe meer subsidie je kunt krijgen.

Subsidie ventilatiewarmtepomp aanvragen en voorwaarden

Subsidie ventilatiewarmtepomp aanvragen en voorwaarden

Je kunt de subsidie voor een ventilatiewarmtepomp gemakkelijk aanvragen via de website van de RVO. Hier heb je een DigiD voor nodig. Houd de factuur, bon en productfoto’s bij de hand. Doe de aanvraag bovendien binnen zes maanden na de koop en installatie van de ventilatiewarmtepomp.

Om in aanmerking te kunnen komen voor de subsidie, moet de ventilatiewarmtepomp echter aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze zijn:

  • De ventilatiewarmtepomp staat op de “Apparatenlijst Warmtepompen” van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
  • De ventilatiewarmtepomp moet nieuw zijn.
  • Een erkend bedrijf moet de ventilatiewarmtepomp hebben aangesloten.
  • De ventilatiewarmtepomp moet worden aangesloten in een woning in Nederland, waarvan de omgevingsvergunning voor 1 juli 2018 is aangevraagd.
  • Je hebt de ventilatiewarmtepomp vooraf betaald en je hebt hier een factuur en bon van op jouw naam.
  • Als je de ventilatiewarmtepomp combineert met een isolatiemaatregel, dan kun ook hier subsidie voor krijgen. Dit kan alleen als de ventilatiewarmtepomp na 30 juni 2020 is geïnstalleerd.
  • Dubbel check de voorwaarden en subsidiebedragen echter altijd op de website van de RVO. Deze kunnen namelijk worden aangepast.

Bekijk de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Andere financieringsmogelijkheden

Opties financiering ventilatiewarmtepomp

Naast de subsidieregeling van de overheid zijn er ook andere opties die je kunnen helpen om een ventilatiewarmtepomp te financieren. Zo kun je een Energiebespaarlening afsluiten tot maximaal € 25.000. Dit is een lening tegen gunstige voorwaarden voor duurzame maatregelen in huis. Daarnaast is het mogelijk om je ventilatiewarmtepomp mee te laten financieren in je hypotheek. Als je hiervoor kiest kun je ook gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek.