Home » Ventilatie » Subsidie ventilatiewarmtepomp

Subsidie op ventilatiewarmtepomp

Wil jij graag een ventilatiewarmtepomp? Dan is er goed nieuws! Je kunt namelijk in aanmerking komen voor een subsidie. In dit artikel vertellen we je onder andere hoe hoog de subsidie is, hoe je deze kunt aanvragen en wat de voorwaarden zijn. Lees dus vooral verder!

Subsidie ventilatiewarmtepomp

Wat kost een ventilatiewarmtepomp?

Kosten ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp exclusief cv-ketel kost tussen de €2.500,- en €4.700,-. Een ventilatiewarmtepomp inclusief cv-ketel kost tussen de €3.600,- en €5.800,-. Deze prijzen zijn inclusief installatiekosten en hebben betrekking tot een vermogen van 1 tot 2 kW.

Hoe hoog is de subsidie?

Hoogte subsidie ventilatiewarmtepomp

De subsidie voor een ventilatiewarmtepomp bedraagt tussen de €1.250,- en €1.550,-. Hoe hoger het vermogen is, hoe meer subsidie je krijgt.

Voorwaarden voor subsidie

Om in aanmerking te kunnen komen voor de subsidie, moet de ventilatiewarmtepomp aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze zijn:

  • De ventilatiewarmtepomp staat op de “Apparatenlijst Warmtepompen” van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
  • De ventilatiewarmtepomp moet nieuw zijn.
  • De ventilatiewarmtepomp moet aangesloten zijn door een erkend bedrijf.
  • De ventilatiewarmtepomp moet worden aangesloten in een woning in Nederland, waarvan de omgevingsvergunning voor 1 juli 2018 is aangevraagd.
  • Je hebt de ventilatiewarmtepomp vooraf betaald en je hebt hier een factuur en bon van op jouw naam.
  • Als je de ventilatiewarmtepomp combineert met een isolatiemaatregel, dan kun hier ook subsidie voor krijgen. Dit kan alleen als de ventilatiewarmtepomp na 30 juni 2020 is geïnstalleerd.
  • Controleer de voorwaarden en subsidiebedragen altijd na op de website van de RVO. Deze kunnen namelijk worden aangepast.

Bekijk de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Hoe vraag ik subsidie op een ventilatiewarmtepomp aan?

Hoe vraag ik subsidie aan

Je kunt de subsidie voor een ventilatiewarmtepomp gemakkelijk aanvragen via de website van de RVO. Hier heb je een DigiD voor nodig. Houd de factuur, bon en productfoto’s bij de hand. Doe de aanvraag binnen zes maanden na de koop en installatie van de ventilatiewarmtepomp.

Waarom is er een subsidie voor ventilatiewarmtepompen?

Waarom subsidie op ventilatiewarmtepomp

De reden dat de overheid een subsidie voor ventilatiewarmtepompen beschikbaar heeft gesteld, is omdat zij duurzaamheid willen promoten. Het gebruik van onder andere ventilatiewarmtepompen zorgt ervoor dat er minder CO2 wordt uitgestoten en dat is natuurlijk beter voor het milieu. Bovendien zit Nederland momenteel in een energietransitie, met als doel om in 2050 vrijwel helemaal energieneutraal te zijn.

Andere mogelijkheden om te financieren

Naast de subsidieregeling van de overheid zijn er andere opties die je kunnen helpen een ventilatiewarmtepomp te financieren. Zo kun je een Energiebespaarlening afsluiten tot maximaal €25.000,-. Dit is een lening tegen zachte voorwaarden voor duurzame maatregelen in huis. Meer informatie hierover? Bekijk dan de website van de Energiebespaarlening.

Een andere optie is om je ventilatiewarmtepomp mee te laten financieren in je hypotheek. Als je hiervoor kiest kun je ook gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek.

Wat is een ventilatiewarmtepomp?

De ventilatiewarmtepomp is één van de verschillende soorten warmtepompen. Dit is een systeem dat zorgt voor de duurzame verwarming van water in je woning.

Bekijk onderstaande video van Duco over de werking van een ventilatiewarmtepomp.


De werking

De ventilatiewarmtepomp werkt specifiek in combinatie met je ventilatiesysteem. Het haalt namelijk de warmte uit afgezogen, vervuilde lucht. Dit wordt vervolgens gebruikt om het stromende water en het water voor de radiatoren te verwarmen. De ventilatiewarmtepomp wordt geïnstalleerd op de plek van je ventilatie-unit. Dit betekent dat je geen losse buiten-unit voor de warmtepomp nodig hebt.

De voor- en nadelen van een ventilatiewarmtepomp

Het voordeel van de ventilatiewarmtepomp is dat deze ook warm water kan genereren wanneer het buiten koud is. Het nadeel is echter dat de ventilatiewarmtepomp niet voldoende capaciteit heeft om een heel huishouden te voorzien van warm water. Je zult daarom altijd nog een andere verwarmingsinstallatie nodig hebben.