Home » Ventilatie »
Kruipruimte ventileren
Een goede ventilatie in huis is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Dat wist je misschien al. Maar wist je ook dat het ventileren van de kruipruimte van je huis bijna net zo belangrijk is? De staat van de kruipruimte heeft namelijk direct effect op de rest van het huis. Hoe zit dat precies? En hoe kun je de ventilatie in de kruipruimte van je woning optimaliseren? Dat lees je in dit artikel!
Wat is een kruipruimte?
Een kruipruimte is de ruimte die zich onder de begane grond van een huis bevindt. Het is een lage ruimte van ongeveer een halve meter. Je kunt hier dus niet lopen en zult je kruipend voort moeten bewegen. Vandaar de naam ‘kruipruimte’. Oudere huizen hebben een kruipruimte zodat de houten balklaag van de vloer op de begane grond niet gaat rotten. Nieuwere huizen hebben vaak een betonnen vloer, in plaats van een houten vloer. Hierdoor is een kruipruimte niet zo zeer nodig. Echter hebben ook veel nieuwere huizen een kruipruimte, omdat hier vaak leidingen, buizen, kabels en de cv-ketel zijn weggestopt.
Waarom moet ik mijn kruipruimte ventileren?
Veel mensen weten dat het ventileren van je huis belangrijk is voor een optimaal leefklimaat en een goede gezondheid. Maar waarom zou je daarnaast specifiek de kruipruimte ook nog ventileren? Daar kom je toch bijna nooit? Het ventileren van de kruipruimte is niet verplicht volgens het Bouwbesluit. Toch wordt het geadviseerd. Dat zit zo: de kruipruimte is onderdeel van je huis, dus alles wat in de kruipruimte gebeurt heeft direct effect op de rest van je huis. Een goede ventilatie in de kruipruimte voorkomt de volgende vervelende gevolgen:
Vochtproblemen
Een goede ventilatie in de kruipruimte zorgt ervoor dat de ruimte niet te vochtig wordt. Dit is goed voor het isolatiemateriaal dat zich hier bevindt. Het materiaal gaat namelijk langer mee in een droge omgeving. Daarnaast kan er geen condensvorming ontstaan zonder vocht. Dat is fijn, want condens kan in de wanden van de kruipruimte trekken en vervolgens in de rest van het huis belanden.
Een bodemafsluiter bij een natte bodem
Het is belangrijk om te weten dat een goede ventilatie geen natte bodem in de kruipruimte kan oplossen. Als jouw kruipruimte een natte bodem heeft, dan is het aan te raden om een bodemafsluiter te plaatsen. Bodemafsluiters zijn te verkrijgen in verschillende materialen en zorgen ervoor dat de kruipruimte een stuk droger wordt.
Radon
Ventilatie in de kruipruimte helpt om radon uit te drijven. Radon is een radioactief gas dat in de grond zit. De grootste hoeveelheid is te vinden in kleigrond. Radon is daarnaast te vinden in bouwmaterialen, zoals beton. Het radongehalte in huizen is tegenwoordig groter dan in de natuur. Radon is op zichzelf niet gevaarlijk, maar wanneer het vervalt, ontstaan er kleine radioactieve stoffen. Deze kunnen zich vervolgens hechten met andere stofdeeltjes. Als je dit inademt, dan kan dat kankerverwekkend zijn. Het is daarom belangrijk dat je je kruipruimte goed ventileert. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een bodemafsluiter te plaatsen in je kruipruimte. Zo minimaliseer je het effect van radon.
Nare geurtjes in huis
Met ventilatie voorkom je nare geurtjes in de kruipruimte. Dat komt omdat het vochtgehalte een stuk lager ligt in een geventileerde ruimte. Hierdoor ontstaat er geen nare, muffe geur. Dat is natuurlijk wel zo fijn wanneer je af en toe de kruipruimte in moet.
Schimmel
Schimmels maken bijna geen kans in een goed geventileerde kruipruimte. Schimmels ontstaan en groeien het snelst in een windstille omgeving, met een luchtvochtigheid van minimaal 70%. Een niet geventileerde kruipruimte is daarom de optimale voedingsruimte voor schimmels. Deze trekken zich dan diep in het hout. Hierdoor kan het hout op een gegeven moment gaan rotten. Tegelijkertijd is het ongezond om je in een ruimte met schimmels te bevinden. Dat is niet zo handig als je af en toe toch de kruipruimte in moet. Om deze problemen tegen te gaan, is het dus van belang dat je je kruipruimte ventileert.
Ophoping van gas
Er lopen vaak gasleidingen door kruipruimtes. Het is natuurlijk fijn dat deze leidingen uit het zicht zijn weggewerkt. Echter het kan wel gevaarlijk zijn wanneer de kruipruimte niet is geventileerd. Mocht het zo zijn dat er een gaslek ontstaat, dan zal het gas zich ophopen. Dit kan leiden tot explosies of gasvergiftiging. Dit kun je voorkomen door de kruipruimte te ventileren.
Hoeveel ventilatie in de kruipruimte is nodig?
Hoeveel ventilatie de kruipruimte in jouw huis nodig heeft ligt aan de oppervlakte van de vloer. Gemiddeld genomen heb je één ventilatiekoker per 12 m2 nodig. Echter kan dit nog verschillen per kruipruimte. Soms is er namelijk om bepaalde redenen toch meer ventilatie nodig. Laat daarom altijd een specialist beoordelen hoeveel ventilatie er daadwerkelijk nodig is.
Hoe ventileer ik mijn kruipruimte?
Het is aan te raden om een specialist het ventileren van je kruipruimte te laten regelen. Deze kan inschatten hoeveel ventilatie er nodig is en de installatie op de juiste manier uitvoeren. Wil je de installatie van de ventilatie in je kruipruimte toch liever zelf doen? Dat kan. Hieronder geven we je een stappenplan.
Dit heb je nodig
Qua gereedschap heb je het volgende nodig om te kunnen starten:
- Werkhandschoenen
- Veiligheidsbril
- Boormachine
- Troffel
- Vuistje (moker)
- 8 mm steenboor van 40 cm lang
- 6 mm steenboor
- Steenbeitel
- Tuinspade
- Schroevendraaier
- Emmer
- Harde borstel
- Zachte borstel
- Voegspijker
Bij een spouwmuur heb je daarnaast ventilatieroosters en specie (mengsel voor metselwerk) nodig.
Bij een normale muur heb je de volgende materialen nodig:
- PVC lijm
- Een 75 mm PVC buis van 90 cm lang
- Twee 75mm PVC bochten 90 graden
- Een PVC ventilatiekoker
- Pluggen en schroeven
- Een 75 mm beugel
- Volièregaas van 15×15cm
Let op: dit zijn materialen voor één ventilatiekoker. Het verschilt per situatie hoeveel kokers je nodig hebt. Houd hier van tevoren dus rekening mee.
Het stappenplan bij een spouwmuur
Hier volgen de stappen om de ventilatie in je kruipruimte te optimaliseren met een spouwmuur:
Stap 1: verwijder het ventilatierooster
Zet eerst je veiligheidsbril op en trek je werkhandschoenen aan. Ga de kruipruimte in. Gebruik het vuistje (moker) en de steenbeitel om het oude ventilatierooster van de muur te hakken. Hier wordt straks het nieuwe ventilatierooster geplaatst. Zorg ervoor dat het achtergebleven gat in de muur groot genoeg is voor het nieuwe rooster. Je kunt deze groter maken met de beitel. Veeg vervolgens over de stenen heen met de borstel. Je ziet nu de binnenkant van de buitenmuur.
Stap 2: maak de stenen nat
Maak de borstel nat met water. Veeg vervolgens over de stenen rondom het gat heen om de stenen nat te maken.
Stap 3: maak de specie aan
Nu is het tijd om de specie aan te maken met water. Zorg ervoor dat deze stevig genoeg is. Breng de specie vervolgens aan in het gat en zet het daarna meteen het nieuwe ventilatierooster erin. Wacht dan even totdat de specie harder is geworden. Nu kun je de voeg één centimeter diep uitkrabben met een voegspijker. Hierna kun je de specie in zijn geheel laten verharden.
Stap 4: vul de voegen
Maak de voegspecie klaar. Het is de bedoeling dat je genoeg water toevoegt zodat er een stevige massa ontstaat waar je een bal mee kunt maken. Met deze speciebal kun je nu de voegen gaan vullen met behulp van de voegspijker. Ga hier vervolgens met de natte borstel overheen.
Stap 5: creëer gaten in de buitenmuur
Maak nu twee gaten in de buitenmuur voor de ventilatieroosters. Deze moeten op één meter vanaf de hoeken van de woning worden geplaatst en boven het maaiveld. Dit is vaak ter hoogte van de derde rij stenen. Meet met de ventilatieroosters hoe groot de gaten moeten zijn en teken dit af. Vervolgens pak je een boor en maak je om de centimeter een gat (doe dit op de aftekende lijnen). Dit kun je daarna uithakken met een vuistje en een beitel.
Stap 6: creëer gaten in de binnenmuur
Maak nu ook twee gaten in de binnenmuur van de kruipruimte. Dit doe je op bijna dezelfde manier als stap 5. Het enige verschil is dat de gaten op de halve hoogte van de kruipruimte moeten komen. De gaten van de buitenmuur horen dus lager te zijn dan de gaten van de binnenmuur.
Stap 7: afwerking
Plaats de ventilatieroosters met de specie en werk het geheel af. Je kruipruimte is nu geventileerd.
Het stappenplan bij een normale muur
Hier volgen de stappen om de ventilatie van je kruipruimte te optimaliseren als je een normale muur hebt.
Stap 1: maak de ventilatiekokers klaar
Vergeet vooraf niet je veiligheidsbril op te zetten en je werkhandschoenen aan te trekken. Begin met het klaarmaken van de ventilatiekokers. Het ligt aan de grootte van je huis hoeveel kokers je nodig hebt. Zo maak je één koker: zaag een stuk van 50 cm van de PVC buis af. Lijm vervolgens met de PVC lijm een 90 graden bocht aan elk uiteinde op zo’n manier dat er een S-vorm ontstaat. Zaag van de overgebleven PVC buis een stuk van 30 cm af. Lijm deze daarna vast aan één kant van de S-vorm.
Stap 2: Graaf een gat tegen de buitenmuur
Graaf een gat tegen de buitenmuur op één meter van de hoek van het huis. Zorg ervoor dat het gat ongeveer een halve meter diep is. Probeer het gat groot genoeg te maken zodat er gemakkelijk vanaf te werken is.
Stap 3: boor een gat voor de ventilatiekoker
Kijk waar je de ventilatiekoker gaat plaatsen en markeer deze plek. Het is de bedoeling dat dit tien centimeter boven het maaiveld is. Gebruik de boormachine om het gat te boren vanaf de buitenmuur. Ga vervolgens naar de kruipruimte en hak vanaf hier de opening verder uit.
Stap 4: plaats de ventilatiekoker
Maak nu eerst specie aan met water. Zorg ervoor dat deze stevig genoeg is. Ga naar het gat in de buitenmuur en steek vanaf hier de ventilatiekoker door het gat heen. Ga met de specie over de kier tussen de muur en ventilatiekoker heen, zodat deze vast komt te zitten.
Stap 5: maak het gegraven gat dicht
Dicht het gegraven gat en stamp de aarde goed aan. De ventilatiekoker wordt nu gefixeerd, doordat een groot gedeelte hiervan bedekt is met aarde.
Stap 6: afwerking in de kruipruimte
Ga terug naar de kruipruimte. Vul hier de gleuf tussen de muur en de ventilatiekoker op met de specie.
Stap 7: zet de ventilatiekoker vast met een beugel
Ga voor de laatste keer terug naar de buitenmuur. Zet hier de ventilatiekoker vast met een beugel. Doe dit net onder de bocht. Maak daarna een prop van het gaas en plaats deze in de opening van de ventilatiekoker. Zo kan er nog wel lucht langs, maar geen ongedierte zoals muizen. Je kruipruimte is nu geventileerd.
Kruipruimte ventileren samengevat
Het is belangrijk om de kruipruimte van je huis te ventileren. Dat komt omdat de kruipruimte in directe verbinding staat met de rest van het huis. Een ongezond klimaat in de kruipruimte zorgt dus voor negatieve gevolgen in de rest van het huis.
Hoeveel ventilatie een specifieke kruipruimte nodig heeft ligt onder andere aan het oppervlakte en de staat van de kruipruimte. Echter kunnen we uitgaan van gemiddeld één ventilatiekoker per 12 vierkante meter.
Het is aan te raden om de optimalisatie van de ventilatie in jouw kruipruimte over te laten aan een vakman. Deze weet precies wat er gedaan moet worden. Wil je dit toch liever zelf doen? Volg dan het stappenplan in dit artikel. Check van tevoren wel of je een spouwmuur of een normale muur hebt. Het stappenplan verschilt namelijk per muursoort.