Dubbele lasten bij nieuwbouw
Zit jij eraan te denken om een nieuwbouwhuis te kopen? Houd er dan rekening mee dat je een tijd dubbele lasten zult hebben. Het duurt gemiddeld namelijk een jaar voordat een huis gebouwd is en in de tussentijd moet je natuurlijk ergens wonen. Je hebt dan de kosten voor de bouw van je nieuwe huis en de kosten voor je huidige hypotheek of huur. Dit kan gevolgen hebben voor de financiering van je nieuwbouwhuis. Hoe dat zit lees je in dit artikel. Daarnaast gaan we ook in op hoe je je dubbele lasten zoveel mogelijk kunt beperken. Veel leesplezier!
Wat gebeurt er met mijn tweede hypotheek als ik dubbele lasten heb?
Het kan zijn dat dubbele lasten ervoor zorgen dat je een lagere hypotheek krijgt. Dit is echter niet altijd het geval, omdat financiële situaties verschillen. Eén scenario is dat je de dubbele lasten met je eigen vermogen betaalt. In dat geval kijkt de hypotheekverstrekker of jij de maandelijkse kosten van je huidige en nieuwe hypotheek tot twee jaar zelf kunt betalen. Een ander scenario is dat je beide hypotheken met je inkomen betaalt. De hypotheekverstrekker kijkt dan of je de kosten daadwerkelijk zou kunnen betalen van je inkomen. Zijn beide scenario’s niet van toepassing op jou? Dan is er een kans dat de hypotheekverstrekker je tweede hypotheek niet goedkeurt of verlaagt.
De invloed van huren op je hypotheek
Veel mensen huren een woning terwijl ze wacht totdat hun nieuwbouwhuis af is. Als je hiervoor kiest, dan moet je zelf berekenen of je zowel de huur als de kosten van je nieuwbouwhuis kunt betalen. Huur wordt echter niet in acht genomen bij de berekening van je hypotheek door de hypotheekverstrekker. Je zult dus geen lagere hypotheek krijgen puur door het feit dat je huurt. Dat komt omdat de huur niet wordt gezien als vaste last doordat deze maandelijks kan worden opgezegd.
Hoe druk ik de kosten van mijn dubbele lasten?
Er zijn vijf dingen die je kunt doen om zo min mogelijk gebukt te gaan onder je dubbele lasten. Deze zijn:
1. Hoog je hypotheek op met de bouwrente
Je kunt je hypotheek verhogen door de bouwrente hierin mee te laten nemen. Dit wordt ook wel meefinancieren genoemd. Hiermee kun je je dubbele lasten (gedeeltelijk) betalen. Houd er wel rekening mee dat deze verhoging niet fiscaal kan worden afgetrokken als hypotheekrenteaftrek. Tegelijkertijd betaal je wel rente over de gehele hypotheek. Dit is onderaan de streep dus een financieel nadeel voor jou.
2. Sluit een overbruggingshypotheek af
Bij sommige banken is het mogelijk om een overbruggingshypotheek af te sluiten. Je leent dan geld tegen rente om je dubbele lasten mee te betalen. Je lost de overbruggingshypotheek af, wanneer je geen dubbele woonlasten meer hebt. Uiteraard zitten er wel voorwaarden verbonden aan de overbruggingshypotheek. Niet iedereen kan hier dus voor in aanmerking komen.
3. Leen geld van vrienden of familie
Je kunt je vrienden of familie vragen of je geld van hun mag lenen om je dubbele lasten te dekken. Leg dit wel altijd vast bij de notaris en betaal hen eventueel rente. Uiteraard kun je je naasten ook vragen om geld te schenken. Het is het voordeligste als je ouders dit doen. Zij mogen jou namelijk elk jaar ruim €6.000,- belastingvrij schenken. Daarnaast mogen zij je ook eenmalig ruim €100.000,- schenken voor de koop van een huis.
4. Verhuur je woning
Ga je van een koopwoning naar je nieuwbouwhuis? Dan moet je de woning op een gegeven moment verkopen. Dit kan een lang proces zijn en hoe langer dit duurt, hoe meer geld het jou kost. Overweeg daarom om je koopwoning tijdelijk te verhuren, als jij al in je nieuwbouwhuis woont. De verhuur kan je doen op basis van de Leegstandwet. Hierdoor is het makkelijker om de huur op te zeggen, wanneer het huis verkocht is. Op deze manier kun je de dubbele lasten (gedeeltelijk) betalen met de huur die je ontvangt.
5. Woon in bij je naasten
Je kunt ervoor kiezen om tijdelijk bij familie of vrienden te gaan wonen. Op deze manier heb je (bijna) geen dubbele woonlasten. Houd er wel rekening mee dat de bouw van een huis gemiddeld één jaar in beslag neemt. Dat is een lange tijd om bij iemand te wonen met wie je niet goed overweg kan!