Home » Duurzaam huis » Btw op zonnepanelen terugvragen

Btw op zonnepanelen terugvragen

Ben jij van plan zonnepanelen aan te schaffen voor je woning? Dan is er goed nieuws! Je kunt namelijk de btw op de panelen terugvragen van de Belastingdienst. Dit bedraagt bijna 21% van het aankoopbedrag. Lees snel verder om erachter te komen hoe je de btw op je zonnepanelen kunt terugvragen!

Btw op zonnepanelen terugvragen

Waarom kan ik btw terugvragen?

Waarom kan ik btw terugvragen

Met zonnepanelen wek je stroom op. Vaak verbruik je dit zelf in je eigen woning. Echter komt het vooral in zonnige periodes voor dat je meer stroom opwekt dan nodig is. Het overschot geef je aan de energieleverancier in ruil voor een vergoeding. Op deze manier kan de leverancier andere huishoudens voorzien van zonne-energie. Dit heet het terugleveren van stroom. Technisch gezien ben je dus een verkoper, of ondernemer. Hierdoor heb jij, net zoals verkopers van andere producten, het recht om btw terug te vragen. Tevens is deze regeling ook een stimulans om mensen aan te sporen meer duurzame energie te gebruiken.

Wat heb ik nodig?

Wat heb ik nodig

Je hebt een aantal administratieve stukken nodig om btw op je zonnepanelen terug te vragen. Deze zijn:

  • Een DigiD
  • De factuur van de levering en installatie van je zonnepanelen. Deze moet voorzien zijn van jouw naam. Heb je een partner en vallen de zonnepanelen onder gemeenschap van goederen? Dan mag de factuur ook op diens naam staan.
  • Het contract met de energieleverancier die de elektriciteit levert.
  • Het totale opwekvermogen van de zonnepanelen in wattpiek. Dit kun je vinden op de offerte of de leveranciersovereenkomst. Daarnaast kun je dit ook dubbel checken op de technische specificatie van de panelen.

Stappenplan BTW terugvragen

Stappenplan BTW terugvragen

Er zijn een aantal stappen die je moet doorlopen om de btw op je zonnepanelen terug te kunnen vragen. Deze zijn:

Stap 1. Aanmelden bij de Belastingdienst

Je moet jezelf registeren bij de Belastingdienst als ondernemer voor de btw. Dit doe je door het online of papieren formulier Opgaaf Zonnepaneelhouders in te vullen. Wil je maar een keer btw-aangifte doen? Maak dan gebruik van de kleineondernemersregeling. Je kunt dan tot drie jaar na de registratie geen BTW-aanvragen meer indienen of krijgen.

Aanmelden

Stap 2. Wachten

Het duurt maximaal tien werkdagen voordat je aanmelding bij de Belastingdienst is voltooid. Als je het online formulier hebt ingevuld, dan krijg je een bevestiging via de mail met een persoonlijk btw-nummer. Mocht je de papieren versie hebben gebruikt, dan krijg je de bevestiging per post.

Wachten

Stap 3. Btw-aangifte doen

Heb je de bevestiging van de aanmelding bij de Belastingdienst binnen? Dan kun je nu btw-aangifte doen! Dit kan online op het zakelijke portaal, met je DigiD. Ook is het mogelijk om een papieren aangifte te doen. Op de aangifte vul je de datum van de eindfactuur en het totale opwekvermogen van de zonnepanelen in. Kijk vervolgens op de forfait-tabel welk forfaitbedrag hierbij hoort en vul dit ook in.

btw-aangifte doen

Stap 4. Je rekeningnummer overdragen

De laatste stap is om je rekeningnummer door te geven aan de Belastingdienst. Dit doe je via het zakelijke portaal. Dit is de rekening waarop je de btw-teruggave ontvangt.

Belangrijk om te weten

Belangrijk om te weten

Ben jij van plan btw terug te vragen op je zonnepanelen? Dan is het goed om de volgende punten nog even door te nemen.

De btw-teruggave is alleen van toepassing als je jaarlijks niet meer dan €20.000,- omzet maakt met de teruglevering van energie. De meeste huishoudens blijven echter ver onder deze grens!

In het jaar dat je de zonnepanelen koopt betaal je wel btw over de elektriciteit die je opwekt. Dit is echter een relatief laag bedrag. Daarnaast is het ook al verrekend in de btw die je terugkrijgt voor de panelen.

Je kunt de btw tot zes maanden na het eind van het aankoopjaar van de zonnepanelen terugvragen.

Afwijkende situaties

Afwijkende situaties

In een aantal situaties kunnen er afwijkende regels of fiscale gevolgen van toepassing zijn. Neem in deze gevallen contact op met de belastingdienst om te vragen wat dit voor jou betekent:

  • Je bent al ondernemer voor de btw: de fiscale gevolgen kunnen anders zijn.
  • Verenigingen van Eigenaars: de fiscale gevolgen kunnen anders zijn.
  • Je hebt al zonnepanelen en laat nieuwe installeren: er gelden afwijkende regels.
  • Je hebt al eerder btw-teruggave op zonnepanelen gehad: het stappenplan en de fiscale gevolgen kunnen anders zijn.