Home » Duurzaam huis »
Wat doe je met oude apparaten?
In een huis vol met elektronische apparaten komt het geregeld voor dat er een verouderd. Deze kun je natuurlijk niet zomaar in de prullenbak gooien. Maar wat doe je dan met je oude apparaten? Er zijn verschillende opties. Zo kun je ervoor kiezen om je oude apparaten te laten repareren, af te geven in de winkel, weg te gooien, of te verkopen. In dit artikel gaan wij in op al deze opties, zodat je precies weet wat je moet doen met je oude apparaten. Lees dus snel verder!
Over welke apparaten hebben we het?
De term “apparaat” is natuurlijk vrij breed. Echter, in dit artikel bedoelen wij met “oude apparaten” elektrische apparaten. Je kunt hierbij denken aan koelkasten, wasmachines, televisies en keukenapparatuur. Daarnaast vallen ook lampen en batterijen in dezelfde categorie als elektronische apparaten wanneer het aankomt op recycling.
Oude apparaten laten repareren
Wanneer een van je elektronische apparaten het begeeft denk je misschien snel aan het wegdoen hiervan. Echter zou het zo kunnen zijn dat het apparaat te repareren valt. Mocht dit zo zijn dan scheelt het je natuurlijk in de kosten, omdat je geen vervangend apparaat hoeft aan te schaffen. Soms is het zo dat het toch beter is om het apparaat te vervangen. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn het als apparaat niet energiezuinig is en er betere alternatieven op de markt zijn. Dit bespaart energie op de lange termijn en dat scheelt ook weer in de portemonnee. Daarnaast zijn energiezuinige apparaten natuurlijk beter voor het milieu.
Oude apparaten afgeven in de winkel
In veel winkels kun je je oude apparaten gratis inleveren wanneer je een nieuw soortgelijk apparaat koopt. Soms is het dan zelfs zo dat je korting krijg op je nieuwe product. Als je het nieuwe apparaat bij jou thuis laat bezorgen, dan kan de bezorgdienst het oude apparaat vaak ook meenemen. Als het hen niet lukt het apparaat meteen mee te nemen, dan moeten ze je een andere optie bieden. Zo kunnen ze je oude apparaat alsnog binnen twee weken ophalen. Een andere mogelijkheid is dat de verkoper een verpakking levert waarin jij zelf gratis het oude apparaat naar hen kunt opsturen. Bij grote elektronicawinkels hoef je soms geen eens een nieuw apparaat te kopen om je oude apparaat af te geven. Zij nemen dit gratis van je aan. Kleinere elektronische apparaten kun je bovendien op veel meer plekken inleveren dan grotere apparaten. Als de apparaten niet langer, dikker, of breder zijn dan 25 centimeter, dan passen deze in de inleverbakken die bij meer dan 3.000 winkels, supermarkten en bouwmarkten te vinden zijn.
Vriezer- en koelkast voordeel in 2021
De overheid heeft een plan opgesteld waarin staat dat iedereen die zijn oude koelkast of vriezer inlevert, €35,- terugkrijgt. De regering hoopt dat deze retourpremie in 2021 van start kan gaan. Op deze manier willen ze mensen aansporen om een duurzamere vriezer of koelkast te kopen en hun verouderde versies te laten recyclen. Zo hopen ze de CO2-uitstoot te verminderen. De retourpremie zal worden betaald aan de consument door de producenten en importeurs van de vriezers en koelkasten.
Oude apparaten weggooien
Je kunt ervoor kiezen om oude apparaten weg te gooien. Dit gooi je uiteraard niet weg bij de rest van je huishoudelijk afval. Wat doe je er dan wel mee? Je kunt elektronische apparaten altijd wegbrengen naar de milieustraat in jouw gemeente. In sommige gemeenten kun je zelfs een afspraak maken zodat zij de apparaten bij jou ophalen. Ook mag je in bepaalde gemeenten de apparaten aanbieden naast je huishoudelijk vuil. Dit verschilt echter per gemeente. Zoek dit dus van tevoren uit. Je kunt er bovendien voor kiezen om je apparaten op te laten halen door particuliere bedrijven.
Oude apparaten verkopen
Het is zeker een goede een optie om je oude apparaten te verkopen. Je kunt deze tweedehands doorverkopen op bijvoorbeeld Marktplaats, of aan een refurbish-bedrijf. Refurbish-bedrijven knappen oude apparaten op om deze vervolgens weer door te kunnen verkopen. Welke van de twee opties meer winstgevend is, is lastig te zeggen van tevoren. Dat ligt vooral aan de staat waarin het apparaat verkeert. De kans is echter aanwezig dat een refurbish-bedrijf je minder zal bieden, dan iemand op marktplaats. Dat komt omdat dit soort bedrijven gespecialiseerd zijn in het detecteren van defecten. Als zij zo’n defect vinden, dan zullen ze uiteraard minder geld bieden.
Wat maakt het uit wat ik met mijn oude apparaten doe?
Misschien vraag je je af wat het nou eigenlijk uitmaakt wat jij met je oude apparaten doet. Het maakt een groot verschil als iedereen zich op nationaal en internationaal niveau inzet voor recycling. Wanneer oude apparaten apart worden verwerkt van ander afval, is de kans dat gevaarlijk stoffen uit de apparaten in het milieu belanden. Daarnaast wordt er veel minder CO2 uitgestoten wanneer oude apparaten worden recyclet. Dat komt omdat er minder nieuwe grondstoffen gebruikt hoeven te worden, als de oude grondstoffen hergebruikt kunnen worden.
Wat wordt er gedaan met oude apparaten?
De oude apparaten die zijn ingeleverd bij winkels en gemeenten worden naar de producenten of importeurs van de apparaten gebracht. Zij zorgen er op hun beurt weer voor dat de oude apparaten bij verwerkingsbedrijven terechtkomen. Hier worden eerst de onveilige onderdelen en stoffen verwijderd uit de apparaten. Vervolgens wordt er gekeken welke materialen gerecycled kunnen worden. Je kunt hierbij denken aan ijzer, koper en glas. Dit kan dan weer gebruikt worden voor het produceren van nieuwe apparaten.
Let hierop voordat je oude apparaten wegdoet
Heb je ervoor gekozen om je oude apparaten weg te doen? Let dan van tevoren wel op een aantal punten:
- Wis alle persoonlijke data van telefoons, laptops, tablets en computers. Zo zorg je ervoor dat niemand hiermee aan de haal kan gaan.
- Maak de oude apparaten van tevoren schoon en zorg ervoor dat je deze in heel kunt inleveren. Als je ervoor zou kiezen om iets af te breken, dan zou het eventueel problemen kunnen opleveren voor de recycling.
- Lever alle bijbehorende onderdelen en accessoires van de oude apparaten mee. Denk daarbij bijvoorbeeld aan opladers en afstandsbedieningen.
- Zorg dat oude friteuses vetvrij zijn.
- Zorg dat er geen water meer zit in oude vaatwassers of wasmachines.
- Lever batterijen en accu’s los in.
- Plak de snoeren van grote apparaten vast.
- Zorg ervoor dat er geen persoonlijke spullen meer te vinden zijn in de oude apparaten. Denk aan kleding in wasmachines en eten in koelkasten.
Samenvattend
Oude elektronische apparaten kun je niet zomaar in de prullenbak gooien. Dat is niet goed voor het milieu. Daarnaast passen grote apparaten zoals koelkasten niet eens in de prullenbak. Je hebt verschillende opties voor wat je wel met je oude apparaten kunt doen. Ten eerste kun je kijken of je deze wil laten repareren. Misschien kun je de apparaten dan nog een tijdje blijven gebruiken. Is dit geen optie, dan kun je ten tweede je apparaten inleveren in de winkel. In de meeste winkels is het zo dat je je oude apparaat kunt inleveren, wanneer je een nieuw soortgelijk product koopt. Dit is ook het geval wanneer je iets online besteld. de verkoper haalt het product dan gratis op, of jij kunt het gratis opsturen. Daarnaast kun je in grote elektronicawinkels je oude apparaten inleveren, zonder daar een nieuw apparaat voor te hoeven kopen. Een derde optie voor je oude apparaten is deze weggooien. Dat kan door ze naar de milieustraat te brengen, of door eventueel een afspraak te maken bij jouw gemeente zodat ze dit op kunnen komen halen. In sommige gemeenten mag je de apparaten ook op straat zetten naast je huishoudelijk afval. Deze opties verschillen echter per gemeente. Als laatste optie kun je ervoor kiezen om je oude apparaten door te verkopen aan particulieren of bedrijven. Het is belangrijk dat je een van deze opties kiest, omdat je er zo voor zorgt dat de schadelijke stoffen uit de apparaten niet in het milieu belanden. Daarnaast kunnen bepaalde materialen gebruikt worden voor nieuwe apparaten. Dat scheelt CO2-uitstoot. Op deze manier help je het milieu dus een handje!