Home » Duurzaam huis » Afval scheiden

Afval scheiden

We worden met zijn allen steeds duurzamer en scheiden daarom ook steeds vaker ons afval. Duurzaamheid wordt tegenwoordig zelfs gezien als hip. Dat is maar goed ook. Op deze manier helpen we het milieu namelijk een handje mee en komt een circulaire economie dichterbij. In dit artikel vertellen we je onder andere wat de voordelen zijn van afval scheiden en wat de grootste fabels zijn. Lees dus snel verder!

Afval scheiden

Waarom afval scheiden?

Waarom afval scheiden

De belangrijkste reden om afval te scheiden is om het milieu te helpen. Het is makkelijker om herbruikbare en recyclebare materialen te vinden in gescheiden afval. Hoe meer materialen hergebruikt kunnen worden, hoe minder grondstoffen en energie nodig is om nieuwe materialen te maken. Hetzelfde geldt voor recyclebare materialen. Deze kunnen worden omgezet tot nieuwe producten, waardoor er minder grondstoffen en energie nodig is. Uiteindelijk zal dit jou bovendien geld besparen, omdat de gemeenten minder afvalstoffenheffing hoeven te innen.

De voordelen van afval scheiden

Het is duidelijk dat het scheiden van afval uiteindelijk bijdraagt aan een beter milieu. Dat komt door het effect van de voordelen die het recyclen van gescheiden afval met zich meebrengt. Dit zijn de vier grote voordelen van het recyclen van gescheiden afval:

  1. Er zijn minder grondstoffen nodig om nieuwe producten te maken. Denk hierbij aan metalen voor apparaten, bomen voor papier en aardolie voor plastic.
  2. Er komt meer grond vrij voor het verbouwen van voedsel. Deze grond wordt nu veelal gebruikt voor het oogsten van grondstoffen.
  3. Er wordt meer energie bespaart. Dat komt omdat het recyclen van producten vaak minder energie kost dan het maken van materialen met nieuwe grondstoffen.
  4. Er komen minder broeikasgassen (CO2) vrij, omdat er minder afval verbrand hoeft te worden.

Afval kan alleen worden hergebruikt als het zuiver is

Afval kan alleen worden hergebruikt als het zuiver is

Afval kan alleen worden gerecycled of hergebruikt als het zuiver is. Dat houdt in dat alle afvalsoorten daadwerkelijk los van elkaar moeten worden aangeboden. Zo mag er bijvoorbeeld geen glas bij het papier zitten. Daarnaast moet het afval ook relatief schoon zijn. Zo is het bijvoorbeeld niet de bedoeling dat er etensresten op gescheiden papier te vinden is. Als de scheidingsregels niet goed worden nageleefd, dan belandt het gescheiden afval alsnog op de grote berg met niet-recyclebaar afval. Dit wordt dan verbrand.

Hoe scheid ik afval?

Hoe scheid ik afval

Het is belangrijk dat de juiste afvalsoorten op de goede manier worden gescheiden. Het verschilt per gemeente hoe en waar je je afval precies aanbiedt. Vraag dit dus goed na. Echter is het wel zo dat hoofdlijnen voor het scheiden van afval landelijk ongeveer hetzelfde zijn. Dit zijn de hoofdlijnen:

Groente- fruit- en tuinafval (gft)

Jouw groente- fruit- en tuinafval (gft) gaat in een daarvoor bestemde groene bak. Hier mogen etensresten, botjes, koffieprut en klein snoeiafval in. Zorg ervoor dat je hier geen luiers, kaaskorsten, kattenbakvulling en bioplastics bij gooit. De groene bak kun je eens in de zoveel tijd voor je deur zetten. Je gemeente leegt deze dan. Hoe vaak dit gedaan wordt verschilt per gemeente. Van het opgehaalde gft wordt biogas en compost gemaakt. Je kunt er trouwens ook voor kiezen om het gft in je eigen tuin als compost te gebruiken.

Papier

Bied oud papier droog aan zodat het gerecycled kan worden. Onder oud papier vallen onder andere kranten, enveloppen, kartonnen dozen, folders en tijdschriften. Pizzadozen met vetvlekken en gebruikte kartonnen koffiebekers vallen hier niet onder. In veel gemeentes is het zo dat je het papier eens in de zoveel tijd gebundeld voor je deur kunt zetten. De gemeente haalt dit dan op. Is dit niet het geval in jouw gemeente? Breng het papier dan zelf naar een papiercontainer in jouw straat of wijk.

Plastic, blik en drankkarton

Het is belangrijk dat plastics, blikken en drankkarton droog worden aangeboden. Anders is de kans groot dat het niet gerecycled kan worden. Doe geen fruitnetjes, cd-hoesjes, piepschuim of zwart plastic bij deze afvalsoort. Veel gemeenten halen plastic, blikken en drankkarton eens in de zoveel tijd op. Je kunt dit dan gebundeld op straat zetten. Als dit niet het geval is in jouw gemeente, dan kun je het afval zelf naar een plasticcontainer brengen.

Plastic

Glas

Glas kan goed gerecycled worden. Lever daarom glazen flessen, potten en verpakkingen los in. Zorg er wel voor dat deze helemaal leeg zijn. Drinkglazen, gloeilampen, ovenschalen en spiegels vallen overigens niet onder deze categorie. Het is de bedoeling dat je het glas zelf in de glasbak in jouw buurt gooit.

Textiel

Alle soorten kleding, schoenen en beddengoed kunnen gerecycled worden, zolang deze schoon en droog zijn. Het maakt niet uit of er gaten in zitten. Je kunt dit inleveren in de daarvoor bestemde containers. Deze kun je vaak in supermarkten of op straat in je eigen buurt vinden. Kleren met verf- en olievlekken, matrassen, kussens en dekbedden vallen niet onder recyclebaar textiel.

Elektrische apparaten

Elektrische apparaten moeten altijd apart worden weggedaan. Vervang je een oud elektrisch apparaat voor een nieuwe? Dan kun je de oude vaak inleveren bij de winkel waar je de nieuwe koopt. Kleinere elektrische apparaten kun je bovendien kwijt in inzamelbakken. Deze kun je op veel plekken vinden, zoals bij de bouwmarkt, in supermarkten en in elektronicawinkels. Ook is het een optie om je elektrische apparaten naar de milieustraat te brengen.

Elektronisch afval

Restafval

Al het afval dat overblijft na het scheiden valt onder restafval. Denk hierbij aan theezakjes, kauwgom, sigaretten, scheermesjes en vies of nat papier en karton. Hoe je dit precies inlevert verschilt per gemeente. Vaak is het zo dat je dit kunt verzamelen in een vuilniszak en het vervolgens zelf in een container kunt stoppen in jouw wijk of straat. Ook kan het zo zijn dat je gemeente één keer per week een vuilniswagen langs de huizen laat rijden om het restafval voor de deur op te halen. In bepaalde gemeenten bied je het vuilnis daarvoor aan in speciale vuilniszakken en in andere gemeenten kan dit in een kliko. Restafval kan niet worden hergebruikt of gerecycled en wordt daarom naar een afvalenergiecentrale gebracht.

Grofvuil

Afval dat niet in een vuilniszak past valt onder grofvuil. Voorbeelden hiervan zijn meubels, matrassen en tapijten. Bouwmateriaal en puin vallen hier niet onder. In veel gemeenten kun je een afspraak maken om grofvuil op te laten halen. Is dit niet het geval in jouw gemeente? Breng het dan naar de milieustraat. Hier wordt al het herbruikbare afval en het niet-herbruikbare afval gescheiden. Het niet-herbruikbare grofvuil wordt naar afvalenergiecentrales gebracht.

Grof tuinafval

Tuinafval dat niet met een snoeischaar doorgeknipt kan worden valt onder grof tuinafval. Heggen, grote takken en boomstronken vallen hieronder. Je kunt grof tuinafval naar de milieustraat brengen. In sommige gemeenten kun je zelfs een afspraak maken om het op te laten halen voor je deur.

Tips voor het scheiden van afval

Tips voor het scheiden van afval

Het scheiden van afval kan soms best verwarrend zijn en is niet voor iedereen even makkelijk. Gebruik daarom de afvalscheidingswijzer of volgende tips om het jezelf makkelijker te maken:

  • Check wat het scheidingsadvies in jouw gemeente is. Dit kan namelijk verschillen.
  • Check of er een weggooi advies staat op een verpakking. Hierdoor kun je beter inschatten hoe je de verpakking moet weggooien. Echter is het advies van de gemeente alsnog leidend.
  • Afvalsoorten moeten los van elkaar worden aangeboden. Zo mag er bijvoorbeeld geen glas bij het papier zitten. Daarnaast moet het afval ook relatief schoon zijn. Zo is het bijvoorbeeld niet de bedoeling dat er etensresten op gescheiden papier te vinden is. Als de scheidingsregels niet goed worden nageleefd, dan belandt het gescheiden afval alsnog op de grote berg met niet-recyclebaar afval. Dit wordt dan verbrand.
  • Als je echt niet weet wat je met een bepaald soort afval moet doen, dan is het slimom dit bij het restafval aan te bieden. Dit is namelijk een betere keuze dan wanneer je het bij het verkeerde soort recyclebaar afval zou aanbieden.
  • Check of jouw gemeente een afval app heeft. Hierop kun je zien wanneer het afval wordt opgehaald in jouw buurt.
  • Koop een afvalbak met verschillende compartimenten. Probeer er een te vinden met vijf delen: voor plastic, papier, gft, glas en restafval. Dit maakt het scheidingsproces een stuk makkelijker.
  • Gebruik altijd een doorzichtige vuilniszak om je afvalsoorten in te verzamelen. Hierdoor kan de afvalwerker makkelijk zien wat voor afval er in de zak zit.
  • Probeer überhaupt minder afval te maken door bijvoorbeeld gebruik te maken van herbruikbare drinkflessen en lunchboxes, in plaats van plastic zakjes en flessen.

Onwaarheden over het scheiden van afval

Onwaarheden over het scheiden van afval

Veel mensen doen niet aan het scheiden van afval omdat ze denken dat dit toch geen nut heeft. Dat komt voornamelijk omdat er veel fabels de ronde gaan. Deze onwaarheden werken erg ontmoedigend. Dit is de top negen onwaarheden, waarvan men vaak denkt dat ze kloppen:

1. Gescheiden afval wordt uiteindelijk weer op één afvalberg gegooid

Het grootste gerucht is dat gescheiden afval toch weer op één afvalberg gegooid zou worden. Dit is niet waar. Het is goedkoper om gescheiden afval daadwerkelijk gescheiden te verwerken, dan gemengd afval. Het afval wordt per afvalsoort verwerkt. Daarnaast is het ook beter voor het milieu. Wel komt het voor dat een lading afval kan worden afgekeurd als dit niet correct is gescheiden. Dan moet het worden verwerkt met ander afval of het wordt alsnog verbrand. Het is daarom belangrijk dat het afval goed wordt gescheiden!

2. Het scheiden van afval is duurder dan het niet scheiden van afval

Het is goedkoper om afval te scheiden, dan om dit niet te doen. Het inzamelen van gescheiden metaal, papier, glas en textiel levert geld op en hiermee kan een deel van de inzamel- en verwerkingskosten gedekt worden. Ook het recyclen van gft is goedkoper dan het verbranden hiervan.

3. De lokale overheid verdient geld aan mij als ik afval scheid

De lokale overheid mag geen geld verdienen op de afvalstoffenheffing. Al het geld dat de gemeente overhoudt, moet het jaar daarop in mindering worden gebracht op de heffing. Andere instanties, zoals kerken, scholen en clubs, kunnen soms wel geld verdienen aan het scheidingsproces. Dat doen zij bijvoorbeeld door oud papier op te halen.

De lokale overheid verdient geld aan mij als ik afval scheid

4. Het scheiden van afval in huis heeft geen nut

Men denkt soms dat het scheiden van afval in huis geen nut heeft, omdat huishoudelijk afval veel minder is dan afval van bedrijven. Dit is echter niet waar. Het niet-gerecyclede afval van de industrie, landbouw en bouw samen is minder dan het niet-gerecyclede afval van huishoudens. Het heeft dus zeker wel nut om huishoudelijk afval te scheiden.

5. Het scheiden van afval is niet goed voor het milieu

Men denkt soms dat het scheiden van afval juist slecht is voor het milieu doordat er meer gereden moet worden op het afval op te halen. Als je al het afval in één keer zou ophalen, dan zou er minder CO2-uitstoot zijn. Het is echter bewezen dat er nauwelijks extra CO2-uitstoot is door het ophalen van gescheiden afval. Tegelijkertijd wordt er wel een stuk minder CO2 uitgestoten wanneer minder afval verbrand hoeft te worden. Het scheiden van afval is dus wel goed voor het milieu.

6. Het scheiden van gft-afval is onzin

Het ligt aan de situatie of het nodig is om gft-afval te scheiden. Als er nauwelijks gft-afval is in een buurt, omdat bijvoorbeeld niemand een tuin heeft, dan is het scheiden van organisch afval niet per se nodig. In alle andere gevallen is het goed om gft-afval te scheiden. Hier kan namelijk biogas en compost van gemaakt worden. Het is wel belangrijk dat het zuiver gft-afval is en dat er geen andere stoffen, zoals plastic of metalen, tussen zitten. Is dit wel het geval, dan kan het niet goed worden verwerkt.

Het scheiden van gft-afval is onzin

7. Het scheiden van gft-afval helpt het milieu niet

Het is momenteel nog niet duidelijk of het scheiden van gft-afval daadwerkelijk beter is voor het milieu. Dat komt omdat we nog niet weten of het composteren beter is voor het klimaat dan het verbranden ervan. Echter zijn er redenen om gft-afval te scheiden:

  • Van gft-afval kan biogas worden gemaakt en dat is een duurzame energie.
  • Van gft-afval kan compost worden gemaakt. Compost is beter voor het milieu dan kunstmest, tuinaarde of potgrond.
  • Het verwerken van gescheiden gft-afval is goedkoper dan het verwerken van gft-afval samen met restafval.
  • Het scheiden van gft-afval zorgt ervoor dat Nederland genoeg afvalenergiecentrales heeft.

8. Gft-bakken zijn slecht voor je gezondheid

Gft-bakken in huis zijn niet slecht voor je gezondheid, zolang je deze minimaal één keer per week leegt en schoonmaakt. Als je de bakken buiten laat, dan kan dit zelfs minder dan één keer per week.

9. Het scheiden van afval kan ook achteraf gedaan worden

Dit geldt niet voor alle afvalgroepen. Het is belangrijk dat afval al in huis wordt gescheiden, omdat voor veel afvalsoorten nascheiding niet mogelijk is. Textiel, glas, gft en papier kunnen niet worden hergebruikt of gerecycled als dit niet al van tevoren is gescheiden. Zo worden textiel en papier bijvoorbeeld nat en vies worden als het eerst samengevoegd is met huishoudelijk restafval. Het is dan onbruikbaar geworden.

Plastic, blikken en andere verpakkingen kunnen wel makkelijk nagescheiden worden van het restafval. Toch kan het zo zijn dat jouw gemeente je vraagt om dit te scheiden. Dat is vaak het geval wanneer de gemeente geen nascheidingsinstallatie heeft.

Afval scheiden samengevat

Afval scheiden samengevat

Het scheiden van afval is goed voor het milieu. Veel materialen kunnen namelijk worden gerecycled of worden hergebruikt en dat scheelt grondstoffen en energie om nieuwe materialen te maken. Daarnaast komen er minder broeikassen vrij, omdat er minder afval verbrand hoeft te worden. Bovendien komt er ook meer landbouwgrond beschikbaar voor het verbouwen van voedsel.

Het afval dat gescheiden kan worden aangeboden is glas, papier, textiel, gft en plastic. Het is daarbij wel van belang dat het droog en schoon is. Het verschilt per gemeente wat de adviezen en regels zijn met betrekking tot het scheiden van afval, dus controleer dit altijd goed.

Veel mensen vragen zich af of het scheiden van afval wel echt nodig is. Dat komt omdat er veel onwaarheden de ronde gaan. Zo zijn er negen bekende fabels. Het gescheiden afval zou uiteindelijk toch op één afvalberg belanden; het scheiden van afval is duurder dan het niet scheiden; de lokale overheid verdient geld aan het scheiden van afval; het scheiden van afval heeft geen nut; het scheiden van afval is niet goed voor het milieu; het scheiden van gft-afval is onzin; het scheiden van gft helpt het milieu niet; gft-bakken zijn slecht voor je gezondheid, en het scheiden van afval kan achteraf worden gedaan.

Dit zijn dus allemaal fabels. Het is belangrijk dat iedereen zijn afval scheidt om zo het milieu een handje te helpen.