Hoe werkt een ventilatiewarmtepomp?
Een ventilatiewarmtepomp zorgt ervoor dat zo veel mogelijk afgevoerde warmte behouden blijft en hergebruikt wordt waar mogelijk. De ventilatiewarmtepomp onttrekt warmte uit vervuilde lucht die wordt afgevoerd en transporteert deze via een warmtepomp en warmtewisselaar naar een reservoir waar de warmte wordt opgeslagen. Vervolgens wordt deze warmte hergebruikt op plekken waar dit mogelijk is.
De ventilatiewarmtepomp werkt bijna op dezelfde manier als een Warmte Terugwin unit (WTW) die toevoerlucht vast opwarmt via een warmtewisselaar. De werking hiervan leest u op onze pagina over de warmte terugwin unit.
Een ventilatiewarmtepomp is vooral van toepassing in woningen met een mechanische ventilatie en de investering levert vaak het meest op in een koopwoning.
Wat levert een ventilatiewarmtepomp op?
Over het algemeen levert een ventilatiewarmtepomp relatief veel meer op dan dat er aan energie wordt ingestoken. Uw gasverbruik neemt jaarlijks met zo’n 35 à 40% af. Dit kan u jaarlijks honderden euro’s schelen. Daarnaast neemt uw energierekening voor stroom ook flink af.
“Bespaar honderden euro’s per jaar!”
Wat zijn de nadelen van een ventilatiewarmtepomp?
- Er is vaak meer geluid te horen omdat er nu twee apparaten tegelijkertijd werken. Het geluid zal zich echter beperken tot het toilet en de badkamer.
- Een ventilatiewarmtepomp is vaak groot en neemt dus redelijk wat ruimte in beslag.
- Een ventilatiewarmtepomp moet altijd door een professional geïnstalleerd worden.
- Een ventilatiewarmtepomp is relatief moeilijk te bedienen en foutcodes zijn vaak moeilijk uit te lezen. Hier moet vaak een professional voor worden ingeschakeld.
Subsidie bij ventilatiewarmtepomp
Op dit moment is het mogelijk om tot en met 31 december 2024 een subsidie te ontvangen van maximaal € 3.200,- op de aanschaf van een ventilatiewarmtepomp. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen dat daarbij hoort.
Meer over subsidies voor een ventilatiewarmtepomp?
Er zijn een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen om subsidie te krijgen:
- De ventilatiewarmtepomp staat op de lijst van warmtepompen die in aanmerking komen voor een subsidieregeling.
- De ventilatiewarmtepomp is volledig nieuw en staat op uw naam.
- U vraagt de subsidie binnen 12 maanden na aanschaf aan.
- De ventilatiewarmtepomp staat in een woning in Nederland.
Op de website van de rijksoverheid kunt u alle voorwaarden nog eens doornemen.
Alles over hybride warmtepompen
Wilt u meer weten over de werking, soorten, kosten, subsidies, installatie van een hybride warmtepomp? Ga da naar onze speciale pagina over de Hybride warmtepomp.