Home » Ventilatie » Ventilatie badkamer zonder afvoer

Ventilatie badkamer zonder afvoer

Een goede ventilatie in de badkamer is belangrijk. De beste luchtkwaliteit creëer je door gebruik te maken van mechanische ventilatie. Maar wat doe je als je badkamer geen afvoer heeft? Zijn er dan alternatieven? Wij vertellen het je in dit artikel!

Ventilatie badkamer zonder afvoer

Waarom de badkamer ventileren?

Waarom ventileren in badkamer

De badkamer ventileren is belangrijk om bacterie- en schimmelvorming te voorkomen. Deze ontstaan als de lucht in een ruimte te vochtig is. Uiteraard is dit het geval na het badderen of nemen van een douche. Ook komt er al veel vocht vrij na het gebruik van de kraan en het doortrekken van het toilet. De bacteriën en schimmels zijn er slecht voor de gezondheid. Zo kunnen deze onder andere reumatische en astmatische klachten veroorzaken. Bovendien kan het ook je badkamer aantasten. Zo kunnen er vieze donkere plekken ontstaan op schilder- en stucwerk. En ook het staalwerk is niet veilig, want dat kan gaan roesten door de schimmels.

Is de luchtkwaliteit in mijn badkamer slecht?

Luchtkwaliteit in badkamer slecht

Ben je er niet zeker van of de luchtkwaliteit in jouw badkamer slecht is? Wij hebben op een rijtje gezet waaraan je een te vochtige lucht kunt herkennen:

    • Condens op ramen, wanden en spiegels;
    • Schimmel op de muur, het plafond, tussen voegen en kitranden;
  • Aangetast schilder- en stucwerk;
  • Vocht dat lang blijft hangen in de badkamer;
  • Een muffe geur

Natuurlijke ventilatie

natuurlijke ventilatie tegen hooikoorts

Natuurlijke ventilatie is een oplossing om de luchtkwaliteit in de badkamer goed te houden. Dit betekent dat de afvoer van vervuilde, vochtige lucht en de toevoer van frisse, droge lucht op een natuurlijke manier gebeuren. Er komt dus geen systeem met een motor aan te pas. Je kunt natuurlijke ventilatie tot stand brengen door gebruik te maken van ventilatieroosters in deuren, ramen en muren. Daarnaast dragen kieren en geopende ramen ook bij aan natuurlijk ventilatie. Het is wel belangrijk dat de roosters niet zomaar op plekken worden geplaatst, omdat dit averechts kan werken. Het is daarom handig als je een ventilatiespecialist laat komen die een ventilatieplan voor je kan opstellen.

Badkamerventilator

Een badkamerventilator is een elektrisch apparaat dat lucht afvoert. Hierdoor komt er een luchtcirculatie tot stand waardoor de badkamer geventileerd wordt en vocht sneller opdroogt. Badkamerventilatoren zijn beschikbaar in verschillende groottes en capaciteiten. Hierdoor lopen prijzen ook erg uiteen. De goedkoopste ventilator is al verkrijgbaar vanaf € 20,-.

Luchtontvochtiger

Een luchtontvochtiger is een apparaat dat je aan kunt zetten na het badderen of nemen van een douche in de badkamer. Het apparaat zorgt ervoor dat een gedeelte van het vocht uit de lucht wordt gehaald. Dit wordt dan opgevangen in een laadbak. Er zijn veel soorten ontvochtigers, met verschillende capaciteiten en werkingen. Zo zijn er elektrische en niet-elektrische varianten. De elektrische variant heeft meer capaciteit en is daarom geschikt voor grotere badkamers. De niet-elektrische werkt met zoutkristallen tabbladen die het vocht absorberen. Deze variant wordt ook wel een wegwerp variant genoemd en kan gebruikt worden in kleinere badkamers. Je kunt al een luchtontvochtiger kopen voor een paar tientjes.

Wat kan ik nog meer doen voor een goede luchtkwaliteit?

 

Een goede ventilatie is het allerbelangrijkste om de lucht in de badkamer niet te vochtig te laten worden. Toch zijn er nog een aantal andere dingen die je kunt doen om de luchtkwaliteit te bevorderen. Deze zijn:

  • Maak de ondergronden waar schimmels zich vaak vormen regelmatig schoon en droog de plekken goed af. Denk hierbij aan kitranden, hoeken van de muren en het plafond.
  • Na het nemen van een bad of douche is het aan te raden om alle natte oppervlaktes te drogen. Dit kan bijvoorbeeld met een trekker of handdoek. Het is natuurlijk makkelijker om dit te doen wanneer de badkamer volledig betegeld is.
  • Laat natte handdoeken en kleren niet in de badkamer liggen. Dit zorgt voor extra vocht in de lucht. Het is het beste om deze buiten te laten drogen.
  • Zet een raam open tijdens en na het douchen. Dit is vooral goed om te doen in de zomer, wanneer de buitenlucht droger is. In de winter is de buitenlucht in Nederland vrij vochtig, daarom zal het openzetten van het raam tijdens de winter weinig nut hebben.
  • Gebruik waterafstotende verf op het plafond en de muren in de badkamer. Dit zorgt ervoor de deze oppervlaktes zo min mogelijk water absorberen en er geen schimmels kunnen ontstaan. Laat dit wel aanbrengen door een vakman om een goed en effectief resultaat te krijgen.
  • Gebruik waterafstotende afwerkingsmaterialen in de badkamer. Zo kun je gebruikmaken van gipsproducten en polystyreen platen. Deze nemen geen vocht op, waardoor schimmel geen kans maakt en de luchtkwaliteit in de badkamer verbetert.