Verouderde ventilatiesystemen verbruiken aanzienlijk meer energie. Daarnaast werken oude ventilatiesysteem vaak slecht waardoor er verschillende gezondheidsproblemen kunnen optreden.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoofdpijn, huidaandoeningen, prikkende ogen, droge keel, klachten aan de luchtwegen. Op langere termijn kan zelfs astma worden ontwikkeld door slechte binnenlucht!
Naast het ontstaan van schimmels en bacteriën in een omgeving met vochtige lucht, komt er tijdens het koken bijvoorbeeld ook nog eens veel gevaarlijke fijnstof vrij die de lucht vervuilt. Deze lucht moet worden afgevoerd en dat lukt in de meeste huizen alleen via een goed werkend ventilatiesysteem.
Een voordeel ten opzichte van oude ventilatieboxen is dat nieuwe ventilatieboxen veel minder geluid produceren. De meeste nieuwe mechanische ventilatiesystemen produceren niet meer dan 30 tot 40 decibel. Dit is vergelijkbaar met het geluid in een bibliotheek (zacht gefluister, vogels bij zonsopkomst of het geluid in een slaapkamer).
Het vervangen van een mechanische ventilatie is meestal een kleine ingreep met een grote impact op de energierekening. Voor het plaatsen en onderhouden van een ventilatiesysteem moet u rekening houden met zo’n 1,5 à 2 uur aan arbeid.
Nieuwe systemen bieden vaak ook de mogelijkheid om op afstand bediend te worden. Zo hoeft u uw ventilatie niet meer vanuit uw keuken te bedienen wanneer u bijvoorbeeld gaat douchen. Daarnaast zijn er per fabrikant zelfs meerdere automatische systemen beschikbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bewegingssensoren of vochtsensoren. Wilt u één van deze sensoren laten installeren? Vraag ons dan naar mogelijkheden. Bij het inplannen van een online afspraak kunt u uit één van de getoonde opties kiezen. Wij zorgen er dan voor dat de monteur voorzien is van de juiste informatie die op uw wensen is afgestemd.
- Als uw ventilatiebox 15 jaar of ouder is
- Wanneer uw ventilatiebox niet meer of slechts gedeeltelijk werkt
- Wanneer uw box veel meer lawaai maakt dan normaal
In 9 van de 10 gevallen wordt de complete ventilatiebox vervangen, omdat de oude ventilatiebox zodanig verouderd is en daarom haast niet meer werkt. Daarnaast produceren oude systemen enorm veel lawaai en verbruiken deze ook flink wat energie.
In sommige gevallen is het mogelijk om bijvoorbeeld alleen het binnenwerk (de motor) van een ventilatiebox te vervangen. De onderdelen zijn vaak qua kosten net zo duur als een compleet nieuw systeem, echter is het minder arbeidsintensief waardoor u kunt besparen op de arbeidskosten.
Dit kan alleen wanneer u een relatief nieuw systeem heeft waar de motor het bijvoorbeeld in heeft begeven. Wanneer er andere onderdelen (zoals lagers) vervangen moeten worden, loont het niet om alleen onderdelen te vervangen. U kunt in dat geval beter de complete ventilatiebox in één keer vervangen.
Het vervangen van een ventilatiebox gaat in de meeste gevallen gepaard met het reinigen van het volledige ventilatiesysteem.
De reden daarvoor is dat reiniging veelal nodig is en het bespaart flink kosten wanneer u dit in één keer laat uitvoeren bij ons.
Het voordeel om alles in één keer te laten uitvoeren, loopt bij ons op tot wel € 80,- per systeem! Wilt u onze actuele tarieven bekijken? Bezoek dan onze pagina tarieven mv vervangen.
Het vervangen van een mechanische ventilatie is meestal een kleine ingreep maar bespaart wel direct energie! Voor het plaatsen en onderhouden van een ventilatiesysteem moet u rekening houden met zo’n 1,5 tot 2 uur aan arbeid.
De meeste woningen in Nederland met mechanische ventilatie hebben een twee- of driestandenschakelaar.
Indien de huidige schakelaar werkt, kunnen wij deze in 99% van de gevallen overzetten op de nieuwe mv box. Het kan ook zijn dat u op dit moment draadloze bediening heeft. Afhankelijk van het type kan dit overgezet worden op een nieuwe box. Dit is vaak het geval bij nieuwere systemen van Buva, Itho en Zehnder.
Andere vragen? Wij bellen u graag terug.