Home » Mechanische Ventilatie » Ventilatie maakt lawaai

Een mechanische ventilatie die lawaai maakt komt vaak voor. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor je mechanische ventilatie veel geluid en herrie is gaan maken.

Hier lees je wat de verschillende oorzaken zijn en wat je er aan kunt doen om dit op te lossen of juist te voorkomen. Niks is zo prettig als stille mechanische ventilatie. Bekijk hier alle problemen en oplossingen.

Het probleem

Meer informatie? Wij bellen u graag terug voor vrijblijvende info.

Mechanische ventilatie veel lawaai

mechanische ventilatie maakt lawaai

Meestvoorkomende problemen & oplossingen

Ventilatiebox maakt lawaai

De ventilatiebox maakt veel lawaai

ventilatiebox maakt lawaai

Dit gebeurt vooral bij oudere mechanische ventilatiesystemen die vaak nog op wisselstroom werken. Wanneer uw ventilatiesysteem in een hogere stand gaat werken merkt u dat er veel meer lawaai / geluid wordt geproduceerd vanuit uw ventilatiebox dan eerder het geval was.

Via de luchtkanalen die door uw gehele woning lopen walmt dit geluid door heel het huis wat vaak als storend ervaren wordt.

Wanneer u ervoor kiest om een nieuwe energiezuinige Itho Daalderop ventilatiebox aan te schaffen zult u merken dat u geen last meer heeft van lawaai. De nieuwste ventilatieboxen maken nauwelijks nog geluid, wat overigens ook geldt voor ventilatieboxen van overige merken waaronder Zehnder & Buva. Mogelijkerwijs hoort u enkel nog een licht ruisgeluid wanneer de box op de hoogste stand wordt gezet.


De oplossing:
Het vervangen van uw oude mechanische ventilatie door een nieuw type stille ventilatiebox van bijvoorbeeld Itho Daalderop of Zehnder. Reparatie van een oudere ventilatiebox is kostbaar vanwege het gebrek aan onderdelen.

Voordelen bij vervangen
Energiezuinig, bespaar tot wel € 80 per jaar
Zeer stil en krachtig
Uitbreidingsmogelijkheden

Ventilatiebox maakt haperend geluid

De ventilatiemotor maakt een haperend geluid

haperend geluid ventilatiebox

Ook dit is een veelvoorkomend probleem. Wanneer u merkt dat er een haperend of brommend geluid uit uw ventilatiebox komt is het mogelijk dat één of meerdere rotorbladen stuk zijn.

Dit zijn de bladen van uw mechanische ventilatie waarmee de benodigde luchtstroom op gang wordt gebracht. Het geluid komt in de meeste gevallen uit de ventilator. Deze begint na enige tijd geluid te maken.

Wij zien dit vooral gebeuren bij achterstallig onderhoud of bij verouderde ventilatieboxen waarbij de bladen na verloop van jaren zo zijn verzwakt dat deze uiteindelijk afbreken.

Helaas is dit niet meer te repareren. De gehele motor dient vervangen te worden. Bel ons: 088-1238700


De oplossing:
Het vervangen van de volledige motor in uw mechanische ventilatie. Hiervoor kunt u ook terecht bij Alpha Ventilatie. Dit is niet bij alle systemen mogelijk. Vraag naar de mogelijkheden. Reparatie van een ouder ventilatiebox is kostbaar vanwege het gebrek aan onderdelen.

Voordelen bij vervangen motor
Energiezuinig
Zeer stil
Gaat minimaal 10 tot 15 jaar mee

Mijn ventilatiebox trilt

De ventilatiebox trilt op de hogere standen

Wanneer uw ventilatiebox niet op de juiste manier is geïnstalleerd en opgehangen, is het mogelijk dat de box op hogere standen gaat trillen. Dit wordt vervolgens doorgegeven aan uw muren en wanden en is dan goed hoorbaar.

De oplossing:
Door de mechanische ventilatie op een juiste manier op te hangen en deze vast te maken met speciale beugels. Daarnaast raden wij het aan om uw ventilatiebox op te hangen in een aparte ruimte met eventueel geluiddempers rondom. Zo bent u verzekerd van een stille ventilatiebox. Komt u hier zelf niet uit? Bel ons: 088-1238700

Lawaai uit ventilatiekanalen

Er komt lawaai uit mijn kanalen

Bij een warmte terugwin unit (WTW unit) kan het voorkomen dat u storende geluiden ervaart vanuit uw luchtkanalen die door de gehele woning lopen. Dit is een veelvoorkomend probleem en wordt veroorzaakt door de aan- en afvoer van lucht. Door deze aan- en afvoer van lucht kunnen minimale trillingen ontstaan die hoorbaar zijn en door u als storend wordt ervaren.


De oplossing:
Het laten plaatsen van geluiddempers in uw kanalen. Deze geluiddempers zorgen ervoor dat u minder last heeft van geluiden en trillingen in uw kanalen. Wilt u geluiddempers laten plaatsen in uw kanalen? Neem dan gerust contact met ons op.