Home » Duurzaam huis » Cv-ketel

Cv-ketel

Een cv-ketel is een cruciaal aspect van de meeste huizen in Nederland. Deze zorgt niet alleen voor warm stromend water, maar ook voor een verwarmd huis. Tegenwoordig zijn er veel soorten cv-ketels. In dit artikel lees je onder andere welke soorten dit zijn, wanneer je een nieuwe cv-ketel nodig hebt en waar je aan moet denken als je er een koopt. Lees dus snel verder!

Cv-ketel

Waar is een cv-ketel voor?

Waar is een cv-ketel voor

Cv-ketel staat voor centrale verwarmingsketel. Het zorgt ervoor dat je centrale verwarmingsinstallatie werkt en dat je warm stromend water hebt. Hoe dit precies werkt is simpel. De cv-ketel wordt automatisch geactiveerd zodra je de warme kraan opendraait of de verwarming aanzet. Ook de brander van de ketel gaat dan aan. Deze brander werkt in de meeste gevallen op aardgas en zorgt ervoor dat het water wordt verwarmd. Vervolgens zorgt een circulatiepomp ervoor dat het warme water naar de radiatoren of de kraan wordt geleid.

Soorten cv-ketels

Soorten cv-ketels

Er zijn veel verschillende soorten cv-ketels. Het verschil tussen de ketels heeft vaak te maken met de werking en de zuinigheid. Dit zijn de meest gebruikte modellen:

De combiketel

De combiketel wordt het meest gebruikt in Nederland. Deze is efficiënt omdat het zowel het water voor de radiatoren verwarmd, als het water voor de kraan.

De solo ketel

De solo ketel heeft maar één taak; het verwarmen van je huis. Hier is de solo ketel erg goed in. Hiernaast zul je nog een losstaande geiser of boiler nodig hebben voor warm stromend water. Een voordeel van de solo ketel is dat deze een stuk voordeliger is dan de combiketel en ook een stuk kleiner.

De open cv-ketel

De open cv-ketel is het minst populair onder de ketels. De open cv-ketel gebruikt de lucht uit de ruimte waar deze staat om het gas te verbranden. Dit maakt deze ketel minder veilig dan de alternatieven. Mocht het zo zijn dat je dit type kiest, dan is het erg belangrijk om een extra goede ventilatie te hebben.

De open cv-ketel

De gesloten cv-ketel

De gesloten cv-ketel haalt lucht van buiten de woning om het gas te verbranden. Dit is dus het tegenovergestelde van hoe een open cv-ketel werkt. Hierdoor is de gesloten cv-ketel een stuk veiliger dan de open cv-ketel.

De hr-ketel

Een hr-ketel werkt vaak hetzelfde als een cv-ketel. Het enige verschil is dat een hr-ketel zuiniger is dan een cv-ketel. Hr staat namelijk voor hoog rendement; ze verbruiken minder gas. Solo ketels en combiketels zijn ook verkrijgbaar als hr variant. Hiermee kan je de ketel ook koppelen met een warmtepomp. Tegenwoordig hebben bijna alle ketels een hoog rendement.

De HRe-ketel

De HRe-ketel is een zuinige cv-ketel die niet alleen water verwarmd, maar ook stroom opwekt. Dit wordt gerealiseerd door een heteluchtmotor die op aardgas werkt.

De HRe-ketel

De HR++ ketel

De HR++ ketel is een efficiënter en geavanceerder model dan de standaard hr-ketel. Hierdoor is het rendement ook hoger. Dat betekent dat deze minder stroom verbruikt en je dus een lagere energierekening zult hebben.

De hybride cv-ketel/warmtepomp

Bij veel van de (oude) bestaande woningen is het niet mogelijk om volledig gasloos met alleen een warmtepomp te wonen. Dit heeft vooral met de isolatie te maken. Een hybride cv-ketel heeft een systeem dat is aangesloten op een warmtepomp of zonne-installatie. Deze zorgt ervoor dat er een centrale verwarming en warm water aanwezig zijn. De ketel is in eerste instantie duurzaam. De cv-ketel zelf wordt alleen nog ingeschakeld wanneer de warmtepomp of zonne-installatie niet genoeg energie levert. Je bespaart hier per jaar ongeveer 75% gas mee. Maar je verbruikt wel weer meer stroom met deze ketel.

Eigenschappen van een cv-ketel

Eigenschappen van een cv-ketel

Cv-ketels hebben een aantal belangrijke eigenschappen. Afhankelijk van jouw behoeften, zullen de waardes hiervan verschillen. Dit zijn de eigenschappen:

Het vermogen

Het vermogen, ook wel de capaciteit, van een cv-ketel geeft aan hoeveel kubieke meter (m³) het kan verwarmen. Dat houdt in dat hoe groter jouw huis is, hoe meer vermogen je nodig hebt. Het rendement wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). Dit zijn de richtlijnen:

Grootte van de woning in m³ Vermogen van de cv-ketel in kW
250 m³ – 425 m³ 18 kW
435 m³ – 625 m³ 24 kW
625 m³ – 900 m³ 30 kW
900 m³ – 1.075 m³ 45 kW

Deze getallen zijn gebaseerd op de volgende formule: gewenste temperatuur in huis * de grootte van het huis in m³ * 3,86 = het vermogen van de cv-ketel in kW.

Bedenk je wel dat natuurlijk niet elke ruimte in huis verwarmd hoeft te worden. Heb je een aantal kamers die je nooit gebruikt? Trekt dan de grootte in m³ van deze ruimtes af van de gehele grootte van de woning. Bedenk je echter tegelijkertijd ook dat het beter is om een cv-ketel met een te groot vermogen te kiezen, dan een cv-ketel met een te klein vermogen.

Het vermogen

De Comfort Waarde

De Comfort Waarde (CW) geeft aan hoeveel warm water een cv-ketel per minuut kan verwerken. Elke cv-ketel heeft een CW-label waarop de capaciteit staat aangegeven. Dit wordt weergegeven met CW 1 t/m CW 6. Hoe meer warm water jouw huishouden tegelijkertijd gebruikt, hoe hoger de CW waarde van je cv-ketel moet zijn om te voorzien in de behoefte. Tegenwoordig worden er bijna geen cv-ketels met CW 1 of CW 2 gebruikt, omdat de capaciteit te laag is. Vraag je je af welke CW waarde jij nodig hebt? Bekijk dan deze tabel:

Comfort Waarde Vermogen van de cv-ketel Liters per minuut Kan warm water tegelijkertijd in diverse ruimtes gebruikt worden?
CW 3 20 kW 11,5 Nee
CW 4 25 kW 14,3 Beperkt
CW 5 30 kW 16,2 Beperkt
CW 6 >30 kW 23,5 Ja

Als je vaak warm water tegelijkertijd in verschillende wil gebruiken, dan is het verstandig om een cv-ketel met CW 6 te nemen. In andere gevallen volstaat een cv-ketel met CW 3 t/m CW 5.

De Comfort Waarde

Het energielabel

Cv-ketels moeten voorzien zijn een energielabel; een Gaskeurlabel. Hieraan kun je zien hoe duurzaam de cv-ketel is. De meeste cv-ketels in Nederland hebben tegenwoordig het A label. Dat komt omdat men gaandeweg steeds meer is overgestapt op duurzame ketels. Er zijn ook genoeg opties met het A+ of A++ label. Ketels met een gemengd systeem hebben een systeemlabel. Op het label vind je ook andere aanduidingen, zoals; CW, HR, SZ (schoon branden) en NZ (zonneboiler combinatie).

Extra punten om op te letten wanneer je een cv-ketel koopt

Extra punten om op te letten wanneer je een cv-ketel koopt

Er zijn zoveel verschillende cv-ketels te verkrijgen dat je naast het model, merk en de eigenschappen ook nog keuze hebt in andere aspecten. Zo kun je bepalen hoe stil je je cv-ketel wilt hebben. Daarnaast is het ook handig als je je bedenkt welke afmetingen de cv-ketel moet hebben. Als je niet veel ruimte hebt, dan kun je beter een compacte ketel kiezen. Let erop of de cv-ketel die je wil kopen niet te veel gevaarlijke stoffen uitstoot. Denk hierbij voornamelijk aan stikstofoxide en koolmonoxide. Dit is vooral belangrijk bij open cv-ketels. Een cv-ketel is sinds 2018 verplicht om op zowel G+-gas als H-gas te kunnen werken. Er wordt verwacht dat in de toekomst zal veranderen, aangezien G+-gas uiteindelijk op zal raken. Daarom is het aan te raden om te checken of de cv-ketel verenigbaar is met het nieuwe aardgas. Het aardgas dat we met zijn alle momenteel nog gebruiken zal namelijk geleidelijk aan veranderen. Het is dan dus wel zo handig dat het nieuwe aardgas werkt op jouw cv-ketel om gevaar te vermijden. Kijk als laatste ook altijd naar de garantie van je nieuwe cv-ketel. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Cv-ketel merken

Cv-ketel merken

Er zijn veel merken die cv-ketels aanbieden. Het is aan jou welk merk je wilt hebben. Nefit, Vailliant, Ferroli, Integras en Remeha zijn een aantal van de meest bekende merken. Onder andere Integras en Remeha zijn daarnaast ook als beste getest door de Consumentenbond.

Wanneer moet ik mijn cv-ketel vervangen?

Wanneer moet ik mijn cv-ketel vervangen

Een cv-ketel gaat gemiddeld ongeveer vijftien jaar mee. Er zijn een aantal tekortkomingen waaraan je kunt herkennen dat het bijna tijd is om je cv-ketel te vervangen. Deze zijn:

  • Wanneer de cv-ketel lekt
  • Wanneer de cv-ketel brom- of tikgeluiden maakt
  • Wanneer de cv-ketel vaak moeten worden gereset
  • Wanneer het warm stromende water tijdens het gebruik ineens koud wordt
  • Wanneer het warm stromende water vaak van temperatuur veranderd
  • Wanneer het steeds langer duurt voordat het water warm wordt
  • Wanneer je ploffende geluiden hoort bij het ontsteken

Redenen om je cv-ketel te vervangen

Hoe ouder je cv-ketel is hoe minder goed deze werkt. Echter zijn er twee hoofdredenen om je cv-ketel echt te vervangen wanneer je de eerder genoemde tekortkomingen herkent. Deze redenen zijn:

  • Een te oude cv-ketel kan er erg onveilig zijn. Oude ketels slijten sneller en hierdoor kunnen er gaslekkages ontstaan. Daarnaast kan er ook koolmonoxide vrijkomen. Dit kan fatale gevolgen hebben.
  • Oudere cv-ketels verbruiken veel meer gas dan nieuwere modellen. Dit kan de energierekening verhogen tot wel €300,- extra per jaar. Het is dus goedkoper en duurzamer om je oude cv-ketel te vervangen door een nieuw model.

Installatie en onderhoud van een cv-ketel

Installatie en onderhoud van een cv-ketel

Het is belangrijk om het onderhoud en de installatie van een cv-ketel te laten doen door een specialist. In een cv-ketel komen water, gas en elektriciteit namelijk samen en het kan daardoor gevaarlijk zijn om hier zelf zomaar aan te sleutelen. Doe dit dus niet zelf. In de nieuwe Gasketelwet staat dat vanaf 1 april 2022 het verboden is om zonder certificaat deze werkzaamheden uit te voeren. Alleen CO-gecertificeerde (Bewijs Van Vakmanschap Koolmonoxide) vakmensen mogen een cv-ketel installeren of repareren. De wet is al ingegaan op 1 oktober 2020, maar het geeft bedrijven anderhalf jaar de tijd om het certificaat te behalen. Deze bedrijven zullen binnenkort te vinden zijn in een online register via CRT (Centraal Register Techniek). Waarborg de veiligheid en huur een vakman in. Wil je daarnaast zeker weten dat jouw cv-ketel voldoet aan alle voorschriften, check dan de keurmerken.

De prijs van een cv-ketel

De prijs van een cv-ketel

Prijzen van cv-ketels verschillen enorm. Dit ligt aan het merk, model en de eigenschappen. De goedkoopste ketel is te verkrijgen vanaf €1.000,- en voor de duurste betaal je al snel €10.000,-. Het is verstandig om te checken of de installatiekosten zijn inbegrepen in de aanschafprijs van een cv-ketel. Is dit niet het geval, dan betaal je tussen de €500,- en €900,- extra aan installatiekosten.

Een cv-ketel huren

Het is mogelijk om een cv-ketel te huren. Gemiddeld genomen bedraagt de huur tussen de €25,- en €35,- per maand. De prijs ligt aan het merk en het model dat je kiest. Bij de huurprijs zitten vaak installatiekosten, onderhoud en garantie inbegrepen. Huren is vooral handig als een cv-ketel nodig hebt voor een korte periode. Als je een cv-ketel voor de volle levensduur van ongeveer 15 jaar zou huren, dan ben je veel duurder uit. Dit kan oplopen tot bijna €4.000,- extra.

Een cv-ketel leasen

Degene die het zich niet kunnen veroorloven om een cv-ketel te kopen, kunnen ervoor kiezen om er een te leasen. Je betaalt dan maandelijks een bedrag aan de producent totdat het verschuldigde bedrag voldaan hebt. Op dat moment ben je de eigenaar van de cv-ketel.

Denk hieraan voordat je een nieuwe cv-ketel uitkiest

Denk hieraan voordat je een nieuwe cv-ketel uitkiest

Er is een groot aanbod van cv-ketels beschikbaar. Het is daarom handig om bij een aantal punten stil te staan voordat je een nieuwe cv-ketel koopt. Bedenk vooraf het volgende:

  • Welk merk wil je hebben?
  • Welk vermogen is nodig om in jouw behoefte te voorzien?
  • Welk soort cv-ketel wil je hebben?
  • In welke prijsklasse wil je een cv-ketel zoeken?
  • Welke Comfort Waarde wil je hebben?

Als je het antwoord weet op deze vragen, dan kun je ook gebruikmaken van handige vergelijkingstools, zoals Feenstra. Deze zijn te vinden op het internet en kunnen je helpen een keuze te maken.

De meest populaire cv-ketel

De meest populaire cv-ketel

Er is veel keuze in cv-ketels. Daarom kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Misschien helpt het je om te weten welke cv-ketel momenteel het meest populair is volgens de Consumentenbond. Dit is de Atag E325EC en het heeft de volgende eigenschappen:

  • Hoog rendement (HR)
  • Combiketel
  • Gesloten ketel
  • Een Comfort Waarde van CW4 of CW5

Samenvattend

Samenvattend

Een cv-ketel is erg belangrijk in de meeste woningen aangezien deze voor warm stromend water en een verwarmd huis zorgt. Er zijn veel soorten waar je uit kunt kiezen. Zo zijn er combiketels, solo ketels, open cv-ketels, gesloten cv-ketels, hr-ketels, HRe-ketels, HR++ ketels en hybride cv-ketels. Daarnaast zijn er ook verschillende eigenschappen waar je rekening mee moet houden. Een van de belangrijke eigenschappen is de Comfort Waarde (CW). Deze ligt tussen de CW 1 en de CW 6. Hoe hoger de CW is, hoe meer warm water er tegelijkertijd in huis gebruikt kan worden. Daarnaast is ook het vermogen een belangrijke eigenschap. Dit heeft betrekking op hoeveel kubieke meter aan woonoppervlakte de ketel kan verwarmen. Hoe groter je huis is, hoe meer vermogen een cv-ketel nodig heeft om te voorzien in de behoefte. Daarnaast is het handig om te kijken naar het energielabel van de cv-ketel. cv-ketels worden steeds duurzamer en de meeste ketels hebben tegenwoordig dan ook het A label. Extra punten om op te letten wanneer je een cv-ketel koopt zijn:

  • De afmetingen
  • Hoe stil deze is
  • Hoeveel gevaarlijke stoffen deze uitstoot
  • Of deze werkt op het nieuwe aardgas
  • Garantie

Er zijn veel verschillende merken van cv-ketels, maar de meest bekende zijn Nefit, Integras, Remeha, Vailliant en Ferroli. Een cv-ketel gaat ongeveer vijftien jaar mee. Je weet dat het bijna tijd is om de ketel te vervangen wanneer deze lekt, een brom of tik geluid maakt, vaak gereset moet worden, het stromende water ineens koud wordt of vaak van temperatuur verandert, het steeds langer duurt voordat het water warm wordt, of wanneer je ploffende geluiden hoort. Het is belangrijk dat je je cv-ketel altijd op tijd vervangt om onveilige situaties te voorkomen. Daarnaast verbruiken nieuwe modellen ook veel minder energie dan oudere, waardoor je veel geld kunt besparen. Laat het onderhoud en de installatie van cv-ketels altijd door een vakman doen. In een cv-ketel komen water, gas en elektriciteit samen en als je daar zelf aan gaat lopen sleutelen, dan kan dat erg gevaarlijk zijn. Je kunt een cv-ketel kopen, huren, of leasen.