Home » Duurzaam huis » Slimme thermostaat

Slimme thermostaat

Slimme thermostaten zijn niet alleen duurzaam, maar ook goed voor het comfort in huis én je energierekening. Deze thermostaten werken namelijk energiebesparend. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over slimme thermostaten!

Slimme thermostaat

Wat is een slimme thermostaat?

Wat is een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is een geavanceerde versie van de klokthermostaat. Slimme thermostaten stemmen de verwarming af op het leefpatroon van de bewoners. Het is een manier om de verwarming in huis volledig te automatiseren. Deze thermostaten kun je zo programmeren dat de verwarming op de juiste momenten op precies de juiste temperatuur verwarmt. Veel slimme thermostaten zijn zelflerend en passen zich aan jouw verbruik aan. Daarnaast is het mogelijk om de thermostaat zelf en op afstand te beheren met een app op je mobiele telefoon, tablet of laptop. Dit is mogelijk omdat de thermostaat verbonden is met het wifi-netwerk. Je kunt dus overal in huis de temperatuur regelen. Naast een fijn leefklimaat bespaar je met deze thermostaten ook energie.

Eigenschappen van een slimme thermostaat

Eigenschappen slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is dus zelflerend. Dit betekent dat de thermostaat jouw energiepatroon kan bijhouden en zich hierop aanpast. Daarnaast zijn er verschillende andere eigenschappen waarover slimme thermostaten kunnen beschikken:

  • Weer monitoring: deze thermostaten krijgen via de app weersvoorspellingen binnen en kunnen de verwarming in huis hierop afstemmen.
  • Luchtvochtigheid: er zijn thermostaten die de luchtvochtigheid kunnen meten en hier de juiste temperatuur op aanpassen.
  • Aanwezigheidsdetectie: deze thermostaten schakelen automatisch de verwarming uit als er niemand in huis is.

Hoe gebruik je een slimme thermostaat?

Hoe gebruik je een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat wordt verbonden met het wifi-netwerk in huis. Je kunt de thermostaat daarom met een app bedienen. Dit kan via je telefoon, tablet of computer. Omdat je de thermostaat op afstand kunt bedienen, is het dus ook mogelijk om je verwarming buiten de deur te regelen. Dit is bijvoorbeeld fijn als je het huis vast wilt verwarmen voordat je thuis aankomt.

Hoeveel energie bespaar ik met een slimme thermostaat?

hoeveel energie bespaar je

Hoeveel energie je met een slimme thermostaat precies bespaart verschilt per woning. Dit is onder andere afhankelijk van het energieverbruik, de type woning en de leefruimtes. Volgens Milieu Centraal gaat gemiddeld 45% van de energierekening op aan de verwarming. Er valt dus aardig wat te winnen op de gemiddelde kosten als het energieverbruik slim gereguleerd wordt door een slimme thermostaat. Een slimme thermostaat kan wel 22% tot 37% besparen. Dat scheelt flink in de portemonnee!

Inzicht in je energieverbruik

Inzicht in je energievebruik

Een slimme thermostaat is een op zichzelf staand product. Soms kan het echter handig zijn om je slimme thermostaat te koppelen aan een slimme meter. Omdat veel slimme thermostaten de meterstanden van slimme meters kunnen uitlezen, heb je een stuk meer inzicht in je energieverbruik. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om je eigen energieverbruik te vergelijken met voorgaande maanden of met het gemiddelde stroomverbruik in Nederland.

Privacy

Privacy bij slimme thermostaat

De kracht van slimme thermostaten ligt onder andere bij dataverzameling. Het verschilt per soort slimme thermostaat of de data in het apparaat zelf of online wordt opgeslagen. Dit brengt bij veel mensen toch de vraag op hoe het dan zit met de privacy. Je privacy als consument is beschermd door de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Verkopers moeten zich aan deze wet houden. In principe is je privacy met een slimme thermostaat dus veilig.

Welke slimme thermostaten zijn er?

Welke slimme thermostaten zijn er

Voor elke woning is er een passende slimme thermostaat. Het ligt alleen wel aan wat voor verwarming je op dit moment in huis hebt. Als je gebruik maakt van stadsverwarming, dan is niet elke slimme thermostaat geschikt. Hetzelfde geldt voor woningen met vloerverwarming of warmtepompen. Heb je een oude cv-ketel? Ook dit wordt niet door alle slimme thermostaten ondersteund. Daarom is het bij de aankoop van een nieuwe slimme thermostaat goed om stil te staan welke geschikt is voor jouw woning. Er bestaan uitgebreide slimme thermostaten, die elke zone in de woning op een andere temperatuur kan verwarmen. Daarnaast zijn er ook instap-modellen, die later nog uitgebreid kunnen worden.

Functies

Functies slimme thermostaat

Slimme thermostaten hebben verschillende functies. Om je een duidelijk overzicht te geven, hebben we de voornaamste functies op een rij gezet.

Zelflerend

Zoals eerder benoemd, zijn veel slimme thermostaten zelflerend. Dit betekent dat de thermostaat je gedrag volgt en zo je leefritme overneemt. Op deze manier weet de thermostaat wanneer het programma aan of uit moet. Hierdoor kan je veel besparen op energie, omdat de slimme thermostaat zuinig leert stoken.

Bedienen slimme thermostaat

Bedienen vanaf een app

Slimme thermostaten kun je overal bedienen via een app op je mobiele telefoon, tablet of laptop. Dit is handig als je een tijd buiten je normale ritme leeft en daarom de thermostaat aan moet passen. Ben je wat later thuis? Geen probleem! Je kunt onderweg naar huis de slimme thermostaat aan of uit zetten. De app geeft vaak ook inzicht in je energieverbruik. Hierdoor ben je altijd op de hoogte van je gas- en elektriciteitsverbruik. Door dit overzicht kan je tijdig aanpassingen doorvoeren en energie besparen.

App updaten

Net zoals andere apps op je telefoon, kunnen slimme thermostaat apps updates ontvangen. Het is goed om dit regelmatig te checken, omdat apps zich niet altijd vanzelf updaten. Updates bevatten vaak nieuwe functies voor je slimme thermostaat.

Slimme thermostaat met app

Aanwezigheidsdetectie

Sommige slimme thermostaten hebben een aanwezigheidsdetectie. Dit betekent dat de thermostaat door middel van een bewegingssensor kan waarnemen of je wel of niet thuis bent. Als de bewegingssensor een tijd niemand in de ruimte opmerkt, dan gaat de temperatuur automatisch omlaag. Ook dit kan flink schelen op de energierekening.

Verwarming reguleren per kamer of zone

Met sommige slimme thermostaten is het mogelijk om de verwarming per kamer of verdieping te reguleren. Om dit per kamer te kunnen doen, moeten er thermostaatknoppen op de radiatoren in de kamers geplaatst worden. Deze knoppen kunnen draadloos aangestuurd worden door de slimme thermostaat. Wil je de verwarming liever per verdieping regelen? Dat kan via een regelventiel in de verwarmingsleiding. Alle radiatoren die op deze verwarmingsleiding zijn aangesloten, behoren tot dezelfde ‘zone’. Omdat deze zones door extra thermostaten worden geregeld, is het nodig om per zone een extra thermostaat aan te schaffen.

Wat kost een slimme thermostaat?

Wat kost een slimme thermostaat

Er zijn verschillende opties voor het aanschaffen van een nieuwe slimme thermostaat. Deze thermostaten zijn namelijk met en zonder een abonnement te verkrijgen. Over het algemeen kost een losse slimme thermostaat tussen €200,- en €400,-.

Slimme thermostaat met abonnement

Het is bij sommige leveranciers mogelijk om een abonnement af te sluiten op een slimme thermostaat, waardoor je in termijnen betaalt. Dit is een goede optie als je het bedrag niet in een keer wilt of kan betalen. Toch is het goed om bij een abonnement goed te kijken naar de voorwaarden. Bij sommige abonnementen betaal je namelijk voor het gebruik van de functionaliteiten van de thermostaat, maar is de slimme thermostaat zelf in bruikleen. Dit betekent dat als je de thermostaat hebt afbetaald, deze van jou is. Zeg je het abonnement eerder op? Dan moet je de thermostaat weer inleveren.

Slimme thermostaat zonder abonnement

Wil je de slimme thermostaat in één keer aanschaffen en niet vastzitten aan een abonnement? Dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Vaak is dit ook de meest voordelige optie. Let bij het aanschaffen van een losse thermostaat wel op dat er thermostaten zijn waarbij je slechts beperkte functionaliteiten hebt, indien je geen abonnement afsluit. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de slimme thermostaat van Eneco.

Slimme thermostaat gratis

Er zijn energieleveranciers die een gratis slimme thermostaat aanbieden als welkomstcadeau bij het afsluiten van een meerjarig energiecontract. Het lijkt misschien aantrekkelijk om hier gebruik van te maken, maar in de praktijk zal je uiteindelijk duurder uit zijn. Door een meerjarig contract aan te gaan loop je namelijk de welkomstkorting mis, die je kunt krijgen als je jaarlijks overstapt naar een nieuwe energieleverancier. Dit betekent dat je tijdens de looptijd van het meerjarige contract meer kwijt geld bent aan energiekosten, dan dat je kwijtzou zijn als je zelf een slimme thermostaat koopt en gebruikmaakt van 1-jarige energiecontracten. Wil je toch een slimme thermostaat als welkomstcadeau bij een meerjarig contract? Dan zijn dit je opties:

Leverancier

Contract

Thermostaat

Essent

3-jarig Groene Stroom…

Nest Thermostat E

Essent

5-jarig Groene Stroom…

Nest Learning Thermostat

Eneco

4-jarig Gas en Stroom…

Toon


Slimme thermostaat merken

Merken slimme thermostaat

Er zijn verschillende merken die slimme thermostaten aanbieden. Het is aan jou welke merk je wilt hebben. De meest bekende slimme thermostaten zijn Evohome, HeatApp, Nefit Easy, Nest Learning Thermostat, Netatmo Thermostaat, SQ610 Quantum, SmartHome en Tado. Daarnaast staan ThermoSmart, Toon, T6 Slimme Thermostaat en Anna Slimme Thermostaat ook bekend als goedwerkende slimme thermostaten.

Waarom kiezen voor een slimme thermostaat?

Er zijn genoeg redenen om te kiezen voor een slimme thermostaat. Ten eerste biedt het gemak en comfort. Het gehele systeem is op afstand bedienbaar via een app. Ten tweede heb je controle over het energiegebruik, wat kosten bespaart om de maandelijkse energierekening. Daarnaast heb je te allen tijde inzicht in de uitgaven om zo je energieverbruik aan te kunnen passen gaandeweg en de kostenbesparing ook werkelijk waar te realiseren.

Overzicht van slimme thermostaten

Anna slimme thermostaat

Aanschafprijs: vanaf € 149

Functies:

  • App (bedienen met je smartphone of tablet)
  • Zelf-programmerende slimme thermostaat
  • Zelflerend opwarmen
  • Modulerend verwarmen
  • Geofencing

Meer informatie of kopen? Bekijk de website van Anna slimme thermostaat.

Eneco Toon

Aanschafprijs: vanaf € 275

Abonnement: € 54 per jaar

Functies:

  • App (bedienen met je smartphone of tablet)
  • Inzicht in je verbruik
  • Zelflerend opwarmen
  • Modulerend verwarmen

Meer informatie of kopen? Bekijk de website van Eneco toon

Honeywell evohome

Aanschafprijs: vanaf € 299

Functies:

  • App (bedienen met je smartphone of tablet)
  • Zelf-programmerende slimme thermostaat
  • Zelflerend opwarmen
  • Modulerend verwarmen
  • Vakantiefunctie

Meer informatie of kopen? Bekijk de website van evohome

Honeywell T6 Smart

Aanschafprijs: vanaf € 159

Functies:

  • App (bedienen met je smartphone of tablet)
  • Thuisdetectie
  • Zelf-programmerend
  • Zelflerend opwarmen
  • Modulerend verwarmen

Meer informatie of kopen? Bekijk de website van Honeywell

Google Nest Thermostaat

Aanschafprijs: vanaf € 249

Functies:

  • App (bedienen met je smartphone of tablet)
  • Zelf-programmerende slimme thermostaat
  • Thuisdetectie
  • Inzicht in je verbruik
  • Zelflerend opwarmen en modulerend verwarmen

Meer informatie of kopen? Bekijk de website van Google Nest

HeatApp

Aanschafprijs: vanaf € 739,95

Functies:

  • App (bedienen met je smartphone of tablet)
  • Zelf-programmerende slimme thermostaat
  • Zelflerend opwarmen
  • Modulerend stoken
  • Regeling per ruimte

Meer informatie of kopen? Bekijk de website van HeatApp

Bosch Nefit Easy

Aanschafprijs: vanaf € 257

Functies:

  • App (bedienen met je smartphone of tablet)
  • Zelf-programmerende slimme thermostaat
  • Thuisdetectie
  • Inzicht in je verbruik
  • Zelflerend opwarmen en modulerend verwarmen

Meer informatie of kopen? Bekijk de website van Bosch Nefit Easy

Netatmo Thermostaat

Aanschafprijs: vanaf € 179

Functies:

  • App (bedienen met je smartphone of tablet)
  • Zelf-programmerend
  • Regeling per ruimte
  • Inzicht in je verbruik
  • Zelflerend opwarmen

Meer informatie of kopen? Bekijk de website van Netatmo

SQ610 Salus Quantum

Aanschafprijs: vanaf € 166

Functies:

  • App (bedienen met je smartphone of tablet)
  • Zelf-programmerend
  • Thuisdetectie
  • Regeling per ruimte
  • Inzicht in je verbruik
  • Zelflerend opwarmen

Meer informatie of kopen? Bekijk de website van Salus

tado

Aanschafprijs: vanaf € 200

Functies:

  • App (bedienen met je smartphone of tablet)
  • Thuisdetectie
  • Regeling per ruimte
  • Zelflerend opwarmen
  • Modulerend verwarmen

Meer informatie of kopen? Bekijk de website van tado

Thermosmart

Aanschafprijs: vanaf € 229

Functies:

  • App (bedienen met je smartphone of tablet)
  • Thuisdetectie
  • Inzicht in je verbruik
  • Zelflerend opwarmen
  • Modulerend verwarmen

Meer informatie of kopen? Bekijk de website van thermosmart


Samengevat

Slimme thermostaat samengevat

Slimme thermostaten zijn gemakkelijk op afstand te besturen, zodat je overal de temperatuur in je woning kan regelen. Vaak kan dit per kamer of per zone in huis. Naast comfort, is een slimme thermostaat ook goed voor het besparen van energie. Dit maakt het niet alleen een duurzame optie, maar het zorgt ook voor een flinke besparing op de energierekening. Een win-win situatie, dus!