Home » Duurzaam huis » Duurzaam warm water » Infrarood verwarming

Infrarood verwarming

Er zijn veel verschillende verwarmingssoorten die je helpen een comfortabele leefomgeving te creëren. Infrarood verwarming is hier één van. In dit artikel lees je wat het is, hoe het werkt en wat de voor- en nadelen zijn. Lees dus snel verder!

Infrarood verwarming

Wat houdt infrarood verwarming in?

Wat houdt infrarood verwarming in

Een van de manieren voor het creëren van een comfortabele temperatuur is door middel van een infrarood verwarming. Je voelt het alleen op de plekken waar de warmte heen wordt gestraald. Met een infrarood verwarming zul je dus niet altijd de warmte op elke plek voelen. Je kunt dit een beetje vergelijken met de zon. In de herfst kan het best koud zijn, maar wanneer de zon op je schijnt heb je toch een warm gevoel.

Hoe werkt infrarood verwarming?

Hoe werkt infrarood verwarming

Infrarood verwarming werkt aan de hand van straling. De warmte wordt opgewekt in panelen uit koolstofvezel of een nikkel legering. De materie wordt verwarmd wanneer de straling dit raakt; met materie wordt een lichaam of object bedoeld. De opgewarmde materie straalt vervolgens ook weer warmte af. Toch zul je de warmte niet op elke plek in een ruimte voelen als je onvoldoende panelen plaatst. De straling verwarmd namelijk niet de lucht in een ruimte. Dit is het grootste verschil met een radiator. Deze verwarmd de lucht in een ruimte juist wel. Een infrarood verwarming kan gemakkelijk worden bediend met een thermostaat, schakelaar of bewegingssensor.

Soorten infrarood verwarming

Soorten infrarood verwarming

Er zijn verschillende soorten infrarood verwarming. In principe kunnen deze in twee categorieën worden opgedeeld. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in de golflengte van de straling.

Korte golflengte van de infraroodstraling

Infrarood verwarming met een korte golflengte heeft een intense straling. Dit betekent dat het snel en goed verwarmt. De straling van deze verwarming kun je ook daadwerkelijk zien. Het is te herkennen aan rood of oranje licht. Dit type wordt vaak buiten gebruikt. Je zult het vast wel eens gezien hebben op een terras!

Lange golflengte van de infraroodstraling

De nano infrarood verwarming heeft een lange golflengte. De straling is minder intens en niet zichtbaar. De warmte is hierdoor comfortabel en niet te warm. Je kunt dus prima uren gebruik maken van deze verwarming. Dit type wordt doorgaans binnen gebruikt.

Waar kan ik een infrarood verwarming installeren?

Waar kan ik een infrarood verwarming installeren

Infrarood verwarmingspanelen kunnen in elke binnenruimte worden geïnstalleerd. Van de badkamer tot de slaapkamer. Daarnaast kan een infrarood verwarming ook buiten worden gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het balkon of de tuin. De panelen kunnen worden weggewerkt in het plafond, onder de vloer of achter de muur. Ze hoeven echter niet per se weggewerkt te worden. Ze kunnen namelijk ook op een oppervlakte worden gemonteerd. De panelen werken het beste als ze aan het plafond hangen en 2,60 meter boven de vloer uitkomen.

In de woon- en slaapkamer

De woon- of slaapkamer is een prima plek voor het installeren van een infrarood verwarming. Het vermogen dat je in deze ruimtes nodig hebt is afhankelijk van de isolatie. Heb je een relatief goede isolatie? Gebruik dan deze formule: oppervlakte van de ruimte * 30 = het vermogen in Wattage.

De infrarood panelen kunnen op verschillende manieren worden geïnstalleerd in de woon- of slaapkamer. Ze kunnen bijvoorbeeld worden weggewerkt in het plafond of onder de vloer. Hier komt dan wel een verbouwing bij kijken. Het is dus aan te raden om alleen voor deze optie te kiezen als je een nieuwe vloer of plafond neemt. Is dit niet het geval, dan is het handiger om de platen niet weg te werken. Ze zijn dus wel te zien, maar door de moderne strakke designs van tegenwoordig zul je je hier niet aan storen.

In de woon- en slaapkamer

In de badkamer

Wil je infrarood verwarming in de badkamer? Dat kan! Het vermogen dat nodig is in de badkamer zal alleen wel iets hoger komen te liggen dan in andere ruimtes. Je bent gemiddeld korter in de badkamer aanwezig, maar je wil dan waarschijnlijk ook dat de ruimte snel opwarmt. Gebruik daarom de volgende formule om het benodigde vermogen te berekenen: oppervlakte van de ruimte * 60 = het vermogen in Wattage.

In de badkamer wordt er vaak gekozen voor een combinatie van een verwarmde vloer en spiegelpaneel. Hierdoor blijven je voeten warm en beslaat de spiegel niet tijdens het douchen.

In de badkamer

Op het balkon en in de tuin

Het fijne van een infrarood verwarming is dat je het ook in de tuin of op het balkon kunt gebruiken. Ideaal dus voor tijdens de koudere maanden of wanneer het zomers afkoelt in de avond. Op deze buitenplekken wordt er vaak gekozen voor infraroodlampen met korte golf armaturen. Deze kun je gemakkelijk zelf ophangen of plaatsen.

Op het balkon en in de tuin

In de schuur en de garage

Het is fijn om verwarming te hebben in de schuur of de garage als je hier vaak te vinden bent. Deze ruimtes zijn vaak slecht geïsoleerd, dus laat je goed adviseren over welk vermogen je nodig hebt. Meestal wordt er gekozen voor een infrarood paneel met hoge temperaturen.

In de schuur en de garage

Is infrarood verwarming slecht voor je?

Is infrarood verwarming slecht voor je

Infrarood verwarming werkt met stralingen en daarom zijn sommige mensen vaak bang dat dit hun gezondheid negatief beïnvloedt. Infraroodstraling is dezelfde straling die de zon ook afgeeft, maar dan gezonder. Bij zonlicht is er namelijk sprake van uv-straling, wat slecht kan zijn voor je huid wanneer je er teveel mee in contact komt. Een infrarood verwarming heeft deze uv-straling niet. Er zit wel een verschil tussen infrarood verwarming met een korte of een lange golflengte. Bij de lange golflengte trekt de warmte namelijk niet je huid in. Bij de korte golflengte is dit wel het geval. Bij lange blootstelling hieraan kan je bindweefsel worden aangetast.

Uit onderzoek is gebleken dat infrarood verwarming met een lange golflengte zelfs een positief effect heeft op het lichaam. Het verlicht namelijk pijn aan spieren en gewrichten. Daarnaast heb je ook geen last van droge of geïrriteerde luchtwegen, wat vaak voorkomt bij het gebruik van de radiator. Dat komt omdat zwevende stofdeeltjes niet worden opgewarmd.

Is een infrarood verwarming duurzaam?

Is een infrarood verwarming duurzaam

Een infrarood verwarming is duurzamer dan een centrale verwarming. De infraroodstraling verwarmt materie doelgericht, terwijl een centrale verwarming de lucht in een ruimte verwarmd. Materie, zoals mensen en objecten, blijven langer warm dan lucht, waardoor je minder lang en intensief hoeft te verwarmen. Je hebt dus minder stroom nodig.

Wil je echt duurzaam verwarmen? Kies dan voor een groene stroomleverancier of wek je eigen stroom op met zonnepanelen!

De prijs van infrarood verwarming

De prijs van infrarood verwarming

Door de jaren heen zijn de prijzen voor een infrarood verwarming gedaald. Wel is het zo dat deze nog erg verschillen. Dit is afhankelijk van het type, model en vermogen dat je kiest. Prijzen beginnen ongeveer vanaf €100,- per paneel, maar dit kan al snel oplopen tot minimaal €450,- per paneel. Hier komen dan nog installatiekosten bij. Infrarood verwarmingspanelen hebben bijna altijd garantie. Garantietermijnen kunnen oplopen tot 8 jaar.

Waarom kiezen voor infrarood verwarming?

Waarom kiezen voor infrarood verwarming

Je weet nu wat infraroodverwarming is en hoe het werkt. Hieronder hebben wij alle voor- en nadelen toch nog even voor je op een rijtje gezet!

De voordelen van infrarood verwarming

Dit zijn de voordelen van infrarood verwarming.

  • Goed weg te werken zonder ruimteverlies, omdat de infrarood panelen compact zijn;
  • Makkelijk te monteren als je ervoor kiest om deze niet weg te werken achter muren of het plafond;
  • Duurzamer dan centrale verwarming;
  • De infrarood panelen hoeven niet onderhouden te worden;
  • De infrarood panelen gaan lang mee;
  • Verplaatst en verwarmd geen lucht, waardoor je geen geïrriteerde luchtwegen krijgt;
  • Het systeem is compleet stil en geurloos;
  • Goedgekeurd om brand- en explosiegevaarlijke ruimtes veilig te verwarmen;
  • Zowel binnen als buiten te gebruiken;
  • Regelbaar per ruimte met een thermostaat, schakelaar of bewegingssensoren.

De voordelen van infrarood verwarming

De nadelen van infrarood verwarming

Dit zijn de nadelen van infrarood verwarming.

  • Bindweefsel van je huid kan worden aangetast bij langdurige blootstelling aan infrarood verwarming met een korte golflengte;
  • Er bestaan duurzamere alternatieven dan een infrarood verwarming;
  • De positionering is erg belangrijk, als je een zo groot mogelijk oppervlak wil verwarmen.
  • De draden en panelen moeten worden weggewerkt in een vloer, muur, of plafond.