Home » Duurzaam huis »
Bespaartips warm water
Of het nou in de keuken of de badkamer is, warm water is niet meer weg te denken uit een moderne woning. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks zo’n 270 m2 gas om water te verwarmen. Dit komt neer op ongeveer €210,- per jaar. Warm water kost echter niet alleen geld, het is ook nog eens een bijdrager aan klimaatverandering. Dat komt omdat er CO2 vrijkomt bij het verwarmen van water met gas. Hierom hebben wij 13 tips voor je op een rijtje gezet om op warm water te besparen. Lees dus vooral verder!
Tip 1. Douche niet te lang
Je verbruikt zo’n 7 liter warm water per minuut dat je doucht. Dit loopt dus snel op, helemaal als jij elke dag een half uur onder de douche staat. Probeer daarom zo kort mogelijk te douchen om warm water te besparen. Een extra tip is om je haar niet te vaak te wassen. Dit scheelt water en is ook beter voor je haar en hoofdhuid!
Tip 2. Geen water nodig? Zet de kraan uit!
Zet de kraan uit, wanneer je geen water gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tijdens het inzepen onder de douche, of wanneer je je tanden aan het poetsen bent. Tijdens dit soort momenten gaat er zoveel water verloren, terwijl je het niet eens gebruikt. Dat is natuurlijk zonde.
Tip 3. Neem een waterbesparende douchekop
Een waterbesparende douchekop zorgt ervoor dat er niet meer dan 7 liter per minuut aan water kan doorstromen. Dit is tot 20% minder dan een normale douchekop en zelfs tot 50% minder dan een regendouchekop. Met een waterbesparende douchekop kun je dus veel water besparen!
Tip 4. Neem een thermostatische douchekraan
Met een thermostatische douchekraan kun je warm water besparen. Dat komt omdat deze ervoor zorgt dat het water veel sneller op de gewenste temperatuur is. Zo gaat er dus minder water verloren dat wel al warm is, maar nog niet warm genoeg.
Tip 5. Installeer een WTW-systeem in de douche
Ben je van plan om binnenkort je badkamer te verbouwen? Dan is het verstandig om eens na te denken over een Warmte Terugwin-systeem in de douche. Dit ingebouwde systeem zorgt ervoor dat de warmte aan het weggespoelde water wordt onttrokken en wordt gebruikt om schoon water voor te verwarmen. Hierdoor is er minder energie nodig om het water goed te verwarmen.
Tip 6. Kies bewust tussen douchen en badderen
Over het algemeen gebruik je veel minder warm water tijdens het douchen, dan wanneer je een bad zou nemen. Gemiddeld genomen scheelt dit ongeveer de helft! Hierbij speelt natuurlijk wel een rol hoe lang je doucht. Bij een gemiddelde douche van 9 minuten wordt er 65 liter warm water gebruikt. Voor een bad geldt dat er ongeveer 120 liter warm water wordt gebruikt. Kies jij er dus voor om meer dan 18 minuten te douchen, dan kun je beter een bad nemen!
Tip 7. Spoel je afwas voor met koud water
Heb jij een vaatwasser? Dan is de kans groot dat jij je vaat voorspoelt voordat je het in de vaatwasser stopt. Het scheelt veel energie als je hiervoor koud water gebruikt, in plaats van warm water. Bovendien is het niet erg als er nog wat kleine resten op de vaat blijven zitten, voordat het de machine ingaat. Vaatwassers en de vaatwasser-tabletten zijn tegenwoordig zo goed, dat ze de kleine resten makkelijk kunnen verwijderen. Het is hierbij natuurlijk wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat de vaatwasser niet verstopt raakt.
Tip 8. Gebruik een afwasteil
Afwassen terwijl de kraan continu open staat kost onnodig veel warm water. Het is daarom beter om een afwasteil te gebruiken. Hierdoor hoef je de warme kraan alleen aan te zetten, als je het water ook echt nodig hebt.
Tip 9. Vermijd de kokend-waterkraan
De kokend-waterkraan is de afgelopen jaren erg populair geworden. Hierdoor heb je altijd snel kokend water in de keuken. Echter is het voordeliger om gewoon de waterkoker te blijven gebruiken. Het duurt namelijk even voordat het water uit de kokend-waterkraan daadwerkelijk heet genoeg is. Tijdens het wachten gaat er veel warm water verloren. Dit probleem heb je niet bij een waterkoker.
Tip 10. Neem een waterbesparende kraan
Een waterbesparende kraan heeft hetzelfde principe als een waterbesparende douchekop. Het zorgt ervoor dat er minder warm water per minuut de kraan uitstroomt. Hiermee kun je op de lange termijn veel warm water besparen.
Tip 11. Zet de temperatuur van je boiler lager
Soms staat de temperatuur van een boiler onnodig hoog. Door deze lager te zetten kun je veel energie besparen. Het is hierbij wel belangrijk dat je de boiler niet lager dan 60 graden zet om de legionellabacterie te voorkomen. Ben je een lange tijd van huis? Dan kun je er ook voor kiezen om de boiler tijdelijk uit te zetten. Het is handig om hier een tijdschakelaar voor te gebruiken. Hiermee zorg je ervoor dat je direct warm water tot je beschikking hebt wanneer je thuiskomt.
Tip 12. Kies voor een HR-ketel
Heb jij momenteel een oude CV ketel die je water verwarmd? Dan wordt het tijd om deze te vervangen voor een zuinige HR-ketel. Deze verbruikt namelijk veel minder energie, waardoor je geld bespaart en het milieu minder belast. Als je al een HR-ketel hebt, kan het ook voordelig zijn om een nieuwer model te nemen. Hoe ouder een ketel namelijk is, hoe meer energie deze verbruikt. Bovendien is het zo dat nieuwere HR-ketels minder onderhoud nodig hebben. Ook dit scheelt weer in de kosten. Dit wil echter niet zeggen dat er helemaal geen onderhoud nodig is. Regelmatig onderhoud zorgt er namelijk voor dat de ketel beter en langer blijft werken!
Tip 13. Neem een zonneboiler
Een zonneboiler verwarmt het grootst gedeelte van je water met zonlicht. Dit is een zuinige en milieuvriendelijke keuze omdat je hiermee tot 50% minder stroom verbruikt. De collectoren van de zonneboiler kunnen op elk soort dak geplaatst worden. Als er niet genoeg zonlicht is, dan kan je ketel bijspringen om het water te verwarmen.