Hoe wordt een WTW unit vervangen?
Het proces van het vervangen van een WTW unit ziet er als volgt uit:
- Demontage en afvoeren van de oude WTW unit.
- (Indien gewenst) Reinigen van de afvoer- en toevoerkanalen.
- Ophangen en installeren van de nieuwe warmte terugwin installatie of plaatsing op een speciale montagestoel.
- Aansluiten van thermisch dampdicht geïsoleerde ventilatiebuizen voor de buitenaansluitingen.
- Aansluiten van geluiddempende ventilatiebuizen voor de woningaansluitingen.
- Inregelen van de WTW unit en afstellen van de ventielen (roosters) per ruimte. Dit gebeurt aan de hand van de vereiste waarden voor ventilatie conform het Bouwbesluit.
Hoelang gaat een WTW unit mee?
Een WTW unit ook wel vaak balansventilatie genoemd, gaat gemiddeld 15 jaar mee. Bij goed onderhoud kan een unit nog langer meegaan, echter is dit nooit met zekerheid te zeggen.
Over het algemeen merkt u vanzelf wanneer de warmte terugwin installatie minder goed werkt. Dit is te merken aan:
- Lawaai uit de wtw unit;
- Vieze luchtjes in huis blijven langer hangen;
- Storende geluiden uit ventilatiekanalen;
- Filters raken snel vervuild;
- Gezondheidsproblemen zoals: hoofdpijn, prikkende ogen en klachten aan luchtwegen.
Wanneer moet ik mijn WTW unit vervangen?
Inmiddels zijn de eerste generatie WTW installaties vaak aan vervanging toe omdat deze door ouderdom minder goed functioneren.
- Als uw WTW unit 15 jaar of ouder is;
- Wanneer uw systeem niet meer of slechts gedeeltelijk werkt;
- Wanneer uw WTW veel meer lawaai maakt dan normaal;
- Overweeg vervangen wanneer de WTW installatie meer lawaai begint te maken;
- Wanneer het binnenklimaat slecht is.
Een gemiddelde unit gaat 15 jaar mee. Na 15 jaar begint het systeem meestal ook met het maken van lawaai. Wanneer u merkt dat de unit meer geluid begint te maken dan u gewend bent, werkt het systeem ook een stuk minder efficiënt waardoor uw energiekosten al snel gaan oplopen.
Oudere type WTW units gebruiken over het algemeen ook veel meer energie dan de moderne systemen die op dit moment leverbaar zijn. Het vervangen van dit type ventilatiesysteem is zeer specialistisch en vergt relatief veel tijd.
Bij Alpha Ventilatie zorgen wij er echter voor dat u precies weet waar u aan toe bent!
Wat kost een nieuwe WTW unit?
De kosten voor de aanschaf en installatie van een WTW unit variëren van € 2300 tot € 4000. Dit is geheel afhankelijk van uw wensen en situatie.
Wij zorgen er in ieder geval voor dat uw Warmte Terugwin systeem op de juiste manier wordt gemonteerd, geïnstalleerd en wordt afgesteld.
Wat voor WTW is geschikt voor mijn woning?
Wanneer u op dit moment een WTW unit heeft betekent dit dat uw woning geschikt is voor vrijwel elk warmte terugwin installatie. Er zijn wel een aantal belangrijke punten waar u rekening mee moet houden, denk hierbij aan:
- Ruimte: is er voldoende ruimte om een nieuw systeem te plaatsen? Het antwoord is in 9 van de 10 gevallen ja. Let op: nieuwe WTW systemen zijn vaak een stuk groter. Bij twijfel raden wij u aan om contact met ons op te nemen. Tegenwoordig zijn er wel “kleinere wtw units” op de markt. Bekijk onze pagina kleine wtw unit voor meer informatie.
- Capaciteit: de ene WTW heeft meer capaciteit dan de ander. Het is belangrijk om te bepalen wat voor capaciteit er benodigd is. Op deze manier bent u verzekerd van een gezond binnenklimaat. Onze specialisten kunnen u hierover adviseren.
- Bediening: wanneer u op dit moment een standenschakelaar heeft is de kans groot dat deze overgezet kan worden op het nieuwe systeem. Indien dit niet mogelijk is kunt u kiezen voor draadloze bediening. De meeste units bieden deze optie.
Hoelang duurt het vervangen van een WTW unit?
Het vervangen van een WTW unit is specialistisch en zeer arbeidsintensief. Voor het plaatsen van nieuwe systemen en het laten reinigen van de kanalen moet u rekening houden met zo’n 4 tot 5 uur aan arbeid.
Behoud ik mijn huidige schakelaar?
De meeste woningen in Nederland met balansventilatie hebben een twee- of driestandenschakelaar.
Indien de huidige schakelaar werkt, kunnen wij deze in 99% van de gevallen overzetten op de nieuwe unit. Het kan ook zijn dat u op dit moment draadloze bediening heeft. Afhankelijk van het type kan dit overgezet worden op een nieuwe unit. Dit is vaak het geval bij nieuwere systemen van Itho, Brink en Zehnder.
Nemen jullie de oude WTW unit mee?
Ja, wij hechten veel waarde aan een schoner milieu en uw oude apparaat nemen wij daarom ook graag voor u mee. Wij zorgen er dan voor dat de oude apparaat (en verpakkingsmateriaal) op een milieuvriendelijke manier wordt gerecycled.
WTW unit vervangen voor mechanische ventilatie
Het is mogelijk om uw WTW-unit te laten vervangen door mechanische ventilatie. Een huis met een WTW-unit heeft twee types ventilatiekanalen. Het ene ventilatiekanaal is voor de aanvoer van verse lucht in uw woning en het andere ventilatiekanaal wordt gebruikt om vuile lucht af te voeren.
Aansluiting mechanische ventilatie
Als u uw WTW laat vervangen door een mechanische ventilatie dan wordt de mechanische ventilatie unit aangesloten op het afvoerkanaal. Het aanvoerkanaal wordt afgesloten waardoor deze niet meer zal werken.
Meer lezen? Bekijk dan: WTW vervangen voor Mechanische ventilatie.
WTW Installatie aanleggen
Sommige woningen hebben geen enkele ventilatiesysteem. Wanneer u nog geen ventilatiesysteem heeft is het op mogelijk op een complete WTW installatie aan te leggen. Alpha Ventilatie is gespecialiseerd in het aanleggen van WTW systemen in bestaande woningen. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te laten realiseren. Benieuwd hoe? Bekijk dan: WTW installatie aanleggen
Het belang van een WTW unit
In Nederland worden woningen steeds vaker voorzien van een WTW installatie. De werking van dit type ventilatiesysteem is heel simpel: de warmte uit de lucht die naar buiten wordt afgevoerd, wordt gebruikt om koude buitenlucht voor te verwarmen voordat dit uw woning wordt binnen geblazen via de toevoerkanalen. Op deze wijze wordt voorkomen dat warme lucht uit uw woning verloren gaat. Zo bespaart u op uw energiekosten omdat u minder hoeft te stoken. Bent u benieuwd naar de beste WTW unit? Bekijk dan onze pagina beste keuze.
Uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu is gebleken dat er grote problemen ontstaan in nieuwbouwwoningen waarbij het ventilatiesysteem niet goed werkt.
Zo hebben duizenden bewoners last van gezondheidsklachten zoals astma, waarbij slechte werking van het systeem kan worden aangewezen. In sommige woningen is de luchtkwaliteit dermate slecht dat er onmiddellijk ingegrepen moet worden om ernstigere gezondheidsklachten te voorkomen.
Een oorzaak die hieraan ten grondslag ligt, is dat veel woningen tegenwoordig zeer goed geïsoleerd zijn. Zo goed zelfs dat veel huizen vrijwel luchtdicht zijn! Hierdoor is er minder ruimte voor natuurlijke ventilatie in huis en is het binnenklimaat afhankelijk van de toevoer van lucht via een WTW systeem.
Werkt het systeem niet goed, dan betekent dit vrijwel direct dat u te maken krijgt met een ongezond binnenklimaat. Is uw systeem ouder dan 15 jaar? Dan wordt geadviseerd deze te vervangen.
Andere vragen? Wij bellen u graag terug.