Home » WTW Unit » WTW unit vervangen » WTW vervangen door Mechanische ventilatie

WTW vervangen voor mechanische ventilatie

Het is mogelijk om een WTW unit te laten vervangen voor een mechanisch ventilatiesysteem. Bij Alpha Ventilatie is het mogelijk om dit te realiseren, echter is dit niet aan te raden.

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Vul het formulier vrijblijvend in of neem direct contact met ons op voor meer informatie.

Prijs overstappen op Mechanische ventilatie

De gemiddelde prijs voor het vervangen van een WTW Unit door een mechanisch ventilatiesysteem varieert tussen € 750 en € 900 afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij aan:

  • Opties voor bediening en sensoren
  • Locatie van de WTW
  • Flexibele buizen

Vragen over WTW vervangen
voor mechanische ventilatie

Mijn WTW-unit laten vervangen voor mechanische ventilatie, hoe werkt dat?

Hoe werkt WTW vervangen voor mechanische ventilatie?

Het is mogelijk om uw WTW-unit te laten vervangen door mechanische ventilatie. Een huis met een WTW-unit heeft twee types ventilatiekanalen. Het ene ventilatiekanaal is voor de aanvoer van verse lucht in uw woning en het andere ventilatiekanaal wordt gebruikt om vuile lucht af te voeren.

Als u uw WTW laat vervangen door een mechanische ventilatie dan wordt de mechanische ventilatie unit aangesloten op het afvoerkanaal. Het aanvoerkanaal wordt afgesloten waardoor deze niet meer zal werken. Onze monteurs doen hun best om het aanvoerkanaal zo goed mogelijk uit het zicht te halen voor het esthetisch aspect. Dit bespaart al snel tot €1000,- aan kosten.

Vaak is het wel zo dat u een alternatief moet bedenken voor het toevoeren van verse lucht in uw woning. Toevoer van verse lucht gaat dan bijvoorbeeld bij het openen van ramen of deuren. Daarnaast is het ook mogelijk ventilatieroosters aan te leggen in uw woning.

Wat zijn de nadelen van het vervangen van een WTW voor een mechanisch ventilatiesysteem?

Wat zijn de nadelen?

  • Geen mechanische toevoer van lucht (dit kan betekenen dat u ventilatieroosters in uw raam moet plaatsen)
  • Geen warmteterugwinning
  • Bij het verkopen van uw huis kan de koper eisen dat u weer een WTW-unit plaatst omdat dit volgens het bouwbesluit zo bepaald is. Dit kan ook naar boven komen bij een bouwkeuring. Houd hier dus rekening mee.
Wat zijn de voordelen van het vervangen van een WTW voor een mechanisch ventilatiesysteem?

Wat zijn de voordelen?

  • Goedkoper in aanschaf
  • Goedkoper te onderhouden
  • Ruimtebesparend (een mechanische ventilatie unit is vele malen kleiner dan een WTW-unit)
Waarom een WTW-unit laten vervangen?

Waarom WTW unit vervangen?

De eerste generatie WTW-units zijn vaak al ouder dan 15 jaar waardoor deze inmiddels aan vervanging toe zijn. Door ouderdom gaan WTW-units minder goed werken waardoor het binnenklimaat van uw huis niet meer optimaal is.

Over het algemeen gebruiken oude type WTW-units meer energie dan de moderne systemen. Een WTW-unit vervangen is specialistisch werk en kan relatief veel tijd kosten.

Wij van Alpha Ventilatie zijn gespecialiseerd in het vervangen van uw WTW-unit en helpen u hier graag bij. U kunt er ook voor kiezen om uw WTW te laten vervangen door een mechanische ventilatie.

Wat doet een WTW unit?

Wat doet een WTW-unit

Een WTW (warmte-terug-win)-unit is een ventilatiesysteem waarbij zowel vuile lucht wordt afgevoerd als schone lucht wordt aangevoerd. De WTW-unit is vaak op een centrale plaats aangesloten op ventilatiekanalen die lucht aanvoeren en afvoeren.

De lucht die naar binnen gevoerd wordt, gaat eerst door een filter heen om zo kleine stofdeeltjes eruit te halen voor een gezond binnenklimaat. Andersom wordt de vervuilde lucht die afgezogen wordt, direct afgevoerd naar buiten.

Tijdens deze afvoer wordt de warmte van de lucht afgegeven aan de lucht die naar binnen gevoerd wordt. Dit wordt via de warmtewisselaar gedaan. Een WTW-systeem zorgt dus niet alleen voor een gezond binnenklimaat, maar zorgt ook direct voor lagere stookkosten.

Tegenwoordig is er ook de mogelijkheid om uw WTW-unit te laten vervangen door een mechanische ventilatie.

Wat doet een mechanisch ventilatiesysteem?

Wat doet mechanische ventilatie?

Een mechanisch ventilatiesysteem (MV) is de simpele variant van een WTW-unit. Waar de WTW-unit zowel de aan- als afvoer van lucht regelt, regelt de MV alleen de afvoer van lucht. Dit heeft voor- en nadelen. Het grootste voordeel is dat de MV in aanschaf en onderhoud een stuk goedkoper is.

Een nadeel is dat de toevoer van lucht niet mechanisch geregeld is waardoor u moeilijker een optimale hoeveelheid verse lucht in uw huis krijgt.

budget wtw units

 

#1 in WTW installaties

Waarom kiezen voor ons?