Inregelen van een bestaande WTW unit
Het inregelen van een WTW unit is belangrijk voor een goede werking en om daarnaast op de langere termijn geluidsoverlast en slijtage van de unit te voorkomen.
Moet ik mijn WTW eerst onderhouden?
Voordat u over gaat op het inregelen van een WTW unit is het belangrijk dat het systeem zelf met bijbehorende kanalen goed is onderhouden (en gereinigd). Vervuiling in de kanalen zorgt namelijk voor weerstand waarbij er tijdens een meting afwijkende waardes gemeten kunnen worden. Dit geeft een verkeerd beeld waardoor de WTW unit niet helemaal juist kan worden ingeregeld.
Daarnaast is er kans dat de nieuwe machine schade oploopt door het vuil wat nog aanwezig is in de kanalen, denk hierbij ook aan bijvoorbeeld bouwstof.
Hoe werkt het inregelen van een WTW?
Een WTW unit is een mooie manier om energie te besparen en tegelijkertijd een aangenaam binnenklimaat te creëren. Het is hierbij belangrijk dat de installatie na oplevering voldoet aan de ventilatie eisen.
Het is noodzakelijk dat er eerst een nauwkeurige ventilatieberekening wordt gemaakt alvorens er een volledige WTW installatie inclusief de bijbehorende kanalen wordt aangelegd. Wanneer er in de ontwerpfase geen berekening is gemaakt, is het vrij lastig om de gewenste hoeveelheid toevoer of afzuiglucht te bereiken. Dit is een essentieel punt voor een goed binnenklimaat en is vaak onderdeel van het Bouwbesluit.
Aan de hand van een juiste ventilatieberekening is het mogelijk om de verschillende verblijfsruimtes in een woning te voorzien van de juiste hoeveelheid toevoer– of afvoerlucht. Het gaat in dit geval dus niet alleen om luchthoeveelheden maar ook bijvoorbeeld over de positionering van kanalen, dempers en alle andere materialen die van belang zijn voor de installatie van een WTW unit. Hoe groter de diameters per kanaal, hoe lager de weestand en hoe kleiner het risico op ongewenste geluidsvorming.
Wat is een nuldrukcompensatiemeter
Eén van de belangrijkste onderdelen van het binnenklimaat in gebouwen is de ventilatie. Over het algemeen wordt dit gerealiseerd met een mechanisch ventilatiesysteem, waarbij de hoeveelheid ventilatielucht via in- en uitblaasventielen over de afzonderlijke ruimtes in een gebouw of woning wordt verdeeld.
Deze verdeling van de ventilatielucht moet worden ingesteld zodat de volledige capaciteit van een ventilatiesysteem efficiënt wordt verdeeld over alle ruimtes. Dit apparaat biedt, dankzij nuldrukcompensatie, de mogelijkheid om selectieve debietmetingen uit te voeren bij inblaas- en afzuigpunten van ventilatiesystemen conform de geldende normen.
Ter beoordeling van de luchtkwaliteit is dit apparaat uitermate geschikt voor debiet, luchttemperatuur, luchtvochtigheid en abs. luchtdruk. De stromingsrichting wordt door het meetinstrument automatisch herkend. Op deze wijze kan een ventilatiesysteem uitermate nauwkeurig worden ingeregeld. Uitgangspunt van de inregeling van een ventilatiesysteem is een complete lijst van alle inblaas- en afzuigpunten met, per punt de waarde waarbij is uitgegaan van de ventilatiewaarden uit het Bouwbesluit.
Andere vragen? Wij bellen u graag terug.