Home » Vetkanaal

Vetkanaal

Een vetafzuigsysteem kan op verschillende manieren worden aangelegd. Ongeacht de methode zal dit altijd met behulp van vetkanalen (ventilatiekanalen) moeten. Vetkanalen vormen namelijk een belangrijke schakel in het transporteren en afzuigen van vet dat bij het koken ontstaat.

Vetkanalen professioneel laten reinigen?

Waarom Alphaventilatie.nl

  Gratis inspectie
  Zeer veel ervaring
  Landelijk actieve dekking
  Op korte termijn mogelijk
  Onze klanten geven ons een 9,3/10

Ervaring van anderen

Goed werk afgeleverd en prima…(9/10)

Nieuw ventilatiesysteem en la…(10/10)

Waarom vetkanalen reinigen?

  Verminderen van brandgevaar
  Eisen verzekeraars
  Voor hygiëne in de keuken

Let op: Behalve vet raken vetkanalen door de jaren heen ook verstopt met schimmels, stof, roet, ongedierte en andere vervuiling. Dit kan al snel gezonheids- en hygiëne problemen opleveren.

Vrijblijvend advies & offerte

Onze specialisten komen vrijblijvend bij u langs om u te voorzien van advies en om de desgewenste informatie te verzamelen voor een offerte op maat.

Bel ons om direct een afspraak te maken voor een gratis adviesbezoek 088-1238700. U kunt ons ook mailen via info@alphaventilatie.nl.

alles over vetkanalen

Vetkanalen in de horeca

Binnen professionele keukens komen dagelijks vetten en geuren vrij die zich kunnen ophopen in het kanaalwerk of in de ventilatoren van de grootkeuken. Bijna iedere horecagelegenheid krijgt er een keer mee te maken: kanalen met een flinke vetaanslag. Door het vele koken raken de vetkanalen door de jaren heen flink verstopt met vet, stof, roet, schimmel en andere vervuiling. Op deze manier krijgen schimmels en bacteriën vrij spel. Dit is zeer onhygiënisch en verhoogd tevens het brandgevaar in een horecagelegenheid. Met gereinigde vetkanalen voorkomt u nare geuren vanuit de keuken en stankoverlast voor uw horecagelegenheid en naaste omgeving. Om deze reden is het belangrijk om vetkanalen regelmatig te laten reinigen door een professioneel bedrijf.

Het gevaar van vetkanalen

Uit onderzoek blijkt dat keukens in horecagelegenheden in bijna 84% van de gevallen verantwoordelijk zijn voor brand. Dit is natuurlijk niet gek, aangezien er vaak gebruik wordt gemaakt van open vuur. Vervuilde vetkanalen vormen hierin een belangrijke schakel. Vet is namelijk de perfecte geleider en brandstof voor vuur. Wanneer de vettige laag in vetkanalen en afzuigkappen (bakdampafzuiging) eenmaal vuur vatten, is de brand bijna niet meer te beheersen.

"Brand in vetkanalen veroorzaakt jaarlijks miljoenen euro's aan schade in de horeca."

Eisen vanuit verzekeraars bij vetkanalen

Het is wettelijk niet verplicht om de vetafzuigkanalen periodiek te laten reinigen. Echter eisen veel verzekeraars dat er minimaal 1 keer per jaar wordt gekeken naar de vetkanalen. Dit is natuurlijk niet gek, als je bedenkt dat vervuilde vetkanalen een verhoogd brandgevaar vormen. De eisen voor horecagelegenheden met grill, frituur of wok zijn vaak nog vele malen strenger. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kwartaal of halfjaarlijkse reinigingen.

Verzekeraars gebruiken "vetdikte" als maatstaf om te bepalen of de vetafzuigkanalen gereinigd moeten worden. Over het algemeen hanteren verzekeraars een vetdikte van 0,5mm om het brandgevaar vast te stellen. Wanneer dit er al net onder ligt kan een verzekeraar eisen dat dit per direct gereinigd wordt. Bij 0,1mm neemt het brandgevaar namelijk al flink toe.

Hygiëneproblemen

Naast het feit dat vetafzetting in de kanalen gevaren met zich meebrengt is het ook onhygiënisch. De algemene hygiëne in een (groot)keuken wordt al snel in gevaar gebracht. Verontreiniging in vetkanalen is namelijk de perfecte broedplaats voor schimmels en bacteriën. Dit kan voor zowel gasten als medewerkers nadelig uitpakken. Daarnaast kan dit problemen opleveren tijdens inspecties van het NVWA. Periodieke reiniging van de vetafzuigkanalen kan ook hygiëneproblemen voorkomen.

Afname capaciteit

De capaciteit van een vetafzuiginstallatie neemt bij vervuiling direct af. Dit komt doordat de luchtstroom van het systeem belemmerd wordt door opgehoopt vuil. Wanneer de kanalen vervuild zijn is het namelijk voor een afzuiginstallatie een stuk lastiger om al het vet, stof en overige vervuiling goed af te zuigen.

Daarnaast zal de levensduur van een dergelijke installatie ook flink afnemen. Doordat de luchtstroom van het systeem belemmerd wordt door opgehoopt vuil, neemt de effectiviteit van het systeem drastisch af.

Vetkanalen reinigen

Het hele jaar door wordt er gekookt in horecagelegenheden waarbij grote hoeveelheden lucht, vet en andere vervuiling wordt verplaatst via de vetkanalen. Vervuilde lucht en vet die wordt afgezogen bevat vaak verontreinigde luchtdeeltjes en vocht. Denk hierbij aan schimmels, huisstofmijt, bacteriën, stoffen, organische stoffen en fijnstof. Het is dan ook niet gek dat deze verontreinigingen zich in de loop der jaren nestelen in of afzetten tegen de wanden van de vetkanalen in een keuken. Meer lezen over vetkanalen reinigen

Het is belangrijk om de vetkanalenperiodiek te laten reinigen om brandgevaar, gezondheidsrisico’s, hygiëneproblemen en de afname van de capaciteit van een vetafzuigsysteem te voorkomen. Wij adviseren u om uw vetkanalen jaarlijks te laten reinigen. Op deze manier bent u verzekerd van een schoon en fris systeem.