Home » Airco » Airco onderhoud

Airco onderhoud

Een airco heeft regelmatig onderhoud nodig. Het is belangrijk om uw airconditioning systeem minimaal éénmaal per jaar professioneel te laten onderhouden. Daarnaast is het belangrijk om het koelmiddel in de airco éénmaal in de 2 jaar te laten bijvullen.

Laten onderhouden door ons?
Vraag direct online een afspraak aan.

Bekijk mogelijkheden Veelgestelde vragen
airco onderhoud

Veelgestelde vragen

Airco onderhoud nodig
Hoevaak moet ik mijn airco onderhouden?

Hoe vaak moet ik onderhouden?

Tijdens de warme zomermaanden is het heerlijk om gebruik te kunnen maken van een airco. Het is dan natuurlijk wel fijn als deze goed onderhouden is en op en top werkt. Wij raden u aan om uw airco eens in het jaar te laten onderhouden. Daarnaast is het aan te raden om de airco eenmaal in de 2 jaar bij te laten vulen.

Op deze manier bent u ervan verzekerd dat uw systeem zo efficiënt mogelijk werkt.

↑ Terug naar mogelijkheden

Waarom moet ik mijn airco onderhouden

Waarom moet ik mijn airco onderhouden?

Het is belangrijk om je airco goed en regelmatig te onderhouden. Dit heeft twee redenen. Allereerst zorg je er met goed onderhoud voor dat je airco langer meegaat, waardoor je minder snel een nieuwe airco hoeft te kopen. Ten tweede is een goed onderhouden airco beter voor je gezondheid. Je voorkomt namelijk dat schimmels en bacteriën zich gaan nestelen in je airco en dat deze vervolgens je leefomgeving in worden geblazen. Hierdoor vermijd je onder andere oog-, en luchtwegklachten.

Het onderhoud van je airco moet je overlaten aan een vakman. Dat komt omdat het wettelijk is vastgesteld dat het grote onderhoud door erkende specialisten gedaan moet worden. Hieronder valt het bijvullen van de koelvloeistof en het vacumeren. De specialisten die je dit laat doen moeten een certificaat van de Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (STEK) hebben.

Wat voor onderhoud heb ik nodig?

Soorten airco onderhoud

Een airco heeft één keer per jaar klein onderhoud nodig en eenmaal per 2 jaar, groot onderhoud.

Klein onderhoud: de airco reinigen

Naast het grote onderhoud kun je ook het kleine onderhoud laten doen door een vakman. Echter is het mogelijk om dit zelf te doen. Zo beperk je de onderhoudskosten. Het kleine onderhoud van een airco heeft voornamelijk betrekking op de reiniging. Dit zijn de aspecten die hieronder vallen:

De binnenunit reinigen

De verdamper in de binnenunit van de airco raakt door de tijd heen vervuild. Dit komt omdat er sprake is van luchtcirculatie, waardoor ook stof en vuiltjes circuleren. De binnen-unit is voorzien van filters die zorgen dat het grootste gedeelte van de stof en vuiltjes niet terug de ruimte in worden geblazen. Echter kunnen de filters verstopt raken na een bepaalde tijd, waardoor het vuil toch terug in de binnenlucht belandt of juist dieper het systeem van de airco ingaat. Hierdoor kan de condenswaterafvoer verstoppen, waardoor de airco minder goed zal werken en er een onaangename geur ontstaat. Ook kan dit ervoor zorgen dat dat de warmteopname uit de ruimte afneemt, waardoor er ijsvorming in de airco ontstaat. Dit ijs smelt weer wanneer je de airco uitzet, waardoor je last kunt krijgen van lekkages.

Het is dus echt heel belangrijk dat je de binnenunit van je airco regelmatig reinigt. Dit kun je doen door de filter af te zuigen met een stofzuiger. Doe dit echter wel van buitenaf, zodat het vuil niet dieper in het systeem belandt. Vervolgens kun je hier met een natte doek overheen gaan. Het is het beste om zo min mogelijk water te gebruiken bij de reiniging om gevaarlijke situaties te vermijden.

Als je de reiniging door ons laat doen, dan zorgen wij er ook altijd voor dat de lekbak en verdamper worden gereinigd en daarnaast de gehele binnenunit wordt gedesinfecteerd.

De buitenunit reinigen

De buitenunit van de airco bevat onder andere de condensor van het systeem. Dit is een essentieel onderdeel. Door de lucht die in de condensor circuleert ontstaat er na een tijdje een laag vuil op de gehele buitenunit. Als deze laag te dik wordt, dan isoleert dit de unit als het ware. De consequentie hiervan is dat het hele systeem harder moet werken om koude lucht te blijven produceren. Het rendement van de airco kan hierdoor zelfs tot 36% dalen.

Het is dus erg belangrijk om de buitenunit schoon te houden. Dit is eigenlijk heel simpel uit te voeren. Het enige wat je moet te doen is met een vochtig doekje het vuil verwijderen. Ga hier vervolgens overheen met een droge doek en dan is je buitenunit weer schoon!

Groot onderhoud

Het grote onderhoud van de airco moet ongeveer één keer in de 2 jaar gedaan worden. Wij zullen je airco vacumeren en de koelvloeistof bijvullen.

De koelvloeistof bijvullen

Een airco gebruikt koelvloeistof om de ruimte te koelen. Deze vloeistof verdampt met de tijd en het is daarom belangrijk dat het regelmatig wordt bijgevuld. Doe je dit niet, dan zal de airco steeds minder goed werken en het op een geven moment zelfs helemaal niet meer doen. Daarnaast zal het ook een negatief effect hebben op je energierekening. De airco zal namelijk harder moeten werken om dezelfde hoeveelheid koude lucht te kunnen blazen. Hierdoor verbruikt deze meer energie.

Wij gaan altijd een aantal stappen af wanneer deze de koelvloeistof van de airco bijvult. Allereerst wordt al de oude koelvloeistof verwijdert. Daarna worden de leidingen gevacumeerd. Dit houdt in dat koelvloeistof die in de leidingen zit wordt uitgezogen. Vervolgens wordt er gekeken of alle verbindingen nog in goede staat verkeren. Hierna is het tijd om het systeem te controleren op lekkages. Dat wordt gedaan aan de hand van een vloeistof die wordt ingebracht. Als blijkt dat het hele systeem in goede staat verkeert en er geen sprake is van lekkages, dan wordt de koelvloeistof bijgevuld. Als laatste wordt er gekeken of de druk van de airco en temperatuur goed zijn. Alle stappen worden op een behendige en secure manier gedaan om ervoor te zorgen dat er geen lucht in het systeem belandt.

Wanneer moet ik mijn airco onderhouden?

Wanneer moet ik mijn airco onderhouden?

In sommige gevallen is het verplicht om je airco te onderhouden. Dit ligt aan de hoeveelheid koelvloeistof die jouw airco bevat. Dit zijn de regels:

Hoeveelheid koelvloeistof

Onderhoud

<3kg

Niet verplicht

3 – 30 kg

Verplicht, 1 keer per jaar

30 – 300 kg

Verplicht, 3 keer per jaar

>300 kg

Verplicht, 4 keer per jaar

De specialisten die het verplichte onderhoud uitvoeren houden de onderhoudsbeurten bij en noteren dit in een boekje dat aan de buitenunit vastzit. Dit is belangrijk voor eventuele verzekeringen of controles.

Ook als je airco minder dan 3 kg koelvloeistof bevat en onderhoud dus niet verplicht is, is het verstandig om toch onderhoud uit te laten voeren. Doe dit minimaal één keer in de twee jaar. Het kleine onderhoud, waaronder de reiniging van de filters is verstandig om één keer per jaar te laten doen.

Hoe herken ik of mijn airco een onderhoud nodig heeft?

Hoe herken ik of mijn airco een onderhoudsbeurt nodig heeft?

Er zijn een aantal punten waaraan je kunt herkennen of je airco toe is aan (extra) onderhoud. Deze punten zijn:

 • Als je airco luider is of ratelende geluiden maakt. Dit kan duiden op verstopte filters of mechanische problemen.
 • Als je airco minder goed koelt. Dit kan duiden op dat je koelvloeistof bijgevuld moet worden.
 • Als je airco meer stroom verbruikt. Dit kan duiden op een slecht onderhouden airco.
Wat kost airco onderhoud?

Wat kost het onderhoud van een airco?

De prijs voor het onderhoud van een airco verschilt. Dit ligt onder andere aan het type onderhoud.

Eenmalig onderhoud

€150,-

Eenmalig onderhoud, arbeid en voorrijkosten

Groot onderhoud

€190

Koelvloeistof bijvullen, vacumeren, arbeid en voorrijkosten

Zijn de tarieven inclusief btw?

Kosten mechanische ventilatie reinigen

Alle prijzen op onze website zijn altijd inclusief btw.

↑ Terug naar mogelijkheden

Komen er nog kosten bij?

Onze tarieven zijn altijd inclusief btw, voorrijkosten, kleinmateriaal en alle overige kosten die erbij komen kijken. 

↑ Terug naar mogelijkheden

Rekenen jullie voorrijkosten?

Alle prijzen op onze website zijn inclusief voorrijkosten, ongeacht uw woonplaats.

↑ Terug naar mogelijkheden

Mogelijkheden bij Alpha Ventilatie

Bekijk mogelijkheden

Tarieven airco onderhoud

Prijzen zijn incl. BTW en voorrijkosten.

205,-

Airco klein onderhoud
Aanvragen

Verbeter werking airco
Voorkom schimmels en bacteriën


Is het systeem goed onderhouden? Kies dan voor klein onderhoud.

bekijk werkzaamheden
 • Reiniging filters

 • Desinfectie van filters

 • Reiniging binnenunit

 • Reiniging buitenunit

 • Uitleg & advies

 • Schoon opleveren werkvloer

245,-

Airco groot onderhoud
Aanvragen

Verleng levensduur airco
Verminder energieverbruik
Verbeter koelvermogen

Was de laatste onderhoudsbeurt meer dan 2 jaar geleden? Kies dan voor Groot onderhoud.

bekijk werkzaamheden
 • Inspectie binnen- en buitenunit

 • Bijvullen koelmiddel

 • Vacumeren

 • Uitleg en advies

 • Rapport met voor & na foto’s

#1 in Airco

Waarom kiezen voor ons?

Voordelen bij airco onderhoud

Wanneer u uw airco tijdig laatonderhouden zult u merken dat:

Het binnenklimaat beter is;
U minder last heeft van stof;
Het systeem langer mee gaat;
U een lagere energierekening heeft;
Er minder lawaai komt uit uw airco.

Bel ons: 088 -1238700
voordelen airco onderhoud