Een WTW unit (Warmte Terugwinning) is een apparaat dat warmte uit de afgevoerde lucht haalt en deze gebruikt om de verse lucht die het huis binnenkomt te verwarmen. Hierdoor wordt er minder energie verbruikt om het huis te verwarmen en wordt er bespaard op de energierekening. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer huishoudens kiezen voor een WTW systeem in huis.

Maar wat als je geen nieuw systeem wilt aanschaffen? Of wat als je huidige WTW-unit aan vervanging toe is, maar je niet de volledige kosten wilt betalen voor een gloednieuw apparaat? In dat geval is een refurbished WTW unit wellicht een interessante optie voor jou.

Refurbished WTW unit

Een refurbished WTW unit is namelijk een eerder gebruikte unit die professioneel is gereviseerd. Het apparaat is volledig gecontroleerd, grondig gereinigd en indien nodig gerepareerd met hoogwaardige onderdelen. Door deze revisie heeft de refurbished WTW unit dezelfde kwaliteit als een nieuwe WTW unit en is deze technisch 100% in orde. In sommige gevallen kunnen de gereviseerde WTW units ook worden aangepast aan de specifieke behoeften van een klant, bijvoorbeeld door het installeren van nieuwe filters of het toevoegen van extra functies. Dit kan bijdragen aan het verhogen van de efficiëntie en de duurzaamheid van het systeem, waardoor het nog langer mee kan gaan.

Voordelen

  • Goedkoper dan een nieuwe unit: een gereviseerde WTW unit kost gemiddeld € 750;
  • Sneller leverbaar dan een nieuwe unit: sommige nieuwe WTW units zijn nu slecht leverbaar vanwege grondstoftekorten;
  • Jarenlang functioneel: een gereviseerde WTW unit gaat nog jaren mee;
  • Duurzaam: draagt bij aan de ontwikkeling van de circulaire economie.

Een duurzame oplossing

Daarnaast is het ook een duurzame keuze. Door het hergebruiken van een bestaande unit, wordt er minder afval geproduceerd en hoeft er geen nieuwe unit te worden geproduceerd. Dit kan helpen om de impact van de productie van nieuwe units op het milieu te verminderen. Het hergebruiken van bestaande units heeft nog meer voordelen voor het milieu dan alleen het verminderen van afval en het verminderen van de impact van productie op het milieu. Het kan ook helpen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Bij de productie van nieuwe units komt namelijk veel CO2 vrij, omdat er energie nodig is voor het winnen van grondstoffen, het transporteren van materialen en het produceren van de unit zelf. Het hergebruiken van bestaande units vermindert de noodzaak voor deze processen, waardoor de CO2-uitstoot wordt verminderd. Bovendien kan het hergebruiken van units ook helpen om de vraag naar nieuwe units te verminderen. Hierdoor kan de behoefte aan nieuwe grondstoffen worden verminderd, wat op zijn beurt kan helpen om de ontbossing en de vernietiging van habitats te verminderen die vaak gepaard gaan met de winning van grondstoffen.

Bovendien kan het hergebruiken van bestaande WTW units ook bijdragen aan de ontwikkeling van de circulaire economie, waarbij grondstoffen zo veel mogelijk worden hergebruikt en afval wordt geminimaliseerd.

Waar komen gereviseerde WTW units vandaan?

De refurbished WTW-units die worden aangeboden zijn afkomstig uit bestaande woningen tijdens renovaties of wanneer bewoners vroegtijdig overstappen naar een nieuw systeem. Het gaat dus om eerder gebruikte WTW-units die nog in goede staat verkeren en technisch volledig zijn gereviseerd.

Conclusie

Kortom, als je op zoek bent naar een WTW unit, is refurbished een goede optie om te overwegen. Het is goed voor het milieu, financieel aantrekkelijk en je bent verzekerd van een betrouwbaar product van topkwaliteit. Het hergebruiken van bestaande WTW units draagt tevens bij aan de ontwikkeling van de circulaire economie, waarbij grondstoffen zo veel mogelijk worden hergebruikt en afval wordt geminimaliseerd.