Mechanische ventilatie reinigen kosten

Het reinigen van een mechanisch ventilatiesysteem kost gemiddeld € 200. De exacte kosten zijn geheel afhankelijk van de mate van vervuiling en het type ventilatiesysteem. Bekijk hieronder een overzicht van de gemiddelde kosten.

Soort werkzaamheden Gemiddelde kosten
Groot onderhoud € 200
Klein onderhoud € 90
Vervangen ventilatiebox € 400
Vervangen ventilatiebox en reinigen kanalen € 500

Daarnaast moet u rekening houden met verschillende andere factoren die uiteindelijk de prijs bepalen.

Bekijk factoren

In de loop der jaren raken de kanalen en de afzuigunit sterk vervuild door onze dagelijkse bezigheden thuis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan douchen, wassen, koken, het onderhouden van huisdieren etc. Tijdens deze activiteiten komt er veel stof en vocht vrij. Daarnaast zorgt dit er op de lange termijn voor dat er schimmels en bacteriën ontstaan, aangezien dit de perfecte leefomstandigheden zijn voor deze onaangename gasten.

We weten inmiddels dat het reinigen en het onderhouden van een mechanisch ventilatiesysteem belangrijk is, maar hoe zit het nou met de kosten voor het laten reinigen van een volledig systeem?

Laatste keer onderhoud

Zo’n 90% van alle huishoudens in Nederland heeft nog nooit eerder onderhoud laten uitvoeren aan het ventilatiesysteem. De kans is dus groot dat u hier onder valt. Wanneer u langer dan 5 jaar geleden onderhoud heeft laten uitvoeren, is het noodzakelijk om uw gehele systeem inclusief bijbehorende kanalen te laten reinigen. Wanneer dit 2 tot 3 jaar geleden is geweest, kunt u het beste uw kanalen laten inspecteren door één van onze specialisten. Deze kan direct ter plekke laten weten of het noodzakelijk is om een onderhoudsbeurt in te plannen.

Groot of klein onderhoud?

Wanneer u uw mechanisch ventilatiesysteem nog nooit heeft laten reinigen is het belangrijk om zo snel mogelijk over te gaan op “groot onderhoud”. Dit houdt in dat wij een monteur langs sturen die direct alles onder handen neemt. Denk hierbij aan het reinigen van de afzuigunit, controle van de ventilatiebox, het reinigen van alle inwendige kanalen, het reinigen van alle afzuigpunten en waar nodig het afstellen van uw mechanische ventilatie.

Mechanische ventilatie ouder dan 15 jaar?

Wanneer uw mechanische ventilatie ouder is dan 15 jaar, zijn er andere kosten waar u rekening mee moet houden. Denk hierbij aan het laten vervangen van uw mechanische ventilatie. Ventilatiesystemen die in woningen worden toegepast, kosten gemiddeld € 200 per unit. Indien uw ventilatiesysteem ouder is dan 15 jaar, kunt u ervoor kiezen om dit systeem te laten vervangen voor een nieuw ventilatiesysteem. 

De kosten voor het reinigen van uw mechanische ventilatie is dus geheel afhankelijk van bovengenoemde factoren.

Afspraak maken voor reiniging

Bij Alpha Ventilatie kunt u direct online een afspraak inplannen voor het onderhoud of de vervanging van uw ventilatiesysteem. In de meeste gevallen kunt u al binnen één week geholpen worden. Uiteraard is het ook mogelijk om telefonisch een afspraak in te plannen. Wanneer u meer informatie wilt hebben over het vervangen van uw mechanische ventilatie, kunt u het beste naar onze pagina over vervanging gaan.

Mechanische ventilatie reinigen

Maak direct een online afspraak om uw mechanische ventilatie te laten reinigen.