Home » Mechanische Ventilatie » Problemen » Ventilatie tocht

Mechanische ventilatie tocht

Tocht in huis kan als erg onprettig worden ervaren. Helaas komt dit geregeld voor in huizen met een mechanische ventilatie. In dit artikel vertellen hoe dat precies komt. Daarnaast leggen we ook uit wat je tegen toch kunt doen en hoe je dit in de eerste instantie kunt voorkomen. Lees dus snel verder!

tocht bij mechanische ventilatie

Hoe komt het dat mijn mechanische ventilatie tocht?

Tocht bij een mechanische ventilatie komt regelmatig voor. Het ventilatiesysteem zorgt ervoor dat er constant vuile lucht wordt afgevoerd en frisse lucht van buiten naar binnen kan stromen. Dit gebeurt onder andere aan de hand van luchtroosters in ramen en deuren. De frisse lucht kan snel aanvoelen als tocht, wanneer het buiten hard waait of er een groot temperatuurverschil is tussen binnen en buiten. Daarnaast kunnen hoge windsnelheden vanaf 0.25 m/s ook snel tocht veroorzaken.

Hulp nodig bij tocht? Neem contact met ons op.

Wat kan ik tegen de tocht doen?

Men is snel geneigd om de ventilatieroosters te sluiten wanneer er tocht is in huis. Dit heeft alleen een negatief effect op de ventilatie, omdat er dan geen frisse lucht meer naar binnen kan stromen. Het is daarom beter om de ventilatieroosters gewoon open te houden. Om de tocht toch tegen te gaan is het aan te raden om de roosters op hogere plekken te laten plaatsen. Ook kan het helpen om de grootte van de luchtroosters aan te passen. Hierdoor zullen er minder snel hoge luchtsnelheden ontstaan. Een andere optie tegen tocht is om de roosters boven een radiator te laten plaatsen. Zo kan de frisse lucht meteen worden opgewarmd.

Problemen verhelpen ventilatiebox

Hoe voorkom ik de tocht?

Een tochtend ventilatiesysteem kan vaak worden voorkomen door een goede installatie. Laat dit daarom altijd doen door een ventilatiespecialist.

Deze kan een ventilatieplan opstellen. De specialist kan goed inschatten hoe groot de ventilatieroosters moeten zijn en waar ze plaatst moeten worden om tocht grotendeels te voorkomen. Het is wel belangrijk om te weten dat er toch altijd nog een kans is dat je iets van tocht voelt.

Dat komt omdat een ventilatiesysteem altijd werkt met frisse lucht van buiten. Is dit echt een probleem voor jou? Kies dan voor een Warmte Terugwinsysteem (WTW). Dit systeem verwarmd de frisse lucht namelijk voor. 

#1 in Ventilatie

Waarom kiezen voor ons?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Voorkeur contact*
Wilt u liever gebeld worden of contact via WhatsApp?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Voorkeur contact*
Wilt u liever gebeld worden of contact via WhatsApp?