Home » Mechanische Ventilatie » Problemen » Ventilatie stinkt

Mechanische ventilatie stinkt

Een stinkend ventilatiesysteem kan voor veel ongemak zorgen. Dat is helemaal niet fijn natuurlijk. De stank kan verschillende oorzaken hebben. Daarnaast leggen we u ook uit wat u kunt doen om de stank tegen te gaan en zelfs helemaal te voorkomen. Lees dus vooral verder!

Mechanische ventilatie stinkt

Hoe komt het dan mijn ventilatiesysteem stinkt?

Het is niet altijd even duidelijk wat de oorzaak van een stinkend ventilatiesysteem precies is. Er zijn 6 mogelijkheden. Deze zijn:

1. Nare geurtjes van buiten

Nare geurtjes van buiten

Het ventilatiesysteem zuigt nare geurtjes van buitenaf en voert deze naar binnen toe.

2. Achterstallig onderhoud

Onderhoud nodig

Het ventilatiesysteem heeft onderhoud nodig. Vuil en bacteriën kunnen zich in het systeem ophopen na een bepaalde tijd. Als dit niet weg wordt gehaald tijdens onderhoud, dan kan dit voor vieze geuren zorgen.

3. Verouderd systeem

Systeem is verouderd

Het ventilatiesysteem of de luchtroosters zijn verouderd zijn en moeten vervangen worden. Soms is een systeem zo oud geworden dat het lucht niet meer goed kan filteren of dat er een lek ontstaat. Hierdoor kan het zijn dat de toegevoerde lucht niet meer fris ruikt.

4. Problemen met kanaalwerk

Problemen met gedeelde schacht

Er zijn problemen met de gedeelde ventilatieschacht. Dit is vooral het geval in appartementencomplexen. Als er ergens een lek is, of als het systeem niet goed is afgesteld, dan kunnen nare geurtjes van de ene woning naar de andere worden verplaatst.

5. Lange tijd uit

Ventilatiesysteem staat uit

Het ventilatiesysteem is voor lange tijd niet gebruikt, waardoor ongedierte of vogels zich hebben genesteld in de luchtkanalen. Wanneer de ventilatie weer gebruikt wordt, dan worden hierdoor allerlei vervelende geuren de woning toegevoerd.

6. Zelf gesleuteld zonder kennis

Zelf gaan sleutelen aan ventilatiebox

Men is zelf aan het ventilatiesysteem gaan zitten, zonder hier kennis van te hebben. Hierdoor kan het zijn dat het systeem niet goed meer werkt, waardoor de toegevoerde lucht kan gaan stinken. Tevens komt het wel eens voor dat mensen hun mobiele airco aansluiten op een ventilatieventiel. Hierdoor kunnen er ook vervelende luchtjes door het hele huis verspreiden.

Wat kan ik tegen de stank doen?

Om iets tegen de stank van een ventilatiesysteem te kunnen doen is het belangrijk dat u eerst weet waar dit precies vandaan komt. Het is vaak lastig om hier zelf achter te komen. Alpha Ventilatie is gespecialiseerd in het verhelpen van stankoverlast in ventilatiesystemen. Mogelijke oplossingen voor stankoverlast vanuit een ventilatiesysteem zijn:

  • Het uitvoeren van een grote reiniging
  • Het dichten van lekken
  • Het verplaatsen of vervangen van luchtroosters
  • Het vervangen van het ventilatiesysteem
  • Het systeem beter op elkaar af te stemmen
stankoverlast ventilatiebox

Hoe voorkom ik de stank?

Het is natuurlijk goed als je stankoverlast door je mechanische ventilatie kunt oplossen, maar het is beter om dit helemaal te voorkomen! Dit kunt u veelal bereiken door te zorgen voor een goede installatie en regelmatige reiniging en onderhoud.

Een goede installatie

Een goede installatie

Een goede installatie van een ventilatiesysteem is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze optimaal werkt en geen vervelende geurtjes veroorzaakt. Om hier zeker van te zijn is het essentieel om de installatie te laten doen door een vakman. Deze weet precies waar elk onderdeel geplaatst moet worden. Zo moeten de ventilatiekanalen bijvoorbeeld zo geplaatst worden dat er voldoende frisse lucht de woning in kan stromen en de vervuilde lucht goed kan worden afgezogen.

Regelmatige reiniging

Regelmatige reiniging

Het is belangrijk om de ventilatieroosters twee keer per jaar schoon te maken. Dit kunt u doen met een stofzuiger en een sopje. Soms is het nodig om de ventilatieroosters hiervoor los te schroeven. Maak ook de ventielen los om deze te kunnen reinigen in het sop. Let er wel goed op dat u de ventielen op de juiste plek terugplaatst.

Zorg er ook voor dat u de instellingen van de roosters niet per ongeluk wijzigt tijdens het reinigen. Het reinigen en onderhoud van je ventilatiebox en afvoerbuizen kan beter door een specialist uitgevoerd worden.

Regelmatig onderhoud

Regelmatig onderhoud

Met regelmatig onderhoud van uw ventilatiesysteem zorgt u ervoor dat deze langer meegaat, goed blijft werken en geen vervelende geurtjesproduceert. Het is verstandig om de volgende richtlijnen aan te houden:

  • Laat elke twee jaar klein onderhouduitvoeren. Uw ventilatiebox wordt dan gereinigd en geïnspecteerd. Ook de ventielen worden dan gereinigd en afgesteld.
  • Laat elke vier jaar groot onderhoud uitvoeren. Uw ventilatiebox wordt dan gereinigd en geïnspecteerd. Ook worden de ventielen en afvoerkanalen gereinigd. Als laatste wordt het gehele systeem goed afgesteld.

#1 in Ventilatie

Waarom kiezen voor ons?