Home » Mechanische Ventilatie » Problemen » Mechanische ventilatie lekt

Mechanische ventilatie lekt water

Lekt de mechanische ventilatie water? Dat is niet fijn. U kunt hierdoor vervelende waterschade oplopen. Daarnaast kan het ook een teken zijn dat de ventilatie niet goed werkt. Dit kan nog meer vervelende gevolgen hebben. Lees hier hoe u dit probleem kunt oplossen.

Hoe komt het dat mijn mechanische ventilatie lekt?

De oorzaak van een lekkend mechanisch ventilatiesysteem is meestal terug te vinden bij de ventilatiebox. Deze zorgt namelijk dat lucht wordt afgezogen uit vochtige ruimtes zoals de badkamer, de keuken en het toilet. De vochtige afgezogen lucht wordt vervolgens naar buiten geleidt. Als de ventilatiebox niet goed werkt dan kan het voorkomen dat deze lucht in de ventilatiekanalen blijft hangen. Hier zal het vocht uit de lucht dan condenseren en via de ventilatieopeningen de woning inlopen.

mechanische ventilatie lekt water

Wat kan ik tegen het lekken doen?

Het is eerst belangrijk om te bepalen waar de lekkage vandaan komt. Het is mogelijk dat de gehele ventilatiebox vervangen moet worden.

Dit is het geval wanneer deze verouderd is. Een ventilatiebox gaat namelijk zo’n 15 jaar mee. Ook kan het zijn dat de box vervangen moet worden omdat deze stuk is gegaan door bijvoorbeeld slecht onderhoud.

Onderhoud plannen

Hoe voorkom ik het lekken?

Zorg ervoor dat de installatie van uw ventilatiesysteem altijd ordt gedaan door een vakman. Deze weet precies wat hij moet doen. Ga dus niet zelf aan de slag, als u geen ervaring hebt. Kleine foutjes kunnen zorgen voor grote problemen naar verloop van tijd. Als de installatie goed gedaan wordt, bent u er zeker van dat het systeem naar behoren werkt, langer meegaat en niet snel zal gaan lekken.

Door uw ventilatiesysteem regelmatig te laten onderhouden en reinigen zorgt u ervoor dat er niet snel lekkages zullen ontstaan. Het is verstandig om de volgende richtlijnen aan te houden:

  • Laat elke twee jaar klein onderhoud uitvoeren.  Uw ventilatiebox wordt dan gereinigd en geïnspecteerd. 
  • Laat elke vier jaar groot onderhoud uitvoeren. Uw ventilatiebox wordt dan gereinigd en geïnspecteerd. Ook worden de ventielen en afvoerkanalen gereinigd. Als laatste wordt het gehele systeem goed afgesteld.
Onderhoud plannen

#1 in Ventilatie

Waarom kiezen voor ons?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Voorkeur contact*
Wilt u liever gebeld worden of contact via WhatsApp?