Home » Duurzaam huis »
Zuinige lampen
Zuinige lampen zijn beter voor het milieu en zijn goedkoper op de lange termijn. Er zijn verschillende soorten, met verschillende specificaties. Zo zijn er ledlampen, spaarlampen, TL-lampen en halogeenlampen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze zuinige lampen!
Wat zijn zuinige lampen?
Zuinige lampen zijn lampen die minder energie gebruiken dan gloeilampen. Doordat zuinige lampen minder energie gebruiken, zorgen deze ook nog eens voor een lagere energierekening. De voornaamste reden dat zuinige lampen minder energie gebruiken, is omdat deze minder warm worden. Gloeilampen gebruiken maar 10% van alle energie voor de verlichting. 90% van de energie gaat op aan het verwarmen van de lamp. Met deze warmte wordt niks gedaan en dat betekent dat 90% van de gebruikte energie dus in principe verloren gaat. Zuinige lampen worden veel minder warm en kunnen daardoor tussen de 30% en 90% meer energie besparen.
Waarom zijn zuinige lampen belangrijk?
Zuinige lampen zijn belangrijk. Dat is zo omdat zuinige lampen minder energie gebruiken en daardoor beter zijn voor het milieu. Daarnaast zorgen zuinige lampen er natuurlijk ook voor dat jouw energierekening lager uitvalt. Ongeveer 16% van de elektriciteit die gebruikt wordt in een gemiddeld gezin wordt besteed aan verlichting. Je kan dus flink besparen op de kosten als je kiest voor zuinige lampen, in plaats van onzuinige lampen.
Welke soorten zuinige lampen zijn er?
Er zijn verschillende soorten zuinige lampen. Zo zijn er Ledlampen, TL-lampen, spaarlampen en halogeenlampen. Elk van deze lampen is zuiniger dan de gloeilamp. Dit wil echter niet zeggen dat de lampen allemaal even goed zijn. Hieronder bespreken we de eigenschappen en voor-en nadelen van elke lamp.
De ledlamp
De ledlamp is de meest energiezuinige lampsoort die er is. De lamp bestaat uit verschillende ledjes die licht produceren als hier stroom doorheen loopt. Dit is ook waar de naam ledlamp vandaan komt. Ledlampen worden bijna niet warm en dat is maar goed ook want de lamp is zo gebouwd dat het geen hitte kan verdragen. De lamp zou stuk gaan als deze te heet wordt. Het feit dat de ledlamp bijna niet warm wordt is ook de reden dat deze erg energiezuinig is. Er wordt enkel energie gebruikt om te verlichten en niet om zinloos te verwarmen. Gemiddeld genomen gaat een ledlamp zo’n 15.000 branduren mee. Het kan zijn dat er garantie zit op een ledlamp, waardoor je een nieuwe kunt halen als de lamp eerder stuk gaat. Je hebt dan wel de bon nodig.
Het fijne aan ledlampen is dat deze geen tijd nodig hebben om op te starten. Zodra je de lichtschakelaar indrukt, zal het licht meteen vol schijnen. Bovendien kunnen ledlampen goed tegen het vaak aan- en uitschakelen. Dit is niet altijd het geval bij andere lampsoorten.
Er zijn veel verschillende soorten ledlampen van verschillende merken. Zo zijn er bijvoorbeeld types die dimbaar zijn. Ook de zuinigheid van ledlampen verschilt. Hoe zuinig een ledlamp is, kun je zien op de verpakking. Staat er een label met A++ op? Dan is dat de zuinigste keuze die je kunt maken. Een gemiddelde ledlamp kost ongeveer €5,80.
De voordelen van ledlampen
Dit zijn de voordelen van ledlampen op een rijtje:
- Gaat lang mee
- Is schokbestendig
- Scheidt geen schadelijk stoffen uit
- Kan goed tegen vaak aan- en uitzetten
- Heeft geen tijd nodig om op te starten
- Is de meest duurzame lamp soort
De nadelen van ledlampen
Naast veel voordelen, zijn er ook een aantal nadelen die ledlampen met zich meebrengen. Deze zijn:
- Heeft een relatief hoge aanschafprijs
- Heeft niet altijd de mogelijkheid om te dimmen
- Werkt niet optimaal in gesloten lamphouders en spotjes, omdat de lamp dan te warm wordt
De spaarlamp
De spaarlamp was een lange tijd het populairst onder de zuinige lampen. Dat was totdat de ledlamp op de markt werd gebracht. Een spaarlamp bestaat uit allemaal kleine, opgevouwen tl-buisjes. De lamp gaat ongeveer 7.000 branduren mee en is tot 80% energiezuiniger dan een gloeilamp. Een spaarlamp is dus een betere optie dan een gloeilamp, maar niet zo goed als een ledlamp. Dat komt omdat de spaarlamp op de meeste aspecten slechter scoort dan de ledlamp.
Nadelen van de spaarlamp in vergelijking met de ledlamp
De spaarlamp is een zuinigere lamp keuze dan de gloeilamp. Echter is deze bij lange na niet de beste keuze. Wanneer je spaarlamp op is, kun je deze het beste vervangen met een ledlamp. De spaarlamp heeft namelijk een aantal nadelen in vergelijking met de ledlamp:
- Heeft meer tijd nodig om op te starten
- Kan minder goed tegen vaak aan- en uitzetten
- Is iets minder energiezuinig
De TL-lamp
De TL-lamp heeft twee categorieën, namelijk de oude versie en de nieuwe versie.
De oude TL-lampen
De oude TL-lampen hebben veelal een T8-fitting en zijn minder zuinig dan ledlampen. Dit is de reden dat er wordt aangeraden om de oudere TL-lampen te vervangen voor ledlampen zodra deze op zijn. Vaak is het zo dat dan het armatuur vervangen moet worden, maar dat is niet altijd het geval. Het kan zo zijn dat het voldoende is om de voeding te vervangen. In sommige gevallen moet de bedrading ook worden aangepast. Kies in elk geval altijd voor een ledlamp die genoeg lumen heeft om minimaal evenveel licht te geven als de te vervangen TL-lamp.
De nieuwe TL-lampen
De nieuwe TL-lampen hebben een T5-fitting. Dat betekend dat de buis dunner is. Daarnaast werken de nieuwe lampen op een hogere frequentie. Deze aspecten zorgen ervoor dat de lamp erg zuinig is. Zelfs zuiniger dan de ledlamp. Daar staat wel tegenover dat de kostprijs wat hoger ligt. De TL-lampen worden echter bijna niet in huizen gebruikt en zijn meer te vinden in grote gebouwen als scholen, winkelcentra en kantoorpanden. In sommige gevallen kan een oude T8-fitting omgebouwd worden zodat de nieuwe T5-fitting hierin past.
De halogeenlamp
De halogeenlamp is 30% zuiniger dan een gloeilamp. De lamp is dus zuiniger, maar wel het minst zuinige alternatief. Een halogeenlamp lijkt erg op een gloeilamp, omdat deze warm wordt. Er gaat dus veel energie verloren aan het verwarmen van de lamp. Iets wat beter besteed kan worden aan de verlichting. Het grote verschil met de gloeilamp is dat er een gas zit in de halogeenlamp die ervoor zorgt dat de lamp net iets minder warm wordt. Dat is dan ook de reden dat deze lamp net iets minder stroom verbruikt dan een gloeilamp en dus zuiniger is. Het advies is om halogeenlampen te vervangen voor ledlampen, wanneer deze op zijn.
Halogeenlampen niet meer verkocht
Veel halogeenlampen mogen niet meer worden verkocht, omdat er betere alternatieven voor zijn. Alleen de 12V en de R7s halogeenlampen zijn nog te verkrijgen. Voor deze soorten zijn er namelijk nog geen alternatieven. Hierdoor zouden de hele transformators vervangen moeten worden wanneer de lamp toe zou zijn aan vernieuwing.
Waar moet ik op letten bij het kopen van een nieuwe lamp?
Naast het soort lamp zijn er een aantal andere aspecten waar je op kunt letten wanneer je een nieuwe lamp gaat kopen. Dit zal je helpen om de meest zuinige keuze te maken. Let hierop:
- Het energielabel
- De lichtkleur. Hoe lager de kleurtemperatuur is, hoe warmer de lamp wordt en dus meer energie verbruikt
- De dimbaarheid
- De opwarmtijd
- Hoeveel uren de lamp kan branden, voordat deze vervangen moet worden
- Of de lamp goed kan tegen vaak aan- en uitzetten
- De prijs
Zo bespaar je stroom op verlichting
Er zijn een aantal simpele tips die je kunt toepassen om stroom te besparen met je verlichting.
- Vervang onzuinige lampen voor zuinige lampen.
- Selecteer de zuinigste lampen door op de verpakking te kijken naar het energielabel en andere energiezuinige aspecten.
- Zet de verlichting uit in de ruimtes die je niet gebruikt.
- Profiteer van daglicht door gordijnen te openen. Dan kunnen de lampen uit.
- Kies voor een licht interieur en lichte muren en plafonds. Hierdoor lijken ruimtes minder donker en zul je minder verlichting nodig hebben.
Veiligheidsvoorschriften voor zuinige lampen
Voor alle lampsoorten gelden in principe dezelfde veiligheidsvoorschriften. Het maakt hierbij niet uit of het een zuinige of onzuinige lamp is. Zorg ervoor dat de lampen niet te dicht op textiel staan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld gordijnen, kleding en slingers. Zorg er daarnaast voor dat je het licht altijd uitzet wanneer je een lamp vervangt. Het beste zou zijn als je de toegewezen stoppengroep in de meterkast uitzet.
Zuinige lampen samengevat
Zuinige lampen gebruiken minder stroom en zijn daarom beter voor het milieu. Daarnaast zijn zuinige lampen goedkoper op de lange termijn, omdat je zult besparen op je energierekening. De vier meest zuinige lampsoorten zijn ledlampen, spaarlampen, TL-lampen en halogeenlampen. Hiervan is de ledlamp het meest zuinig en de halogeenlamp het minste. Een ledlamp is tot 90% zuiniger dan een gloeilamp en gaat zo’n 15.000 branduren mee. De lamp is het duurste om aan te schaffen, maar uiteindelijk zul je hier het meeste geld mee besparen. Spaarlampen zijn tot 80% energiezuiniger dan gloeilampen een gaan ongeveer 7.000 branduren mee. Nieuwe TL-lampen zijn vaak net zo zuinig als ledlampen, maar zijn minder praktisch om in huis te gebruiken. Je zult deze vooral terugvinden in kantoorpanden, scholen en winkelcentra. Halogeenlampen zijn maar 30% zuiniger dan gloeilampen. Dat komt omdat het grootste gedeelte van de stroom wordt verspild aan de hitte van de lamp. De meeste halogeenlampen mogen tegenwoordig zelfs niet meer verkocht worden, omdat er betere alternatieven voor zijn. Het advies is in elk geval om al je lampen te vervangen voor ledlampen, wanneer deze op zijn. Zorg er wel voor dat de lichtschakelaar uit staat wanneer je lampen vervangt!