Home » Duurzaam huis »
Tuin duurzaam maken: hoe doe je dat?
De tijd is aangebroken om je tuin onder handen te nemen, nu het buiten weer warmer wordt. Heb jij al nagedacht wat je met jouw tuin wilt doen? Misschien is het een idee om te kiezen voor een duurzame tuin! Dit brengt veel voordelen met zich mee. In dit artikel lees je welke voordelen dit zijn en hoe je je tuin precies duurzaam maakt. Veel leesplezier!
Wat houdt een duurzame tuin in?
Een duurzame tuin is milieuvriendelijk en heeft weinig onderhoud nodig. In een duurzame tuin zijn planten, dieren en insecten te vinden. Deze vormen hier een klein ecosysteem. Het enige wat jij hoeft te doen is ervoor te zorgen dat de planten in goede staat verkeren. Insecten en dieren (voornamelijk vogels) zullen hier dan vanzelf op af komen.
Tuin betegelen of duurzaam maken?
Veel mensen die een tuin hebben kiezen ervoor om deze volledig te betegelen. Zo zouden ze minder tijd kwijt zijn dan wanneer ze gras, planten, bomen en bloemetjes in de tuin hebben. Echter klopt dit niet helemaal. Mensen met een duurzame tuin zijn ongeveer evenveel tijd kwijt aan het onderhoud als mensen met een volledig betegelde tuin. Zo moeten tegels immers gereinigd worden en onkruid alsnog worden verwijderd. Je kunt dus net zo goed je tuin duurzaam maken en genieten van de voordelen die het met zich meebrengt.
Waarom zou ik mijn tuin duurzaam maken?
Misschien vraag je je af waarom je door alle moeite zou moeten gaan om je tuin te verduurzamen. De keuze is natuurlijk aan jou, maar een duurzame tuin brengt wel veel voordelen met zich mee! Deze zijn:
Een duurzame tuin vermindert CO2
Het klimaat verandert door het hoge CO2 gehalte dat dagelijks over de hele wereld wordt uitgestoten. Dit is problematisch, omdat de zeespiegel hierdoor stijgt en we steeds meer extreem weer krijgen. Planten en bomen kunnen CO2 opnemen en omzetten naar zuurstof. Wanneer meer mensen een duurzame tuin hebben, zal er meer schoon zuurstof in de lucht hangen. Een groot effect op de klimaatverandering zal het niet hebben, maar alle beetjes helpen!
Een duurzame tuin zorgt voor afwatering
Klimaatverandering zorgt ervoor dat het meer regent. Al dit extra water moet geleidelijk kunnen wegstromen, anders is er meer kans op overstromingen. Dit water komt vaak in het riool terecht. Dat is een probleem, omdat het riool al dit extra water vaak niet aan kan. Als meer mensen een duurzame tuin zouden hebben, dan zou het riool veel minder snel overbelast raken. Dat komt omdat bomen en planten veel water kunnen opnemen. Tuinen die volledig betegeld zijn kunnen dit niet.
Een duurzame tuin bevordert biodiversiteit
De biodiversiteit neemt af, omdat veel mensen ervoor kiezen om hun hele tuin te betegelen. Insecten en dieren komen amper af op deze tuinen. Je kunt de biodiversiteit dus bevorderen als je je tuin duurzaam maakt.
Een duurzame tuin is goed voor je
Naast dat een duurzame tuin goed is voor het milieu, is het ook nog eens goed voor jou. Het is namelijk bewezen dat een groene leefomgeving een positief effect heeft op je lichamelijke en mentale gesteldheid.
Tips om je tuin duurzaam te maken
Er wordt wel eens gedacht dat het lastig is om je tuin duurzaam te maken. Dit hoeft echter helemaal niet zo te zijn. Onze 16 tips zullen je helpen!
1. Zorg voor een goede bodembedekking
Betegel je tuin zo min mogelijk en kies voor gras en bodembedekkers. Zorg ervoor dat je het gras bijna niet maait, zodat je het ecosysteem niet verstoort. Bodembedekkers zijn planten die in de breedte groeien en de aarde goed bedekken. Voorbeelden hiervan zijn rolklaver, maagdenpalm en zenegroen. Deze zorgen ervoor dat je veel minder last hebt van onkruid. Je planten zijn beter beschermd en je bent veel minder tijd kwijt aan onderhoud.
2. Plaats planten uit jouw leefgebied
Bomen en planten zijn natuurlijk onmisbaar in een duurzame tuin. Je kunt zowel zaadjes als volgroeide planten en bomen plaatsen. Het is het voordeligste als je vaste planten neemt, omdat deze onderhoudsarm zijn en niet elk jaar vervangen hoeven te worden. Kies wel voor soorten die groeien in jouw leefgebied. Dit noem je inheemse plantensoorten. Laat geïmporteerde planten uit warme landen dus staan en kies voor een soort dat geschikt is voor het Nederlandse klimaat. Deze zijn duurzamer, omdat ze langer blijven leven en er geen lang transport nodig is.
3. Kweek je eigen groenten en fruit
Het is erg duurzaam om groenten en fruit te kweken in je eigen tuin. Hierdoor worden er minder vervuilende stoffen uitgestoten, omdat je groenten en fruit als het ware minder kilometers maken. Het hoeft niet van de producent naar de winkel en van de winkel naar de consument te reizen. Een ander voordeel van je eigen groenten en fruit kweken is dat het gezonder is voor je. Je kunt namelijk zelf bepalen wat voor bestrijdingsmiddelen je gebruikt. Je hebt je eigen gezondheid dus meer in de hand op deze manier.
4. Omarm insecten en dieren
De bedoeling van een duurzame tuin is dat je een klein ecosysteem creëert. Hier horen ook insecten en dieren bij. We hebben het dan natuurlijk niet over grote wilde dieren, maar over vogeltjes. Deze kun je aantrekken door af en toe wat eten te plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een mezenbol. Insecten trek je aan door nectarrijke bloemen te planten.
5. Kies duurzame meubels
Van een duurzame tuin wil je natuurlijk kunnen genieten. Je kunt prima tuinmeubels plaatsen om de tuin comfortabeler voor jou en de rest van je huishouden te maken. Kies echter wel voor meubels die van duurzame materialen zijn gemaakt. Deze gaan niet alleen langer mee, maar zijn ook nog eens beter voor het milieu dan niet-duurzame alternatieven. De materialen worden namelijk niet chemisch bewerkt, worden lokaal geproduceerd en kunnen gerecycled worden. Je kunt duurzame tuinmeubels herkennen aan keurmerken.
6. Kies duurzame elektrische apparaten
Vaak zijn tuinen voorzien van lampen of elektrische apparaten. Probeer hier duurzaam mee om te gaan. Kies voor de meest zuinige lampen en apparaten. Zorg er daarnaast toch voor dat je deze zo min mogelijk gebruikt en niet onnodig aan laat staan. De beste verlichting die je kunt kiezen voor in de tuin is Solar verlichting. Deze werkt op zonne-energie.
7. Maak je eigen compost
Het is erg duurzaam om je eigen compost te maken. Niet alleen scheelt het je geld, maar het scheelt ook uitstoot van vervuilende stoffen. Het zijn toch weer twee ritjes minder van de producent naar de winkel en van de winkel naar de consument. Het is erg makkelijk om je eigen compost te maken. Het enige wat je moet doen is je eigen groente- fruit- en tuinafval (GFT-afval) scheiden en dit laten rotten. Hier zijn speciale bakken voor te verkrijgen. Probeer het GFT-afval op zo’n manier op te bergen dat er steeds een natte en een droge laag worden afgewisseld. Het is ook belangrijk dat er een goede doorluchtig is. Gooi het afval elke zes weken een keer goed om.
8. Maak gebruik van regenwater
Probeer zo veel mogelijk regenwater op te vangen. Dit water kun je later gebruiken voor je planten en bomen. Dit scheelt een hoop kraanwater. Bovendien is het ook nog eens zo dat er plantensoorten zijn die niet goed tegen kraanwater kunnen. Deze zullen dus langer meegaan en beter groeien met regenwater. Je kunt het regenwater gemakkelijk opvangen in bakken of speciale regentonnen. Plaats deze wel zoveel mogelijk in de schaduw om algen tegen te gaan. Je kunt vervolgens handmatig een gieter vullen of een pompsysteem gebruiken om de planten water te geven.
9. Check voor subsidies
Gemeenten zien de voordelen in van duurzame tuinen. Daarom stimuleren zij de inwoners om hun tuin te verduurzamen. Dat doet de gemeente aan de hand van subsidies. Deze verschillen echter wel erg per gemeente. Neem daarom contact op met jouw gemeente en vraag wat de mogelijkheden zijn. Dit helpt je om geld te besparen!
10. Maak gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen
Probeer zo min mogelijk chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Dit kan het ecosysteem in gevaar brengen. Het maakt hierbij niet uit of je onkruid of insecten wilt bestrijden. Echter is het natuurlijk niet fijn als je een ongewenste insecten- of onkruid plaag hebt, aangezien dit ook je ecosysteem kan verstoren. Het beste wat je hiertegen kunt doen is natuurlijke vijanden inzetten. Er zijn namelijk zowel planten, als insecten die onkruid en insectenplagen tegen kunnen gaan.
11. Tuinier verticaal in een kleine tuin
Heb je een kleine tuin? Of heb je helemaal geen tuin, maar wel een balkon? Tuinier dan verticaal! Dit betekent dat je gebruikmaakt van de hoogte om toch een zo groot mogelijk ecosysteem te creëren. Je kunt hier speciale systemen voor kopen. Je kunt ook zelf een systeem in elkaar zetten door gebruik te maken van bijvoorbeeld flessen en touw.
12. Maak het dak van de schuur groen
Betrek je schuur bij het verduurzamen van je tuin door het dak groen te maken. Een groendak wordt ook wel een sedumdak genoemd. Dit houdt in dat het dak een sedum laag heeft. Dat is een soort grasmat. Een groendak draagt bij aan het ecosysteem van je tuin en brengt dezelfde voordelen met zich mee. Zo vangt het water op en zet het CO2 om in zuurstof. Daarnaast helpt het ook nog eens om je schuur beter te isoleren.
13. Leg paden waterdoorlatende paden aan
Wil je graag paden aanleggen in je tuin? Doe dit dan niet met tegels, maar kies voor waterdoorlatende alternatieven. Dit kun je doen met boomschors, split, grind, schelpen en waterdoorlatende bestrating. Mocht je dit allemaal niks vinden en toch echt tegels willen, kies dan voor waterdoorlatende tegels.
14. Plaats een vijver
Een vijver is een goede optie om overtollig regenwater in op te vangen. Bovendien maakt het je ecosysteem nog levendiger. Zo kunnen hier kikkers op af komen en je kunt ervoor kiezen om vissen te plaatsen. Daarnaast ziet een vijver er natuurlijk ook gewoon leuk uit!
15. Kies een duurzame erfafscheiding
Wil je graag een erfafscheiding plaatsen? Kies dan voor een duurzame optie. Zo kun je een haag, een schutting met klimop, of takken plaatsen. Als je toch liever een houten schutting wilt, kies dan voor kastanje- of eikenhout. Dit zijn duurzame hout opties die niet snel rotten.
16. Plaats natuurlijke zonwering
Het is fijn om in de zomer wat schaduwplekken te hebben in je tuin. Om dit te creëren kun je natuurlijk een parasol plaatsen. Echter kun je ook voor natuurlijke zonwering kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld begroeide pergola of boom plaatsen.
Maak een tuinplan
Nu je weet wat een duurzame tuin is en hoe je dit creëert, is het handig om een tuinplan op te stellen. Hierin maak een plattegrond met hoe je tuin eruit moet gaan zien. Teken waar je je planten, bomen en eventuele vijver wilt hebben. Markeer ook waar je tuinmeubelen wilt plaatsen. Stel dan een lijst op met alle benodigdheden. Zo weet je precies wat je nog moet kopen en wat je al hebt. Zo verduurzaam je je tuin op een efficiënte manier!