Home » Duurzaam huis » Hoe bereken je het stroomverbruik en de kosten van jouw apparaten?

Stroomverbruik apparaat berekenen

Je kunt online veel rekenhulpen vinden waarmee je kunt berekenen hoeveel stroom een apparaat gebruikt en hoeveel geld je hieraan kwijt bent. Dat is handig, want zo kom je erachter op welke apparaten je kunt besparen. Het is dus goed om hier eens naar te kijken. Echter kan het ook fijn zijn om zelf je energieverbruik te kunnen berekenen. In dit artikel lees wat de stappen zijn.

Hoe bereken je het stroomverbruik en de kosten van jouw apparaten

Het stroomverbruik in Nederland

Het stroomverbruik in Nederland

Stroomgebruik wordt uitgedrukt in kilowatt per uur (kWh). Een gemiddeld huishouden van drie personen in Nederland gebruikt ongeveer 3.500 kWh per jaar aan stroom. Er spelen veel factoren mee in hoeveel een huishouden precies verbruikt. Zo kun je denken aan hoeveel personen er in een huis wonen, wat het verbruiksgedrag is, hoeveel elektrische apparaten er in huis staan en hoe zuinig deze apparaten zijn. Daarnaast kun je ook denken aan aspecten als hoe goed geïsoleerd en geventileerd een woning precies is.

Waarom het stroomverbruik berekenen?

Waarom het stroomverbruik berekenen

Misschien vraag je je af waarom het belangrijk is om te weten hoeveel stroom een apparaat verbruikt. Het is belangrijk omdat je op deze manier veel stroom kunt besparen. Als jij merkt dat een apparaat veel stroom verbruikt, dan kun je ervoor kiezen om deze minder vaak te gebruiken. Ook zou je de keuze kunnen maken om het apparaat te vervangen voor een meer zuinige keuze. Op deze manier kun je veel stroom besparen en dus ook geld overhouden, omdat de energierekening lager zal uitvallen. Daarnaast is het ook beter voor het milieu als iedereen minder stroom zou gebruiken.

Stroomverbruik meten of berekenen?

Stroomverbruik meten of berekenen

Er zit een verschil tussen het meten van je stroomverbruik en het berekenen hiervan. Het meten kun je gemakkelijk doen met een energieverbruiksmanager. Dit is een meter die je een handig overzicht geeft van je periodieke stroomverbruik. De verbruiksmanager zit aangesloten op een slimme meter en de data kun je vervolgens terugzien op een app of een via een klein, digitaal scherm aan de muur.

Het meten van je energieverbruik is dus anders dan het zelf uitrekenen hiervan. Met dit laatste moet je namelijk zelf alle informatie verzamelen en dit vervolgens in een formule vervoegen. Op deze manier kom je erachter hoeveel de stroom die jij verbruikt kost.

Hoe bereken je het stroomverbruik?

Hoe bereken je het stroomverbruik

Wil je berekenen hoeveel stroom een specifiek apparaat verbruikt en hoeveel geld je dit kost? Dat kan! Hier zijn twee formules voor. Volg de stappen:

Stap 1. Stel het energieverbruik per uur vast

Stel vast hoeveel energie een apparaat per uur verbruikt. Dit staat aangegeven op de verpakking of in de handleiding van het apparaat. Mocht je deze niet meer hebben, dan kun je dit ook vinden op de website waar het apparaat te koop is. Je moet dan kijken naar het opgenomen vermogen, niet naar het vermogen. Bij het opgenomen vermogen staat namelijk aangegeven hoeveel watt het apparaat daadwerkelijk per uur presteert als deze aanstaat. Het gaat hier om het echte verbruik van het apparaat in Wattage. Het vermogen geeft enkel de kracht van het apparaat aan.

Stap 1. Stel het energieverbruik per uur vast

Vervolgens reken je de watt om naar kilowatt (kWh). 1.000 watt staat gelijk aan 1 kWh. Deel het opgenomen vermogen dus door 1.000. Als het apparaat aangeeft dat het 1.000 watt aan energie verbruikt als deze aanstaat, dan verbruik je dus 1 kilowatt als je deze een uur gebruikt. Voorbeeld: Als je een lamp van 50 watt een uur lang aan laat staan, dan verbruikt deze 0,05 kWh.

Stap 2. Schat de gebruikstijd in

Bedenk je nu over welke periode je het energieverbruik wil berekenen. Dit kan per dag, per week, per maand, of per jaar zijn. Dat is geheel aan jou. Je moet in ieder geval weten hoeveel uren per dag je het apparaat gebruikt. Vanaf dit punt kun je vervolgens verder rekenen:

Wekelijkse gebruikstijd = dagelijkse gebruiksduur * 7

Maandelijkse gebruikstijd = dagelijkse gebruiksduur * 30

Jaarlijkse gebruikstijd = dagelijkse gebruiksduur * 365

Stap 2. Schat de gebruikstijd in

Stap 3. Stel de energieprijs vast

Ga na wat de energieprijs is van jouw energieleverancier. De prijs verschilt per leverancier en ook per persoonlijke situatie. Zo zal de prijs bijvoorbeeld lager zijn als jij zonnepanelen gebruikt. De prijs kun je terugvinden in het contract en staat aangeven per kWh.

Stap 3. Stel de energieprijs vast

Stap 4. Vul de formules in

Je hebt nu alle gegevens die je nodig hebt om de formules in te vullen. Er is een formule voor het energieverbruik en een formule voor de energiekosten.

Energieverbruik (kWh) = verbruik (kW) * gebruiksuren (per dag) * aantal dagen

Energiekosten (€) = energieverbruik (kWh) * energieprijs per uur (€)

Stap 4. Vul de formules in

Voorbeelden berekening stroomverbruik

Formule berekeningen kunnen best abstract zijn. Daarom kunnen voorbeeldberekeningen helpen. Dit zijn twee voorbeelden:

  1. Je gebruikt je föhn elke dag twee uur. Het energieverbruik van de föhn is 0,01 kW per uur. Je wil berekenen hoeveel stroom de föhn jaarlijks verbruikt:

2 (uur) x 0,01 (kW) x 365 (dagen in en jaar) = 7,3 kWh

  1. Daarnaast wil je berekenen hoeveel geld je hieraan kwijt bent. We gaan uit van een energieprijs van €0,22 per kWh:

7,3 (kWh) x 0,22 (€) = €1,60 per jaar

Stroomverbruik voor het hele huis berekenen

Wil je liever weten wat het stroomverbruik van alle apparaten in je huis is? Dit is ook mogelijk. Dit kan op twee manieren. Zo kun je de bovengenoemde rekenstappen voor alle apparaten individueel berekenen en dit vervolgens allemaal bij elkaar optellen. Dit kost alleen best veel tijd. Een handigere manier is om aan het begin van de dag de meterstanden af te lezen en dit ook aan het einde van de dag te doen. Zo weet je precies hoeveel stroom je op een dag verbruikt.

Stroomverbruik voor het hele huis berekenen

Samengevat

Samengevat

Het is handig als je weet hoeveel stroom een apparaat precies verbruikt. Als je op de energierekening merkt dat een apparaat veel energie verbruikt, dan kun je ervoor kiezen om deze minder te gebruiken of te vervangen voor een zuiniger alternatief. Dit bespaart geld en is beter voor het milieu. Er zijn verschillende rekentools online te vinden die je helpen om het energieverbruik te berekenen. Je kunt dit echter ook zelf handmatig doen door vier stappen te volgen. Stel ten eerste het energieverbruik per uur vast. Schat daarna de gebruikstijd in. Stel vervolgens de energieprijs vast. Vul als laatste de formules in. De formule voor het energieverbruik is:

Energieverbruik (kWh) = verbruik (kW) x gebruiksuren (per dag) x aantal dagen.

De formule voor de energiekosten is:

Energiekosten (€) = energieverbruik (kWh) x energieprijs per uur (€).