Home » Duurzaam huis » Smart home

Smart home

Slim en duurzaam wonen wordt steeds populairder. Een van de manieren om duurzaam wonen te kunnen realiseren is met een smart home. Een smart home is het huis van de toekomst. Naast het feit dat een smart home een duurzame investering is, brengt het vele andere voordelen met zich mee. Welke dit zijn en hoe je een smart home precies kunt realiseren, vertellen we je allemaal in dit artikel. Lees dus snel verder!

Smart home

Wat is een smart home?

Wat is een smart home

Een woning wordt een smart home genoemd als het slimme apparaten bevat. Slimme apparaten zijn apparaten die met elkaar kunnen communiceren. Dit gaat vaak via wifi of bluetooth. Deze apparaten zorgen ervoor dat je prettig en energiezuinig kunt wonen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan slimme verlichting, die automatisch aangaat als het donker wordt. Of een geautomatiseerde verwarming, die werkt op jouw gebruikerspatroon. De mogelijkheden met een smart home zijn eindeloos.

Platform voor slimme apparaten

Platform voor slimme apparaten

Smart homes hebben vaak verschillende slimme apparaten, vaak met elk hun eigen app waarmee ze aangestuurd worden. Dit kan nogal onhandig zijn en onoverzichtelijk worden. Gelukkig is daar een oplossing voor. Slimme apparaten worden vaak gekoppeld aan één platform, zoals Amazon Alexa, Google Assistent of Amazon HomeKit. Op die manier zijn alle apparaten te bedienen vanaf een enkele app en kunnen apparaten met elkaar communiceren.

Hoe werkt een smart home?

Hoe werkt een smart home

Apparatuur in een smart home werkt vaak via het wifi- of bluetooth netwerk en kan bediend worden via een app op je mobiele telefoon of tablet. Je kunt dus niet alleen vanuit elke plek in de woning slimme apparatuur aansturen, maar ook van een afstand. Dit kan handig zijn als je niet thuis bent. Mocht je vanuit werk onderweg zijn naar huis en je verwarming vast aan willen zetten, dan kan dat met de app. Ook als je op vakantie is het mogelijk om je smart home apparaten thuis aan te sturen. Daarnaast kunnen verschillende soorten slimme apparaten met elkaar gekoppeld worden door een klik aan klik uit systeem. Dit systeem bestaat uit verschillende zenders en ontvangers, waardoor je de verschillende smart home apparaten met elkaar kunt verbinden tot één systeem. Als alles is gekoppeld, kun je de verschillende producten beheren vanuit één app.

Smart home updaten

Net zoals andere apps op je telefoon, kunnen smart home apps updates ontvangen. Het is goed om dit regelmatig te checken, omdat apps zich niet altijd vanzelf updaten. Updates bevatten vaak nieuwe functies voor je slimme apparaten.

Smart home updaten

Zelflerend systeem

Er bestaan smart home systemen die zelflerend zijn. Deze apparaten leren de voorkeuren en het gedrag van de bewoners van de woning kennen. Dit kan onnodig energieverbruik voorkomen. Het systeem is namelijk volledig gewend aan jouw levensstijl en verbetert zich aan de hand van jouw gedrag. Zo kan het systeem het koffiezetapparaat aanzetten als je wekker gaat of het licht uitdoen op een vast tijdstip.

Smart home en duurzaamheid

Smart home en duurzaamheid

Een smart home zorgt ervoor dat je controle krijgt over de apparatuur in je huis en het gebruik ervan. Naast alle gemakken, draagt dit ook bij aan duurzaamheid. Zelflerende systemen kunnen verspilling van middelen namelijk minimaliseren. Omdat slimme apparaten ervoor zorgen dat apparatuur niet constant onnodig aanstaat, bespaar je op energie.

Soorten slimme apparaten

Soorten slimme apparaten

Er bestaan verschillende soorten zelflerende slimme apparaten die een woning tot een smart home kunnen maken. We hebben de meest voorkomende apparaten op een rij gezet. We gaan hierbij ook in op de kosten.

Slimme thermostaat

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is zelflerend en zorgt ervoor dat je makkelijk de temperatuur in huis kunt beheren. Deze thermostaten stemmen de verwarming af op het leefpatroon van de bewoners. Op deze manier is de verwarming in huis volledig geautomatiseerd. Je kunt een slimme thermostaat zo programmeren dat de verwarming op de juiste momenten op precies de juiste temperatuur verwarmt. Naast een fijn leefklimaat bespaar je met deze thermostaten ook energie.

Kosten slimme thermostaat

Over het algemeen kost een losse slimme thermostaat tussen €200,- en €400,-. Daarnaast zijn slimme thermostaten ook te verkrijgen met een abonnement, waarbij je in termijnen betaalt.Dit is een goede optie als je het bedrag niet in één keer wilt of kan betalen.

Slimme radiatorknop

Slimme radiatorknop

Slimme radiatorknoppen werken in essentie hetzelfde als traditionele radiator kranen, gezien ze de toevoer van warmte open en dicht draaien. Het verschil is echter dat je dit met een slimme radiatorknop van een afstand kunt bedienen via je telefoon, tablet of laptop met de bijbehorende app. Naast een fijn leefklimaat kun je met slimme radiatorknoppen ook besparen op je energierekening.

Kosten slimme radiatorknop

Over het algemeen kosten slimme radiatorknoppen tussen €100,- en €250,-. Dit is voornamelijk afhankelijk van het systeem en het merk.

Slimme airco’s

Slimme airco’s

Slimme airco’s kunnen van een afstand bestuurd worden en zijn erg makkelijk in gebruik. Deze airco’s kunnen de lucht in de woning vaak koelen, ontvochtigen, ventileren en verwarmen. Omdat slimme airco’s vanuit een app worden aangestuurd, is het mogelijk om de woning bijvoorbeeld alvast te koelen als je onderweg bent vanuit werk naar huis. Naast dit soort gemakken, zijn slimme airco’s een stuk energiezuiniger en stiller dan reguliere airco’s.

Kosten slimme airco’s

De kosten van slimme airco’s verschillen. Staande, mobiele airco’s kosten vaak tussen €200,- en €600,-. Monoblock slimme airco’s kosten gemiddeld tussen €1000,- en €1700,-.

Slimme verlichting

Slimme verlichting

Vergeet je vaak het licht uit te doen? Slimme verlichting zorgt ervoor dat het licht automatisch aan of uitgaat op vaste tijdstippen. Dit bespaart veel energie. Je kunt de vaste tijdstippen zelf per lamp instellen of je kunt de apparaten met elkaar laten communiceren. Als je je verlichting koppelt aan een bewegingssensor, dan schakelt de verlichting zichzelf weer in als de sensor beweging detecteert. Op deze manier hoef je ’s avonds niet in het donker door het huis te lopen.

Kosten slimme verlichting

Over het algemeen kost eenvoudige slimme verlichting tussen €40,- en €70,-. Andere varianten van slimme verlichting, zoals plafondlampen kosten al snel tussen de €200,- en €400,-. Prijzen verschillen vooral per formaat en per merk.

Slimme schakelaar

Slimme schakelaar

Een slimme schakelaar is een schakelaar waarmee je meerdere apparaten kunt bedienen in een smart home. Deze zijn vaak draadloos, waardoor je ze overal in de woning mee naar toe kunt nemen. Als je dat niet fijn vindt, dan kan de schakelaar met een speciale standaard aan de wand worden bevestigd.

Kosten slimme schakelaar

Over het algemeen kosten slimme schakelaars gemiddeld tussen €20,- en €60,-. Prijzen verschillen vooral per merk en functies.

Slimme stekker

Slimme stekker

Een slimme stekker is een stekker die je tussen een elektrisch apparaat en het stopcontact plaatst. Door het gebruik van een slimme stekker kun je door middel van een app op je telefoon de elektrische apparaten bedienen. Dit kan ook als het apparaat zelf nog niet ‘slim genoeg’ is. Mocht je een wat oudere televisie hebben staan, dan maakt een slimme stekker het mogelijk om je televisie via de app te bedienen.

Kosten slimme stekker

Over het algemeen kost eenvoudige slimme stekkers tussen €20,- en €65,- per stuk. Let goed op welke slimme stekker je koopt. De een heeft namelijk meer functies dan de ander. Zo hebben goedkopere slimme stekkers vaak geen accurate energiemeting.

Slimme rookmelder

Slimme rookmelder

Een slimme rookmelder maakt je woning een stuk veiliger. Omdat je via de app te allen tijde op de hoogte bent van je woning, weet je ook wanneer er brand- of koolmonoxide gevaar dreigt. Als dit gedetecteerd wordt dan wordt je meteen gewaarschuwd. Op tijd op de hoogte zijn van dit soort ontwikkelingen kan levens redden.

Kosten slimme rookmelder

Over het algemeen kost slimme rookmelders tussen €25,- en €105,- per stuk. De duurdere slimme rookmelders hebben vaak ook meer opties, zoals een hittesensor en een CO-melder. De goedkopere versies zijn beperkter, maar waarschuwen wel tijdig voor gevaar.

Slimme deursloten

Slimme deursloten

Slimme deursloten zijn elektronische sloten die je kunt openen met een app, pincode, tag, vingerafdruk of afstandsbediening. Zo heb je geen sleutel meer nodig om je deur te openen. Dit is een veilige optie en handig als je je sleutels altijd kwijt bent!

Kosten slimme deursloten

Over het algemeen kost slimme deursloten gemiddeld tussen €200,- en €450,- per stuk. Dit verschilt per merk en systeem.

Slimme deurbellen

Slimme deurbellen

Met een slimme deurbel zie je via een app wie er voor je deur staat. Je kunt via de app communiceren met deze persoon. Veel slimme deurbellen herkennen je vrienden en familie en streamen dag in dag uit in HD kwaliteit. Het beeld wordt vaak ook opgenomen. Mocht je een slim deurslot hebben, dan kun je deze koppelen aan de deurbel om zo gelijk de deur voor je gasten te openen. Dit is ook handig indien er ongewenste mensen de woning benaderen, zoals dieven.

Kosten slimme deurbellen

Over het algemeen kosten slimme deurbellen gemiddeld tussen €100,- en €350,- per stuk. Dit verschilt per merk en systeem. De meest bekende slimme deurbel is Nest Hello van Google.

Slimme speaker

Slimme speaker

Slimme speakers zijn eveneens te bedienen met een app. Daarnaast hebben slimme speakers een spraakassistent, die je kunt bedienen met je stem. Naast het afspelen van muziek zoals een gewone speaker, kun je een slimme speaker ook taken geven. Dit zijn taken zoals het bijhouden van je boodschappenlijst, het bestellen van eten en nog veel meer.

Kosten slimme speaker

Over het algemeen kosten slimme speakers gemiddeld tussen €100,- en €400,- per stuk. Dit verschilt per merk en systeem. De meest bekende slimme speakers zijn de Amazon Echo, Google Home en Apple HomePod.

Slimme entertainment

Slimme entertainment

Naast slimme speakers zijn er meerdere vormen van entertainment die in een smart home geplaatst kunnen worden. Denk hierbij aan slimme tv’s, slimme mediaspelers en slimme wifi-systemen. Al deze apparaten kunnen vanaf een app bediend worden en kunnen daarnaast met elkaar gekoppeld worden, voor het ultieme gemak.

Kosten slimme entertainment

De kosten van slimme tv’s hangt af van het type merk en welke functies je wilt. Daarnaast speelt het formaat en de kwaliteit een grote rol. Er bestaan slimme tv’s van zowel honderden, als duizenden euro’s. Over het algemeen kosten slimme mediaspelers gemiddeld tussen €50,- en €200,- per stuk. Dit verschilt per merk en systeem. Slimme wifi-systemen heb je al vanaf €50,- per set.

Slimme beveiligingscamera’s

Slimme beveiligingscamera’s

Een slimme beveiligingscamera is een beveiligingscamera die meer doet dan enkel beeld opnemen. Deze camera’s zijn namelijk zelflerend en kunnen beelden interpreteren door middel van analytische software. Op het moment dat het systeem afwijkingen ziet, geeft het een signaal aan gekoppelde apparaten, zoals je mobiele telefoon. Zo ben je altijd op de hoogte van indringers of andere ongewenste gasten.

Kosten slimme beveiligingscamera’s

De kosten van slimme beveiligingscamera’s lopen erg uiteen. Dit is sterk afhankelijk van het systeem, merk en of de camera’s in een set verkrijgbaar zijn. De simpele uitvoeringen kosten gemiddeld tussen €50,- en €200,-. De geavanceerde sets kunnen al snel oplopen tot in de duizenden euro’s.

Slimme alarmsystemen

Slimme alarmsystemen

Slimme alarmsystemen zijn systemen die je net zoals andere smart home apparaten kunt bedienen vanaf een app op je telefoon, tablet of computer – ook als je niet thuis bent. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er thuis aan de hand is. De functies komen overeen met slimme beveiligingscamera’s. Op het moment dat het systeem afwijkingen opmerkt, geeft het een signaal aan gekoppelde apparaten, zoals je mobiele telefoon. Zo ben je altijd op de hoogte van indringers of andere ongewenste gasten.

Kosten slimme alarmsystemen

De kosten van slimme alarmsystemen lopen erg uiteen. Dit is vooral afhankelijk van welke functies je wilt hebben en het systeem zelf. Uitvoeringen met slimme functies kosten gemiddeld tussen €200,- en €900,-.

Slimme babyfoons

Slimme babyfoons

Een slimme babyfoon maakt gebruik van een baby unit die beheerd kan worden vanaf een app op je telefoon of tablet, zodat je altijd en overal overzicht kunt houden over de baby. Zo hoef je nooit iets te missen. Veel babyfoons zijn daarnaast zelflerend en tracken informatie zoals slaappatronen, temperatuur, hartslag en ademhaling.

Kosten slimme babyfoons

Over het algemeen kosten slimme babyfoons gemiddeld tussen €50,- en €250,- per stuk. Dit verschilt per merk en systeem. De meest bekende slimme babyfoons zijn van Alecto, Motorola en Luvion.

Slimme tandenborstels

Slimme tandenborstels

Bijna iedereen kent de elektronische tandenborstel, maar veel mensen weten niet dat er ook elektrische tandenborstels zijn met een smart functie. Deze slimme tandenborstels maken poets analyses die je helpen beter te poetsen. Deze analyses zijn te zien op de app en kun je eventueel meenemen naar je tandarts voor een gedetailleerder advies.

Kosten slimme tandenborstels

Over het algemeen kosten slimme tandenborstels gemiddeld tussen €100,- en €250,- per stuk. Dit verschilt per merk en per functieset. De meest bekende slimme tandenborstels zijn van Oral B en Philips.

Slimme weegschalen

Slimme weegschalen

Een slimme weegschaal kan een goed hulpmiddel zijn voor het behalen van je gewenste gezondheidsdoelen. Slimme weegschalen meten onder andere het vetpercentage, botmassa, spiermassa en vochtgehalte. Zo ben je constant op de hoogte van je resultaten.

.Kosten slimme weegschalen

Slimme weegschalen kosten gemiddeld tussen €20,- en €70,-, afhankelijk van het merk weegschaal en de bijbehorende functies.

Slimme koelkasten

Slimme koelkasten

Een slimme koelkast is te bedienen vanaf een app en beschikt vaak over een camera binnenin de koelkast, zodat je tijdens de boodschappen een overzicht hebt van wat je in de koelkast hebt staan. Daarnaast geven sommige slimme koelkasten de mogelijkheid om de binnentemperatuur van een afstand aan te passen.

Kosten slimme koelkasten

Slimme koelkasten kosten gemiddeld tussen €1000,- en €2500,-, afhankelijk van het merk en de bijbehorende functies.

Slimme wasmachines

Slimme wasmachines

Slimme wasmachines kunnen net zoals veel andere slimme apparaten van een afstand bediend worden middels een app. Zo kun je de wasmachine aanzetten waar en wanneer je wilt. Daarnaast geeft de app een melding als de was klaar is. Dit maakt wasjes draaien een stuk gemakkelijker.

Kosten slimme wasmachines

Slimme wasmachines kosten gemiddeld tussen €400,- en €900,-, afhankelijk van het merk en de bijbehorende functies.

Slimme robotstofzuigers

Slimme robotstofzuigers

Een robotstofzuiger is een stofzuiger die zelf aan de slag gaat aan de hand van een gebiedsafbakening die je zelf kunt instellen met een app. Hierdoor kan je woning worden gestofzuigd, zelfs als je niet aanwezig bent. Daarnaast geven robotstofzuigers de mogelijkheid om een schoonmaakschema in te stellen en deze te tracken via de app.

Kosten slimme robotstofzuigers

Slimme robotstofzuigers kosten gemiddeld tussen €250,- en €700,-, afhankelijk van het merk en de bijbehorende functies.

De kosten van een smart home

De kosten van een smart home

De prijzen van een smart home zijn dus sterk afhankelijk van het aantal slimme apparaten die je aanschaft, welke aspecten in je woning je wilt automatiseren en je voorkeur voor specifieke merken. Hoewel een volledige smart home een grote investering kan zijn, is het ook mogelijk om je woning met een klein budget slimmer te maken.

Smart home met een klein budget

Met een klein budget is het nog steeds mogelijk om een smart home te realiseren. Het is goed om eerst marktonderzoek te doen naar de gemiddelde prijzen en te kijken of er aanbiedingen zijn voor de producten die je het liefst zou aanschaffen. Om je een idee te geven hebben we de belangrijkste smart home apparaten voor je op een rij gezet, inclusief de gemiddelde adviesprijzen.

Apparatuur Gemiddelde prijs Aantal Kosten
Slimme verlichting €200,- 1 €200,-
Slimme stekker €25,- 2 €50
Slimme deurbel €100,- 1 €100,-
Slimme speaker €100,- 1 €100,-
    Totaal €450,-

Voor een smart home met een klein budget ben je dus ongeveer €450,- kwijt.

Smart home met een klein budget

Smart home met een gemiddeld budget

Voor een smart home met een gemiddeld budget heb je de basis apparatuur nodig zoals weergegeven bij een klein budget. Met een gemiddeld budget kun je echter uitbreiden naar bijvoorbeeld een slimme thermostaat. Hiermee beheer je het klimaat in de woning en kun je besparen op je energierekening. Daarnaast is het fijn om de slimme deurbel te koppelen aan slimme deursloten. Over het algemeen ben je voor een smart home met een gemiddeld budget ongeveer €1300,- kwijt.

Smart home met een groot budget

Als je een stap verder wilt gaan en je huis bijna volledig smart wilt hebben, dan heb je een ruime keus uit verschillende slimme apparaten. Denk hierbij aan slimme koelkasten en wasmachines, maar ook aan robotstofzuigers en robotmaaiers. De mogelijkheden zijn eindeloos. Voor een volledige smart home, voorzien van alle gemakken zit je gemiddeld al snel aan €5500,- aan kosten.

De voordelen van een smart home samengevat

De voordelen van een smart home samengevat

Een volledige smart home kan een aardige investering zijn, maar het brengt veel voordelen met zich mee. Om de keuze voor een smart home een stukje makkelijker te maken, hebben we de grootste voordelen opgesomd:

  • Slimme apparatuur is eenvoudig te beheren vanaf één plek, namelijk een app op je mobiele telefoon;
  • Het maakt niet uit waar op de wereld je bent, je huis is binnen handbereik en vanaf een afstand te bedienen;
  • Smart home systemen zijn flexibel in combinatie met andere en nieuwe apparaten, je kunt ze makkelijk met elkaar koppelen;
  • Met smart home apparatuur wordt je altijd op tijd gewaarschuwd voor eventuele veiligheidsproblemen, zoals brand- en koolmonoxide in de woning of inbrekers;
  • Veel smart home apparaten geven je de mogelijkheid om de ruimtes energiezuiniger te maken, zoals het geval is met slimme thermostaten en verlichting;
  • Je hebt meer inzicht in je verbruik en gewoonten, waardoor je je levensstijl kunt aanpassen en bijvoorbeeld energiezuiniger kunt gaan leven.

Genoeg redenen dus om te kiezen voor een smart home!