Home » Duurzaam huis » Gevelisolatie

Gevelisolatie

Gevelisolatie zorgt voor temperatuurbehoud in je woning en minder geluidsoverlast. Je kunt hierbij kiezen tussen de isolatie van je binnenmuur of je buitenmuur. Daarnaast zal er ook een keuze gemaakt moeten worden uit soorten isolatiemateriaal, de dikte hiervan en eventuele gevelafwerking. In dit artikel lees je hier alles over!

Gevelisolatie

Wat houdt gevelisolatie in?

Wat houdt gevelisolatie in

Gevelisolatie houdt in dat de binnenmuur en/of buitenmuur van je woning wordt geïsoleerd. Dat wil zeggen dat er een bepaald materiaal wordt aangebracht op de muur, zodat warmte of koelte niet snel ontsnapt. Hierdoor is het makkelijker om je woning op een comfortabele temperatuur te houden in de winter en de zomer. Daarnaast ervaar je ook minder snel geluidsoverlast. Isolatiemateriaal is meestal gemaakt van glaswol of piepschuim. Dit isoleert goed, omdat er lucht in zit.

Gevelisolatie of spouwmuurisolatie?

Gevelisolatie of spouwmuurisolatie

Meestal wordt ervoor gekozen om eerst de spouwmuur te isoleren, voordat de gevel eventueel wordt geïsoleerd. De spouw is de ruimte die tussen een binnen- en buitenmuur zit. Bij spouwmuurisolatie wordt deze ruimte opgevuld met isolatiemateriaal. Het komt echter voor dat een woning geen spouwmuren heeft, of dat de spouw niet kan worden geïsoleerd. In dat geval kun je meteen overgaan op gevelisolatie. Is je woning al voorzien van spouwmuurisolatie, maar wil je extra isolatie? Dan is gevelisolatie ook een goede keuze.

Kan ik het zelf doen?

Kan ik het zelf doen

Het is mogelijk om zelf je binnenmuur of buitenmuur te isoleren, als je handig bent. Echter wordt dit niet aangeraden. Fouten kunnen er namelijk voor zorgen dat je te maken krijgt met vervelende gevolgen, zoals vochtproblemen. Daarnaast is het belangrijk dat het werk in één keer goed wordt gedaan, omdat je niet zo makkelijk bij het isolatiemateriaal komt, als het eenmaal bevestigd is. Bovendien moeten er belangrijke beslissingen worden gemaakt over het type isolatiemateriaal, de dikte van de isolatie en de hechting. Voor het beste resultaat en de minste problemen is het dus het verstandigst om het werk over te laten aan een specialist. Deze kan je goed adviseren over alle mogelijkheden en weet precies wat hij moet doen.

De opties

De opties

Gevelisolatie wordt onderverdeeld in twee soorten: binnenmuurisolatie en buitenmuurisolatie. Zoals je misschien al kunt raden, heeft het verschil te maken met of het isolatiemateriaal op de binnenmuur of de buitenmuur wordt aangebracht. Een combinatie van binnenmuur- en buitenmuur isolatie kan mogelijk zijn. Het is echter belangrijk dat je een specialist langs laat komen om te kijken of dit daadwerkelijk mogelijk is bij jouw woning.

Binnenmuurisolatie

Binnenmuurisolatie

Wil je isoleren voor temperatuurbehoud in je woning? Dan is binnenmuurisolatie geen goede optie. Dat komt omdat de temperatuurverschillen tussen de ruimtes aan beide kanten van de binnenmuur meestal zo klein zijn, dat isolatie niet rendabel is. Kies je echter voor isolatie om binnenshuis geluidsoverlast tegen te gaan, dan biedt binnenmuurisolatie juist uitkomst! Houdt wel in gedachten dat de muren maximaal tien centimeter naar voren komen bij binnenmuurisolatie. Je zult dus te maken krijgen met wat ruimteverlies.

De uitvoering

Wat er precies gedaan wordt tijdens het isolatie proces hangt af van het soort binnenmuurisolatie dat je hebt gekozen. Je hebt namelijk drie opties: isolatiemateriaal, warmte reflecterende folie en kant-en-klaar panelen.

Optie 1. Isolatiemateriaal

Het isolatiemateriaal wordt samen met een voorzetwand van gipsplaat tegen een raamwerk van houten latten of metalen profielen geplaatst. Op deze manier wordt er een ruimte van twee centimeter tussen het isolatiemateriaal en de muur gecreëerd. Dit zorgt voor extra isolatie.

Optie 1. Isolatiemateriaal

Optie 2. Warmte reflecterende folie

Er worden minimaal twee lagen warmte reflecterende folie tegen de muur geplaatst. Tussen de lagen wordt er telkens twee centimeter ruimte gecreëerd met ‘afstandhouders’. De folie wordt vervolgens afgewerkt met een voorzetwand van gipsplaten op houten latten of metalen profielen.

Er kan ook gekozen worden voor multifolie. Dit is een kant-en-klaar pakket van warmte reflecterende folie, waarvan maar één laag nodig is.

Optie 3. Kant-en-klaar panelen

Er worden kant-en-klaar panelen op de binnenmuur aangebracht. Deze panelen hebben hardschuim als isolatiemateriaal en zijn afgewerkt met een gipsplaat.

Buitenmuurisolatie

Buitenmuurisolatie

Bij buitenmuurisolatie wordt er isolatiemateriaal tegen de buitenmuur geplaatst. Vervolgens wordt dit afgewerkt met gevelbekleding. Je woning wordt in principe dus iets dikker. In de meeste gevallen hoeven de kozijnen niet vervangen te worden. Houd er rekening mee dat het aanzien van je woning wordt veranderd door de gevelbekleding. Dit is de reden dat er in sommige gevallen een vergunning nodig is van de gemeente. Buitenmuurisolatie zorgt voor temperatuurbehoud in je woning en voor minder geluidsoverlast van buitenaf.

De uitvoering

De uitvoering van buitenmuurisolatie wordt in vier stappen voltooid. Allereerst wordt de eventuele bestaande spouwmuur geïsoleerd.Vervolgens worden de isolatieplaten geplaatst. Hierna wordt de draagstructuur aangebracht. Ten slotte wordt de gevel afgewerkt.

Stap 1. Spouwmuur isoleren

Heb jij een spouwmuur? Dan zal de specialist er waarschijnlijk voor kiezen om deze eerst te isoleren. Als je geen spouwmuur hebt, of spouwmuurisolatie niet mogelijk is, dan wordt deze stap overgeslagen.

Stap 2. Isolatieplaten aanbrengen

De isolatieplaten worden aangebracht op de buitenmuur met een speciale lijmspecie. In de meeste gevallen worden hier isolatieplaten van kunststof voor gebruikt, zoals PUR of XPS. Deze isoleren goed en weren vocht af.

Stap 2. Isolatieplaten aanbrengen

Stap 3. Draagstructuur aanbrengen

De isolatieplaten worden bedekt met een metalen of houten draagstructuur. Dit is de ondergrond voor de gevelafwerking. Tussen de draagstructuur en de gevelafwerking wordt er ruimte vrijgehouden die moet dienen als luchtspouw. Dit zorgt ervoor dat vocht kan worden afgevoerd.

Stap 4. Gevelbekleding

Je kunt zelf kiezen welke gevelafwerking je wil. Er zijn veel mogelijkheden. Zo kun je kiezen uit:

 • Crepi: dit is snel te plaatsen, ziet er modern uit en beschermt tegen vocht.
 • Steenstrips: dit is gemaakt van gezaagde bakstenen en geven een authentieke look.
 • Hout: dit geeft een natuurlijke en warme uitstraling. Je kunt kiezen uit verschillende houtsoorten, waaronder duurzame opties.
 • Gevelpanelen: dit is verkrijgbaar in verschillende materialen en is snel te plaatsen.
 • Een nieuwe buitenmuur: er wordt een compleet nieuwe buitenmuur gemetst, waardoor je veel keuze hebt uit diverse uitvoeringen.

Het is verstandig om een specialist te kiezen die ervaring heeft met de gevelbekleding die jij wil!

Wat zijn de kosten?

Wat zijn de kosten

De kosten voor gevelisolatie lopen erg uiteen. Zo zit er een verschil tussen de prijs van buitenmuurisolatie en binnenmuurisolatie. Daarnaast zijn de kosten ook afhankelijk van onder andere de specialist die je inhuurt, het type isolatiemateriaal dat gebruikt wordt en de dikte hiervan. Om je toch een idee te geven van de kosten, geven we je een indicatie.

Voor binnenmuurisolatie ben je gemiddeld €100,- kwijt per vierkante meter. Dit is inclusief plaatsing en btw.

Voor buitenmuurisolatie ben je gemiddeld tussen de €100,- en €150,- kwijt per vierkante meter. Dit is inclusief btw, plaatsing en gevelafwerking.

Het is handig om offertes aan te vragen bij verschillende specialisten in de buurt.

Subsidies

Woningeigenaren kunnen een subsidie krijgen die valt onder de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Deze subsidie is geldig voor isolatiemaatregelen in huis, een zonneboiler, een warmtepomp en een aansluiting op stadsverwarming.

Hoeveel bespaar ik?

Hoeveel bespaar ik

Gevelisolatie zorgt ervoor dat je geld bespaart op je energierekening. Door het temperatuurbehoud in de woning zal je namelijk minder moeten stoken in de winter. Daarnaast hoef je de airco ook minder snel te gebruiken in de zomer.

Met binnenmuurisolatie bespaar je jaarlijks gemiddeld €7,80 per vierkante meter isolatie.

Met buitenmuurisolatie bespaar je jaarlijks gemiddeld het volgende:

 • Voor een tussenwoning: €340,-
 • Voor een hoekwoning/ 2 onder 1 kap: €850,-
 • Voor een kleine vrijstaande woning: €1.000,-
 • Voor een grote vrijstaande woning: €1.700,-

Houd hier rekening mee!

Houd hier rekening mee

Er zijn nog een aantal punten om rekening mee te houden voordat je je gevel laat isoleren.

Zorg voor een goede ventilatie in je woning. Dit is altijd belangrijk, maar vooral in geïsoleerde woningen. Vervuilde lucht kan dan namelijk lastiger naar buiten worden afgevoerd en frisse lucht kan minder snel naar binnen stromen.

In bepaalde gevallen heb je een vergunning nodig van de gemeente om je buitenmuur te isoleren. Neem contact op met jouw gemeente op te controleren of dit van toepassing is op jou.

Los gebreken, zoals lekkages op voordat je gevelisolatie laat plaatsen. Vocht zorgt namelijk voor isolatiewaarde verlies van isolatiemateriaal.

Waarom zou ik mijn gevel isoleren?

Waarom zou ik mijn gevel isoleren

Het isoleren van je gevel brengt veel voordelen met zich mee. Echter is het ook goed om je te realiseren dat er enkele nadelen aan verbonden zitten. Hieronder vind je alle voor- en nadelen op een rijtje:

De voordelen

De voordelen van gevelisolatie zijn:

 • Je bespaart energie
 • De temperatuur in huis is comfortabeler
 • Je kunt je woning een nieuwe uitstraling geven
 • Je woning is beschermd tegen weersinvloeden
 • Je woning wordt meer waard
 • Je stoot minder CO2 uit en dat is beter voor het milieu

De nadelen

Dit zijn de nadelen van gevelisolatie:

 • Je krijgt te maken met ruimteverlies aan de binnenkant of buitenkant van je woning
 • Het is duurder en minder effectief dan spouwmuurisolatie
 • Het is een arbeidsintensieve klus