Home » Duurzaam huis » Dubbel glas

Dubbel glas

Steeds meer huizen hebben dubbel glas. Dat is fijn, want hierdoor zijn de huizen beter geïsoleerd en dus duurzamer. Daarnaast zijn er nog meer voordelen die dubbel glas met zich meebrengen. Er zijn verschillende soorten dubbel glas, elk met zijn eigen kenmerken en prijskaartje. In dit artikel hebben wij alles wat je moet weten op een rijtje gezet!

Dubbel glas

Wat houdt dubbel glas in?

Wat houdt dubbel glas in

Dubbel glas wordt ook wel isolatieglas of thermopane glas genoemd. Dubbel glas wordt gebruikt om ramen beter te isoleren. Vroeger hadden bijna alle huizen enkel glas, waardoor geluid en kou veel makkelijker naar binnen konden. Tegenwoordig komt enkel glas steeds minder voor. De isolatie van huizen wordt steeds belangrijker. Het isoleren van je ramen heeft direct invloed op de isolatie van je hele huis. Dubbel glas isoleert beter dan enkel glas omdat het uit meerdere lagen glas bestaat. Tussen deze lagen bevindt zich een dunne ruimte dat gevuld wordt met lucht of gas. Dit heeft een isolerende werking.

Waarom dubbel glas?

Waarom dubbel glas

Dubbel glas heeft veel voordelen. Het grootste voordeel is dat dubbel glas isolerend is. Hierdoor behoud je gemakkelijk een comfortabel klimaat in je huis. Tijdens de warme zomermaanden houdt het de hitte buiten en tijdens de koude wintermaanden zorgt het er juist voor dat de kou minder snel binnen komt. Als je daarnaast gebruikmaakt van airconditioning of verwarming, dan hoef je deze minder laag of hoog te zetten omdat de lucht langer in je huis blijft hangen. Hierdoor maakt dubbel glas je huis duurzamer en bespaar je ook nog eens geld op je energierekening. Dubbel glas zorgt er bovendien voor dat je minder geluidsoverlast hebt van buiten. Daarnaast kun je dubbel glas ook een stuk lastiger inslaan, dan enkel glas, waardoor het minder inbraakgevoelig is.

Soorten dubbel glas

Soorten dubbel glas

Er zijn veel verschillende soorten dubbel glas; er bestaat zelfs zoiets als triple glas. Deze benoemen wij allemaal hieronder. Ook gaan we in op de kosten en de isolatiewaarde. De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in een zogenaamde ‘u-waarde’. Hoe lager de u-waarde is, hoe beter de isolatie van het glas is. De u-waarde van enkel glas is 5,8 en dat geeft aan dat de isolatiewaarde relatief slecht is en dit glas dus veel warmte en kou doorlaat. Ook is het goed om te weten dat de glasplaten kunnen variëren in dikte; ongeveer tussen de vier en tien millimeter. Hoe groter je raam is, hoe dikker het glas moet zijn.

Standaard dubbel glas

Standaard dubbel glas

Dubbel glas bestaat uit twee ruiten gemaakt van standaard isolatieglas met een metalen coating. Tussen deze twee ruiten bevindt zich een dunne ruimte waar een laag lucht in wordt gelaten. Dit geheel zorgt voor een isolerende werking.

Isolatiewaarde dubbel glas

De gemiddelde isolatiewaarde van dubbel glas ligt tussen de 2,9 en 2,5 u. Hiermee is dubbel glas ruim twee keer zo isolerend als enkel glas. Echter is het bij lange na niet het meest isolerende type.

Kosten dubbel glas

De prijs voor een dubbel glas ruit, zonder kozijnen en installatiekosten begint vanaf €65,- per m2. De prijs loopt op aan de hand van het merk, de grootte en de isolatiewaarde van het glas. Het laten plaatsen van het glas kost gemiddeld tussen de €40,- en €70,- per m2. Dit kan dus best een investering zijn, echter zal je op jaarbasis ook geld besparen, omdat je woning beter geïsoleerd is. In een woning met 20m2 aan glas bespaar je gemiddeld €140,- per jaar als het dubbel glas heeft in plaats van enkel glas.

HR++ glas

HR++ glas

HR++ glas is in essentie hetzelfde als dubbel glas. Zo bestaat HR++ glas uit twee ruiten, met daar tussenin een dunne ruimte. Bij HR++ glas wordt deze ruimte gevuld met gas. Het gas dat wordt gebruikt is een edelgas en dit zorgt voor een sterkere isolerende werking dan een vulling met lucht.

Isolatiewaarde HR++ glas

De gemiddelde isolatiewaarde van HR++ glas ligt tussen de 1,2 en 0,9 u. HR++ is dus ruim twee keer meer isolerend dan dubbel glas. Echter is dit niet het meest isolerende type.

Kosten HR++ glas

De prijs voor HR++ glas, zonder kozijnen en installatiekosten start vanaf €80,- per m2. De prijs loopt op aan de hand van het merk, de grootte en de isolatiewaarde van het glas. Het laten plaatsen van het glas kost gemiddeld tussen de €40,- en €70,- per m2. Met HR++ zul je ook geld besparen. In een woning met 20m2 aan glas bespaar je gemiddeld €260,- per jaar, als het HR++ glas heeft in plaats van enkel glas.

HR++ figuurglas

HR++ figuurglas

HR++ figuurglas is hetzelfde als HR++ glas met als enige verschil een decoratief aspect. HR++ figuurglas bestaat namelijk ook gewoon uit twee ruiten met daar tussenin ruimte voor isolerend edelgas. Echter bestaat een van de twee glazen ruiten uit decoratief figuurglas. Dit figuurglas wordt gemaakt met dezelfde stoffen als helder glas. De figuren worden hier vervolgens in aangebracht met een wals. Figuurglas is te verkrijgen met verschillende motieven, zoals bobbels, ribbels of een bamboe motief. Het beste effect wordt behaald wanneer het figuurglas aan de buitenkant van de buitenruit wordt geplaatst.

Isolatiewaarde HR++ figuurglas

De gemiddelde isolatiewaarde van HR++ figuurglas ligt tussen de 1,2 en 1 u. Dit is dus vrijwel hetzelfde als de isolatiewaarde van HR++ glas.

Kosten HR++ figuurglas

De prijs voor een HR++ figuurglas, zonder kozijnen en installatiekosten start vanaf €85,- per m2. De prijs loopt op aan de hand van het merk, de grootte en de isolatiewaarde van het glas. Het laten plaatsen van het glas kost gemiddeld tussen de €40,- en €70,- per m2. Op jaarbasis zul je echter ook geld besparen, omdat je woning beter geïsoleerd is. In een woning met 20m2 aan glas bespaar je gemiddeld €260,- per jaar, als het HR++ figuurglas heeft in plaats van enkel glas.

HR++ gelaagd glas

HR++ gelaagd glas

HR++ gelaagd glas bestaat uit diverse lagen ruiten die aan elkaar vastgelijmd zijn. Tussen deze ruiten is een speciale folie aangebracht die zorgt voor een extra isolerende werking.

Isolatiewaarde HR++ gelaagd glas

De gemiddelde isolatiewaarde van HR++ gelaagd glas ligt tussen de 1,2 en 0,9 u. Hiermee staat de isolatiewaarde van HR++ gelaagd glas dus precies gelijk aan HR++ glas.

Kosten HR++ gelaagd glas

De prijs voor HR++ gelaagd glas zonder kozijnen en installatiekosten start vanaf €85,-. De prijs loopt op aan de hand van het merk, de grootte en de isolatiewaarde van het glas. Het laten plaatsen van het glas kost gemiddeld tussen de €40,- en €70,- per m2. Echter geldt ook hier weer dat je op jaarbasis ook geld besparen zult besparen, omdat je woning beter geïsoleerd is. In een woning met 20m2 aan glas bespaar je gemiddeld €260,- per jaar, als het HR++ gelaagd glas heeft in plaats van enkel glas.

HR+++ triple glas

HR+++ triple glas

HR+++ triple glas is een andere benaming voor driedubbel glas. Dit type bestaat uit drie ruiten, met tussen elke twee ruiten ruimte voor isolerend edelgas. Dit geheel maakt HR+++ triple glas extra isolerend.

Isolatiewaarde HR+++ triple glas

De gemiddelde isolatiewaarde van HR+++ triple glas ligt tussen de 0,9 en 0,5 u. Dit maakt HR+++ triple glas het meest isolerende glas type dat er is. Het is tot ongeveer 5 keer meer isolerend dan dubbel glas en twee keer meer isolerend dan HR++ glas.

Kosten HR+++ triple glas

De prijs voor een HR+++ triple glas, zonder kozijnen en installatiekosten start vanaf €120,- per m2. De prijs loopt op aan de hand van het merk, de grootte en de dikte van het glas. Het laten plaatsen van het glas kost gemiddeld tussen de €40,- en €70,- per m2. Dit kan dus best een grote investering zijn, echter zal je op jaarbasis ook geld besparen, omdat je woning beter geïsoleerd is. In een woning met 20m2 aan glas bespaar je gemiddeld €280,- per jaar, als het HR+++ triple glas heeft in plaats van enkel glas.

Hoe weet ik wat voor glas ik al heb?

Hoe weet ik wat voor glas ik al heb

Enkel glas is makkelijk te herkennen. Als je kijkt naar waar het glas het kozijn raakt, kun je zien of je één of meerdere glasplaten ziet. Zie je één glasplaat, dan heb je enkel glas. Zie je twee glasplaten, dan heb je dubbel glas. Daarnaast kun je dubbel glas ook herkennen aan de aluminium strip op het kozijn tussen de platen in. Het is echter lastiger te herkennen of je gewoon dubbel glas hebt, of HR++. Er zijn twee manieren om er toch zelf achter te komen.

De eerste manier is door een brandende lucifer of aansteker maximaal 10 cm voor het raam te houden. Als je vier vlammetjes ziet in de weerspiegeling van het raam met dezelfde kleur, dan heb je gewoon dubbel glas. Zie je één van de vlammetjes in een andere kleur, dan heb je HR++ glas.

De tweede manier is door te kijken naar de aluminium strip op het kozijn, tussen de twee glasplaten. Als je hier een code met “HR++” ziet staan, dan weet je dat dit HR++ glas is. Staat er geen code op, dan weet je dat je standaard dubbel glas hebt.

Wanneer moet ik mijn glas vervangen?

Wanneer moet ik mijn glas vervangen

Het is eigenlijk geheel aan jezelf of je het glas van je ramen wil vervangen. Een advies is om enkel glas sowieso te vervangen. En als je dit doet, kies dan meteen voor minimaal HR++ glas. Zo houd je je binnenklimaat comfortabel en bespaar je geld op je energierekening. Mochten je ramen al voorzien zijn van dubbel glas, dan kun je er nog steeds voor kiezen om deze te vervangen. Kies ook in dit geval weer minimaal voor HR++. Het voordeel zal kleiner zijn dan wanneer je zou beginnen met enkel glas, maar het is nog steeds een voordeel! Je hoeft trouwens niet meteen al je ramen in één keer te vervangen als je financiën dit niet toe laten. Begin dan eerst met de ramen van de ruimtes waar je je het meest bevindt.

Moet ik mijn kozijnen vervangen als ik dubbel glas wil?

Moet ik mijn kozijnen vervangen als ik dubbel glas wil

Het dubbele glas wordt in kozijnen geplaatst. Het kan zo zijn dat het dubbele glas gewoon past in de kozijnen die je al hebt in huis. In dat geval hoef je je kozijnen niet te laten vervangen als deze nog in goede staat verkeren. Echter komt het ook wel eens voor dat dubbel glas niet in bestaande kozijnen past. Dit is vaak het geval bij relatief oude kozijnen. Dan moeten je kozijnen dus wel vervangen worden. Vaak kan de vakman die de ramen installeert ook meteen de kozijnen vervangen. Laat van tevoren door een specialist checken of het laten vervangen van je kozijnen echt nodig is.

Voorzetramen

Voorzetramen zijn een optie als je je bestaande kozijnen niet wil vervangen, maar dit eigenlijk wel nodig is. Voorzetramen zijn losse glasplaten die vastgemaakt worden aan de ramen die je al hebt. Dit werkt minder isolerend dan het vervangen van het glas. Echter is het wel meer isolerend dan enkel glas en je hoeft je kozijnen niet te laten vervangen.

Financiële hulp voor dubbel glas

Financiële hulp voor dubbel glas

De overheid stimuleert dat we met z’n allen duurzamer gaan leven, omdat dit beter is voor het milieu. Op het gebied van woningen spoort de regering daarom aan om beter te isoleren. Zo kan er energie bespaard worden. De regering doet dit door het aanbieden van subsidies. Daarnaast zijn er ook leningen die je kunt afsluiten. Dit zijn momenteel de mogelijkheden:

  • Via de landelijke subsidieregeling voor isolatie kun je subsidie krijgen als minimaal twee duurzame isolatie keuzes maakt. Je moet dan dus wel, buiten je ramen om, nog een ander aspect van je huis isoleren om hiervoor in aanmerking te komen. Zo kun je kiezen om bijvoorbeeld het dak te isoleren. De regeling laat je ook een duurzame isolatie keuze maken in combinatie met een warmtepomp, warmtenet-aansluiting of zonneboiler. Via deze subsidieregeling kun je ongeveer 20% van gemaakte kosten terugkrijgen. Daarnaast geven een aantal gemeenten ook nog eens extra subsidie.
  • Bij het afsluiten van een hypotheek kun je er vaak voor kiezen om meer te lenen als je dit gebruikt om je huis duurzamer te maken. Je kunt tot 6% van de waarde van je woning lenen met een maximum van €9.000,-.
  • Je kunt een lening afsluiten met zachte voorwaarden wanneer je je huis duurzamer wil maken. Een voorbeeld hiervan is een energiebespaarlening.

Dubbel glas samengevat

Dubbel glas samengevat

Dubbel glas wordt gebruikt om ramen in huizen beter te isoleren. Dit is mogelijk omdat dubbel glas meer lagen heeft dan enkel glas. Dubbel glas is een duurzame optie waarmee je ook geld bespaart. Daarnaast zul je ook merken dat je minder geluidsoverlast hebt van buiten en inbrekers kunnen je ruiten minder makkelijk inslaan. Naast dubbel glas kun je ook kiezen voor HR++ glas, HR++ figuurglas, HR++ gelaagd glas en HR+++ triple glas. HR++ glas is meer isolerend dan standaard dubbel glas en HR+++ triple glas zorgt voor de beste isolatie. Dit is ook terug te zien in de prijs. Dubbel glas kun je al aanschaffen vanaf €65,- per m2 en HR+++ triple glas begint vanaf €120,- per m2. Vaak kun je je kozijnen behouden als je enkel glas vervangt voor dubbel glas. Dit is echter niet altijd het geval, laat je dus goed informeren van tevoren. Het kan dus best een grote investering zijn om je huis volledig te voorzien van dubbel glas. Je hebt het geld er vaak binnen een aantal jaar uit omdat je meer kunt besparen op de energierekening, maar niet iedereen heeft vooraf genoeg geld om dit te realiseren. Gelukkig geeft de overheid subsidies aan mensen die hun huis willen verduurzamen. Daarnaast zijn er ook verschillende leningen te verkrijgen tegen zachte voorwaarden. Genoeg redenen dus om over te stappen naar dubbel glas!