Home » Duurzaam huis » Douche-wtw

Douche-wtw

Wil jij duurzamer omgaan met het douchewater dat je gebruikt? Overweeg dan om een douche-wtw te nemen. In dit artikel leggen wij je onder andere uit wat dit precies is, hoe het werkt en welke voordelen hieraan verbonden zitten. Lees dus snel verder!

Douche wtw

Wat houdt een douche-wtw in?

Wat houdt een douche-wtw in

Met een douche-wtw gebruik je de warmte van het wegstromende water om het koude douchewater alvast op te warmen. je vangt als het ware de warmte van het wegstromende water op. Hierdoor gaat het gasvebruik van je cv-ketel of energieverbruik van je warmtepomp aanzienlijk omlaag.

Hoe werkt een douche-wtw precies?

Hoe werkt een douche-wtw precies

Hoe een douche-wtw precies werkt verschilt per type. De essentie is echter altijd hetzelfde. Zo wordt er gewerkt met een warmtewisselaar. Deze wordt voor de afvoer naar het riool geplaatst. De warmtewisselaar zorgt ervoor dat het gebruikte, warme water en het schone, koude water langs elkaar heen wordt geleid. Zo warmt het gebruikte douchewater het schone douchewater op van 10 naar ongeveer 25 graden, voordat het naar het riool stroomt. Op deze manier is er minder energie nodig om het water te verwarmen, waardoor je veel geld kunt besparen.

Het gebruikte water en het schone water komen niet met elkaar in aanraking. Het gebruikte water loopt namelijk door een andere pijp dan het schone water. Het douchewater wordt dus niet vervuild door dit wtw-systeem.

Welke douche-wtw heb ik nodig?

Welke douche-wtw heb ik nodig

Er zijn twee soorten douche-wtw systemen. Zo is er de verticaal geplaatste douchepijp-wtw en de horizontaal geplaatste douchegoot-wtw. Welk systeem jij nodig hebt ligt aan waar de douche zich bevindt.

De douchepijp-wtw

De douchepijp-wtw kan alleen worden geïnstalleerd wanneer de douche zich op de eerste of een hogere verdieping van een huis bevindt. Bij een douchepijp-wtw wordt de afvoerbuis vervangen door een dubbelwandige buis met een koperen binnenzijde. Deze wordt verticaal geplaatst, net onder de douchebak of vloer. Het gebruikte, warme water wordt weggeleid via de binnenzijde van de buis, terwijl het schone, koude water via de buitenzijde wordt toegevoerd.

De douchegoot-wtw

De douchegoot-wtw is te gebruiken als je in een appartement woont, of wanneer je douche zich op de begane grond bevindt. De douchegoot-wtw wordt horizontaal in de douchebak of de douchegoot geplaatst. Hier bevindt zich dan de warmtewisselaar, die ervoor zorgt dat de warmte van het gebruikte water wordt onttrokken en het koude water wordt verwarmd.

Waarom zou ik een douche-wtw nemen?

Waarom zou ik een douche-wtw nemen

Een douche-wtw brengt verschillende voordelen met zich mee. De twee grootste voordelen zijn dat het beter is voor het milieu en geld bespaard. Een douche-wtw heeft maar één nadeel.

Een douche-wtw is beter voor het milieu

Met een douche-wtw zorg je ervoor dat je het milieu minder belast. Je zult namelijk minder energie nodig hebben om je water te verwarmen. Hierdoor is je CO₂-uitstoot een stuk lager.

Een douche-wtw is beter voor het milieu

Een douche-wtw bespaart geld

Een douche-wtw zorgt ervoor dat je geld bespaard op de energierekening. Voor een huishouden van drie personen, die elk gemiddeld negen minuten douchen, bespaar je het volgende:

Type douche-wtw Gasbesparing per jaar Geldbesparing per jaar
Douchepijp-wtw 140m³ €110,-
Douchegoot-wtw 70m³ €50,-

Heb je een huishouden van meer dan drie personen, of wordt er gemiddeld langer dan negen minuten per keer gedoucht? Dan zal je relatief meer geld besparen. Gemiddeld genomen is de terugverdientijd van een douche-wtw ongeveer vijf jaar.

Een douche-wtw bespaart geld

Andere voordelen

Een douche-wtw heeft nog een aantal andere voordelen. Dit zijn:

  • Het is onderhoudsarm;
  • Er is geen opslag voor nodig;
  • Er is meer tapcapaciteit door de lage warmtebron belasting;
  • Het gaat 30 jaar mee;
  • De materialen zijn recyclebaar.

De nadelen van een douche-wtw

Een douche-wtw heeft eigenlijk maar één nadeel. Het systeem heeft even de tijd nodig om op te starten. Hierdoor duurt het ook even voordat het water is opgewarmd.

De installatie van een douche-wtw

De installatie van een douche-wtw

Er komt best veel kijken bij het installeren van een douche-wtw. In de meeste gevallen zal er een relatief kleine verbouwing moeten plaatsvinden. Daarom is het aan te raden om een douche-wtw te nemen wanneer je al bezig bent met (het plannen) een renovatie of wanneer je een huis laat bouwen.

Een mengkraan nodig bij een douche-wtw

Een douche-wtw werkt niet optimaal met elke kraan. Je zult specifiek een thermostatische mengkraan nodig hebben om ervoor te zorgen dat het water een constante temperatuur heeft. Bij een kraan die twee aparte knoppen heeft, voor warm en koud water, is dit niet toepasbaar. Dat komt omdat de douche-wtw ervoor zorgt dat het water steeds warmer wordt. Bij een thermostatische mengkraan kun je een vaste temperatuur instellen. Je hoeft dan dus niet bang te zijn dat de temperatuur zomaar omhoog schiet.

Een mengkraan nodig bij een douche-wtw

Laat de installatie van een douche-wtw over aan een vakman

De installatie van een douche-wtw is een vrij grote en technische klus. Het is daarom het beste om dit over te laten aan erkende installateurs. Er zijn een aantal regels verbonden aan het installeren van een douchepijp-wtw. De installateur is hiervan op de hoogte. De regels zijn:

  • De douchepijp-wtw moet bereikbaar zijn, ook na de installatie. Een controleerbare stopkraan en keerklep zijn hierbij belangrijk.
  • De douchepijp-wtw mag niet geïsoleerd worden.
  • De douchepijp-wtw mag niet naast een warmtebron worden geplaatst.
  • De douchepijp-wtw moet vlak onder de douche geplaatst worden.
  • De douchepijp-wtw mag alleen worden aangesloten op de afvoer van de douche.

Het onderhoud van een douche-wtw

Het onderhoud van een douche-wtw

Het fijne aan een douche-wtw is dat deze geen technisch onderhoud nodig heeft. Wel zal deze eens in de zoveel tijd schoongemaakt moeten worden. Denk hierbij aan het doorspoelen met een reinigingsmiddel. Controleer bij de fabrikant wat het beste is voor jouw douche-wtw. Gebruik in ieder geval geen schuurmiddelen.

Kan er legionella ontstaan door een douche-wtw?

Kan er legionella ontstaan door een douche-wtw

Een douche-wtw verwarmt aanvoerwater op tot tussen de 25 en 30 graden. Dit is precies de temperatuur die de groei van legionellabacteriën stimuleert. Daarom is er vanuit de overheid onderzocht of douche-wtw systemen legionella kunnen opleveren. Hieruit is gebleken dat dit niet het geval is, zolang de warmtewisselaar voldoet aan eisen die met onder andere betrekking hebben op het volume en de niet-doorstromende ruimtes. Alle warmtewisselaars in douche-wtw systemen zouden aan deze eisen moeten voldoen. Je hoeft dus niet bang te zijn voor legionella.

Kan ik een wtw aansluiten op een wastafel of bad?

Kan ik een wtw aansluiten op een wastafel of bad

Het is niet effectief om een wtw aan te sluiten op een wastafel of bad. Bij een wastafel staat de warmwaterkraan meestal veel minder lang open dan bij een douche. Hierdoor zou een wtw niet voldoende tijd hebben om het water voor te verwarmen.

Een wtw aansluiten op een bad heeft totaal geen nut. Dat komt omdat de wtw alleen werkt wanneer de toevoer van schoon, koud water en de afvoer van vervuild, warm water op hetzelfde moment gebeurt. Bij een bad is dit niet het geval.

Wat kost een douche-wtw?

Wat kost een douche-wtw

De kosten van een douche-wtw liggen voornamelijk aan het type dat je kiest. Voor een douchepijp-wtw betaal je gemiddeld €600,-, inclusief installatie. Een douchegoot-wtw kost gemiddeld tussen de €500,- en €1.400,-, inclusief installatie.