Centrale afzuiging

Bij Alpha Ventilatie: onderhoud, installatie & advies.

Wat is een Centrale afzuiging?

Centrale afzuiging, ook wel mechanische ventilatie genoemd, is een ventilatiesysteem dat wordt gebruikt om de lucht in een gebouw te verversen en te zuiveren. Dit type ventilatiesysteem wordt veelal gebruikt in woningen en andere gebouwen waar mensen verblijven, zoals kantoren, scholen en ziekenhuizen.

Centraal afzuigsysteem laten vervangen of reinigen?

mechanische ventilatiebox

Alles over een centraal afzuigsysteem

Wat doet een centraal afzuigsysteem?

Hoe werkt centrale afzuiging?

Het principe van centrale afzuiging is eenvoudig. Het systeem bestaat uit een ventilator die lucht uit de ruimtes afzuigt via een netwerk van kanalen en buizen. De afgezogen lucht wordt vervolgens via een ventilatierooster naar buiten afgevoerd. Tegelijkertijd wordt er verse lucht van buitenaf via een ander kanaal aangezogen en in de woning verspreid.

De ruimtes die veel baat hebben bij voldoende ventilatie met een centraal afzuigsysteem zijn bijvoorbeeld de badkamer, wc en keuken, omdat dit vaak vochtige ruimtes zijn.

Bacteriën en schimmels kunnen zich snel gaan ontwikkelen onder de juiste omstandigheden. Daarnaast is het belangrijk om ook voldoende afzuiging te hebben in de woonkamer, slaapkamers en overige ruimtes waar men in huis verblijft. Daarom is een centraal afzuigsysteem handig zodat u met één systeem uw gehele woning kunt ventileren.

Wat zijn de voordelen?

Voordelen van centrale afzuiging

Een belangrijk voordeel van centrale afzuiging is dat het zorgt voor een gezond binnenklimaat. Door de afgevoerde lucht worden vocht, koolstofdioxide, en andere verontreinigingen uit de woning verwijderd. Hierdoor wordt de luchtkwaliteit in de woning verbeterd en kunnen gezondheidsproblemen, zoals hoofdpijn en allergieën, worden voorkomen.

Hieronder volgen alle voordelen van centrale afzuiging:

  • Verbeterde luchtkwaliteit: Een centraal afzuigsysteem kan de lucht in een gebouw of woning continu afvoeren en vervangen door verse lucht. Dit helpt bij het verwijderen van verontreinigende stoffen zoals stof, schimmelsporen, pollen, bacteriën, en rook- en kookgeuren, en verbetert zo de algehele luchtkwaliteit.
  • Energie-efficiëntie: Centrale afzuigsystemen zijn over het algemeen energiezuiniger dan individuele afzuigventilatoren, omdat ze minder stroom gebruiken om dezelfde hoeveelheid lucht af te voeren. Dit kan leiden tot lagere energierekeningen en een kleinere ecologische voetafdruk.
  • Minder lawaai: Met een centraal afzuigsysteem kunnen de afzuigventilatoren centraal worden geplaatst, wat betekent dat ze niet direct in de woonruimtes hoeven te worden geïnstalleerd. Dit kan het geluidsniveau verminderen en het comfort van bewoners verhogen.
  • Onderhoudsgemak: Een centraal afzuigsysteem is doorgaans gemakkelijker te onderhouden dan individuele afzuigventilatoren, omdat het systeem centraal kan worden gecontroleerd en onderhouden. Dit kan leiden tot lagere onderhoudskosten en minder storingen.
  • Betere ventilatiecontrole: Met een centraal afzuigsysteem kan de ventilatie in een gebouw of woning beter worden gecontroleerd. Dit betekent dat de luchtcirculatie kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van bewoners, afhankelijk van factoren zoals het weer en de activiteit in de ruimte.
Nadelen van een centrale afzuiging

Nadelen centrale afzuiging

Onderhoud van een centraal afzuigsysteem

Onderhoud centraal afzuigsysteem

Een mechanisch ventilatiesysteem heeft regelmatig onderhoud nodig. Het wordt aangeraden om iedere 2 jaar klein onderhoud uit te voeren. Hierbij worden de ventielen en de box schoongemaakt en afgesteld. Iedere 4 á 5 jaar wordt groot onderhoud aanbevolen waarbij het gehele systeem en buizenstelsel worden schoongemaakt.

[expand title=”Meer lezen”]

Hoe wordt mechanische ventilatie onderhouden?

Er is één betrouwbare manier voor het reinigen van de ventielen en de box: simpelweg demonteren en schoonmaken met een borstel/kwast en eventueel een sopje.
Daarnaast zijn er nog andere manieren om de kanalen te reinigen. Er zijn bijvoorbeeld bedrijven die werken met poederreiniging voor de ventilatiekanalen. Hierbij wordt een speciaal poeder door de kanalen geblazen dat het vuil moet verwijderen via een chemische samenstelling. Het risico van deze methode is dat het poeder zich door het hele huis verspreidt en schade aanricht.

Daarnaast is er nog de veelgebruikte manier van borstelreiniging. Hierbij gaat de monteur met een roterende borstel door de kanalen heen om zo het opgehoopte vuil los te borstelen en de kanalen schoon te maken. Het losgekomen vuil wordt vervolgens via een speciaal afzuigsysteem afgezogen zodat dit zich niet verspreidt door het huis. Aanvullend is het mogelijk om de kanalen naderhand te desinfecteren met speciaal desinfectiemiddel wat niet chemisch of agressief is.

Bij Alpha Ventilatie wordt er voor het uitvoeren van onderhoud en reiniging van een mechanisch ventilatiesysteem enkel gebruikgemaakt van borstelreiniging. Alleen via deze methode kunnen wij onze hoogstaande kwaliteit en service garanderen.

Wilt u graag meer weten? Neem dan gerust contact op met één van onze medewerkers, deze helpt u graag verder!
[/expand]

Wat zijn de voordelen bij goed onderhoud?

Bij goed onderhoud kunt u direct besparen op uw jaarlijkse energiekosten. Daarnaast voorkomt u gezondheidsproblemen en ongedierte in huis. Ten slotte gaat de ventilatiebox direct een stuk langer mee! Dat is wel zo prettig.

Hoe zit het met vervangen?

Vervangen centrale afzuiging

Ook een mechanische ventilatie is op den duur aan vervanging toe. Er zijn verschillende overwegingen mogelijk om te bepalen of het verstandig is de mechanische ventilatiebox te vervangen. Veelvoorkomende redenen om de ventilatiebox te vervangen zijn:

  • De mechanische ventilatie is kapot en doet niks meer
  • De ventilatiebox maakt veel herrie en reparatiekosten zijn hoog
  • De ventilatiebox is ouder dan 15 jaar en het is daarom financieel interessant om de box te vervangen. Dit kan een tot wel € 80 euro per jaar schelen.
[expand title=”Meer lezen”]

Wanneer moet ik mijn ventilatiebox zeker vervangen?

Op de vraag wanneer u het beste uw ventilatiebox kunt vervangen, is geen standaard antwoord te geven aangezien iedere situatie anders is. Het is zeer vergelijkbaar met een cv ketel. De genoemde redenen kunnen echter wel een indicatie zijn om eens informatie in te winnen over uw ventilatiesysteem.

Maak de ventilatie veel geluid? Dan is de kans zeer groot dat deze vervangen moet worden. Wij raden bijvoorbeeld de boxen van Itho Daalderop aan.

Wanneer uw ventilatiebox bijvoorbeeld kapot is of veel herrie maakt is dit zeer slecht voor de luchtkwaliteit in huis en is het dus altijd aan te raden om een professional in te schakelen.

Ook verliezen ventilatieboxen, zelfs bij goed onderhoud, na verloop van tijd hun kracht en gaan slechter functioneren door ouderdom. Dit is niet bevorderlijk voor uw binnenklimaat, laat staan voor de bijbehorende stijging in het energieverbruik.
[/expand]

Energie besparen met een centraal afzuigsysteem

Energie besparen met een centraal afzuigsysteem

Er zijn meerdere factoren waardoor u flink kunt besparen op uw energierekening wanneer u zorgt voor een goed onderhouden mechanische ventilatie.

Door uw ventilatiesysteem op tijd te reinigen zorgt u voor een optimale afvoer van vocht en vervuilde lucht.

Als het systeem schoon is verbruikt uw ventilatiebox minder energie omdat deze vanwege de juiste air flow minder hard hoeft te werken. Daarnaast is uw huis beter te verwarmen vanwege de juiste gradatie in luchtvochtigheid. Dit betekent een directe besparing op de stookkosten!

Als u het systeem goed onderhoudt levert dit al gauw een besparing op van ongeveer € 30,- per jaar!

[expand title=”Meer lezen”]

Vervangen voor een afzuigsysteem op gelijkstroom

Wanneer u een oude ventilatiebox heeft kunt u de overweging maken om deze te vervangen voor een nieuw exemplaar. Oude ventilatieboxen werken op wisselstroom en verbruiken daarom veel meer energie, ook wanneer de box perfect onderhouden is en als nieuw zou werken. Moderne ventilatieboxen werken tegenwoordig op gelijkstroom waardoor energiebesparing gegarandeerd is. Ook zijn deze ventilatieboxen veel stiller waardoor u meer comfort heeft in huis.

Gemiddeld bespaart u tussen de €60,- en €80,- per jaar wanneer u een nieuwe ventilatiebox laat plaatsen in combinatie met groot onderhoud van uw mechanische ventilatie. Naast het beter functioneren van uw ventilatiesysteem verdient deze investering zich dus vrij snel terug.

Er is nog één maatregel die u zelf kunt nemen die relatief gezien goedkoop is.

  • Het aanbrengen van winddrukgeregelde raamroosters. Dit is alleen mogelijk wanneer u uw raamroosters of kozijnen volledig laat vervangen. Deze raamroosters laten nooit meer of minder lucht door wanneer het buiten flink waait of bij storm. Op deze manier hoeft u een stuk minder te stoken waardoor de energiekosten een stuk lager zullen liggen.

Andere maatregelen waar u aan kunt denken is het overstappen op een geheel ander type ventilatiesysteem. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ventilatiewarmtepomp of vraaggestuurd ventileren. Dit zijn relatief gezien dure oplossingen waarbij de terugverdientijd lang is. Echter zal dit wel te zien zijn in uw energierekening. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Lees hier meer over de mogelijkheden om uw mechanische ventilatie te vervangen of installeren.

[/expand]
Hoelang gaat centrale afzuiging mee?

Centrale afzuiging gaat gemiddeld 15 jaar mee. Bij goed onderhoud kan een box nog langer meegaan, echter is dit nooit met zekerheid te zeggen.

Direct naar

Mechanische ventilatie laten reinigen?
Onderhoud en reinigen

Mechanische ventilatie defect of ouder dan 15 jaar en overweegt u vervangen?
Ventilatiebox vervangen

Advies nodig bij aanschaf?
Mechanische ventilatie kopen

Mogelijkheden bij Alpha Ventilatie

Mogelijkheden bij Alpha Ventilatie

Centrale afzuiging reinigen

Voor een gezond binnenklimaat is het belangrijk om uw ventilatiesysteem en kanalen te laten reinigen. Laat uw mechanische ventilatie reinigen.

Eenmalige reiniging € 205

Bekijk opties

Mechanische ventilatie vervangen & reinigen

Is uw ventilatiebox flink verouderd en zijn de ventilatiekanalen zeer vervuild of nog nooit eerder gereinigd? Bekijk dan onze speciale aanbieding voor vervangen en reinigen.

Vervangen + reinigen € 549,-

Centrale afzuiging vervangen 

Is uw ventilatiebox flink verouderd en zijn de ventilatiekanalen zeer vervuild of nog nooit eerder gereinigd? Bekijk dan onze speciale aanbieding voor vervangen en reinigen.

Vervangen + reinigen € 549

Ventilatiebox vervangen en reinigen Zehnder
Bekijk opties

Onderhoud van uw centraal afzuigsysteem is belangrijk

  Bespaar op uw energiekosten
  Voorkom gezondheidsproblemen
  Verleng de levensduur van uw ventilatie


Wist u dat?
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de luchtkwaliteit binnenshuis vaak slechter is dan de buitenlucht?

Alpha Ventilatie in cijfers

5000+ 

Klantbeoordelingen

9,3/10

Gemiddelde score

2002

18 jaar ervaring

40.000+

Tevreden klanten

Centraal afzuigsysteem reinigen

Het is belangrijk om het centrale afzuiger in huis regelmatig te onderhouden en te reinigen om de goede werking en een goede luchtkwaliteit te behouden.

Wij raden u aan om uw centrale afzuiging minimaal eenmaal in de 2 jaar een kleine onderhoudsbeurt te geven en eenmaal in de 4 á 5 jaar een complete onderhoudsbeurt te geven inclusief reiniging van de ventilatiekanalen.

Centraal afzuigsysteem vervangen

Wanneer uw afzuigsysteem ouder dan 15 jaar is, kunt u overwegen om uw complete systeem te laten vervangen.

online afspraak bel mij terug

Meer lezen over centrale afzuigsystemen?

Op onze pagina over mechanische ventilatie kunt u alles lezen over het aanleggen, de kosten en overige voordelen van een mechanisch ventilatiesysteem (centraal afzuigsysteem).

Meer tips? Bel ons: 088 -1238700

Onze klanten zijn blij met ons

Wij worden beoordeeld met een 9.3
Bovendien beveelt 98% ons aanZeer positief. Deskundige vervanging van de ventilatie box. Daarna erg goede uitleg over het gebruik en de werking. Alles zeer netjes en schoon opgeleverd. Erg plezierig contact met de medewerker van Alpha ventilatie.

Reitsma

Duurde even voordat we een afspraak hadden maar verder goede communicatie hierover. Monteur heel netjes en alles super snel gefixt. Echt een soort van coolblue ervaring qua klantvriendelijk.

Jonathan Zigter

Nieuw systeem geïnstalleerd en schoonmaak ventilatie kanalen. Keurig afgewerkt. Goed geïnformeerd over werking. Prettige communicatie.Zowel in communicatie als in uitvoering werk vijf sterren !

H. de Raat