Mechanische ventilatie installeren

Wilt u een nieuwe mechanische ventilatie installeren omdat uw oude verouderd is of niet meer werkt? In dit artikel leest u alles over waar u op moet letten bij het aanschaffen van een nieuw mechanisch ventilatiesysteem. Wanneer u online op zoek gaat naar mechanische ventilatiesystemen zult u veel resultaten tegenkomen, maar wat past nou het beste bij uw specifieke situatie?

Waarom Alphaventilatie.nl

  Vervangen & reinigen al vanaf €240
  Dezelfde week is mogelijk
  Ervaren service monteurs
  Actief in heel Nederland
  99% van onze klanten beveelt ons aan

Vervangen & reinigen

Wanneer u kiest voor vervangen en reinigen van uw ventilatie bespaart u direct € 90, dit komt neer op een korting van 20%.

Vervangen + reinigen + Itho CVE-S ECO € 395,-

Ervaring van anderen

Goed meegedacht, netjes gew…(10/10)

Zeer bekwaam personeel. Gin…(10/10)

Meer reviews lezen

Waarom nieuwe ventilatie installeren?

 Tot 80% minder energiekosten
  Voorkom schimmels
  Voorkom gezondheidsklachten

Let op: Oude mechanische ventilatiesystemen verbruiken jaarlijks meer energie dan een wasmachine en een koelkast bij elkaar! 

 

“Een oude ventilatiebox verbruikt tot wel 90% meer stroom per jaar! 

 

Informatie over Mechanische ventilatie installeren

Wisselstroom of gelijkstroom?

Vandaag de dag werken bijna alle nieuwe mechanische ventilatiesystemen op gelijkstroom in tegenstelling tot een aantal jaren geleden. Wanneer u kiest voor een mechanisch ventilatiesysteem van Itho of Zehnder weet u zeker dat deze op gelijkstroom werken. Dankzij technologische voortuitgang wordt het gebruiken van gelijkstroom steeds interessanter als middel om energieverlies tegen te gaan.

Ventilatiesystemen die op gelijkstroom werken, leveren een aanzienlijk energievoordeel op ten opzichte van systemen die op wisselstroom werken. Dit voordeel kan jaarlijks oplopen tot wel € 80! Hou hier dus rekening mee wanneer u een mechanische ventilatie wilt installeren. “Zuinige ventilatiesystemen zijn voorzien van een A/B energielabel”. In het artikel energielabels voor ventilatiesystemen kunt u hier alles over lezen.

De juiste capaciteit

Wanneer u op zoek gaat naar een geschikte ventilatiebox is het belangrijk om de inhoud te meten van de ruimtes waar er afgezogen moet worden. Denk bijvoorbeeld aan uw keuken, badkamer of wc. De capaciteit van een mechanische ventilatie wordt in kubieke meters m3 weergeven. U kunt zelf gemakkelijk het aantal kubieke meters meten en deze vervolgens bij elkaar optellen. Het aantal kubieke meters kunt u meten door de lengte van de ruimte te vermenigvuldigen met de breedte en de hoogte (LxBxH). Wanneer uw wc bijvoorbeeld 3m x 2,5m is en het plafond 2,6m, komt dit dus neer op een totaal van 19,5m3. Over het algemeen bieden fabrikanten vaak ventilatieboxen aan met verschillende afzuigcapaciteiten.

Zo kunt u bij Itho Daalderop bijvoorbeeld terecht voor een minimale capaciteit van 325m3. Dit is in de meeste gevallen al voldoende aangezien de gemiddelde woning in Nederland hier bijna nooit overheen komt. Hou er rekening mee dat wanneer u bijvoorbeeld een woonkeuken heeft het ook handig is om een aantal meters mee te nemen van de woonkamer, aangezien de ruimte groter is en daar ook lucht wordt afgezogen. Wanneer u niet zeker weet hoe u dit kunt meten, kunt u één van onze adviseurs inschakelen. Bel ons gerust op 030-3200120  wanneer u hier niet zelf helemaal uitkomt.

Extra functionaliteiten bij mechanische ventilatie installatie

Tegenwoordig bieden de meeste fabrikanten van mechanische ventilatiesystemen ook verschillende uitbreidingen (slimme systemen) aan om het geheel nog slimmer te laten werken. Zo kunt u bijvoorbeeld gebruiken maken van RFT zenders, zodat u uw ventilatiesysteem ook gemakkelijk vanuit uw wc of badkamer kunt bedienen. Deze RFT zenders hebben vaak ook een timerfunctie waarmee u uw ventilatiesysteem voor een bepaalde tijd kunt instellen op een hogere stand waarnaar die vervolgens zelf weer terugschakelt naar de vorige stand.

Daarnaast zijn er systemen die CO2 waardes kunnen meten en zich daarop kunnen afstemmen. Deze systemen herkennen bijvoorbeeld wanneer u gaat douchen. Het systeem schakelt dan vanzelf over op een hogere stand. Zodra u klaar bent, schakelt het systeem uiteraard weer terug naar de vorige stand.

Voorts zijn er systemen beschikbaar die op beweging (bewegingssensoren) werken. De laatste ontwikkeling is dat er nu ook mechanische ventilatiesystemen zullen komen, die zelfs bediend kunnen worden met apps voor op de smartphone. Wanneer u gebruik wilt maken van dergelijke uitbreidingen is het belangrijk om te controleren of het ventilatiesysteem dat u wilt aanschaffen ook uitbreidingen ondersteunt. Dit wordt altijd aangegeven in de specificaties van de desbetreffende mechanische ventilatie.

Wil ik het systeem zelf installeren of laten installeren?

Heeft u zelf technische kennis of wilt u uw nieuwe mechanische ventilatiesysteem laten installeren door een professional? In de meeste gevallen loont het om een specialist in te schakelen zodat u er zeker van bent dat het op de juiste manier geïnstalleerd wordt. Daarnaast kan een specialist ook de overige onderdelen van het systeem en de luchtkanalen controleren en waar nodig reinigen, zodat het gehele systeem in optimale staat is. Zo bent u er zeker van dat u weer kunt genieten van een gezond binnenklimaat. Sommige systemen zijn echter zodanig ontwerpen dat het met wat technisch inzicht en geduld ook mogelijk is om zelf de installatie te doen.

Wanneer u een mechanische ventilatie wilt installeren is het dus belangrijk om op vier punten te letten.

1. Wat voor capaciteit is er benodigd?
2. Is het systeem energiezuinig?
3. Zijn er uitbreidingen benodigd?
4. Wie doet de installatie?

Voor een compleet overzicht verwijzen wij u naar de kosten pagina.

  Alle reviews