Home » Airco

Airco

Ben je van plan om een airco te kopen? Dan is het wel handig als u van tevoren weet hoe airco’s werken en welke soorten er zijn. Daarnaast is het ook goed als u weet waar je ze het beste kunt plaatsen en hoe het zit met onderhoud.

Wij zijn al jaren gespecialiseerd in het onderhouden en installeren van airconditioning. Daarnaast installeren wij monoblock airco’s.

Bekijk hieronder uw mogelijkheden bij Alpha Ventilatie.

Mogelijkheden bij Alpha Ventilatie

Mogelijkheden bij Alpha Ventilatie

Wij zijn actief in heel Nederland

Airco installatie

A-merk split airco inclusief montage en voorrijkosten. Bekijk onze speciale aanbiedingen.

Vanaf € 1899,-

Airco installatie
Advies aanvragen

Airco onderhoud

Voor een goede werking van het systeem is onderhoud onmisbaar. Vraag gerust éénmalig onderhoud aan.

Eenmalige onderhoud € 159,-

airco onderhoud
Advies aanvragen

Monoblock Airco installatie

Monoblock Airco’s incuslief professionele installatie. Meer informatie? Bekijk onze aanbiedingen

Vanaf € 1549,-

Monoblock airco pakket
Advies aanvragen

Veelgestelde vragen

Airco bij Alpha Ventilatie
Hoe zit het met de installatie van airco?

Installatie van airco

Split unit airco’s moeten geïnstalleerd worden. Het aansluiten en activeren van split unit airco’s moet verplicht gedaan worden door erkende installatiebedrijven met vakbekwame monteurs. Een airco die slecht is geïnstalleerd kan minder goed werken en meer geluid maken. Bovendien kan een slecht geïnstalleerde airco koudemiddel vrij laten komen, wat niet goed is voor het milieu. Koudemiddel valt namelijk onder F-gassen, wat een soort broeikasgas is. Laat je airco dus installeren door een vakman. Specialisten die airco’s installeren zijn verplicht een F-gassen certificaat te hebben.

Airco’s kun je in principe in elke ruimte plaatsen, zolang er de mogelijkheid is om het condenswater af te voeren. Airco’s worden echter vaak in slaapkamers geplaatst. Hiervoor wordt gekozen, omdat dit ervoor zorgt dat de temperatuur van de ruimte koel genoeg is om te slapen tijdens de zomermaanden.

Hoe zit het met het onderhoud van airco?

Onderhoud van airco

Het is belangrijk dat je je airco regelmatig onderhoudt. Het onderhoud kun je verdelen in twee onderdelen, namelijk de reiniging en het aanvullen van het koelmiddel.

Reiniging en onderhoud

Het is essentieel dat de filters minimaal één keer per jaar specialistisch worden gereinigd. Zo voorkom je dat de airco vervuilde lucht door de ruimte blaast. Daarnaast  wordt er onderhoud gepleegd aan de buiten-unit.

Koelvloeistof bijvullen

Het is de bedoeling dat je ongeveer elke twee jaar de koelvloeistof van je airco laat bijvullen. Er mag namelijk geen zuurstof in het systeem komen. Door regelmatig de koelvloeistof bij te vullen, zorg je ervoor dat de airco goed zijn werk kan blijven doen. Zo blijft het energieverbruik lager, wat scheelt in de kosten.

Hoe zit het met de energiekosten van een airco?

Energiekosten airco

Hoeveel energie een airco precies verbruikt, ligt aan meerdere factoren. Zo dragen het soort airco, het merk, het bouwjaar en de isolatie van je huis allemaal bij aan de energiekosten van een airco. Als je bijvoorbeeld een splinternieuwe split unit airco hebt en je huis goed is geïsoleerd, dan zullen de kosten een stuk lager uitvallen.

Andersom zullen de kosten hoger zijn als je een oude mobiele airco gebruikt in een niet geïsoleerd huis. Gemiddeld gezien gebruikt een airco 1 kWh per uur aan stroom. Als je een energietarief hebt van € 0,23 per uur en je de airco 10 uur per dag aan laat staan, dan ben je dus € 2,30 per dag kwijt aan de airco alleen.

Wat voor capaciteit is er benodigd?

Wat voor capaciteit heb ik nodig?

Voordat je een airco koopt, is het belangrijk om na te denken over het productievermogen. Als je een model neemt met een te kleine capaciteit, dan kan de gewenste ruimte niet optimaal verwarmd of gekoeld worden. Als je een model kiest met een te grote capaciteit, dan loop je het gevaar dat er onnodig veel stroom wordt verbruikt. Wil je weten hoe groot de capaciteit moet zijn? Kijk dan eerst naar hoe groot de ruimte is die verwarmd of gekoeld moet worden. De productiecapaciteit van een airco wordt weergegeven in BTU per uur. Per 1 m3 aan ruimte heb je ongeveer 136 BTU per uur nodig.

Tips voor het gebruik van een airco

Tips voor het gebruik van een airco

Als je kiest voor een airco, is het belangrijk dat je een aantal punten in gedachten houdt. Dit zorgt ervoor dat je een optimaal resultaat behaalt.

  • Zorg voor een goede isolatie. Dit zal ervoor zorgen dat warme of koude lucht die wordt gegenereerd door de airco niet snel ontsnapt naar buiten. Hierdoor heb je constant een fijn binnenklimaat en een lagere energierekening.
  • Zorg ervoor dat je het verschil in binnen- en buitentemperatuur niet te groot laat worden. Een maximaal verschil van zeven graden is aangenaam voor het lichaam.
  • Houd tijdens de zomer gordijnen, ramen en deuren gedurende de dag gesloten. Zo zorg je ervoor dat je de hitte buiten houdt en het binnen aangenamer blijft. Hierdoor hoeft de airco minder hard te werken.
  • Zet tijdens de zomer ’s avonds deuren en ramen open. Vaak is het ’s avonds buiten dan een stuk koeler dan overdag. Hierdoor krijg je binnen een aangenamere temperatuur en hoeft de airco minder hard te werken.
Welke soorten airco’s zijn er?

Soorten airco’s

Airco’s zijn er in verschillende soorten, merken en maten. Tegenwoordig zijn de airco’s van Dyson, Haier, Daikin en Mitsubishi erg populair. Deze bieden elk verschillende types en maten aan. In essentie kunnen airco’s worden onderverdeeld in drie categorieën: split unit airco’s, mobiele airco’s en monoblock airco’s.

Mobiele airco

Een mobiele airco is een airco die je kunt verplaatsen. Aan de airco zit een afvoerslang aangesloten, die altijd naar buiten moet worden geleid wanneer de airco aanstaat. Houd er dus rekening mee dat een mobiele airco alleen kan worden gebruikt in een ruimte waar een raam of buitendeur open kan. Bovendien moet de airco worden aangesloten op een stopcontact. Een mobiele airco kan kleine oppervlakten verkoelen en verwarmen.

Mobiele airco

Voor- en nadelen

Het voordeel van een mobiele airco is dat je deze kunt verplaatsen en je dus zelf kunt kiezen wanneer je welke ruimte koelt of verwarmt. Het grote nadeel is dat er wel altijd een buitendeur of raam aanwezig moet zijn voor de afvoerslang. Bovendien betekent dit dat de buitenlucht zich zal mengen met de binnenlucht, waardoor de airco minder effectief is en meer energie zal verbruiken.

De prijs

De prijs van een mobiele airco ligt aan het merk en type dat je kiest. Gemiddeld genomen zal je rond de € 450 kwijt zijn aan een mobiele airco.

Split unit airco

De split unit airco wordt ook wel een vaste airconditioning genoemd. Deze airco bestaat uit twee onderdelen, namelijk een binnenunit en een buitenunit. Zoals de namen al zeggen, hangt de binnenunit aan een muur in huis en de buitenunit aan een muur aan de buitenkant van de woning. De twee units worden met elkaar verbonden door middel van een afvoerbuis die door de muur heen loopt. De binnenunit onttrekt de warmte of kou uit de lucht en de buitenunit voert het condenswater en de warmte of kou af. De split unit airco verkoelt en verwarmt grotere oppervlakten.

Split unit airco

Er bestaat ook zoiets als een multi split systeem. Dit houdt in dat er meerdere binnenunits kunnen worden aangesloten op een buitenunit. Je kunt dan dus airco’s in meerdere kamers in het huis plaatsen en deze aansluiten op dezelfde buitenunit.

Voor- en nadelen

Het grote nadeel van split unit airco’s is dat er een installatie aan te pas moet komen. Hierdoor is het relatief duur, kost het meer tijd en is het ook niet altijd een mogelijkheid in elk huis. Het voordeel is echter dat het grotere ruimtes kan verkoelen en verwarmen. Bovendien zijn de afvoerbuizen weggewerkt in de muur, waardoor een zichtbare afvoerslang, hangend uit een raam of deur, niet aan de orde is. Ook is het fijn dat een split unit airco niet in de weg staat, omdat deze hoog aan de muur hangt. De nieuwste split unit airco’s hebben zelfs nog meer voordelen. Deze kunnen niet alleen je woning verwarmen en verkoelen, maar ook ventileren en de lucht ontvochtigen en filteren van ongezonde stoffen.

De prijs

De prijs van een split unit airco ligt aan het merk en type dat je kiest. Echter kun je ervan uitgaan dat een basismodel inclusief installatie minimaal € 1500 kost.

Zijn er alternatieven voor airco?

Alternatieven voor airco

Bijna elk huis in Nederland heeft wel een manier om de woning te verwarmen. Hierdoor is airconditioning niet het primaire middel om een huis te verwarmen. Ook hebben sommige huizen een systeem om de woning of specifieke ruimtes te koelen, waardoor airconditioning overbodig kan zijn. Er zijn grofweg drie alternatieven voor airconditioning:

Centrale verwarming

De meeste huizen in Nederland hebben een centrale verwarming. Zoals de naam al zegt, is dit een manier om je huis te verwarmen. Een centrale verwarming houdt in dat er op een centraal punt in huis warmte wordt opgewekt en dat dit vervolgens via leidingen naar verschillende ruimtes wordt geleid. Deze leidingen komen vaak uit op radiatoren die tegen de muur zijn geplaatst. Deze radiatoren zorgen er dan voor dat de ruimte wordt verwarmd.

Het grootste nadeel van een centrale verwarming is dat het ruimtes in huis enkel kan verwarmen en dus niet kan verkoelen. Dit in tegenstelling tot een airco, die vaak wel beide kan.

Centrale verwarming

Warmtepomp

Een warmtepomp is een machine die zowel warmte als kou kan genereren. Je kunt hierbij kiezen uit een elektrische of een hybride warmtepomp. Warmtepompen zijn eigenlijk alleen te installeren bij grote renovaties of bij nieuwbouwhuizen als onderdeel van een WTW-unit.

Warmtepomp

Ventilator

Een ventilator is een apparaat dat ervoor zorgt dat de gevoelstemperatuur in een ruimte wordt verlaagd met maximaal drie graden. Wanneer je de ventilator aanzet, laat de motor de schoepenrad hard draaien. Hierdoor brengt het de lucht in beweging. Er zijn verschillende soorten ventilatoren. Zo zijn er types die aan het plafond worden gemonteerd en types die je op de grond of op een tafel zet.

De voordelen van een ventilator zijn het feit het minder stroom verbruikt dan airconditioning en dat er vaak geen installatie aan te pas komt. De nadelen van een ventilator zijn dat het minder koelt dan airconditioning en dat het niet goed werkt bij een hoge luchtvochtigheid. Bovendien kan een ventilator enkel verkoelen en niet verwarmen. Dit in tegenstelling tot een airco, die vaak wel beide kan.

Ventilator

 

#1 in Airco

Waarom kiezen voor ons? 

Onze klanten zijn blij met ons

Wij worden beoordeeld met een 9.3
Bovendien beveelt 98% ons aanZeer positief. Deskundige vervanging van de ventilatie box. Daarna erg goede uitleg over het gebruik en de werking. Alles zeer netjes en schoon opgeleverd. Erg plezierig contact met de medewerker van Alpha ventilatie.

Reitsma

Duurde even voordat we een afspraak hadden maar verder goede communicatie hierover. Monteur heel netjes en alles super snel gefixt. Echt een soort van coolblue ervaring qua klantvriendelijk.

Jonathan Zigter

Nieuw systeem geïnstalleerd en schoonmaak ventilatie kanalen. Keurig afgewerkt. Goed geïnformeerd over werking. Prettige communicatie.Zowel in communicatie als in uitvoering werk vijf sterren !

H. de Raat

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Voorkeur contact*
Wilt u liever gebeld worden of contact via WhatsApp?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Voorkeur contact*
Wilt u liever gebeld worden of contact via WhatsApp?