Home » Ventilatie hotels

Ventilatie hotels

In moderne hotels worden hoge eisen gesteld als het gaat om systemen voor de verkoeling en verwarming van lucht en daarnaast de ventilatie. Ventilatie heeft veel invloed op de kwaliteit van het binnenklimaat en is daarom van groot belang als het gaat om de gezondheid van de gasten. Uit recent onderzoek blijkt dat veel hotels verontreinigde ventilatiesystemen hebben.

Benieuwd naar het binnenklimaat in uw hotel?
Vraag een gratis inspectie aan.

De grootste ongehoorde klacht van hotelgasten

Ondanks alle zorg en aandacht van hoteleigenaars en managers wordt de grootste klacht van de hotelgasten vaak over het hoofd gezien.

Het probleem? De slechte kwaliteit van de binnenlucht.

De tophotels in de branche weten dat zowel hygiëne als service hoog in het vaandel staan, maar vergeten hierbij vaak dat het aspect schone lucht net zo belangrijk is.

Lucht verontreinigende bronnen in een hotel

Zichtbare en ruikbare hygiëne is makkelijk te herkennen. Vervuilde lucht daarentegen is een ‘silent killer’ en kan op de lange termijn van negatieve invloed zijn. Daarnaast zorgt slechte luchtkwaliteit voor irritaties onder hotelgasten en personeel vanwege vermoeidheid, hoofdpijn, oververhitting en overige ongemakken.

Het resultaat is dat hotelgasten minder tijd en geld willen besteden binnen het hotel, negatievere ratings geven en tot slot niet eens meer willen terugkeren.

Schone lucht biedt dus niet alleen voordelen voor een hotel maar ook voor de hotelgasten, het personeel en niet te vergeten het milieu!

Slechtwerkende ventilatie is makkelijk te herkennen

Vieze luchtjes

Vieze luchtjes blijven lang hangen in hotelkamers en andere verblijfsruimtes in een hotel. Denk hierbij aan tabaksrook, parfum, muffe lucht, stoffige tapijten en ontsmettingsmiddelen. Deze kunnen de slijmvliezen van hotelgasten en personeel irriteren en eventueel gezondheidsproblemen veroorzaken.

Tapijt en stoffen

Veel hotels hebben tapijten en ander materiaal waar stoffen en geurtjes zich in kunnen nestelen. Telkens wanneer iemand over het tapijt wandelt, worden stofdeeltjes en allergenen opgeschud en komen deze weer terecht in de lucht. Deze stoffen worden niet meer afgevoerd omdat het systeem niet meer goed kan afzuigen.

WTW Units

Vaak zijn bij Warmte Terugwin Units de filters compleet verstopt waardoor schimmels, bacteriën, insecten en allergenen blijven hangen en weer terugkomen in de lucht.

informatie over ventilatie in hotels

De kwaliteit van lucht in hotels wordt bepaald door drie verschillende factoren, namelijk:

  • Lucht verontreinigende bronnen
  • De kwaliteit van toevoerlucht (van buiten)
  • De capaciteit van het ventilatiesysteem

Lucht verontreinigende bronnen in een hotel

Als het gaat om lucht verontreinigende bronnen in een hotel moet u voornamelijk denken aan bronnen die invloed op de gezondheid hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stoffen en vezels, (tabaks)rook, vocht bij het douchen en eventueel koken, allergenen van planten en CO2 uitstoot van de mens. Dit zijn allemaal verschillende bronnen die van grote invloed kunnen zijn op de luchtkwaliteit in de verschillende verblijfsruimtes.

De kwaliteit van toevoerlucht

De kwaliteit van toevoerlucht wordt in principe bepaald door de algemene luchtkwaliteit buiten. Deze kwaliteit is gemakkelijk te controleren via het longfonds. Naast de kwaliteit van toevoerlucht is het belangrijk dat een hotel is voorzien van voldoende aanvoervoorzieningen. Denk hierbij aan ramen, deuren, ventilatieroosters en andere aanzuigroosters. Naast het feit dat het aantal toevoerpunten belangrijk is, is ook de locatie van deze toevoerpunten van belang. Het gaat hierbij om de locaties van de toevoerpunten ten opzichte van het verkeer, groenvoorzieningen (stuifmeel en pollen) en andere externe factoren die verantwoordelijk zijn voor de verontreiniging van lucht.

De capaciteit van een ventilatiesysteem

Onderzoek heeft aangetoond dat de capaciteit van de ventilatiesystemen in veel hotels nog ondermaats is. Dit is voornamelijk te danken aan het feit dat er vaak sprake is van geen of achterstallig onderhoud (verontreinigde ventilatiekanalen en -systemen). Wanneer een ventilatiekanaal vol zit met stoffen, schimmels en andere verontreinigde deeltjes neemt de afzuigcapaciteit van een ventilatiesysteem flink af. Dit zorgt ervoor dat vervuilde lucht langer blijft hangen in hotelkamers en algemene toiletruimtes.

Gratis inspectie aanvragen

Vul het formulier zo volledig mogelijk in. Wij zullen uw aanvraag binnen 24 uur in behandeling nemen.

1Gegevens
2Omschrijving opdracht