Home » Mechanische Ventilatie » Mechanische ventilatie installeren

Professionele installatie en advies

Wilt u een nieuwe mechanische ventilatie installeren omdat uw oude verouderd is of niet meer werkt? In dit artikel leest u alles over waar u op moet letten bij de installatie van een nieuw mechanisch ventilatiesysteem.

Wanneer u online op zoek gaat naar mechanische ventilatiesystemen zult u veel resultaten tegenkomen, maar wat past nou het beste bij uw specifieke situatie?

Mechanische ventilatie laten installeren door Alpha Ventilatie?

Afspraak maken Bekijk mogelijkheden

Mechanische ventilatie installeren

Wilt u een nieuw mechanische ventilatie installeren omdat deze verouderd is of niet meer werkt?

Wanneer u online op zoek gaat naar mechanische ventilatiesystemen en de installatie hiervan zult u veel resultaten tegenkomen, maar wat past nou het beste bij uw specifieke situatie? In dit artikel leest u alles over waar u op moet letten bij de installatie van een nieuw mechanisch ventilatiesysteem.

Mechanische ventilatie laten installeren door Alpha Ventilatie is mogelijk.

Bekijk mogelijkheden
mechanische ventilatie

Voorbeelden van verschillende oude ventilatieboxen

Vragen over mechanische ventilatie installatie

Kan ik mechanische ventilatie zelf installeren?

Mechanische ventilatie zelf installeren

Heeft u zelf technische kennis of wilt u uw nieuwe mechanische ventilatiesysteem laten installeren? In de meeste gevallen loont het om een specialist in te schakelen zodat u er zeker van bent dat installatie op de juiste manier gebeurt.

Daarnaast kan een specialist ook de overige onderdelen van het systeem en de luchtkanalen controleren en waar nodig reinigen, zodat het gehele systeem in optimale staat is. Zo bent u er zeker van dat u weer kunt genieten van een gezond binnenklimaat.

Het is mogelijk om een mechanisch ventilatiesysteem zelf te installeren. Echter zijn er wel enkele punten waar u rekening mee moet houden, zoals het benodigde type stekker en de positie van de mechanische ventilatie. Lees hieronder welke punten dat zijn.

Het benodigde type stekker

Uw mechanisch ventilatiesysteem is uiteraard voorzien van een stekker. Het is belangrijk om rekening te houden met het type stekker dat benodigd is. Er zijn drie soorten stekkers, ook te herkennen aan hun afkorting weergegeven tussen haakjes:

Perilex stekker (P)

Deze stekker kunt u heel makkelijk herkennen. Wanneer u de stekker uit het stopcontact haalt ziet u meteen dat deze er anders uitziet dan een normale stekker. Een perilex stekker heeft namelijk vijf pinnen en is bedoeld voor een driestanden schakelaar.

 

Dit is een stekker met in totaal twee pinnen. Als u een mechanisch ventilatiesysteem van deze leverancier heeft staan kunt u ervan uitgaan dat het om een eurostekker gaat. Dit ventilatiesysteem is alleen te bedienen met een draadloze RF bediening.

Randaarde stekker (R)

De randaarde stekker is een van de meest voorkomende stekkers en net zoals de eurostekker alleen te bedienen met een draadloze RF bediening.

Positie van de mechanische ventilatiebox

De mechanische ventilator kan op verschillende posities gemonteerd worden, zoals tegen het plafond of de muur. Het is echter wel belangrijk om rekening te houden met de positie van het uitblaaskanaal. Deze dient te allen tijde naar buiten toe te blazen.

Veiligheid

Niet geheel onbelangrijk: uw veiligheid. Ten eerste is het belangrijk om de installatie uit te voeren in een veilige omgeving. Zorg ervoor dat u bij elke elektrische aansluiting van te voren de stroom en/of elektriciteit uitschakelt. Zorg ten tweede voor een stevige trap op een vlakke en droge ondergrond, mocht de montage boven de grond plaatsvinden. Ook is het belangrijk om altijd met kwalitatief goed gereedschap te werken bij installatie van de ventilator.

Conclusie mechanische ventilatie zelf installeren

Het is dus mogelijk om een mechanische ventilatiesysteem zelf te installeren. Omdat het een zeer technisch proces is raden wij u toch aan om een specialist in te schakelen. Zo bent u er zeker van dat de montage op de juiste manier verloopt.

Hoe werkt mechanische ventilatie?

De werking van mechanische ventilatie

De werking van een mechanisch ventilatiesysteem is vrij simpel uit te leggen. Op plekken waar de meest vervuilde lucht ontstaat wordt er lucht afgezogen. Dit zijn voornamelijk plekken zoals de badkamer, wc en keuken. Door de afvoerpunten op deze plekken te plaatsen wordt vuile lucht zo snel mogelijk afgevoerd. Dit gebeurt via een centrale ventilatiebox. Door middel van een standenschakelaar is het mogelijk om de ventilatiebox op een hoger tempo af te laten zuigen indien nodig. Deze standenschakelaar is vaak te vinden in de keuken.

Bij een mechanische ventilatie zijn drie factoren essentieel voor een goede werking van het systeem:

  • Het buizenstelsel (ook wel ventilatiekanalen genoemd)
  • De locatie van de afvoerpunten/ventielen
  • De ventilator die zorgt voor de afvoer van lucht
Wisselstroom of gelijkstroom

Mechanische ventilatie op wisselstroom of gelijkstroom?

Tegenwoordig werken bijna alle nieuwe mechanische ventilatiesystemen op gelijkstroom in tegenstelling tot een aantal jaren geleden. Wanneer u kiest voor een mechanisch ventilatiesysteem van Itho, Duco of Zehnder weet u zeker dat deze op gelijkstroom werken.

Dankzij technologische vooruitgang wordt het gebruiken van gelijkstroom steeds interessanter als middel om energieverlies tegen te gaan. Ventilatiesystemen die op gelijkstroom werken, leveren een aanzienlijk energievoordeel op ten opzichte van systemen die op wisselstroom werken.

Dit voordeel kan jaarlijks oplopen tot wel €80,-, een mooie bonus bovenop  een nieuw ventilatiesysteem! Zuinige ventilatiesystemen zijn voorzien van een A/B energielabel. In het artikel energielabels voor ventilatiesystemen kunt u hier alles over lezen.

Wat voor capaciteit heb ik nodig?

Capaciteit mechanische ventilatie

Wanneer u op zoek gaat naar een geschikte ventilatiebox is het belangrijk om de inhoud te meten van de ruimtes waar er afgezogen moet worden. Denk bijvoorbeeld aan uw keuken, badkamer of wc. De capaciteit van een mechanische ventilatie wordt in kubieke meters (m³) weergegeven.

U kunt zelf gemakkelijk het aantal kubieke meters meten en deze vervolgens bij elkaar optellen. Het aantal kubieke meters kunt u meten door de lengte van de ruimte te vermenigvuldigen met de breedte en de hoogte (LxBxH).

Wanneer uw wc bijvoorbeeld 3m x 2,5m is en het plafond 2,6m hoog, komt dit dus neer op een totaal van 19,5m³. Over het algemeen bieden fabrikanten  ventilatieboxen aan met verschillende afzuigcapaciteiten.

Bij Itho Daalderop kunt u terecht voor een minimale capaciteit van 325m³. Dit is in de meeste gevallen voldoende aangezien de gemiddelde woning in Nederland hier bijna niet overheen komt.

Tip: Houd er rekening mee dat wanneer u bijvoorbeeld een woonkeuken heeft het aan te raden is om ook een aantal kubieke meters mee te nemen van de woonkamer. De ruimte is namelijk groter en ook daar wordt lucht afgezogen. Wanneer u niet zeker weet hoe u dit kunt opmeten, kunt u bellen met 088-1238700 om één van onze adviseurs voor hulp in te schakelen.

Extra functionaliteiten bij ventilatiebox

Extra functionaliteiten ventilatiebox

Tegenwoordig bieden de meeste fabrikanten van mechanische ventilatiesystemen ook verschillende uitbreidingen (slimme systemen) aan. Zo kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van RFT zenders zodat u uw ventilatiesysteem ook gemakkelijk vanuit uw wc of badkamer kunt bedienen.

Ook hebben RFT zenders vaak een timerfunctie waarmee u uw ventilatiesysteem voor een bepaalde tijd kunt instellen. Als het systeem op een hogere stand staat zal deze na de aangegeven tijd automatisch terugschakelen naar een lagere stand.

Daarnaast zijn er systemen die CO2 waardes kunnen meten en daarop kunnen afstemmen. Deze systemen herkennen bijvoorbeeld wanneer u gaat douchen. Het systeem schakelt dan vanzelf over op een hogere stand. Zodra u klaar bent, schakelt het systeem weer terug naar de vorige stand.

Verder zijn er systemen beschikbaar die op beweging (bewegingssensoren) werken. Een andere mooie ontwikkeling is dat er nu mechanische ventilatiesystemen zullen komen die bediend kunnen worden met apps voor op de smartphone. Wanneer u gebruik wilt maken van dergelijke uitbreidingen is het belangrijk om te controleren of het ventilatiesysteem dat u wilt aanschaffen ook uitbreidingen ondersteunt. Dit wordt altijd aangegeven in de specificaties van de desbetreffende mechanische ventilatie.

Werking van ventilatie op binnenklimaat

Verbetering binnenklimaat met gezonde lucht

De installatie van een mechanisch ventilatiesysteem zorgt voor betere ventilatie in huis, wat op zijn tijd stukken beter is voor uw gezondheid. Bij slechte ventilatie kunt u problemen krijgen met te vochtige of te droge lucht in huis.

Droge lucht

Te droge lucht (luchtvochtigheid < 40%) kan leiden tot gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, een droge keel en andere fysieke klachten waardoor u niet of slecht slaapt.

Vochtige lucht

Te vochtige lucht (luchtvochtigheid > 65%) kan zorgen voor schimmelvorming in de slaapkamer, badkamer, toilet en/of keuken. Naast andere klachten brengt ook dit gezondheidsklachten mee.

Daarom is het van groot belang voor uw gezondheid om een gezond binnenklimaat te creëren. Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt hiervoor.

Andere vragen? Wij bellen u graag terug.

Zijn de tarieven inclusief btw?

Alle prijzen op onze website zijn altijd inclusief btw.

↑ Terug naar mogelijkheden

Rekenen jullie voorrijkosten?

Alle prijzen op onze website zijn inclusief voorrijkosten, ongeacht uw woonplaats. Wij werken door heel Nederland.

↑ Terug naar mogelijkheden

Komen er nog kosten bij?

Onze tarieven zijn altijd inclusief btw, voorrijkosten, kleinmateriaal en alle overige kosten die erbij komen kijken.

U kunt er optioneel voor kiezen om bijvoorbeeld draadloze bediening te nemen. In dat geval komt er nog €70,- bij. Bij het maken van een online afspraak kunt u de extra mogelijkheden bekijken en eventueel kiezen. Dit is uiteraard niet verplicht.

↑ Terug naar mogelijkheden

Uw voordelen bij vervangen

Bespaar op uw energiekosten
Minder gezondheidsproblemen
Lager CO gehalte in uw woning


Wist u dat?
In ruim 2 miljoen huizen in Nederland is een verouderd mechanisch ventilatiesysteem geïnstalleerd dat 90% meer stroom verbruikt dan nodig is.

Door over te stappen naar een nieuwe energiezuinige ventilatiebox, bespaart u tot wel
€ 80,- per jaar!

Kosten mechanische ventilatie vervangen

Maak een keuze uit één van de 3 all-in pakketten.
Alle tarieven zijn inclusief btw, voorrijkosten en materialen.

Start | 499,-
Ventilatiebox vervangen en inregelen.

Afspraak maken

Box: Zehnder Comfofan Silent
Geschikt voor elke woning
7 jaar garantie op ventilatiebox

Installatietijd: 90 minuten
Inbegrepen in pakket
  • Vakkundige installatie

  • Inregelen ventilatiebox

  • Reinigen & afstellen ventielen

  • Rapport voor & na foto’s

  • 7 jaar fabrieksgarantie

  • Uitleg & ventilatieadvies 
Afspraak maken

Comfort | €549,- 
Box vervangen en kanalen reinigen.

comfort pakket

Afspraak maken

Alles uit Start pakket
Reiniging ventilatiekanalen
Extra mogelijkheden op locatie

Installatietijd: 90-120 minuten
Inbegrepen in pakket
  • Vakkundige installatie

  • Inregelen ventilatiebox

  • Reiniging ventilatiekanalen

  • Reinigen & afstellen ventielen

  • Rapport voor & na foto’s

  • 7 jaar fabrieksgarantie

  • Uitleg & ventilatieadvies 
Afspraak maken

Premium | €899,-
Box vervangen en kanalen reinigen.

Afspraak maken

Alles uit Comfort pakket
Inclusief ruimte CO2 sensor
Vraaggestuurd ventileren

Installatietijd: 120-150 minuten
Inbegrepen in pakket
  • Vakkundige installatie

  • Inregelen ventilatiebox

  • Reiniging ventilatiekanalen

  • Inclusief ruimte CO2 sensor

  • Rapport voor & na foto’s

  • 7 jaar fabrieksgarantie

  • Uitleg & ventilatieadvies 
Afspraak maken

Keuzehulp

Heeft u moeite met het kiezen van het juiste pakket?
Raadpleeg de tabel hieronder of bel met ons tijdens openingstijden.
Buiten openingstijden kunt u ons een WhatsApp-bericht sturen.

Tabel bekijken
Start Eco Comfort Premium
Stil en energiezuinig
Draadloze bediening mogelijk
Geschikt voor elke woning
Geïntegreerde vochtsensor
Verlenging garantie mogelijk
Uitbreidingsmogelijkheden met extra sensoren
Vraaggestuurd ventileren met CO2
↑ Terug naar pakketten

Keuzehulp

Heeft u moeite om te bepalen wat het meest geschikt is voor uw situatie (woning)?
Bekijk onderstaand tabel om uw keuze makkelijker te maken.

Tabel bekijken
Start  Comfort Premium
Stil en zuinig
Draadloze bediening
Voor elke woning
Geïntegreerde
vochtsensor
Verlenging
garantie 
Uitbreiding met extra sensoren
Vraaggestuurd ventileren
(CO2)
↑ Terug naar pakketten

Alpha Ventilatie in cijfers

5000+ 

Klantbeoordelingen

9,3/10

Gemiddelde score

2002

18 jaar ervaring

40.000+

Tevreden klanten

Belangrijke punten bij installatie mechanische ventilatie

Wanneer u een nieuwe mechanisch ventilatiesysteem wilt laten installeren is het belangrijk om rekening te houden met 4 verschillende punten.

1. Wat voor capaciteit is er nodig?
2. Is het systeem energiezuinig?
3. Zijn er uitbreidingen nodig?
4. Wie doet de installatie?

online afspraak