Home » Duurzaam huis » Zonneboiler

Zonneboiler

We gebruiken dagelijks warm water in huis. We douchen, wassen en verwarmen ons huis hiermee. Er zijn verschillende systemen die water kunnen verwarmen. Een zonneboiler is hier één van. In dit artikel lees je onder andere wat een zonneboiler precies inhoudt, hoe het werkt, wat het kost en waarom je een zonneboiler zou moeten nemen. Lees dus snel verder!

Zonneboiler

Wat houdt een zonneboiler in?

Wat houdt een zonneboiler in

Een zonneboiler is één van de opties waar je uit kunt kiezen om water te verwarmen in. Het fijne aan een zonneboiler is echter dat dit een duurzaam systeem is. Er wordt namelijk zonne-energie gebruikt. Hierdoor is het beter voor het milieu en bespaar je op de energierekening. De zonneboiler verwarmt het water dat uit de kraan komt. Daarnaast bestaan er ook modellen die het water voor de radiatoren kunnen verwarmen.

Hoe werkt een zonneboiler?

Hoe werkt een zonneboiler

De belangrijkste onderdelen van een zonneboiler zijn de boiler, warmtewisselaar en de collectoren. De collectoren bevinden zich op het dak van het huis. Hierop zijn pijpen met vloeistof aangesloten. De collectoren vangen het zonlicht op en hiermee wordt de vloeistof verwarmd. Deze vloeistof stroomt vervolgens naar de boiler, die in het huis staat. De boiler heeft een voorraadvat dat vol zit met water en dit wordt verwarmd met de hitte die de vloeistof afgeeft. Het verwarmde water kan vervolgens met andere pijpen naar de kranen in het huis stromen. Er zijn ook modellen die het warme water naar de radiatoren kan laten lopen.

Wat gebeurt er als de zon niet schijnt?

Het kan voorkomen dat de zon niet voldoende schijnt om al het benodigde water te verwarmen. Ook kan het zo zijn dat het water niet warm genoeg wordt. Het is daarom verstandig om je zonneboiler te laten aansluiten op een CV ketel. Deze kan dan extra water verwarmen, wanneer dit nodig is. De CV ketel moet dan wel voorzien zijn van het Gaskeur NZ-label.

De zonnecollectoren

De zonnecollectoren

De zonnecollectoren vangen de warmte van de zon op en bevinden zich op het dak. Er zijn een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden, namelijk het soort en de plaatsing.

Soorten zonnecollectoren

Er zijn twee soorten zonnecollectoren waar je uit kunt kiezen, namelijk de vlakkeplaatcollector en de vacuümbuis-collector. De vlakkeplaatcollector is een plaat die de warmte van de zon opvangt. Een vacuümbuis-collector is voorzien van een rij dunne buizen die naast elkaar geplaatst zijn. Deze is iets sterker, waardoor deze ook warmte genereert bij bewolking. Echter is de vacuümbuis-collector daarom ook duurder. Hoe groot de collectoren moeten zijn ligt aan hoeveel mensen er in huis wonen. Voor een huishouden van vier personen heb je een collector nodig van ongeveer 4 m2.

De ligging van de zonnecollectoren

Waar de zonnecollectoren liggen is erg belangrijk. Het is namelijk de bedoeling dat de zon hier vol op kan schijnen. Dit heb je gedeeltelijk zelf in de hand door te rekening te houden met de stand van de zon door de dag heen. Door de collectoren in een hellingshoek te plaatsen kunnen deze meer zon opvangen. Het is gebleken dat de optimale hellingshoek 36 graden is. Het is daarnaast het beste om de collectoren te richten op het zuidwesten, het zuiden, of het zuidoosten.

Probeer ook rekening te houden met schaduw. Het is natuurlijk het beste als er de hele dag door zo min mogelijk schaduw op de collectoren valt. Let hier ook op als je meerdere collectoren op hetzelfde dak plaatst, deze kunnen namelijk ook schaduw creëren.

Welke soorten zonneboiler zijn er?

Welke soorten zonneboiler zijn er

Er zijn verschillende soorten zonneboilers. Deze kunnen opgedeeld worden in vier categorieën: de standaard zonneboiler, de compact zonneboiler, de CV-zonneboiler en de zonneboilercombi. Je kunt elke categorie kiezen, maar houd wel rekening met ons Nederlandse klimaat. Ga daarom altijd voor een drukgevuld- of terugloopsysteem. Deze zorgen ervoor dat de vloeistof niet bevriest in de winter. Houd daarnaast ook rekening met de grootte van je huishouden. Hoe groter deze is, hoe groter het voorraadvat moet zijn. Ga uit van ongeveer 50 liter per persoon.

De standaard zonneboiler

De standaard zonneboiler heeft een voorraadvat van 80 tot 200 liter. Deze boiler moet standaard aangesloten worden op een CV ketel om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende warm beschikbaar is.

De standaard zonneboiler

De compacte zonneboiler

De compacte zonneboiler is de kleinste soort dat je kunt kiezen. Dit is dus ideaal als je weinig ruimte in huis hebt. Het voorraadvat staat vaak op het dak en heeft een inhoud van 70 tot 170 liter. Dit kan echter alleen als het dak hier stevig genoeg voor is. Juist omdat dit type zo compact is, moet het altijd worden aangesloten op de CV ketel. Zo is er standaard voldoende warm water beschikbaar.

De CV-zonneboiler

De CV-zonneboiler heeft een voorraadvat tot 300 liter. Daarnaast heeft dit type een ingebouwde CV ketel. Dit betekent dat de CV-zonneboiler zelf extra water verwarmt, als er niet genoeg zon is.

De zonneboilercombi

De zonneboilercombi is een model met een voorraadvat van ongeveer 250 liter. Deze kan zowel het stromende water, als het water voor de radiatoren verwarmen.

Wat is de prijs van een zonneboiler?

Wat is de prijs van een zonneboiler

De prijs van een zonneboiler verschilt. Dit ligt namelijk aan het aantal zonnecollectoren dat je nodig hebt en de inhoud van de boiler. Daarnaast verschillen prijzen ook per merk en model. Dit zijn de gemiddelde prijzen, inclusief installatiekosten:

Boiler inhoud en aantal zonnecollectoren Prijs
100 liter, 1 collector €2.000,-
100 liter, 2 collectoren €3.050,-
200 liter, 2 collectoren €3.600,-
300 liter, 3 collectoren €5.000,-

Geld besparen met een zonneboiler

Dit kunnen best grote bedragen zijn voor sommige mensen. Echter is het wel zo dat een zonneboiler je ook helpt om geld te besparen. Zo kun je jaarlijks tot 45% besparen op je energierekening. Dit kan oplopen tot €200,-. Hierdoor heb je de zonneboiler terugverdient in 25 jaar.

Geld besparen met een zonneboiler

Subsidies voor een zonneboiler

Niet iedereen heeft de financiële middelen om een zonneboiler aan te schaffen. Gelukkig heeft de overheid een nationale subsidie beschikbaar gesteld. Deze kan oplopen tot wel €2.500,-. Daarnaast zijn er soms ook leningen en regionale subsidies waar je gebruik van kunt maken. De regionale subsidies verschillen wel per gemeente en kunnen niet altijd in combinatie met de nationale subsidie worden gebruikt.

Leasen en huren

Het is ook mogelijk om een zonneboiler te leasen of huren. Je betaalt dan maandelijks een bedrag om gebruik te kunnen maken van de zonneboiler. Voor langere periodes is het handiger om te leasen, omdat de zonneboiler dan van jou is na een bepaalde periode. Een gehuurde zonneboiler moet je altijd teruggeven. Houd er rekening mee dat leasen en huren altijd duurder is dan kopen.

De installatie van een zonneboiler

De installatie van een zonneboiler

Een bouwvergunning is vaak niet nodig voor de installatie van een zonneboiler en de zonnecollectoren. Het is het beste om de installatie altijd te laten doen door een vakman. Het is namelijk een technische en precieze taak. Daarnaast moet de installatie aan twee voorwaarden voldoen:

  • De zonnecollectoren mogen niet uitsteken en op een plat dak niet te dicht op de rand staan.
  • Zonnecollectoren mogen niet zichtbaar geplaatst worden op een rijksmonument of een beschermd dorps- of stadsgezicht.

Hoeveel ruimte neemt een zonneboiler in beslag?

Hoeveel ruimte neemt een zonneboiler in beslag

Het gehele systeem van een zonneboiler neemt best wat ruimte in beslag. Je moet hierbij rekening houden met de zonnecollectoren op het dak en de boiler in huis.

Ruimte op het dak

Hoeveel ruimte een zonnecollector op het dak inneemt verschilt. Op een schuin dak neemt een zonnecollector van 1 m2 ook daadwerkelijk 1 m2 van het dak in beslag. Op een plat dak zijn er frames nodig die meer ruimte in beslag nemen. Een zonnecollector van 1 m2 neemt dan 2,5 m2 van het dak in beslag.

Ruimte in huis

In huis heb je ruimte nodig voor de boiler. Hoeveel ruimte je nodig hebt ligt aan de grootte van de boiler. Hoe groter je huishouden is, hoe meer water je verbruikt en des te groter de boiler moet zijn. Meestal hebben deze een inhoud van tussen de 80 en 300 liter. Er zijn echter boilers die op het dak geplaatst kunnen worden. Dat scheelt weer ruimte in huis.

Het onderhoud van een zonneboiler

Het onderhoud van een zonneboiler

Een zonneboiler heeft niet zo veel onderhoud nodig. Doorgaans is het genoeg om het systeem eens per twee tot vijf jaar te laten checken en onderhouden. Laat dit wel doen door een specialist om er zeker van te zijn dat het systeem naar behoren werkt. Deze zal het hele systeem controleren en de vloeistof bijvullen.

Andere duurzame keuzes

Andere duurzame keuzes

Veel mensen kiezen ervoor om naast een zonneboiler ook een warmtepomp of zonnepanelen te nemen. Dit is erg duurzaam, omdat je dan vrijwel alleen maar groene stroom gebruikt. Dit is beter voor het milieu en bespaart energiekosten. Het kan een flinke investering zijn, maar de overheid heeft hier subsidies voor beschikbaar gesteld. Zonnepanelen en de zonnecollectoren van de zonneboiler kunnen prima op hetzelfde dak worden geïnstalleerd. Zorg er dan wel voor dat deze niet in elkaars schaduw liggen.

Waarom kiezen voor een zonneboiler?

Waarom kiezen voor een zonneboiler

Het gebruik van een zonneboiler heeft verschillende voordelen. Deze zijn:

  • Een zonneboiler is duurzaam. Je gebruikt minder tot geen gas om het water in huis te verwarmen. Hierdoor stoot je minder CO2 uit en dit helpt om klimaatverandering tegen te gaan.
  • Een zonneboiler bespaart geld. Je vangt zelf hitte op om het water in huis te verwarmen. Hierdoor heb je minder gas nodig en zal je energierekening lager zijn.
  • Met een zonneboiler ben je klaar voor de toekomst. In 2050 moeten alle huizen in Nederland CO2 neutraal zijn. Een zonneboiler helpt je om dit doel te bereiken en hierdoor hoef je later minder aanpassingen in huis door te voeren.