Home » Duurzaam huis » Terugleveren van stroom: hoe werkt dat?

Terugleveren stroom

Stroom terugleveren kan als je zelf energie opwekt. Je hebt dan wel een overschot nodig. Hier kun je geld aan verdienen. In dit artikel leggen we je uit hoe dat werkt en waar je rekening mee moet houden. Lees dus snel verder!

Terugleveren van stroom hoe werkt dat

Wat houdt het terugleveren van stroom in?

Wat houdt het terugleveren van stroom in

Mensen die zonnepanelen hebben op het dak van hun huis wekken zelf stroom op. Soms wordt er meer stroom opgewekt dan wat nodig is. Deze stroom kunnen ze dan terugleveren. Dit houdt in dat een overschot aan geproduceerde energie geleverd wordt aan het energienet. Dit overschot kan vervolgen worden geleverd aan anderen. Je bent dan dus in principe zelf een energieleverancier. Uiteraard kan het ook voorkomen dat er te weinig energie wordt gegenereerd om te voorzien in de behoefte van een huishouden. In dat geval kan er weer extra energie worden afgenomen van het energienet.

Wat houdt salderen in?

Wat houdt salderen in

Aan het eind van elk jaar wordt er gekeken naar het energieverbruik van een huishouden dat zonnepanelen gebruikt. De teruggeleverde energie wordt dan verrekend met de afgenomen energie. Als je meer hebt teruggeleverd dan dat je hebt afgenomen, dan word je hiervoor betaald. Als er meer is afgenomen dan dat er is teruggeleverd, dan moet je hier juist voor betalen. Dit proces wordt ook wel salderen genoemd. Er zal overigens wel altijd vastrecht betaald moeten worden aan de energieleverancier. Dit is ongeacht of de afname meer of minder is dan de teruglevering.

De salderingsregels

Er zijn een aantal regels verbonden aan het salderingsproces. Deze zijn:

  • Er is een salderingsgrens. Er is een minimum aan stroom dat je moet terugleveren om te kunnen salderen.
  • Energieleveranciers salderen elk contractjaar. Dus niet maandelijks of over een kalenderjaar.
  • Je moet de stroom via dezelfde aansluiting terugleveren die gebruikt wordt om stroom af te nemen.
  • Je hebt een kleinverbruikersaansluiting nodig om te kunnen salderen. Hier helpt je energieleverancier bij.
  • Je zonnepanelen moeten aangesloten zijn op een energienet.
  • Je hebt een meter nodig die je verbruik en teruglevering bijhoudt.

De salderingsregels

De salderingsregeling wordt mogelijk afgeschaft

Er is een kans dat de salderingsregeling wordt afgeschaft in 2023. De verwachting is dat de regeling vanaf dat jaar geleidelijk wordt afgebouwd.

Het eerste jaar betaal je te veel

Het eerste jaar betaal je te veel

Iedereen die zonnepanelen laat installeren op zijn huis betaalt het eerste jaar standaard een te hoog maandbedrag aan de energieleverancier. Bij de jaarlijkse eindafrekening wordt dit uiteindelijk verrekend en krijg je het te veel betaalde bedrag terug. Het is echter mogelijk om je energieleverancier de eerste maand dat je zonnepanelen hebt al te vragen of zij het bedrag kunnen verlagen. De leveranciers accepteren bijna altijd een vermindering van 20%.

Hoe kan ik stroom terugleveren?

Hoe kan ik stroom terugleveren

Om stroom terug te kunnen leveren heb je allereerst zonnepanelen nodig. Je moet vervolgens twee instanties contacteren om door te geven dat je zonnepanelen hebt. Laat allereerst je energieleverancier weten dat je de panelen hebt aangeschaft en dat je gebruik wilt maken van het teruglevering process. Vervolgens is het de bedoeling dat de zonnepanelen worden aangesloten op het energienet. Dit doe je door contact op te nemen met het netbeheerder. Zij zijn degene die uiteindelijk je meterstanden uitlezen. Bij hen kun je ook een teruglevermeter aanvragen. Hiermee worden alle partijen op de hoogte gesteld van de hoeveelheid energie die je teruglevert en zo kan dit worden opgenomen in de eindafrekening. Er zijn drie soorten teruglevermeters:

De analoge teruglevermeter

De analoge teruglevermeter heeft een draaischijf. Deze loopt terug wanneer je energie teruglevert. Dit wordt dus direct verrekend met de energie die je extra hebt afgenomen. De jaarlijkse eindafrekening wordt opgemaakt door middel van de meterstanden.

De analoge teruglevermeter

De digitale teruglevermeter

De digitale teruglevermeter houdt bij hoeveel energie je afneemt en hoeveel je teruglevert. Dit wordt uiteindelijk verrekend op je jaarlijkse eindafrekening.

De slimme teruglevermeter

De slimme teruglevermeter lijkt erg op de digitale, maar is iets efficiënter en preciezer. In essentie werkt deze echter hetzelfde. Zo houdt de meter bij hoeveel energie er wordt afgenomen en teruggeleverd. Op basis daarvan wordt de jaarlijkse eindfactuur opgesteld.

Hoeveel kan ik verdienen aan het terugleveren van stroom?

Hoeveel kan ik verdienen aan het terugleveren van stroom

Het is financieel het voordeligste als je je eigen energie gebruikt. Dat komt omdat je btw, energiebelasting en duurzame energie- en klimaattransitie betaald over je teruggeleverde of afgenomen stroom. Desondanks kun je toch geld verdienen aan het terugleveringsproces. Hoeveel dit precies is ligt aan jouw energieleverancier. Gemiddeld is dit tussen de €0,04 en €0,12 per kWh. De Autoriteit Consument en Markt waarborgt de eerlijkheid van de saldering bedragen.

Extra zonnepanelen zijn niet altijd rendabel

Misschien denk je eraan om extra zonnepanelen te laten installeren zodat je meer kunt verdienen aan het salderingsproces. Echter is dit niet altijd rendabel. Stel dat het bedrag €0,04 per kWh is, dan loont het niet om extra zonnepanelen te nemen. Het is het beste om genoeg zonnepanelen te nemen om te voorzien in je eigen behoefte en hier niet te veel boven te gaan zitten.

Extra zonnepanelen zijn niet altijd rendabel

Een rekenvoorbeeld

We geven je een voorbeeld om een duidelijker beeld te creëren van hoe de saldering van teruggeleverde stroom precies werkt. Stel je voor dat je jaarlijks 5.000 kWh aan stroom verbruikt en 7.000 kWh opwekt. Je hebt dan een overschot van 2.000 kWh. Dit wordt vervolgens teruggeleverd aan het energienet. Hiervoor krijg je in dit geval €0,05 per kWh voor. Dat betekent dat je jaarlijks 2.000 x 0,05 = €100,- terugkrijgt, exclusief belastingen.

Vergelijkingstools

Er zijn een aantal vergelijkingstools te vinden op het internet die je kunnen helpen om de juiste energieleverancier te vinden voor jouw situatie. Deze houden rekening met jouw energiebehoefte en het aantal zonnepanelen dat je hebt.

Samenvattend

Samenvattend

Je kunt stroom terugleveren wanneer je je eigen stroom opwekt door middel van zonnepanelen. Je hebt dan wel een overschot nodig. Dit overschot wordt teruggeleverd aan het net en daarvoor krijg je een vergoeding. Andere mensen kunnen deze stroom dan gebruiken. De vergoeding is gebaseerd op hoeveel stroom je hebt teruggeleverd en hoeveel extra stroom je hebt moeten afnemen. Dit proces heet salderen. Houd er rekening mee dat er een kans is dat dit wordt afgeschaft vanaf 2023. Om stroom terug te kunnen leveren heb je dus allereerst zonnepanelen nodig. Daarna moet je contact opnemen met twee instanties, namelijk je energieleverancier en je netbeheerder. Als zij op de hoogte zijn van het feit dat je zonnepanelen hebt en je eventueel stroom wil terugleveren, dan kun je een terugleveringsmeter aanvragen. Deze meter zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte is van hoeveel stroom je teruglevert en hoeveel stroom je extra afneemt wanneer je een tekort hebt. Aan de hand van deze informatie krijg je een jaarlijkse eindafrekening. Het kan zijn dat je uiteindelijk geld moet betalen, omdat je meer energie hebt afgenomen dan dat je hebt geleverd. Echter kan het ook zo zijn dat je energieleverancier jou betaalt, omdat je meer stroom hebt teruggeleverd. Hoeveel je precies kunt verdienen aan het terugleveren van stroom verschilt per energieleverancier. Echter ligt dit gemiddeld tussen de €0,04 en €0.12 per kWh.