Home » Duurzaam huis » Radiatoren

Radiatoren

Vrijwel elk huis heeft ze staan: radiatoren. Een radiator staat ook wel bekend als een warmtewisselaar. Radiatoren zorgen ervoor dat de ruimtes in de woning verwarmd worden. Hoewel een radiator als vanzelfsprekend wordt gezien, weten veel mensen niet precies hoe het werkt. Daarom hebben we de belangrijkste punten van een radiator voor je op een rij gezet. Lees snel verder!

Radiatoren

Wat is een radiator?

Wat is een radiator

Een radiator is een warmtewisselaar. Het wordt gebruikt om de warmte van vloeistoffen af te geven aan ruimtes in de woning. Radiatoren zijn onderdeel van de centrale verwarming (cv) en worden daarom ook wel cv-radiatoren genoemd. Omdat een radiator is ontworpen om zoveel mogelijk warmte af te geven in de ruimte waarin deze is geplaatst, zijn ze gemaakt van materialen zoals staal. Staal zorgt er namelijk voor dat warmte goed wordt geleid. Vaak bestaat een radiator uit een relatief groot oppervlak, om de warmte zo effectief mogelijk over te brengen.

Hoe werkt een radiator?

Hoe werkt een radiator

Een radiator maakt gebruik van warm water. De cv-ketel warmt het water op en stuurt dit naar de radiatoren in de woning. Dit water verwarmt vervolgens de buizen van de verwarmingselementen. Als de buizen verwarmd zijn door het water, geven ze warmte af aan de ruimte waarin de radiator is geplaatst. Dit gebeurt door convectie- en stralingswarmte.

Convectiewarmte

Convectiewarmte is een indirecte vorm van verwarming. Hierbij wordt koude lucht gezogen, wat vervolgens verwarmd wordt. Hierbij stijgt de warme lucht naar het plafond, waarna het afkoelt en opnieuw zakt. Dit zorgt ervoor dat het proces constant herhaald wordt. Het voordeel is dat de omgeving gelijkmatiger verwarmd wordt, in vergelijking met stralingswarmte.

Stralingswarmte

Stralingswarmte bestaat uit horizontale warmtegolven. Deze warmtegolven verwarmen de omgeving, wat het een directe vorm van verwarming maakt. Stralingswarmte is een gezondere vorm van verwarmen dan convectiewarmte. Dit komt omdat de lucht die je inademt geen stof bevat uit een verwarmingselement. Daarom wordt deze vorm van warmte vaak als aangenamer ervaren.

Soorten radiatoren

Soorten radiatoren

Er bestaan verschillende soorten radiatoren. Welke radiator je het beste kunt kiezen, hangt af van de omgeving en het uiteindelijke doel. We hebben de meest voorkomende radiatoren voor je op een rijtje gezet.

Paneelradiatoren

De paneelradiator is de meest voorkomende radiator. Deze radiator bevat een gesloten plaat met verticale kanalen. Deze kanalen herken je aan de ribbels op de radiator. Deze ribbels zorgen ervoor dat het contactoppervlak tussen de paneelradiator groter wordt, waardoor de radiator veel sneller opwarmt. Dit type radiator heeft vaak 2 tot 3 platen.

Ledenradiatoren

De ledenradiator staat ook wel bekend als de kolomradiator. Dit type radiator bestaat uit warmte kanalen die met elkaar worden verbonden door verticale holle platen. De oppervlakte van een ledenradiator is vaak groter dan andere radiatoren. Het voordeel is dat de grote oppervlakte voor veel warmte zorgt. Dit is handig voor grote ruimtes.

Ledenradiatoren

Elektrische radiatoren

De elektrische radiator wordt vaak gebruikt als bijverwarming voor ruimtes waar geen of een slechte centrale verwarming aanwezig is. Dit zijn ruimtes zoals de badkamer of het toilet. Het voordeel van een elektrische radiator is de flexibiliteit. Ze kunnen namelijk overal geplaatst worden – zolang er maar een stopcontact aanwezig is.

Verticale radiatoren

De verticale radiator is een hoge en smalle radiator die vaak wordt gebruikt als er geen ruimte is voor een horizontale versie. Het voordeel van een verticale radiator is dat deze gemakkelijk in kleine ruimtes geplaatst kan worden. Het nadeel is echter dat door de kleine oppervlakte, de radiator minder warmte afgeeft dan een ‘normale’ radiator.

Verticale radiatoren

Raamradiatoren

De raamradiator is een radiator die handig is als je ramen hebt die zich tot aan de vloer bevinden. Het is een ledenradiator die niet hoger dan 20 centimeter is. De radiator wordt niet aan de muur, maar aan de vloer bevestigd. De ruimte tussen de platen is een stuk groter dan bij een ‘normale’ ledenradiator, om de lichtinval bij de ramen minimaal te verstoren.

Designradiatoren

De designradiator is een esthetische radiator die vaak gekozen wordt voor het uiterlijk. In principe is een designradiator gewoon een paneel- of ledenradiator. Het verschil zit enkel en alleen in het ontwerp. Zo zijn er designradiatoren met ombouw, maar ook met een vlak paneel. De mogelijkheden zijn eindeloos en bijna elke winkel heeft ze tegenwoordig staan.

Wat kost een radiator?

Wat kost een radiator

De prijzen van radiatoren verschillen per type radiator en variëren van €100,- tot €600,- per stuk. Dit is vaak inclusief het laten leeglopen, ontkoppelen en het afvoeren van de oude radiator in de woning. De gemiddelde prijzen per meest voorkomende radiatoren zijn:

  • Paneelradiator: €50,- tot €120,-
  • Ledenradiator: €100,- tot €140,-
  • Elektrische radiator: €400,- tot €600,-
  • Verticale radiator: €60,- tot €160,-
  • Raamradiator: €50,- tot €100,-
  • Designradiator: €150,- tot €300,-

Deze prijzen zijn vaak inclusief het ontluchten en plaatsen van de nieuwe radiator.

Wat is het vermogen van een radiator?

Wat is het vermogen van een radiator

Het doel van een radiator is natuurlijk om de ruimte goed en effectief te verwarmen. Om erachter te komen welke warmteafgifte je radiator nodig heeft, is het handig om het benodigde vermogen per ruimte te berekenen. Het vermogen wordt aangegeven in Watt. Hoe groter de ruimte, hoe meer vermogen de radiator nodig heeft. Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met de gewenste en aanbevolen temperatuur. Met enkele eenvoudige stappen heb je zo het juiste vermogen berekend.

Stap 1: bereken de inhoud van de ruimte

Dit doe je door de ruimte op te meten en de volgende formule aan te houden: lengte x breedte x hoogte. Is je badkamer bijvoorbeeld 2 meter lang, 3 meter breed en 3 meter hoog, dan is de inhoud (2 x 3 x 3 =) 18 m³.

Stap 1 bereken de inhoud van de ruimte

Stap 2: bepaal de gewenste temperatuur en het benodigd vermogen per m³

De aanbevolen temperatuur verschilt per ruimte in huis. Om je een overzicht te geven, hebben we de temperatuur per ruimte en het bijbehorende benodigd vermogen op een rijtje gezet.

Ruimte Aanbevolen temperatuur Benodigd vermogen
Woonkamer 22 °C 85 Watt per m³
Keuken 20 °C 77 Watt per m³
Badkamer 24 °C 93 Watt per m³
Toilet, slaapkamer en gang 18 °C 70 Watt per m³

Stap 2 bepaal de gewenste temperatuur en het benodigd vermogen per m³

Stap 3: bereken het juiste vermogen per m³

Dit doe je door de inhoud met het vermogen per m³ te berekenen. In het geval van de badkamer, is dit (18 x 93 =) 1675 Watt. Dit betekent dus dat je voor een aanbevolen temperatuur van 24 °C een radiator nodig hebt met een vermogen van 1675 Watt.

Het onderhoud van een radiator

Het onderhoud van een radiator

Het onderhoud van radiatoren is vaak snel, makkelijk en goedkoop. Over het algemeen kan je de radiator gemakkelijk reinigen met een stofdoek en een vochtige doek tijdens de dagelijkse schoonmaakactiviteiten. Wel wordt het aangeraden om je radiatoren 1 à 2 keer per jaar grondiger te reinigen. Dit doe je door het bovenste rooster van de radiator los te maken en de zijbekleding te verwijderen. Vervolgens is het mogelijk om met een stofzuiger langs de moeilijk bereikbare plekjes te gaan. De rest van de radiator kan schoongemaakt worden met een vochtige doek. Gebruik hierbij geen bijtende schuurmiddelen. Deze kunnen er namelijk voor zorgen dat de lak beschadigd raakt.

Radiatoren samengevat

Radiatoren samengevat

Radiatoren, ook wel warmtewisselaars genoemd, zorgen voor het verwarmen van ruimtes. Dit gebeurt door middel van convectie- en stralingswarmte. Er bestaan radiatoren in allerlei verschillende soorten en maten. Welke radiator je uiteindelijk kiest, hangt voornamelijk af van de ruimte. De gemiddelde prijzen van radiatoren verschillen dan ook per soort. Het voordeel van radiatoren is dat ze ruimtes vaak effectief verwarmen, relatief goedkoop en makkelijk in onderhoud zijn.