Home » Duurzaam huis » Geiser

Geiser

In huis maken we elke dag gebruik van warm water. We gebruiken het om te douchen, een wasje te draaien en om huishoudelijke taken uit te voeren. Het verwarmen van water kan op verschillende manieren met verschillende systemen. Een van deze systemen is de geiser. Wat een geiser is, hoe het werkt en wat er nog meer bij komt kijken vertellen we je in dit artikel. Lees daarom snel verder!

Geiser

Wat is een geiser?

Wat is een geiser

Een geiser, ook wel ‘doorstromer’ genoemd, is een van de mogelijkheden om het water in je woning te verwarmen. Als je geen combi-ketel in de woning hebt die naast de verwarming ook voor warm water zorgt, dan is een geiser een goede optie. Het voordeel van een geiser is dat het onbeperkt warm water levert. Dit komt omdat het water pas wordt verwarmd als de warmwaterkraan wordt opengedraaid. In tegenstelling tot een boiler, waarbij er te allen tijde warm water klaar staat in een voorraadvat, is een geiser daarom een stuk zuiniger.

Hoe werkt een geiser?

Hoe werkt een geiser

Bij een geiser wordt het water verwarmd op het moment dat het langs een warmtebron stroomt. In de meeste gevallen gebeurt dit door de verbranding van aardgas, maar soms ook met elektriciteit, propaan of stookolie. Welke bron van water wordt verwarmd, is afhankelijk van de grootte van de geiser. Een kleine geiser is enkel geschikt voor warm water uit de keukenkraan, maar grote geisers verwarmen het water voor in de douche en het bad. Als de geiser koud water detecteert, dan warmt de warmtewisselaar op. De warmtewisselaar warmt vervolgens het water op dat naar de kraan stroomt waar het water wordt afgetapt. Het is goed om te weten dat een geiser enkel één kraan tegelijkertijd aan kan. Dit betekent dus dat je bijvoorbeeld geen warm water uit de keukenkraan krijgt op het moment dat je de douche aan hebt staan. Hoe een geiser precies te werk gaat, ligt ook aan het soort geiser.

Welke soorten geisers zijn er?

Welke soorten geisers zijn er

Geisers worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen. De eerste hoofdgroep is gebaseerd op het doel van het verwarmde water, dit zijn keuken- en badgeisers. De tweede hoofdgroep is gebaseerd op de wijze waarop de luchttoevoer plaatsvindt, dit zijn open en gesloten geisers. Welke geiser voor jou het beste is, ligt voornamelijk aan de isolatie van je woning.

De keukengeiser

Een keukengeiser heeft over het algemeen een kleine capaciteit, omdat het geen grote hoeveelheid warm water in één keer hoeft te produceren. Dit soort geisers worden voornamelijk gebruikt voor de afwas. In sommige gevallen wordt een keukengeiser ook gebruikt voor het warme water in de douche. Omdat deze zich vaak in de keuken bevindt, kan het even duren voordat de douche warm water heeft. De capaciteit van een keukengeiser betreft vaak rond de vijf liter per minuut.

De badgeiser

Een badgeiser heeft een hogere capaciteit dan keukengeisers. Dit soort geisers kunnen in een korte tijd grote hoeveelheden water verwarmen, wat fijn is als je een bad wilt nemen. De capaciteit van een keukengeiser betreft vaak rond de zestien liter per minuut.

De badgeiser

De open geiser

Een open geiser haalt de benodigde zuurstof en lucht voor de ontbranding uit de woning, wat betekent dat er geen luchttoevoerkanaal nodig is. Omdat huizen tegenwoordig steeds beter geïsoleerd zijn, is er weinig zuurstof in een woning aanwezig om een goede verbranding te realiseren. Dit betekent dat het uitermate belangrijk is dat de woning goed geventileerd is. Als de woning relatief slecht ventilatiesysteem heeft, dan kan een open geiser zorgen voor koolstofmonoxidevergiftiging. Dit is dan ook de reden dat deze geisers niet meer zijn toegestaan. Indien je nog een open geiser hebt, wordt er aangeraden om een gesloten geiser aan te schaffen.

De afvoerloze geiser

Een afvoerloze geiser is een geiser zonder afvoer naar buiten. Afvoerloze geisers onttrekken de benodigde lucht voor de verbranding aan de ruimte waarin de geiser zich bevindt. Hierdoor kunnen rookgassen ontstaan die in de woning terecht kunnen komen. Om deze reden worden naast open geisers, ook afvoerloze geisers afgeraden. Mocht je een afvoerloze geiser hebben, dan is het goed om deze te vervangen met een gesloten geiser. Zo voorkom je CO-vergiftiging en creëer je een gezonde en veilige leefomgeving.

De gesloten geiser

Een gesloten geiser verwarmd het water door het verbranden van gas en heeft wél een eigen aan- en toevoer van verse lucht. Dit betekent dat er geen zuurstof en lucht onttrokken wordt uit de woning. De benodigde lucht wordt vanuit buiten aangevoerd middels een concentrische buis. Hierdoor is de kans op koolstofmonoxidevergiftiging nihil. Dit is ideaal voor goed geïsoleerde woningen en wordt daarom eerder aangeraden dan een open geiser.

De gesloten geiser

De modulerende geiser

Een modulerende geiser zorgt voor een vaste en constante temperatuur van het water. Deze geisers zorgen er namelijk voor dat de warmtetoevoer aan het koude instromende water wordt aangepast aan de hoeveelheid die er doorheen stroomt.

Wat is de prijs van een geiser?

Wat is de prijs van een geiser

De prijzen van geisers verschillen nogal. Dit is afhankelijk aan het merk, maar ook van de energiebron en capaciteit van de geiser. Gemiddeld liggen de prijzen voor de aanschaf van een geiser tussen de €300,- en €1.100,- inclusief BTW. Omdat de prijzen verschillen, hebben we enkele voorbeelden op een rijtje gezet (exclusief installatiekosten):

Bron en capaciteit Prijs
Op aardgas, 19 kW €300,-
Op aardgas, 29 kW €530,-
Op elektriciteit, 14 kW €300,-
Op elektriciteit, 24 kW €390,-

Geisers zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan boilers. Ook de prijzen van boilers verschillen op basis van de bron en capaciteit:

Bron en capaciteit Prijs
Elektrisch, 10 liter €180,- – €280,-
Elektrisch, 150 liter €1350,- – €1650,-
Gas, 10 liter €300,- – €450,-
Gas, 150 liter €1500,- – €2500,-
Zonneboiler, 100 liter €2000,- – €2600,-
Zonneboiler, 300 liter €4800,- – €5600,-

Leasen en huren

Een geiser kopen is niet de enige optie. Het is namelijk ook mogelijk om een geiser te leasen of te huren. Dit betekent dat je maandelijks een bedrag betaalt om de geiser te kunnen gebruiken. De installatie van de geiser zit vaak al in het maandbedrag verwerkt. Houd er wel rekening mee dat een gehuurde geiser na de afgesproken termijn terug naar de leverancier moet. Mocht je een geiser leasen, dan is deze na afloop van de geleasde periode van jou. Beide opties zijn echter altijd duurder dan kopen. Mocht je het bedrag dus in één keer kunnen missen, dan is het voordeliger om een geiser te kopen.

De installatie van een geiser

De installatie van een geiser

Het wordt sterk aangeraden om de installatie van een geiser uit te laten voeren door een professional. Een geiser installeren vergt namelijk technische kennis en precisie. De leidingen moeten goed worden aangesloten om een slechte werking te voorkomen. De installatie van een geiser uitgevoerd door een vakman kost vaak een paar uur.

Hoeveel ruimte neemt een geiser in beslag?

Hoeveel ruimte neem een geiser in beslag

Een geiser is over het algemeen relatief klein en compact. Geisers zijn daarom uitermate geschikt voor woningen met beperkte ruimte. Boilers nemen daarentegen wel aardig wat ruimte in beslag. Waar boilers zowel ruimte op het dak als in het huis vergen, zijn geisers makkelijk te installeren in een kleine ruimte.

Het onderhoud van een geiser

Het onderhoud van een geiser

Een geiser moet regelmatig onderhouden worden. Het wordt aangeraden om de geiser minimaal één keer per jaar van een onderhoudsbeurt te voorzien. Als de geiser niet regelmatig wordt onderhouden, dan kan dit het verbrandingsproces beïnvloeden. Dit heeft niet alleen invloed op de veiligheid in huis, maar ook op je portemonnee. De geiser heeft bij slecht onderhoud namelijk steeds meer energie nodig om het water te kunnen verwarmen. Jaarlijks onderhoud bespaard dus een hoop. Zorg er wel altijd voor dat het onderhoud door een vakman wordt uitgevoerd, zodat de geiser naar behoren blijft werken.

Het verschil tussen een boiler en een geiser

Het verschil tussen een boiler en een geiser

Niet alleen geisers, maar ook boilers kunnen het water in de woning verwarmen. Welk systeem het beste bij de woning past, hangt onder andere af van je gezinssamenstelling, de grootte van je woning, het waterverbruik en de comforteisen.

Voordelen van een geiser

Zoals eerder vermeld, is een geiser relatief klein en compact. Daarnaast is de installatie en het algemene verbruik van een geiser een stuk goedkoper dan van een boiler. Je bent met een geiser ook verzekerd van onbeperkt warm water.

Voordelen van een boiler

In vergelijking tot een geiser, is een boiler een stuk groter en duurder. Dit geldt voor zowel de installatie, als het algemene verbruik. Het voordeel van een boiler is echter dat het sneller warm water levert. Daarnaast blijft de temperatuur van het water constant, ook als het warme water op meerdere punten tegelijk stroomt. Een ander voordeel is dat er een ruime keus aan boilers is en er duurzame varianten zijn, zoals de zonneboiler.

Een geiser vs. een boiler

Woon je in een huis met beperkte ruimte en een klein tot middelgroot gezin van niet meer dan vier personen? Dan blijft het verbruik van warm water beperkt en is een geiser een goede keus. Is de samenstelling van het gezin een groter, het verbruik hoger en heeft de woning veel ruimte? Dan zou je voor een boiler kunnen kiezen.

Waarom kiezen voor een geiser?

Waarom kiezen voor een geiser

Het gebruik van een geiser heeft verschillende voordelen. Om de grootste voordelen samen te vatten, hebben we ze voor je op een rijtje gezet:

  • Een geiser geeft snel en onbeperkt warm water;
  • Het is veel zuiniger dan bijvoorbeeld een boiler;
  • Het is compacter dan ten opzichte van een boiler;
  • Een geiser is veilig en eenvoudig te bedienen.