Voordelen na onderhoud
6 Voordelen na ventilatiesysteem reiniging
Goede ventilatie is essentieel voor een gezond huis. In vrijwel elke woning is er wel vocht en vuil aanwezig, dit is haast onvermijdelijk. Alleen door goed te ventileren kunnen deze stoffen/vocht uw woning verlaten. Heeft u een ventilatiesysteem in huis?
Dit is heel gemakkelijk te controleren. Bekijk of uw witte doppen in uw plafond of wanden van uw wc, badkamer of keuken aantreft. Dan is het belangrijk om uw ventilatiesysteem regelmatig te laten onderhouden en reinigen.
1. Besparing op uw energie
Wist u dat een oud mechanisch ventilatiesysteem tot wel 80% meer energie verbruikt op jaarbasis? Dit is evenveel als een wasmachine en koelkast bij elkaar! De kans is groot dat u 10x te veel betaald voor uw huidige ventilatiesysteem.
Uit onderzoek van HIER klimaatbureau blijkt dat er van 2,4 miljoen huishoudens maar liefst 95% nog een oude wisselstroom ventilatiebox heeft. Een moderne box verbruikt tot wel 10x minder stroom per jaar. Een nieuwe box verbruikt tussen de €10 – € 25 aan stroom per jaar.
2. Langere levensduur
Wanneer u uw ventilatiesysteem tijdig laat onderhouden weet u zo goed als zeker dat uw systeem lange tijd mee gaat.
Een gemiddeld ventilatiesysteem gaat bij goed onderhoud zo’n 15 jaar mee. Wij raden u aan om uw ventilatiesysteem minimaal eenmaal in de 2 jaar een kleine beurt te geven waarbij uw ventilatiebox volledig wordt nagekeken. Daarnaast wordt aangeraden om uw ventilatiekanalen eenmaal in de 5 à 6 jaar volledig te laten reinigen.
3. Voorkom gezondheidsproblemen
Ongezonde lucht kan zowel op korte als lange termijn gezondheidsgevolgen hebben. Het gaat hierbij om de verschillende stoffen in de lucht die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Wat hangt er allemaal in de lucht?
CO2
CO2 is een onzichtbaar en geurloos gas dat ontstaat wanneer mensen en dieren uitademen. Wanneer veel mensen zich voor langere tijd in een slecht geventileerde ruimte bevinden, hoopt de uitgeademde CO2 zich op. Op plekken waar veel personen samenkomen is het nog belangrijker dat de ventilatie goed is.
Vocht & schimmels
De luchtvochtigheid bepaalt in grote mate de kwaliteit van het binnenklimaat. Een optimale luchtvochtigheid in huis staat gelijk aan een gezond binnenklimaat. Schimmels groeien vooral op vochtige plekken. Schimmels kunnen bij mensen die er gevoelig voor zijn longklachten verergeren of allergische reacties veroorzaken. Daarnaast zorgt schimmel ook voor een onaangename geur. Een vochtige omgeving kan vele gezondheidsproblemen opleveren.
Fijnstof
Fijnstof is niets anders dan kleine deeltjes verontreinigde stof die zo klein zijn dat ze gemakkelijk ingeademd kunnen worden en daarmee direct schade kunnen aanrichten aan onze gezondheid. Fijnstof ontstaat voornamelijk door niet natuurlijke processen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verbranding in auto’s, koken, sigarettenrook, industrie en overige processen die door mensen zijn ingezet. Bij het braden van vlees, grillen en wokken komt er zeer veel fijnstof vrij.
Koolstofmonoxide (CO)
Koolstofmonoxide is een geurloos gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding, bijvoorbeeld bij open haarden en gaskachels of (verkeerd geïnstalleerde) cv-ketels. Klachten zijn: hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid.
Alleen al in Nederland hebben meer dan 1 miljoen mensen een bepaalde longziekte. Bij deze risicogroep is het nog belangrijker dat de binnen lucht gezond is. Daarnaast zijn ouderen, zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s extra gevoelig voor vieze lucht.
Ook gezonde mensen kunnen goed ziek worden van vervuilde lucht. Vervuilde lucht kan ook gezonde mensen zowel op de lange als korte termijn goed ziek maken. Gezonde lucht is dus van levensbelang. Hieronder vindt u een overzicht van de gevolgen van slechte lucht op zowel de lange als korte termijn.
Klachten op de korte termijn met een korte duur
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid en slapeloosheid
- Benauwdheid
- Klachten aan de luchtwegen
- Een droge keel
- Geïrriteerde ogen
Klachten op de langere termijn met een langere duur
- Infecties aan de luchtwegen
- Ontwikkelingen van longziektes zoals astma en bronchitis
- Overgevoeligheden voor allergenen
- Koolmonoxidevergiftiging
4. Stille ventilatie
Na enige tijd zal uw ventilatiesysteem meer herrie gaan maken. Dit kan vooral storend zijn wanneer uw ventilatiesysteem naast een slaapkamer geplaatst is.
Wanneer u merkt dat uw ventilatiesysteem lawaai begint te maken is het handig om deze zo snel mogelijk na te laten kijken.
Wanneer u dit uitstelt neemt de kans op een defect snel toe. Merkt u dat uw ventilatie lawaai begin te maken? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bij goed onderhoud kunt u dit voorkomen. Bent u benieuwd wat de oorzaken kunnen zijn? Bekijk: Mechanische ventilatie maakt herrie.
5. Voorkom ongedierte
Iedereen heeft wel eens te maken gehad met ongedierte in huis.
Denk hierbij aan fruitvliegjes, motten, zilvervisjes en andere ongewenste insecten. Ongedierte houden nou eenmaal van vochtige en donkere omgevingen. Wanneer u ongedierte in huis tegen wilt gaan, is het belangrijk om uw huis goed te ventileren.
6. Voorkom schade aan uw meubels
Wanneer uw ventilatiesysteem niet juist werkt kan de luchtvochtigheid in uw woning snel toe – of juist afnemen. Vochtige lucht (65%>) is schadelijk voor houten meubels, kozijnen en vloeren.
Ook een te lage luchtvochtigheid kan schade veroorzaken (<40%). Meer lezen over luchtvochtigheid in uw woning?