Home » WTW Unit » WTW onderhoud

WTW onderhoud

Een goed functionerende WTW unit is van essentieel belang voor een optimaal binnenklimaat, dus regelmatig onderhoud is cruciaal. Wij adviseren om de WTW-unit minstens eens per 4 jaar een onderhoudsbeurt te geven. 

→ Bekijk het volledige onderhoudsschema

WTW laten onderhoud en reinigen?
Maak direct online een afspraak.

Voordelen bij ons
Landelijk actief
Geen voorrijkosten
Gecertificeerd
Geen wachttijden

wtw onderhoud

WTW onderhoud

Een goed functionerende WTW unit is van essentieel belang voor een optimaal binnenklimaat, dus regelmatig onderhoud is cruciaal. Wij adviseren om de WTW-unit minstens eens per 4 jaar een onderhoudsbeurt te geven. 

→ Bekijk het volledige onderhoudsschema

WTW laten onderhoud en reinigen?
Maak direct online een afspraak.

wtw onderhoud

Voorbeelden van oude WTW systemen

Hoe vaak WTW unit onderhouden?

Met dit onderhoudsschema kunt u ervoor zorgen dat de WTW unit te allen tijde optimaal kan functioneren.

 • Elke 6 maanden: vervang de filters;
 • Elke 2 jaar: voer klein onderhoud uit aan de WTW unit;
 • Elke 4 jaar: voer groot onderhoud uit aan de WTW unit;
 • Na 6 tot 7 jaar: laat de toevoerende kanalen reinigen;
 • Na 15 jaar: overweeg vervangen.

↓ Bekijk mogelijkheden voor onderhoud

Veelgestelde vragen

WTW onderhouden
Hoe zit het met onderhoud van een WTW

Hoe zit het met WTW onderhoud?

onderhoud wtw unit

Er wordt niet vaak bij stilgestaan maar elk ventilatiesysteem heeft regelmatig onderhoud nodig om te kunnen blijven functioneren. Raadzaam is om op drie verschillende momenten aandacht aan het onderhoud van uw WTW Unit te besteden:

 • Iedere 6 maanden dienen de filters in uw WTW Unit te worden vervangen.
 • Iedere 2 jaar dient klein onderhoud plaats te vinden waarbij de ventielen van de kanalen worden gereinigd, evenals uw WTW Unit zelf.
 • Iedere 4 à 5 jaar dient groot onderhoud plaats te vinden waarbij de ventielen, uw WTW Unit en de toevoer- en afvoerkanalen grondig worden gereinigd.

Het vervangen van de filters in uw WTW Unit is simpel werk en kunt u zelf doen.

Filters vervangen en/of schoonmaken

Filters vervangen wtw unit

Filters vangen stof en vuil op uit uw woning. Op den duur zullen deze vervangen moeten worden. Het wordt aangeraden om dit in ieder geval twee keer per jaar te doen. Wanneer de filters verstopt zitten, zal het ventilatiesysteem meer moeite hebben met het ventileren van de woning waardoor deze meer stroom gaat verbruiken en meer lawaai maakt. Het schoonmaken van filters wordt niet aangeraden. Vaak lijkt de filter schoon wanneer u deze stofzuigt, maar in werkelijkheid is de fijne structuur van het filter beschadigd. Het filter zal alsnog meer stof doorlaten waardoor uw warmte terugwin systeem en ventilatiekanalen sneller vervuild zullen raken. Op onze pagina WTW filters kunt u hier alles over lezen.

Klein onderhoud van de WTW

Als u periodiek uw filters vervangt zal uw warmte terugwin systeem minimaal vervuild raken. Wij raden daarnaast aan om eens in de 2 jaar uw unit te laten checken en reinigen. Zowel de ventilatoren als de warmtewisselaar moeten namelijk op tijd gereinigd worden. Bij klein onderhoud worden alle ventielen in huis en de WTW Unit gedemonteerd en schoongemaakt met een borstel / kwast en eventueel een sopje. Vervolgens wordt alles weer netjes en secuur teruggeplaatst zodat het systeem niet uit balans raakt.

Groot onderhoud WTW en kanalen

wtw unit groot onderhoud

Wij raden aan om eens in de 4 tot 5 jaar uw ventilatiekanalen te laten reinigen. Bij periodiek filteronderhoud zullen alleen de afvoerkanalen vervuild raken. De toevoerkanalen zouden niet vervuild moeten raken omdat hier alleen schone lucht ingeblazen wordt. Is uw woning dichtbij een snelweg of industrieterrein gesitueerd? Dan zal er vaker onderhoud gepleegd moeten worden. Voor het uitvoeren van groot onderhoud aan uw ventilatiesysteem zijn verschillende manieren mogelijk. Veelgebruikte manieren zijn borstelreiniging en poederreiniging. Bij poederreiniging wordt een chemisch poeder door de kanalen geblazen dat het opgehoopte vuil wegneemt. Hierbij is het belangrijk om te zorgen dat dit poeder zich niet door het huis verspreidt en op die manier schade aanricht.

Borstelreiniging

Bij Alpha Ventilatie maken wij uitsluitend gebruik van borstelreiniging omdat dit in onze ogen de meest efficiënte, veilige en grondige methode van reiniging is.

Met borstelreiniging gaat de monteur met een roterende borstel door de ventilatiekanalen heen waarmee het opgehoopte vuil wordt los geborsteld en de kanalen schoon achterblijven. Via een speciaal afzuigsysteem wordt het vuil vervolgens op één punt afgezogen zodat dit zich niet door uw huis verspreidt. Op inschatting van de monteur wordt vervolgens bepaald of het noodzakelijk is het systeem te behandelen met milieuvriendelijk desinfectiemiddel. Dit is alleen nodig in extreme gevallen en wordt dus niet vaak toegepast.

Enkel via de borstelreinigingsmethode zijn wij bij Alpha Ventilatie in staat om onze hoogstaande kwaliteit en service te garanderen. Meer lezen over WTW onderhoud.

↑ Terug naar mogelijkheden

Hoe werkt WTW onderhoud?

Hoe werkt WTW onderhoud?

Met ‘WTW onderhoud’ wordt bedoeld dat het complete systeem wordt nagekeken. De filters worden vervangen (indien aanwezig en besteld), de ventielen worden afgesteld naar de standaardwaarden (waar nodig) en de WTW unit wordt volledig gereinigd.

Allereerst worden de kanalen inclusief aftakkingen volledig van binnen gereinigd door middel van een roterende borstel. Door middel van de roterende borstel komt het stof vrij. Dit wordt vervolgens afgevoerd met behulp van een krachtige afzuigbox die aangesloten wordt op de kanalen.

In de loop der jaren raakt de WTW unit zelf ook flink vervuild van binnen. Daarom is het belangrijk om deze vanbinnen goed te laten reinigen. Hierbij wordt ook de bypass (warmtewisselaar) in de WTW unit onder handen genomen. Tevens wordt aangeraden om de filters in een WTW unit tijdig te vervangen. Indien alleen de filters vervangen moeten worden, kunt u dit gemakkelijk zelf doen. Lees meer over het zelf vervangen van de filters op WTW filters.

↓ Bekijk mogelijkheden voor onderhoud

Waarom WTW unit reinigen?

Waarom WTW unit reinigen?

De WTW installatie en kanalen raken door de jaren heen flink vervuild. De vervuiling wordt veroorzaakt door onze dagelijkse bezigheden in huis.

Denk hierbij aan: koken, douchen, wassen en drogen. Een gemiddeld gezin produceert dagelijks 10 tot wel 15 liter vocht per dag!

Om deze reden is het belangrijk om tijdig te reinigen voor gezonde lucht in huis.

↓ Bekijk mogelijkheden voor onderhoud

Kan ik zelf onderhouden?

WTW onderhoud: kan ik het ook zelf?

Het is tot op zekere hoogte mogelijk om uw WTW unit zelf te onderhouden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het op tijd vervangen van filters en het schoonmaken van de ventielen die in het plafond te vinden zijn.

Wanneer u technisch onderlegd bent, is het in sommige gevallen ook mogelijk om zelf de WTW unit uit elkaar te halen voor onderhoud. Wij raden dit echter sterk af indien u hier geen ervaring mee heeft.

↓ Bekijk mogelijkheden voor onderhoud

Kan ik mijn WTW niet beter vervangen?

Wanneer moet ik mijn WTW unit vervangen?

Op de vraag wanneer u het beste uw WTW Unit kunt vervangen, is geen standaard antwoord te geven aangezien iedere situatie anders is. Is echter één of meerdere van de genoemde redenen bij u van toepassing? Dan is het aan te raden om informatie in te winnen over het vervangen van uw WTW Unit.

Wanneer uw WTW Unit niet meer naar behoren werkt, is slechte luchtkwaliteit een direct gevolg. In dat geval is het noodzakelijk om een professional in te schakelen die ervoor zorgt dat het systeem weer naar behoren werkt zodat u in een gezond binnenklimaat woont.

Zelfs bij regulier onderhoud is het onvermijdelijk dat uw WTW Unit na verloop van tijd slechter gaat functioneren door ouderdom. Dit resulteert vaak in een verslechterd binnenklimaat en een verhoogde energierekening.

↓ Bekijk mogelijkheden voor onderhoud

Wat zijn de voordelen bij onderhoud?

Wat zijn de voordelen van WTW onderhoud?

Bij tijdig WTW onderhoud kunt u profiteren van vele voordelen. Wij raden u aan om één keer in de 5 jaar groot onderhoud aan uw WTW unit te laten verrichten. Daarnaast is het handig als u uw WTW unit in ieder geval één keer in de 2 jaar laat nakijken. De voordelen van WTW onderhoud:

  Optimaal wooncomfort
  Geen last van geurtjes
  Minder lawaai vanuit de WTW unit
  Geen last meer van schimmels
  Minder gezondheidsklachten
  De WTW unit gaat een stuk langer mee
  Problemen worden op tijd geconstateerd

↓ Bekijk mogelijkheden voor onderhoud

Tips bij een WTW installatie

Warmte terugwin installatie: tips voor in huis

 • Wilt u extra frisse lucht? Zet dan dagelijks uw raam maximaal 15 minuten open. Zo bent u verzekerd van frisse lucht in huis. Let op: laat de ramen niet te lang openstaan.
 • Vervang uw WTW filters op tijd. Dit is minimaal 1x per 6 maanden.
 • Laat uw ventilatiesysteem altijd aan staan. Zo bent u 24/7 verzekerd van een optimaal binnenklimaat.

↓ Bekijk mogelijkheden voor onderhoud

Rekenen jullie voorrijkosten?

Alle prijzen zijn inclusief voorrijkosten, ongeacht uw woonplaats. Wij werken door heel Nederland.

↑ Terug naar mogelijkheden

Komen er nog kosten bij?

Onze tarieven zijn altijd inclusief btw, voorrijkosten, kleinmateriaal en alle overige kosten die erbij komen kijken.

U kunt er optioneel voor kiezen om bijvoorbeeld draadloze bediening te nemen. In dat geval komt er nog €65,- bij. Bij het maken van een online afspraak kunt u de extra mogelijkheden bekijken en eventueel kiezen. Dit is uiteraard niet verplicht.

↑ Terug naar mogelijkheden

WTW onderhouden

Kosten WTW onderhoud

Bekijk onze pakketten en maak een keuze.
Prijzen zijn inclusief btw en voorrijkosten.

Afspraak maken

Was de laatste onderhoudsbeurt en reiniging van de kanalen meer dan 4 jaar geleden? Kies voor Onderhoud.

Verleng levensduur WTW unit
Minder gezondheidsproblemen
Lager CO gehalte in uw woning

bekijk werkzaamheden
 • Inspectie WTW unit

 • Onderhoud WTW unit

 • Onderhoud warmtewisselaar

 • Onderhoud toevoer & afvoermotor

 • Reinigen van afvoerkanalen & ventielen

 • Inspectie van toevoerkanalen

 • Voor & na foto’s

 • Ventilatieadvies

195,-
Kanaalreiniging
Alleen reinigen van kanalen

WTW Kanalen reinigen
Afspraak maken

Is de WTW unit korter dan 2 jaar geleden volledig onderhouden? Kies dan voor Ventilatiekanalen reinigen.

99% schonere kanalen
Voorkom schimmels en bacteriën

bekijk werkzaamheden
 • Reiniging van afvoerkanalen

 • Reiniging van afvoerventielen

 • Inspectie van toevoerkanalen

 • Voor & na foto’s

 • Uitleg & ventilatieadvies

Waarom WTW onderhoud?

Langere levensduur WTW unit
Minder gezondheidsproblemen
Voorkom schimmels en bacteriën


Wist u dat?
Een slecht onderhouden WTW installatie flink meer energie verbruikt?

In meer dan 80% van de woningen in Nederland is de WTW unit nog nooit eerder onderhouden.

Bron: Stichting HIER klimaatbureau.

#1 in Ventilatie

Waarom kiezen voor ons? 

Belang van WTW onderhoud

Een goed werkend ventilatiesysteem is van groot belang voor een gezond binnenklimaat. Daarom is het noodzakelijk om af en toe te controleren of uw WTW unit nog goed werkt en of deze onderhoud nodig heeft. Indien nodig is het zelfs noodzakelijk om uw WTW unit te laten vervangen.

Waarom WTW onderhoud?

Langere levensduur WTW unit
Minder gezondheidsproblemen
Voorkom schimmels en bacteriën


Wist u dat?
Een slecht onderhouden WTW installatie flink meer energie verbruikt?

In meer dan 80% van de woningen in Nederland is de WTW unit nog nooit eerder onderhouden.

Bron: Stichting HIER klimaatbureau.

Online afspraak maken
WTW filters reinigen

Over Alpha Ventilatie

Onze service monteurs zijn dagelijks in heel Nederland op pad om onze klanten te helpen en bieden altijd een passende oplossing.

Niet voor niets worden wij aanbevolen door 98% van onze klanten. Wij bieden landelijke dekking en werken door heel Nederland.

Een schoon een fris binnenklimaat!

Het is ons doel om ervoor te zorgen dat iedereen kan genieten van een schoon en fris binnenklimaat. Dit doen wij op een duurzame, milieuvriendelijke, veilige en efficiënte manier voor u en de maatschappij in zijn geheel.

Veiligheid staat centraal bij alles wat wij doen. Immers: we werken veilig of we werken niet. We staan ook voor de veiligheid van onze klanten. Om dit te kunnen waarborgen zijn de medewerkers van Alpha Ventilatie VCA gecertificeerd.
Daarnaast hanteren wij strenge procedures en instructies, zodat u na afloop van onze werkzaamheden weer kan genieten van een gezond binnenklimaat. Prettig wonen en werken, daar zorgt Alpha Ventilatie voor!

Alpha Ventilatie monteurs

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Voorkeur contact*
Wilt u liever gebeld worden of contact via WhatsApp?