Home » WTW Unit » Decentrale WTW

Decentrale WTW

Een decentrale WTW unit biedt dé oplossing voor WTW in bestaande bouw. Geen gedoe met ventilatiekanalen, wat grote verbouwingen bespaart. 

→ Meer informatie? Lees snel verder

Decentrale WTW laten installeren?

Dat is bij ons mogelijk. Vraag vrijblijvend en gratis advies bij ons aan.

Video Decentrale WTW

Alles over Decentrale WTW

Wat is een decentrale WTW?

Wat is een decentrale WTW?

Een decentrale WTW biedt een alternatief voor een centraal afzuigsysteem. In tegenstelling tot een standaard WTW unit werkt een decentrale WTW volledig zonder ventilatiekanalen.

Decentraal ventileren houdt in dat elke ruimte individueel wordt geventileerd, in plaats van de gehele woning. Hierdoor zijn geen ventilatiekanalen nodig, waardoor dit systeem ook geschikt is voor bestaande woningen zonder ventilatie. Het systeem voert vervuilde, vochtige lucht uit de woning af en voert schone, droge lucht naar binnen.

Bovendien wordt de schone lucht voorverwarmd en wordt er warmte teruggewonnen, wat het tot een energiezuinige optie maakt.

Hoe werkt een decentrale WTW?

Hoe werkt een decentrale WTW?

Een decentrale WTW unit regelt mechanisch de ventilatie zonder ventilatiekanalen, ideaal voor bestaande huizen. De unit zorgt voor een perfecte balans tussen verse en vervuilde lucht door middel van een warmtewisselaar. Deze hergebruikt de warmte van afgevoerde lucht om de toevoerlucht voor te verwarmen, wat zorgt voor een optimaal binnenklimaat en energiebesparing. Dit maakt het een duurzame en kosteneffectieve keuze.

Hoe werkt een decentrale WTW in de zomer?

In de zomer is het vaak niet nodig om de toevoerlucht te verwarmen voordat deze het huis binnenkomt. Daarom hebben de meeste systemen een optie om de warmtewisselaar uit te schakelen. Zo wordt de lucht niet voorverwarmd, maar blijft de rest van het systeem actief. Sommige decentrale systemen hebben ook geïntegreerde koeling, waardoor ze het hele jaar door een goede optie zijn. Hiermee kun je ruimtes in de zomer koelen en in de winter verwarmen, wat beide voordelen biedt.

Welke ruimtes zijn geschikt voor een decentrale WTW?

Welke ruimtes zijn geschikt voor een decentrale WTW?

Gemiddeld gezien hebben decentrale systemen met warmteterugwinning een debiet van maximaal 150 m3/h. Hierdoor kunnen alle afzonderlijke ruimtes in de woning geventileerd worden, waaronder de woon- en slaapkamer. Je hebt wel per ruimte een aparte decentrale unit nodig.

Het verschil tussen centrale en decentrale WTW

Het verschil tussen centrale en decentrale WTW

Bij een normale of centrale WTW unit wordt de aan- en afvoer van lucht in meerdere ruimtes door 1 unit geregeld. Hierbij wordt de lucht verplaatst door middel van ventilatiekanalen die zich in de muren, plafonds en vloeren bevinden. Om dit te bewerkstelligen in een bestaande woning, moet er veel gesloopt worden. Daarom worden centrale WTW installaties voornamelijk gebruikt bij nieuwbouw woningen.

Decentrale WTW units zijn daarom een goede optie voor bestaande woningen, waar je breekwerk wilt voorkomen. Deze units kunnen namelijk in elke ruimte geplaatst worden. Deze ruimtes worden afzonderlijk van elkaar geventileerd. Dit betekent dat er geen doorstroming van lucht is en ventilatiekanalen niet nodig zijn. Het nadeel is echter wel dat er meerdere units geplaatst moeten worden als je meerdere ruimtes in de woning wilt ventileren.

De installatie van een decentrale WTW unit

De installatie van een decentrale WTW unit

Het installeren van een decentrale WTW unit is eenvoudig maar secuur werk en moet worden uitgevoerd door een professional. Hoewel er zelfbouwpakketten zijn die je helpen met de installatie, wordt dit niet aangeraden. Iemand die niet beschikt over de geschikte expertise maakt snel fouten. Deze fouten kunnen nadelig zijn voor de werking van je decentrale WTW, wat zonde is. Een professional draagt zorg voor de juiste installatie. Een decentrale unit moet namelijk geplaatst worden in de functie van de vorm of inrichting van de ruimte. Een professional zal te allen tijde met de volgende zaken rekening houden:

 • In ruimtes met een hoog of schuin plafond moet de unit zo hoog mogelijk geplaatst worden;
 • In lange en smalle ruimtes is het door het uitblaas bereik soms nodig om twee kleine, in plaats van één grote unit te plaatsen;
 • Ruimtes met plafondbalken kunnen de luchtstroom tegenhouden, waardoor de unit evenredig of aan de onderkant geplaatst moet worden;
 • Ruimtes met grote objecten zoals lampenkappen kunnen de ventilatie blokkeren, waardoor deze verplaatst moeten worden;
 • De decentrale WTW moet zo geplaatst worden dat personen de luchtstroom niet hinderen.

Een vakman zorgt ervoor dat de installatie aan de hand van bovenstaande punten perfect verloopt en dat de decentrale WTW unit naar behoren werkt.

Wat is de prijs van een decentrale WTW unit?

Wat is de prijs van een decentrale WTW unit?

Het is lastig om vooraf te zeggen hoeveel een decentrale WTW unit precies kost. Dit ligt aan het merk en het type unit. De gemiddelde prijs is dan ook vrij breed: tussen de € 3.000 en € 5.000 inclusief installatiekosten.

Om een goed beeld te krijgen van het exacte bedrag dat je kwijt bent in jouw specifieke situatie, is het aan te raden om een offerte aan te vragen bij een Alpha Ventilatie. Zo weet je precies wat je kunt verwachten.

Hoe zit het met onderhoud

Het onderhoud van een decentrale WTW unit

Over het algemeen is een decentrale WTW unit eenvoudiger in onderhoud dan andere ventilatiesystemen, omdat er geen ventilatiekanalen zijn om te onderhouden. Het is echter wel belangrijk dat je decentrale WTW unit regelmatig vanander onderhoud voorziet. Over het algemeen wordt er aangeraden om de filters twee keer per jaar te laten vervangen en één keer per vier jaar technisch onderhoud uit te laten voeren. Laat dit doen door een specialist, zodat je zeker weet dat er niets fout kan gaan.

Wanneer moet ik een decentrale WTW unit laten vervangen?

Wanneer moet ik een decentrale WTW unit laten vervangen?

Een decentrale WTW unit gaat ongeveer 15 jaar mee. Dit is afhankelijk van de situatie en kan ook langer of korter duren. Hoewel sommige units langer dan 15 jaar meegaan, wordt het aangeraden om niet te lang te wachten met de aanschaf van een nieuwe unit. In 15 jaar kan er namelijk veel veranderen op het gebied van ventilatie, waardoor er nieuwe decentrale units op de markt kunnen komen die efficiënter, stiller en zuiniger zijn dan de oudere modellen.

Wat zijn de voordelen en nadelen?

Voor- en nadelen van een decentrale WTW

De aanschaf van een decentrale warmte terugwin installatie brengt voor- en nadelen met zich mee.

Voordelen

 • Installatie van een decentrale WTW is een stuk eenvoudiger dan andere systemen, omdat er geen netwerk van ventilatiekanalen nodig is;
 • Door de afwezigheid van de ventilatiekanalen is een decentrale WTW ook geschikt voor bestaande woningen;
 • Een decentrale WTW is eenvoudiger in onderhoud in vergelijking met andere ventilatiesystemen;
 • Omdat een decentrale WTW geen ventilatiekanalen nodig heeft is er geen sprake van een hoge luchtdruk en heb je minder last van geluidsoverlast;
 • Een decentrale WTW zorgt voor een hoog warmtecomfort, omdat de ventilatielucht wordt verwarmd voordat het de woning inkomt.

Nadelen

 • Een decentrale WTW ventileert maar één ruimte;
 • Als je meerdere units hebt geïnstalleerd, moet je ook meerdere units van onderhoud voorzien.

Het is goed om rekening te houden met het feit dat de voor- en nadelen sterk afhankelijk zijn van je situatie. Het verschil tussen nieuwbouw en een gerenoveerde of bestaande woning is namelijk groot. Er kunnen ook verschillen voorkomen als het gaat om een woning met meerdere verdiepingen. Mocht je willen weten hoe een decentrale WTW unit uit zal pakken in jouw specifieke situatie, dan kan je altijd de hulp inschakelen van een professional voor advies op maat.

Decentrale WTW

Decentrale WTW in een appartement

Benieuwd of uw woning geschikt is?

Vraag hier persoonlijk advies aan

Vrijblijvend advies

Persoonlijk advies

€149,-  tijdelijk € 0,-

Vraag vrijblijvend advies bij ons aan.
Zo weet u precies waar u aan toe bent.

Advies decentrale wtw
Wat zit er in het advies?
 • Videocall met WTW specialist

 • Onderzoek beste systeem

 • Ventilatieadvies

 • Vrijblijvende offerte
Advies aanvragen

Alle voordelen op een rij

  Vrijwel overal toepasbaar
  Zeer energiezuinig
  Neemt weinig ruimte in beslag
  Geen zichtbare kanalen
  Weinig aanpassingen nodig

#1 in WTW Ventilatie

Waarom kiezen voor ons?