WTW installatie onderhoud

Alpha Ventilatie is dé specialist in WTW installaties. Het onderhoud en laten vervangen van een WTW installatie is specialistisch werk. Wanneer u uw oude WTW installatie laat vervangen kunt u flink besparen op uw energiekosten.

Waarom Alphaventilatie.nl

  Afspraken op de korte termijn
  Meer dan 20 jaar ervaring
  Landelijk actieve dekking
  Geen voorrijkosten
  De beste service in de markt

Vervangen & reinigen

Verbeter uw binnenklimaat direct door uw ventilatiekanalen ook te laten reinigen. Wij adviseren om dit in ieder geval één keer in de 6 jaar te doen.

Ervaring van anderen

Top service geleverd ! Wij dach…(10/10)

Snel,efficiënt en vriendelijke h…(10/10)

Meer reviews lezen

Waarom vervangen?

  70% minder energiekosten
  Voorkom gezondheidsklachten
  Voorkom onderhoudswerk aan uw huis

Let op: U kunt tot wel € 80,- besparen op uw jaarlijkse energierekening wanneer u tijdig uw WTW unit vervangt.

Zeer veel ervaring  Landelijke dekking  Onze klanten geven ons een 9,5/10

Werking van een WTW installatie

Het principe van een warmte terugwin installatie is simpel: de warmte uit de afgevoerde lucht uit een woning wordt opgevangen in de unit. Deze warmte wordt samengevoegd met het frisse lucht van buiten. Op deze manier wordt er verse, reeds opgewarmde lucht naar binnen geblazen. Dit betekent dat er minder gestookt hoeft te worden waardoor er dus bespaard kan worden op de energierekening.

In tegenstelling tot een mechanisch ventilatiesysteem waarbij er alleen lucht wordt afgezogen vanuit een woning wordt er dus ook verse lucht naar binnen geblazen. In theorie betekent dit dat het niet meer noodzakelijk is om de woning te “luchten” wanneer een WTW installatie voldoende werkt. In het volgende blok kunt u hier alles over lezen.

Hoe weet ik of mijn WTW installatie goed werkt?

Wanneer een WTW installatie niet meer goed werkt kunt u dit aan de volgende dingen merken:

 • De luchtvochtigheid in uw woning neemt toe
 • De energierekening wordt steeds hoger
 • Vocht blijft langer in uw badkamer hangen
 • Er ontstaat schimmelvorming in uw badkamer of wc
 • U kunt last krijgen van gezondheidsproblemen zoals: hoofdpijn, klachten aan de luchtwegen, prikkende ogen, eerder moe.
 • Kooklucht blijft lang(er) hangen in uw woning
 • Geluidsoverlast vanuit de WTW installatie of ventilatiekanalen

Informatie over WTW installatie vervangen

Het vervangen van een WTW installatie is relatief gezien een grote investering en is daarmee te vergelijken met het aanschaffen van een nieuwe CV ketel. Een gemiddelde WTW installatie kost tussen de € 900 á € 1750 afhankelijk van de capaciteit, fabrikant en extra mogelijkheden.
Meer lezen

Bij extra mogelijkheden moet u denken aan de mogelijkheden om uw WTW installatie te kunnen bedienen middels een draadloze afstandsbediening, luchtvochtigheidssensor, CO2-sensor of andere type sensoren. Dit is per fabrikant verschillend waardoor de ene WTW installatie net wat meer of minder mogelijkheden heeft dan de ander. Wanneer u uw WTW installatie wilt laten vervangen is het belangrijk om de inhoud (m³) van uw woning te weten. Uiteindelijk gaat het om de verschillende ruimtes in uw woning waar er een ventilatiepunt te vinden is. Dit geldt voor zowel toevoer – als afvoerpunten in uw woning. Over het algemeen zijn de afvoerpunten in de meeste vochtige ruimtes van uw woning te vinden. Denk hierbij aan uw badkamer, wc en keuken (of bij-keuken). De toevoerpunten zijn veelal te vinden in uw woonkamer of slaapkamer(s).

WTW installatie berekening

Om een berekening te kunnen maken is het belangrijk om de regels uit het Bouwbesluit te kennen. Zo wordt er in het Bouwbesluit een onderscheid gemaakt tussen een “verblijfsgebied” en een “verblijfsruimte”. Tevens is het noodzakelijk om de basiseisen en de verschillen tussen toevoer – en afvoerpunten te kennen. Hieronder kunt u hier alles over lezen.
Meer lezen

Verblijfsruimte of verblijfsgebied
Onder een verblijfsruimte wordt een ruimte met een “woonfunctie” verstaan. Denk hierbij dus aan een keuken, woonkamer of slaapkamer(s). De ruimtes die daar in dit geval niet onder vallen zijn de badkamer, en wc. Onder een “verblijfsgebied” wordt het volgende verstaan: “een verblijfsgebied omvat verschillende aaneengesloten verblijfsruimten op dezelfde etage”. Deze mogen dus niet gescheiden worden door een hal, wc of badkamer”.

Luchttoevoer en luchtafvoer
In het Bouwbesluit wordt aangegeven dat toevoerlucht minimaal voor 50% uit buitenlucht afkomstig moet zijn. De overige 50% bestaat dus uit een combinatie van afvoerlucht van binnen en toevoerlucht van buiten wat samenkomt in de warmtewisselaar.

De eisen voor luchttoevoer zijn als volgt:

 • verblijfsruimte per m2: 3.24 m3
 • verblijfsgebied per m2: 2.5 m3

De eisen voor luchtafvoer zijn als volgt:

 • Toilet: 25m3
 • Badkamer: 50 m3
 • Keuken: 75 m3

WTW installatie laten vervangen bij Alpha Ventilatie

Alpha Ventilatie is gespecialiseerd in het vervangen en onderhouden van WTW installaties. Wanneer uw uw WTW unit laat vervangen bij Alpha Ventilatie bent u verzekerd van de beste service. Onze service monteurs hebben jarenlang ervaring in het vervangen van systemen. Daarnaast zijn wij landelijk actief en kunnen vaak al op de korte termijn bij u terecht.

Uw voordelen

  Een gezond binnenklimaat
  Lagere energierekening
  Een energiezuinig WTW systeem
  Gratis filterset
  Vaste prijzen