Warmte terugwin systeem

Een warmte terugwin systeem is een ideaal ventilatiesysteem voor een gebalanceerd en gezond binnenklimaat. Vervuilde lucht wordt afgezogen en staat perfect in balans met de frisse buitenlucht die het huis ingeblazen wordt. Dit type ventilatiesysteem werkt 24/7 het hele jaar door, goed onderhoud is daarom van groot belang.

Waarom Alphaventilatie.nl

 Snel van dienst
 Ervaren monteurs
 Landelijk actief
 Reinigen al vanaf € 125,-
 Onze klanten geven ons een 9,3/10

Ervaring van anderen

De 2 (heel vriendelijke) monte…(10/10)

Prima service, goede tips, dui…(10/10)

Snel,efficiënt en vriendelijke…(10/10)

Meer reviews lezen

WTW KLEIN ONDERHOUD
€ 125
bij goed onderhouden Warmte Terugwin Units
Inspectie WTW unit
Onderhoud & reiniging WTW unit
Desinfectie WTW unit
Reiniging van de ventielen
Advies op maat
afspraak maken
WTW KANAALREINIGING
€ 165
Alleen reiniging van kanalen
Reiniging van afvoerkanalen
Reiniging van de ventielen
Inspectie van toevoerkanalen
Inspectie WTW unit
Advies op maat
afspraak maken

warmte terugwin systemen info

Alles over warmte terugwin systemen

De afgezogen lucht bij een WTW systeem heeft een aangename temperatuur die behouden moet blijven om het huis op op een constante temperatuur te houden. Dit is de reden dat de warmte van de binnenlucht overgedragen wordt aan de buitenlucht door het WTW systeem. Dit is niet alleen gunstig voor uw energierekening maar dit zorgt er ook voor dat uw gehele huis fris blijft zonder koude tocht. Zowel de ingaande als de uitgaande luchtstroom gaat door een filter binnenin een warmte terugwin systeem.

Hoe werkt een warmte terugwin systeem?

Een warmte terugwin systeem bestaat uit twee ventilatoren en een warmtewisselaar. Met behulp van de ventilatoren wordt er continu lucht van buiten naar binnen gezogen en lucht van binnen naar buiten geblazen. In de warmtewisselaar wordt de warmte van de binnenlucht vermengd met de koude buitenlucht om zo weer warme lucht de woning in te kunnen blazen.
Een warmte terugwin systeem werkt het meest efficiënt bij een goed geïsoleerd huis. Hoe beter de isolatie, hoe beter de warmte terugwin unit werkt.

De voordelen van een warmte terugwin systeem

 Optimale luchtstroom: bij een mechanisch ventilatiesysteem dat enkel afzuigt hangt de luchtkwaliteit veel af van de natuurlijke luchtstroom. Bij een warmte terugwin systeem is de toevoer van lucht ook mechanisch geregeld waardoor u te allen tijde een optimale luchtstroom in uw woning heeft.

 Energiebesparing: doordat de warmte van de binnenlucht onttrokken wordt en vervolgens wordt vermengd met binnenkomende lucht kunt u veel energie besparen. Hoe beter uw woning geïsoleerd is, hoe meer energie u zal besparen met een warmte terugwin systeem. Vooral bij moderne woningen is een warmte terugwin systeem een verstandige keuze.

 Comfort: u hoeft niet meer uw ramen open te zetten om de woning te laten luchten aangezien dit constant gebeurt.

 Minder schimmelvorming en condensatie door een constante luchtstroom.

Onderhoud van een warmte terugwin systeem

Filters vervangen en/of schoonmaken
Filters vangen stof en vuil op uit uw woning. Op den duur zullen deze vervangen moeten worden. Het wordt aangeraden om dit in ieder geval twee keer per jaar te doen. Wanneer de filters verstopt zitten, zal het ventilatiesysteem meer moeite hebben met het ventileren van de woning waardoor deze meer stroom gaat verbruiken en meer lawaai maakt. Het schoonmaken van filters wordt niet aangeraden. Vaak lijkt de filter schoon wanneer u deze stofzuigt maar in werkelijkheid is de fijne structuur van het filter beschadigd. Het filter zal alsnog meer stof doorlaten waardoor uw warmte terugwin systeem en ventilatiekanalen sneller vervuild zullen raken. Op onze pagina WTW filters kunt u hier alles over lezen.

Meer lezen

Onderhoud aan uw WTW unit
Als u periodiek uw filters vervangt zal uw warmte terugwin systeem minimaal vervuild raken. Wij raden daarnaast aan om eens in de 2 jaar uw unit te laten checken en reinigen. Zowel de ventilatoren als de warmtewisselaar moeten namelijk op tijd gereinigd worden.

Onderhoud aan de ventilatiekanalen
Wij raden aan om eens in de 4 tot 5 jaar uw ventilatiekanalen te laten reinigen. Bij periodiek filteronderhoud zullen alleen de afvoerkanalen vervuild raken. De toevoerkanalen zouden niet vervuild moeten raken omdat hier alleen schone lucht ingeblazen wordt. Is uw woning dichtbij een snelweg of industrieterrein gesitueerd? Dan zal er vaker onderhoud gepleegd moeten worden.

vervangen van een warmte terugwin systeem

Vervangen van uw warmte terugwin systeem

Steeds vaker worden woningen in Nederland voorzien van een warmte terugwin systeem. De eerste generatie units die geplaatst is, is vaak al aan vervanging toe aangezien deze minimaal 15 jaar oud is. Oudere type WTW units werken minder goed en verbruiken meer energie dan moderne systemen. Het vervangen van een warmte terugwin systeem is specialistisch werk en vergt relatief veel tijd. Wij van Alpha Ventilatie zijn gespecialiseerd hierin en helpen u graag hierbij.

De belangrijkste redenen om vervanging van uw WTW Unit te overwegen zijn:

  • De WTW Unit is kapot gegaan en werkt niet meer.
  • De WTW Unit maakt veel geluid en heeft zijn werking verloren.
  • De WTW Unit werkt op wisselstroom waardoor het wenselijk is om op een nieuwer model over te gaan die werkt op gelijkstroom en dus energiezuiniger is.

Wanneer moet een warmte terugwin systeem worden vervangen?

Op de vraag wanneer u het beste uw WTW Unit kunt vervangen, is geen standaard antwoord te geven aangezien iedere situatie anders is. Is echter één of meerdere van de genoemde redenen bij u van toepassing? Dan is het aan te raden om informatie in te winnen over het vervangen van uw WTW Unit. Wanneer uw WTW Unit niet meer naar behoren werkt, is slechte luchtkwaliteit een direct gevolg. In dat geval is het noodzakelijk om een professional in te schakelen die ervoor zorgt dat het systeem weer naar behoren werkt zodat u in een gezond binnenklimaat woont.

Zelfs bij regulier onderhoud is het onvermijdelijk dat uw WTW Unit na verloop van tijd slechter gaat functioneren door ouderdom. Dit resulteert vaak in een verslechterd binnenklimaat en een verhoogde energierekening.

WTW Vervangen & reinigen

Bij het vervangen van uw WTW Unit in combinatie met reiniging van het systeem bespaart u meer dan € 80,- per jaar op de energiekosten. Op onze pagina WTW Unit vervangen leest u meer over het vervangen van uw WTW Unit.

Daarnaast kunt u ervoor kiezen om vrijblijvend een offerte aan te vragen voor het laten vervangen van uw volledige WTW unit.