Waar moet je op letten bij het kopen van Mechanische ventilatie?

Ben je op zoek naar de meest geschikte mechanische ventilatie maar je hebt geen idee waar je op moet letten? In dit artikel leggen wij alles uit over de aanschaf van mechanische ventilatie.

Wat is mechanische ventilatie?

Mechanische ventilatie is een breed begrip, in bijna alle gevallen waarbij er sprake is van een systeem die ervoor zorgt dat schone lucht in huis is wordt er gesproken over mechanische ventilatie. Tegenwoordig zijn alle woningen in Nederland potdicht waardoor er nooit makkelijk lucht naar binnen – of buiten kan. Vroeger waren woningen niet zo goed geïsoleerd als nu. Er waren overal kieren en gaten te vinden die ervoor zorgden dat er op een natuurlijke manier werd geventileerd.

Om deze reden is het tegenwoordig belangrijk dat er met behulp van een ventilatiesysteem toch nog lucht naar binnen – en buiten kan zonder het openen van ramen of deuren. Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt ervoor dat vervuilde lucht en vocht in jouw woning wordt afgevoerd. Dit gebeurt voornamelijk in de keuken, badkamer en toilet omdat dit de vochtigste ruimtes in een woning zijn. Vervolgens komt er weer frisse lucht binnen via raamroosters en andere openingen die tijdens die bouw in jouw woning zijn aangebracht.

Waar moet je op letten bij het kopen van mechanische ventilatie?

Er zijn een aantal factoren die belangrijk zijn bij het kopen van mechanische ventilatie. Hieronder vind je een overzicht van alle factoren waar je op moet letten.

 • Inhoud van jouw woning: dit vind je meestal terug in de brochures, taxatie of andere technische documenten van je woning. Je kunt zelf ook een schattig maken door het totaal aantal m2 van uw keuken, badkamer en wc bij elkaar op te tellen en te vermenigvuldigen met de hoogte van je plafond. Een keuken is vaak een open ruimte waardoor er ook een deel van de lucht in je woonkamer wordt afgezogen. Voorbeeld berekening: woonkamer 35m2, toilet 3m2, badkamer 11m2. Dit is in totaal 49m2 x 2,6 (plafondhoogte) = 127m3. De meeste ventilatiesystemen beschikken over een afzuigcapaciteit van 300m2 per uur of meer.
 • Bediening ventilatie: tegenwoordig zijn er vele mogelijkheden als we het hebben over het bedienen van een mechanisch ventilatiesysteem. Er zijn op dit moment ventilatiesystemen verkrijgbaar met ingebouwde vocht – of CO2 sensor. Daarnaast is er voor vrijwel elk mechanisch ventilatiesysteem draadloze bediening verkrijgbaar. Wanneer je mechanische ventilatie wilt kopen moet je letten op de beschrijving van de box. Meestal wordt er iets in de trant van RF of bediening aangegeven. Dan weet je dus zeker dat de box mogelijkheden biedt omtrent draadloze bediening. Er zijn een aantal fabrikanten waaronder Zehnder waarbij dit niet geheel standaard is en waarbij je dus zeker moet letten op de omschrijving.
 • Benaming ventilatie: wanneer je mechanische ventilatie gaat kopen zul je vaak dezelfde afkortingen tegenkomen. Het gaat hierbij om de volgende afkortingen.
  RF or R: Radio Frequency (draadloze bediening)
  P: Perilex
  E of R: Euro stekker / Randaarde
  S: Standaard
  H: High perfomance
  Voorbeeld: Zehnder Comfofan SRP -> Een ventilatiebox met draadloze bediening en perilex aansluiting.
 • Ruimte waar je het systeem wilt plaats: wanneer je mechanische ventilatie wilt kopen is het belangrijk om rekening te houden met het formaat van het systeem wat je hebt gekozen. De afmetingen staan meestal aangegeven. Wanneer een gekozen ventilatiesysteem niet past is het nog altijd te overwegen om deze van plek te verplaatsen, echter is dit niet altijd mogelijk. Ben je benieuwd of dit bij jou mogelijk is? Neem dan contact met ons op: 030-3200120
 • Prijs: last but not least, de prijs. Wanneer je op zoek gaat naar een geschikt systeem is het natuurlijk om belangrijk om rekening te houden met de prijs/kwaliteit verhouding van het gekozen systeem. De prijzen voor mechanische ventilatie variëren tussen de € 150,- tot € 350,-. Een belangrijke factor die vaak bepalend is voor de prijs zijn de uitbreidingsmogelijkheden en ingebouwde sensoren. Wanneer je het belangrijk vind dat er een CO2 sensor inbegrepen is zal de prijs al flink stijgen. Alle fabrikanten leveren tegenwoordig goede systemen die energiezuinig en stil zijn.

Waar kan ik mechanische ventilatie kopen?

Er zijn online verschillende aanbieders te vinden waar jij je mechanische ventilatie kunt kopen. Bij Alpha Ventilatie bieden wij een groot assortiment aan. Mocht jouw gewenste systeem hier niet tussen staan kun je deze altijd bij ons aanvragen. Daarnaast kun je bij ons ook de direct professionele installatie en reiniging van de ventilatiekanalen aanvragen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk dan onze pagina over mechanische ventilatie vervangen.